Monday, 29 June 2015

MBAK JAMBU LAWA

Jambu Lawar, Jalan Kuala Krai, jajahan Machang.

HARI INI baru hari kedua belas kita berpuasa.

KELMARIN penulis sudah menghantar anak wedok penulis pulang ke kolejnya di Red Sands itu, tetapi beliau akan sewa bilik dirumah sewa baharu bersama-sama dengan rakan-rakannya yang lain. Perjalanan sejauh hampir 9 jam yang memey meletihkan di bulan puasa ini. Penulis ada teringat ceramah dari ustaz di radio berkata diharuskan berbuka puasa untuk musafir yang jauh perjalanannya melebihi dua marhalah (91? kilometer). Tetapi bagi penulis, menggantikan puasa yang kita tinggalkan nanti adalah lebih mencabar.

Pergi ke New Castle limpas kampung Jambu Lawar dan baliknya penulis singgah di Masjid Kristal yang menarik juga diwaktu malam.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

7.44am, somewhere between Raub and Kuala Lipis.

Masjid Kristal mosque chandelier, Pulau Wan Man.

Masjid Kristal, Pulau Wan Man.

17 comments:

  1. Assalamualaikum Wak,
    Setuju.. kalau K.Sham dalam flight pun.. selagi mampu posa.. posa jer la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam cik kak sham yg jauh dimata tuu,
      hehe, susahkan nk ganti2 posa nnti, lainla kalo terpaksa mak kann., ;p

      Delete
  2. Replies
    1. haha, buah jambu yang lawa mak, ;D

      Delete
  3. wah ke terengganu pula ...jauh bermusafir tu...tapi kalau larat xjadi masalah berpuasa walau diberi kelonggaran meninggalkannya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah terlanjur hanto anak dara , baliknya melencongla ke tempat lain, bole mak kann, kanns ;p

      Delete
  4. tajuk tu saja ja kan wak.. Ingat kan Mbak Jambu tu tadi.. haha..
    Mencabar ye Wak nak ganti puasa walaupun sehari?
    Tapi perempuan yg sah2 tiap tahun kena ganti, rasa dah lali.. hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha2 ade gak org yg pasan., tp mbak jambu tu memey lawa kan cik suida kanns ;p

      Delete
    2. Saya pun terbayangkan Mbak Jambu yang seorang tu :)

      Delete
  5. org pmpuan walaupun berpuasa ganti di bulan tak puasa kena juga masak utk org yang tak puasa.
    boleh test power sebab masak tak payah rasa. Garam gula campak aje sesuka hati. Heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi2 hebat tuu, tp ade gak org pompuan tak puasa dibulan puasa malas nak masak, beli je juadah kat param tu kann mak kanns., ;p

      Delete
  6. betul2 nk tnggal pose mmng senang tpi nk mengganti blk alahaiiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe2, cik kak pose tak arini., tak baik tipu tauuu ;D

      Delete
  7. da lama teringin nk g ke masjid ni tp hajat belum terkabul lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti kalo hajat dh tercapai jgn lupa kirim gmbr byk2 kat sy yee ;p aminn

      Delete
  8. waduh penatnya berjln jauh di bulan puasa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. taklah penat mana mak, bukannya berjalan2 kaki, naik kete jeeeer ., kihkih2

      Delete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat