Friday, 21 August 2015

6 CORNER | SENIBONG



MALAM kelmarin penulis sudah teringin hendak mamam makanan laut (baca: seafood) di Kampung Nelayan Senibong. Sudah lama penulis tidak datang ke sini. Biasanya penulis akan menjamu selera di restoran yang pertama, tetapi kali ini penulis mencuba di restoran di sebelah tengah pula yang ada menawarkan diskaun 6 peratus (GST).

Cerita lalat lain. Kelmarin penyelia Singh itu sudah memanggil penulis ke kamarnya. Dia tanya kerja penulis sebagai 'pemotong rumput' ditempatnya. Banyak lagi rumput-rumput yang harus dipotong, penulis kata. Dia kata kontrak penulis lagi dua bulan disitu, paling lama pun dia boleh panjangkan kontrak sebulan saja selepas itu. Penulis kata baiklah.


Seperti biasa kalau sudah duduk didepan meja penyelia Singh yang kurus kedeking macam matgian akan berborak merapu bercerita tentang projek yang tidak menentu (takde kene mengene dgn tugasan penulis sbg pemotong rumput disitu). "Petronas nak retrench orang tahun depan," "Shell pun nak buang orang, untunglah abang ipar aku tu dah lama kerja shell, kalo orang dah 30 tahun leh dapat vss rm1.8 juta," "kerja abu dhabi memang giler! panas nak mampos!" "dulu aku tak leh tido, makan ubat tido je, dadah morfin la, ubat dadah aku sebulan je dah tiga hibu hinggit, masa tu gaji aku nam hibu je," tapi tidak seperti yang penulis jangkakan, penyelia tu tidak mahu bercerita lama pula. Biasanya berjam-jam dia tahan merapu saja. Mungkin dia ada kerja lain. Penulis pun keluar dari kamarnya dan teruskan tugasan penulis.

Blog bukanlah hakmilik kekal.









I am on a seafood diet. I see food, and I eat it.
- anonymous





26 comments:

  1. Replies
    1. restoran Saujana? ofcoz la cik kak tengku SS devogue teww., bulan puasa tak bukak tapiii ;D

      Delete
    2. yg cina sebelah saujana ada try?

      Delete
    3. sbb kedai saujana tu satu je restoran seafood melayu kat situ, kekadang wak nk try gak restoran cina tuuuh, tp memey tak halal la kannns., ntah apa2 yg dorg masak kat situuu walopon seafood jeeew ;p

      SS ko penah terai kahh?

      Delete
    4. Sebelah Saujana tu Yeo's... Cina muslim laa Wakk... Sedap... Tapi.... Mahal skit... Ada lagi satu tempat betul2 hujung tjg kupang...

      Delete
    5. oo iyeke, okela nnti kalo wak nk gi sana wak tnyela dulu kakPah kalo nak terai ke tak., hehe2

      Delete
  2. Waaa snibong... best lg x tmpat tu?
    Ms sy study kt sana dulu best gak... rasa fresh seafood dia..(mungkin rasa best sbb jarang dpt g... biasa lh student... cheapskate)... haha...

    Ms sy kerja ... a few time gak g... dh hujung2 tu dh x best sgt sb dh x fresh... org dh x ramai...

    Pastu dh tinggal kn jb... n never come back...
    (Eh penah "blk" JB... sekali je dlm tempoh 8 tahun ni...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. best je mcm biasa, tempat parking pon dh sistematik berbayar., hehe2

      Delete
  3. banyaknya makanan terhidang sedap jamu selera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap mata memandang, tak sedap masa nak membayar bil ye makk kakPah tuuu., huhu2

      Delete
  4. pernah pergi sekali...serik nak pi..makanan dihidang lambat
    ..hampir 1 jam

    ReplyDelete
    Replies
    1. tular mak, kekadang bengang gak, tuari pon lauk semua smpi dulu, tapi nasik tak sampai2 ., mcm nak maki pon adoo., huhu2

      Delete
  5. Terliur memandang sajian2 santapan wak & keluarga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngences smpi tumpah2 air liur cik farrah mather father tuu., japp wak amek mop japp., kihkih2 wak gurau2 jeer

      Delete
  6. kwn ana jawa. mak dia slalu ckp perkataan 'ngences' dgn 'ngompol' hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kwn ana tu girl ke boy ke? penah tak mak dia ckp 'njalok ambong' ke 'endas mu atos'., harhar2

      Delete
  7. Oiii blink2 mata tengok gmbr makanan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik echah dah try mamam mee kolok kat miri tuuh ., hehe2

      Delete
  8. Senibong nie kt mana wak?...saya tahu sungai nibong yang sebelah sarang buaya jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kampung senibong terletak di permas jaya, johor bahru yee., bukan sungai nibong sebelah sarang buaya dalam daerah semerah batu pahat erkk ;p

      Delete
  9. Uihhhhh.. ngences Wak.
    Seksa mata ngan perut nengok nyer Wak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi2 kelakorla mak Sham tuu, nak wak tolong mopkan lantai jugak kewww., kehkeh2

      Delete
    2. Takpa Wak.. masih kontrol ayu lagi ni walaupun lencun dah buju baju..

      Delete
  10. makk aiii.. nampak sedappp.. :)

    ReplyDelete
  11. amboi Wak.. pesta seafood (baca : makanan laut)

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat