Wednesday, 22 April 2015

SEKALI TEPOK TIGA LALAT



SILA abaikan tajuk. Macamlah penulis hendak bercerita asal usul nama pena Tiga Lalat yang tak berapa nak glemer ini kan. Sebenarnya penulis hanya hendak menceritakan pengalaman sedikit penulis kelmarin bila penulis melawat 3 muzium sekitar bandaraya dalam satu hari. Muzium-muzium itu ialah Muzium Istana Negara, Muzium Seni Asia dan Muzium Cokelat. Alone matcham biasa.

Muzium Istana Negara yang dilawati penulis buka pada jam 9.03 pagi. Tiada fotografi dibenarkan didalam istana. Dan dewan satu lagi pun tidak dibuka untuk renovasi katanya.

Muzium Seni Asia terletak di dalam hartanah Universiti Malaya yang tidak dibuka pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum. Apa barang kan?

Muzium Cokelat yang terletak di Damansara yang agak jauh. Penulis dapatlah menjamah seketul dua ketul cokelat secara percuma. Tidaklah penulis membeli apa-apa cokelat di kedai cokelat disitu.

Nota lalat. Tetapi sekiranya kawan-kawan hendak tahu juga asal usul nama pena 3 Lalat, bukan 4, 5 atau 6 enam lagi, sila baca 'About 3 Lalat' diatas atau tekan di SINI.




Blog bukanlah hakmilik kekal.























22 comments:

  1. ooo da naik harga ek? dulu x silap rm3 je ;-)

    ReplyDelete
  2. rajin nya jejalan pi museum...jup lagi nak terjah entri satu lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. taklah rajin mana, lagipun bukan selalu sy ada kat kl masa hujung minggu nih., ;p

      dh terjah entri satu lg blom., kihkih2

      Delete
  3. wahh seronok juga melawat Muzium ni.. saya baru tahu kewujudan Muzium Coklat tu.. teringin rasanya nak pergi bila ada masa nti... hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegila mak bawak anak2 tenok muzium cokelat, jgn lupa bwk bajet lebih nk kene beli cokelat nnti yee ;D

      Delete
  4. Assalamualaikum..
    Maaf.. soalan luar kawasan.
    Anak kita tanya.. kenapa Uncle tu bagi nama blog dia 3 lalat?

    P/s;
    Tak terjangkau dek otak Ibu apa nak jawab..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam makcik, psl nama 3 lalat tu sy dh buat page 'About 3 lalat' atas tu leh klik., tp sbb ramai sgt dh tanye, sy nk bgtau skali lg, nama 3 lalat tu sempena 3 tahi lalat atas peha mcm kena panahan gituu (bukan panahan cinta ye mak kuikui2) ., boleh jwb gituu?

      Delete
    2. Timo kasih la.. nanti Ibu roger-roger ko 3 bujang tu.
      Ni la bahano kalau baco blog.. anak dok sebolah.
      Konon nak noman kan anak-anak buek revision.. alih-alih anak skodeng 'revision' Ibu eh pulak.

      Delete
  5. Barulah SS tahu sejarah 3 lalat tu... He He He...

    ReplyDelete
  6. SS selalu curik2 amik gambar dalam museum... Tapi pakai handphone laaaa... He He He....

    ReplyDelete
  7. Nape posing cangkung Wakkk? Next time try baring.... He He He..

    ReplyDelete
  8. Ehhh... Macam best je museum coklat tu... Dap???

    ReplyDelete
  9. Muzium Seni Asia..kena gi masa weekdays..huhu..tak bestnya..

    ReplyDelete
  10. Ooooo baru tau ada muzium cokelat.
    Kat muzium cokelat pun takleh snap-snap ker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole sangat mak, cuma kat dlm istana tu je 'no photography' warning siap awal2 yee ;p

      Delete
  11. bestnya gi muium cokelat sebab dapat cokelat free :)

    ReplyDelete
  12. cantik gambar akar kayu tu... mmg unik!

    ReplyDelete
  13. xpernah masuk.. hahaha. sedap coklat tu

    ReplyDelete
  14. apesal buat gaya pose sama je..meh sini JM ajar cara pose paling seksi..nak?

    ReplyDelete
  15. xpernah tahu ade musium ceklat..mekacih la bg info..hekhek kne jejak kaki ke sane ni

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly