Thursday, 20 August 2015

TRAVELOG HAJI 2011



RAKAN penulis di tempat memotong rumput ini memberitahu ayahnda dan bonda beliau telahpun berangkat ke tanah suci untuk mengerjakan haji malam kelmarin. Sekarang ini sudah KT11, katanya.

Dan tiba-tiba penulis ingin membuka semula blog lama penulis yang telah disendirikan (baca: private) yang ada kisah-kisah nostalgia pengembaraan dan pengalaman pertama kali mengerjakan haji pada tahun 2011. Penulis memohon maaf sekiranya ada isi-isi blog tersebut yang tak sesuai lagi dibaca dan bahasa tuturkata yang kurang sopan. Yang elok (datangnya dari Allah) jadikan tauladan, yang tidak elok (datangnya dari kejahilan diri sendiri) jadikanlah sempadan.

[+ FOTOLUMAYAN ]

KL KE MADINAH
HARI 0: 4/10/11, Cabaran Bermula di Kelana Jaya
HARI 1: 5/10/11, Madinah al Munawarrah: Day One
HARI 2: 6/10/11, Madinah al Munawarrah: Day Two
HARI 2: 6/10/11, Makam Baqi'
HARI 2: 6/10/11, al Ghaniy, Roda Begku patah
HARI 2: 7/10/11,6.47 am Live
HARI 3: 7/10/11, Madinah al Munawarrah: Day Three
HARI 3: 7/10/11, Kaki Lelaki Masai
HARI 4: 8/10/11, Madinah al Munawarrah: Day Four
HARI 4: 9/10/11, Masjid Quba'
HARI 5: 10/10/11, Hambo Buke Oghe Kelate, Mokcik
HARI 6: 10/10/11,Madinah al Munawarrah: Day Six
HARI 7: 11/10/11,Madinah al Munawarrah: Day Seven
HARI 8: 12/10/11,Ziarah Wida'

MADINAH KE MEKAH

HARI 9: 13/10/11, Makkah al Mukarramah: Day One
HARI 9: 13/10/11, Meet me Half Way
HARI 10: 14/10/11, Makkah al Mukarramah: Day Two
HARI 10: 15/10/11, Wukuf, No news from home
HARI 10: 15/10/11, Al Hajr Al Aswad
HARI 10: 15/10/11, Makkah al Mukarramah: Day Three

HARI 11: 16/10/11, Always minus 5 hours
HARI 11: 16/10/11, Ziarah Luar Mekah: Jabal Thur
HARI 11: 16/10/11, Ziarah Luar Mekah: Padang Arafah
HARI 12: 16/10/11, Makkah al Mukarammah: Day Four
HARI 13: 17/10/11, Makkah al Mukarammah: Day Five
HARI 13: 17/10/11, This is the Camera I use
HARI 13: 17/10/11, Mirikel di depan Kaabah
HARI 14: 18/10/11, Mati di Masjidil Haram
HARI 14: 18/10/11, Kaabah Live: 10.30am
HARI 14: 18/10/11, Pondok Janda Ria: Part I
HARI 14: 18/10/11, Pondok Janda Ria: Part II
HARI 14: 18/10/11, Pondok Janda Ria: Part III
HARI 15: 19/10/11, Tetiba Pak Aji tumboh jerawat batu di Mekah
HARI 15: 19/10/11, ماونتن ديو , DIA TIDAK TAHU YA ALLAH
HARI 16: 20/10/11, Scorchingly hot today
HARI 16: 20/10/11, 50mm Lens
HARI 17: 21/10/11, Umrah sunat 2
HARI 17: 21/10/11, Gaddafi killed
HARI 17: 21/10/11, Solat Jumaat kedua
HARI 18: 22/10/11, al Marwah
HARI 19: 23/10/11, Zam zam for drinking only
HARI 19: 23/10/11, Menangis di depan Kaabah
HARI 19: 23/10/11, Brothers in Islam
HARI 20: 24/10/11, Roti telor bawah
HARI 20: 24/10/11, Umrah Sunat no. 4

HARI 21: 25/10/11, Kaabah sunrise
HARI 21: 25/10/11, Nasi Arab Style
HARI 22: 26/10/11, Wali Allah
HARI 22: 26/10/11, Haku demam oke
HARI 23: 27/10/11, On Ibrahim al Khalil road
HARI 24: 28/10/11, wukuf in 9 days
HARI 24: 28/10/11, Tak nampak Kaabah!
HARI 24: 28/10/11, KT tu amende?
HARI 25: 29/10/11, Solat Jumaat 3
HARI 25: 29/10/11, Pakej 3 Muassasah 0
HARI 25: 29/10/11, Tak tahu solat apa
HARI 26: 30/10/11, Scooterku
HARI 26: 30/10/11, Ustaz pon hari hari mau update
HARI 26: 30/10/11, On Ibrahim al Khalil road 2
HARI 27: 31/10/11, wukuf in 6 days
HARI 28: 31/10/11, Orang Bangla pon leh gi Haji
HARI 28: 1/11/11, Kaabah this morning
HARI 29: 2/11/11, TV arab
HARI 29: 2/11/11, Najib pon gi Haji
HARI 29: 2/11/11, Pre-Arafah briefing

HARI 30: 3/11/11, On Ibrahim al Khalil road 3
HARI 30: 3/11/11, Fakir miskin
HARI 31: 4/11/11, Sejuknya Muzdalifah macam nak mampus, betul kah?
HARI 32: 5/11/11, Solat Jumaat terakhir di Makkah
HARI 33: 6/11/11, Berwukuf di padang Arafah
HARI 33: 6/11/11, 3 minit dah jadi 3 jam
HARI 34: 7/11/11, Mina: Day One
HARI 34: 7/11/11, Mina: Day Two
HARI 35: 8/11/11, Nafar awal yg kalut
HARI 36: 9/11/11, Back to Makkah al Mukarramah
HARI 37: 10/11/11, tuan Haji_me
HARI 38: 11/11/11, I ♥ TUAN HAJI_ME ( tarikh yg cantik kan )

HARI 39: somewhere in Jeddah, Arab Saudi
HARI 40: 13/11/11, Haram ke Jeddah

Alhamdulillah juga, selepas itu penulis diseru lagi menziarahi makam nabi dan kaabah (umrah) dua tahun kemudian.



Blog bukanlah hakmilik kekal.

24 comments:

  1. sudah haji wak ni..tahniah muda2 lagi dh tunai haji.

    ReplyDelete
  2. Wak,
    Sayu kan Wak kan.. bila tengok orang dah sampai ke sana..
    Kami ni puas guna kuota segala kuota kut la boleh gi sana dari sini.
    - tunggu kuota TH.. kena tunggu umur 84 tahun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna "kuota" dan talian hayat dr Allah....

      Insya Allah ada jln nya.

      Totaly put ur trust on Allah...
      Allah akan buka kn jln nya.

      Sbb g hj ni bnyk "keajaiban"....

      Thru hajj journey i learnt one good thing in life i.e FAITH n Believe... total submission to Allah...

      Insya Allah..

      Semoga Allah beri jemputan buat kak sham dengan sebaik2 jemputan dan kesempatan. Insya Allah

      Delete
  3. Alhamdulillah..lengkap sudah rukun Islam ye..

    ReplyDelete
  4. Haji Wak.. banyak entry tu.. nanti sempat I baca..

    ReplyDelete
  5. Wak..tak sangka sungguh wak dah haji...alhamdulilah...moga wak dapat pergi haji lagi..insyallah..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala kak yan... doa kn lah untuk saya jugak...

      Delete
  6. Insyaallah nanti one fine day akan sampai jugak ke sana.

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah Wak dah Haji.....semoga kami pun diberi peluang yang sama...kalau boleh lebih cepat dari jangkaan yang TH beri...

    ReplyDelete
  8. waaa.....alhamdulillah...wak diberi peluang untuk mengerjakan haji.....sy pun teringin nk g sana :)

    ReplyDelete
  9. Eh wak... kita g haji tahun yang sama lah wak.
    Hihihi...

    Alhamdulillah.

    Tapi sy KT67 kot if x silap.

    Sy ambik penerbangan sesi akhir.
    Masuk makkah terus...

    ReplyDelete
  10. Kena panggil haji wak lah mcm ni...


    Haji ngn pak PM n RM kan.. hihihi

    ReplyDelete
  11. Wak owh wak
    ...

    Kita sejuk oit kt mudzalifah...

    Sejuk sungguh....

    Mujur ayahanda ku tidak diserang semput.

    Sampai mina... panas sesangat pulak...
    Hihihi...

    10 zulhijjah bjaya melontar.
    Free ihram 10 pantang larang.

    11 zulhijah trus dmam x blh bangun.
    Hihi...
    12 zulhijjah dh sihat... alhamdulillah..

    Melontar 2 pusingan 12 zulhijjah tu...

    Hihihi...

    Adeiii... wak ni lah... buat saya teringat balik kenangan haji...

    Nanges...

    ReplyDelete
  12. Wakkk... tuh dia "vahasa jiwa vangsa" sungguh diari wak.
    Hihihi...

    ReplyDelete
  13. eh...kita pon pi haji tahun 2011 jugak tp p Mekah dl

    ReplyDelete
  14. bestlah wak dh sampai sana... kami ni entah bile lah... moga di panjangkan umur dpt jejak sana jgk

    ReplyDelete
  15. Syukur Alhamdullilah Wak dah jejak kali kaki ke rumah Allah.. Bila pulak la turn mummy kan ...

    ReplyDelete
  16. Seronoknya Wak dah selamat menunaikan haji. Berderet bersusun entri nak dibaca haaa. Bookmark dulu.

    ReplyDelete
  17. moga diberi peluang juga jejak kaki ke sana.

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah , rezekinya awal ... bila la nak khatam membaca ni . boleh tahan banyak tu ... my arwah abah n bonda tak byk cerita pasal perjalanan hajinya ...

    ReplyDelete
  19. bestnya Wak.. dah jadi tetamu-Nya.. insyallah free time iols terjah k Wak..

    ReplyDelete
  20. rezeki tu..JM ni nak sgt pegi tapi ada je halangan huhuh

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly