Monday, 1 June 2015

DIA SUDAH KUCERAIKAN SEMALAM, TITIK

Wanita Tahanan Reman & KL Di mana Suamiku - Sri Diah

ALHAMDULILLAH baru siang tadi penulis menamatkan pembacaan buku cerpen-cerpen karya Sri Diah yang pernah diterbitkan dalam suratkhabar tempatan. Buku Wanita Tahanan Reman yang penulis beli bulan September tahun lepas langsung dari penulisnya sendiri, Sri Diah, adalah gabungan 28 cerpen yang kebanyakannya mengisahkan kehidupan suami isteri. Kebanyakkannya juga dari perspektif seorang perempuan.

Penulis suka membaca cerpen berbanding novel kerana tidak perlu menunggu lama pengakhiran ceritanya.

Nota lewat lalat. Cik puan Sri Diah pun ada kemaskini blog dia pasal penulis di SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

"Tuan, menjadi lelaki itu mudah, namun payah dengan tanggungjawab.
Simpanlah rasa curiga. Sukar, namun mujarab. - Sri Diah


"Dia sudah kuceraikan semalam. Titik!"

41 comments:

  1. rajin nya membaca....kalau JM muka surat pertama dah tido

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni pon berbulan bulan baru nk abes baca., kehkeh2

      Delete
    2. SS pon nak komen yg sama... tengok cover je.. ha ha ha...

      Delete
    3. buhsan kan baca buku novel tebal-tebal., baik baca blog kawan-kawan ., huhu2

      Delete
  2. kalau dah CERAI cari yang lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo tak serik bole je carik lain, harap2 luka lama tak berdara kembali., hikhik2

      Delete
  3. bersatu kita teguh bercerai kita kawen lagi har har har

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik kak khairin anies ni dh penah kawen kewww., hewhew2 sbb dlm blog xpenah citer psl rumahtangga ;p

      Delete
  4. tajuk yg sangat suspen...peminat cerpen rupanya..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Wak,
    Cemana lak tarikh kat atas tu jadi 1hb Jun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam cik kak yg jauh dimata, tarikh tu sengaja diadvancekan., boleh kann., maksudnye takdela entry baru sehingga tarikh tersebut., hihi2

      Delete
    2. Jenuh la nak menunggu entri baru..

      Delete
    3. wahh, terharunya bila ada org tunggu entri terbaru dlm blog sy yg takde apa2 nih., ;D

      Delete
  6. dah lama tak baca novel... hihi.. tapi klu menarik teringin jg nak baca..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg ni byk novel dh didramakan dlm tv banyak., hakhak2 takyah nak baca2 buku sudahh ;p

      Delete
  7. Saspendnya baca tajuk..advance date ni.. wak gi bercuti ke weekend ni? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hajat ati memey nk bercuti tiap tiap weekend, tp apekan daya poket suar selalu bocor., huhu2

      Delete
  8. Replies
    1. ingtkn travelling gi korea je SS suke., kehkeh2

      Delete
    2. koya tu kg jay emm je wakkk! kah kah kah...

      Delete
    3. untunglar, wak nk g singapore pon kene pk 23 kali., huhu2

      Delete
  9. Sentap orang yamg suka baca novel bila baca komen di atas :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. maafla pembaca novel tegar, kami gurau2 je tuu., huhu2

      Delete
  10. antara novel dan cerpen, masing2 ada kekuatan dan kelemahan.. tapi saya sekarang ni dua2 pun dah kurang baca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg ni mcm2 citer ade dlm internet, dh xde masa nk beli buku nk baca kann bro ;p

      Delete
  11. terbalik pulak kite ye. hehe. sy prefer novel. cerpen ringkas sangat pulak nanti rasa tak puas nak membaca. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. xper org muda jelita harusla byk masa nk membaca ., ;p

      Delete
  12. bru lps baca novel andai itu takdirnya 2 setelah bertahun x baca novel

    ReplyDelete
  13. Menarik bukunya! Kena cari ni. Ayat 'blog bukanlah hak milik kekal.' Macam pernah dengar aje ayat ni. Haha.

    ReplyDelete
  14. ada sebuah novel sri diah.. baca sejak zaman skolah

    ReplyDelete
  15. Cerpen dan novel.. dua-dua saya layan.. novel pulak.. tak banyak saya jadikan koleksi, sekadar pinjam dan baca.. setakat ni koleksi novel penulis Ramlee Awang Murshid (RAM) menguasai carta simpanan saya.. ;)

    ReplyDelete
  16. ayat2 cerpen ni mendalam..penuh makna..
    saya dulu pun suka layan cerpen, novel..
    tapi sekarang nak habiskan se bab pun punyalah lama..

    salam kenal..saya letak link blog ni di sidebar ye..insya Alalh sentiasa berkunjung..

    ReplyDelete
  17. saya pon suka..ada kumpul juga novel sri diah ni..

    ReplyDelete
  18. lamanyer tak baca tulisan sri diah... dulu masa zaman2 remaja rajin lah baca novel gini... sejak dh tua nih... nk beli novel sebulan sekali pun payah...

    ReplyDelete
  19. Oklah jugak tu suka baca cerpen.... yg okje ni lagi teruk, harap suka baca blog hihi....lagi cepat habisnya....

    ReplyDelete
  20. saspenjer.. baca tajuknyer.. rupenya baru je habis baca novel.. hehehe..

    ReplyDelete
  21. Sukaaaa... terima kasih :)
    Saya sudah post ke page saya https://www.facebook.com/pages/Sri-Diah-Novelis/121339881235016?sk=timeline

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat