Monday, 30 March 2015

RAJA LELONG



Gambar tiada kena mengena dengan entri.

Pengalaman pertama saya membeli rumah lelong ialah pada tahun 2009. Tapi itu cerita lama.

Setelah lebih 6 tahun saya mencuba sekali lagi membeli rumah lelong. Iklan lelong rumah jenis pangsapuri berdekatan rumah hinggap saya itu saya terjumpa di suratkhabar Harian metro secara tidak sengaja.

Dipendek cerita, saya sudah sediakan bank deraf dan kelmarin saya sudah bersungguh-sungguh ke pejabat pelelong di Taman Desa Rahmat. Saya tiba sejam sebelum masa pelelongan awam bermula. Tapi sungguh saya tidak menyangka, buah cempedak sudah jadi nangka, bila saya bertanya kepada pelelong, dia berkata tuan punya rumah sudah selesaikan tunggakan bayaran bank. Jadi rumah tidak jadi dilelong. Tapi saya pun silap juga, sepatutnya saya telefon dahulu pelelong sebelum saya datang pada hari tersebut. Pengajaran yang amat berharga.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

19 comments:

  1. Erkk blog bukan hak milik kekal? Hahaha .. adeh. Tapi betullah tu. Ia bukan hak milik kekal kecuali kita ada server sendiri yang hosting blog kita.

    www.hasrulhassan.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo ada server hosting sendiri pun tak semestinya kekal bro., tak tau tak pe ;p wallahualam

      Delete
  2. Dah tertulis bukan rezeki awak ye. Takpe, kalau ada rezeki next time boleh cuba lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba nasib saja., insya Allah rejeki lenkali agaknya, aminn ;p

      Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. mungkin slps ni rezeki yg lbh baik...

    ReplyDelete
  5. pernah juga kena cam ni... time tu busy, so guna ajen lelong. padahal bank dah drop, tapi agen still nak suruh bayar itu ini. bila datang tarikh lelong, staff lelong inform, dah lama dah drop. hampehnya agen.

    1st time pergi lelong saje je nak bit, kot ada rezeki dapat rumah murah. swasta punya lelong. sekali up 1k aje, syok la nak up up. tapi tak dapat la rumah tu sebab limit kali tak tinggi pun :p

    last sekali pergi lelong mahkamah, my brother yg nak, sekali up 10k. gigil tangan nak up, tapi memang la, sbb my brother punya limit agak tinggi.

    seronok pergi lelong. rasa nak jadi agen lelong pun ade :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tular mak, silap saya terlalu eksaited nak beli umah lelong, dh pk mcm2 nk bayar lawyer la nnti kalo dapat, tp bukan rejeki sy nmpknye., ;p

      Delete
  6. takpe la..takde rezeki..ada banyak rumah nak lelong kat rawang...tak nak ke? hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rawang? hrmm jauh giler tu makk, kalo merempit gi keje atas motor leh patah pinggang saya., huhu2

      Delete
  7. orang kata kalau bukan rezeki dah masuk ke tekak pun keluar balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. tular mak, harap2 dpt durian runtuh atau duit terpijak kalo dah memey rejeki kann., huhu2 ;p

      Delete
  8. xde rezeki & mungkin ade hikmahnye..

    ReplyDelete
  9. mmng tade rezeki la ye...tk pe nnti di gantikan dgn rumah banglow

    ReplyDelete
  10. x de rezeki lah tu...x pe cuba lagi...JM pernah pegi aution rumah lelong...harga letak RM30K...selepas BIDA....cecah RM90K....so mmg tak mampu lah..lepaskan kpd org lain...bukan rezeki

    ReplyDelete
  11. OKje ada beli rumah yg dilelong.... kebetulan mmg sewa rumah tu masa mula kawen dulu....
    Alhamdulilah sampai sekarang ada lagi, sewakan orang,,,,cukuplah buat beli aiskerim hihi

    ReplyDelete
  12. Ni macam umah kat tepi highway nak pegi area pelangi tu kan?

    ReplyDelete
  13. bukan rezeki... mungkin dapat yg lebih baik lagi...bersangka baik :)

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly