Thursday, 2 April 2015

COMPARING THE SIZE OF THE SUN TO EARTH



SELAMAT malam Kuala Lumpur.

Bila melihat saiz matahari dengan mata kasar hanyalah sebesar menara KL itu memeylah tidak menggerunkan sangat. Tapi keadaan sebenar adalah amat berbeza.

Diameter matahari ialah 1,392,000 km, manakala diameter bumi pula mengikut garisan Khatulistiwa ialah 12,756 km. Perbandingan saiz antara bumi dengan matahari adalah SUNGGUH BESAR. Jadi berapa biji bumi menjadikannya sama saiz dengan matahari? Secara pengiraan matematik, sebuah matahari yang besar bersamaan dengan 1,300,000 biji bumi.

Dan gambiran rujukan dari carian google dibawah sebagai perbandingan bumi, matahari dan planet2 yang kita ketahui di alam cakerawala milik Allah swt. Subhanallah, betapa kumannya saiz bumi kita kann. Dan mungkinkah ada planet serupa bumi dan ada makhluk-makhluk seperti kita diluar cakerawala disana disana?

Nota lalat. Entri April Fool semalam berkenaan Top Commentator Giveaway Winner hanyalah gurauan saya semata-mata. Jika ada yang terasa, tersentap, dan terkecil hati saya memohon banyak-banyak kemaafan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

http://www.suntrek.org

http://www.co-intelligence.org/

39 comments:

  1. tertarik dengan gambar yg pertama tu. cantik..
    tak dapat dibayangkan kepala hanya sejengkal dari matahari......

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti panas giler tak terkata mak kann., nauzubillahh

      Delete
  2. nice sharing. kecil je bumi ni kan

    ReplyDelete
  3. sy x dpt nk byg kan...kalau kita betul2 hmpr dgn matahari..even br 38 darjah celcius, kita da mengelupur kepanasan...

    ReplyDelete
  4. Subject sains SS fail Wakkk... Sedih! Nasib Wak tepek gambar jupiter.... ooooooo gitu warna jupiter.... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingtkn ni subject Geografi jee , tp kat Jupiter takde korea ye cik kak scdha sein ;p

      Delete
    2. Mana Wakkk taw kat Jupiter tak de Korea? Wakkk dah pegi ke Jupiter tu? Ke Wakkk salah tengok? Kot2 Wakkk tengok Jarumpeniti je kot Wakk? He He He...

      Delete
    3. Lawaklah SS ni.
      Saya pun lgsg x hengat Geog.
      SS xabih2 ingat Koya.
      Kene kawenkan ngan org koya niiii..

      Delete
  5. bok pe nk SENTAP nya Wak..i'm okey..itu gurauan semata-mata :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik JM tak sentap takper, tapi ade orglen yg sentap dan jeless gitu gitu., huhuu2

      Delete
    2. pulok..ada lak mcm tu..nanti bagi kat org tu sekeping

      Delete
  6. jupiter berganda2 besar dari BUMI tapi hakikatnya MATAHARI lebih berganda2 besar dari JUPITER jadi hakikatnya Hama is BUMI dan SUN is gajah...fuh!!! subhanallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. dan SUN is Hama banding dengan planet terbesar Antares ., kanns ;p

      Delete
  7. Subhanallah, bagus betol info kali ni. Acane lah kalau matahari betul2 atask kepala, mao menggelegak otak den. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalolah otak kita sempat menggelegak gituu., huhuhu2

      Delete
  8. ilmu fizik, ilmu astrology mendekatkan kita dgn Pencipta..tapi orang Barat esp NASA yg mengungguli ilmu ini sedangkan dahulukala sarjana-sarjana Islam yg banyak mengkaji bidang ni...huhu..nice photo..di remang-remang senja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. penah tonton muvie perang iraq tu, ada dialogue askar amerika, 'you Arab invented the numbers, but we perfect it' ., gituu ., hurhur2

      Delete
  9. Dan matahari yang sangat besar( berbanding bumi) itu, hanyalah sekelumit dalam sistem Bima Sakti..
    DI galaksi galaksi lain?
    Subhanallah

    ReplyDelete
  10. menarik. thnks for sharing..

    suka plak tgk gmbr 1st tu. :)

    ReplyDelete
  11. cntik gmbr tu.. btw info berguna psl matahari =)

    ReplyDelete
  12. err cemna nanti bila matahari sejengkal dari kepala ><'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nauzubillahhiminzalik. Semoga aku berada dibawah rahmat Allah dan Nabi Muhammad saw. Amin ya rabal alamin.

      Delete
  13. Cantik gambar yang pertama tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ciptann tuhan tembak tembak je mak.., timekaseh

      Delete
  14. berapa besar agak2 cakerawala ni?

    ReplyDelete
  15. Baru-baru ni ada penemuan planet yang menyerupai Bumi. Lupa nama planet tu.

    ReplyDelete
  16. kecik nye la bumi dibandingkan dgn matahari..tak dpt bayangkan di alam sana yg hanya sejengkal di atas kepala T__T
    * eh ada plak org yg tak paham istilah gurauan di hari April fool ;p

    ReplyDelete
  17. CT singgah sini hahaha.. rasa cem masuk kelas sains lah..

    ReplyDelete
  18. Bila fikir-fikir balik, bila tengok betapa besarnya alam semesta ni, rumah agam besar bilik sampai 30 biji pun dah tak nampak power mana dah...kan?

    ReplyDelete
  19. good entry.. ekceli dulu dah tahu tapi dah lame lupe =.='

    ReplyDelete
  20. kerdilnya rasa, sang matahari yg menyinar

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly