Monday, 7 September 2015

DIY: BLOG INTO A BOOK



AHAD. 6 September 2015.
Tengahari, penulis telah mengambil buku berkulit keras (baca: hardcover) yang telah siap diikat kemas(baca: binding) di kedai percetakan Lily di Taman Universiti. Blog rakan lama penulis yang ingin di arkibkan sebagai sejarah sebelum blogspot dihapuskan tanpa sebab.

"Wak Gelas adalah blog harian seorang lelaki yang biasa-biasa saja yang dicatatkan dari hujung 2011 hinggalah 2014. Pengalaman beliau menyertai (dan memenangi) beberapa pertandingan fotografi, pertandingan talian tertutup (baca: offline contests) dan
aktiviti latihan mendaki bukit dan gunung sebelum berjaya menawan puncak Gunung Kinabalau pada 25 Februari 2014. Projek menghantar gambar-gambar rakaman dari kamera DSLR beliau terutama pemandangan matahari terbit dan terbenam ke beberapa majalah fotografi tempatan juga menjadikan suatu pengalaman yang menarik dan amat bermakna. Beliau juga telah mengikuti kelab fotografi Nikon Malaysia dan bersama-sama menyertai di hampir kesemua negeri di Malaysia, termasuk Sabah dan Sarawak. Pengembaraan beliau ke tempat sejarah diluar negara yang tidak kejauhan seperti Borobudur, Pontianak, Batam (Indonesia), Krabi (Thailand), Angkor Wat (Kemboja), The Great Wall (China) dan Singapura juga tercatat serba sedikit didalam buku ini."

Nota lalat. Untuk pertama kalinya, gambiran dalam entri penulis kali ini tidak diletakkan tanda air (baca: watermark) ya. Tapi mencuri gambiran penulis tanpa izin tetap berdosa kan. Harap maklum.

Nota lalat. Dulu, penulis pernah juga mengikat buku dari blog Fotolumayan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.







56 comments:

  1. Wah siap binding bagai.
    Hehe. Bagusnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. simpan buat buku je leh lipas makan., kihkih2

      Delete
  2. wahwahwah kemain wak ye. binding kan dah.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. binding lahh, takut nnti blogspot kene tutup sape yang sushahhh ., hehe2

      Delete
  3. waaaa......nak pinjam laa buku wak tuhhhh.....leh x?? heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. buku nih gmbr hitam putih ye cik kak deanna tuu., gi la jenguk blog 'wakgelas' tuu sebelum kene tutup., huhu2

      Delete
    2. hitam putih laa chantek wakkk...klasikkk gituuuu hehe

      Delete
  4. Replies
    1. jgn bersangka burukks sudahh., alalaaa

      Delete
  5. Salam singgah sini.... banyak buku....

    ReplyDelete
  6. wah.. nak buat macam ni la nanti.. blog jadi macam personal biography diri :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyela, ramai kawan wak ckp je camtu gak, tapii hrmmm ;p

      Delete
  7. dah banyak blog wak ya..sebelum blog Memang Lumayan, ada blog lain lagi kan, yg guna nama en_me tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog kawan-kawan mrapu je makk., ehh, ;p

      Delete
  8. kenapa nak kena tutup? Bagi link blog Wak gelas si kembar Wak lalat tu..harhar

    ReplyDelete
    Replies
    1. aisehh manjernyer cik kak Suida nih, naper x click je nama kawan wak tuuu., kuikui2

      Delete
  9. Oh! sentimentalnya.
    Bagus dan salute dengan wak gelas tu
    Patutlah selepas tahun berganti aje wak gelas tu akan hapus blog tahun sebelumnya, sekarang baru Mrs. A ngerti.


    ReplyDelete
    Replies
    1. tular mcm wak ckpla, blog bukanlah hakmilik kekal., kihkih2

      Delete
  10. Replies
    1. hehe2, timekaseh ye cik kak anis tuu., (on behalf je) ;p

      Delete
  11. fuyoooo...
    siap binding buat thesis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan thesis ye cik kak huda tuu, kasik kemas dan tahan lama ., hehe2

      Delete
  12. janganlah tutup....siap binding.sekali tgk mcm thesis tadi...rupanya cerita2 blog dibukukan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde makne nak buat thesis bila dh berumur nih kanns., huhu2

      Delete
  13. Suka.. tersangattttt suka.
    Sgt suka org mcm ni.. very organise.
    Boleh tiru macam Wak Gelas.
    - Wak.. tumpang share idea ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. organiselar sangat makk, harhar2
      mcm org ckpla, sediakan payung sblom ujan, nnti kalo blogspot dh terpadam ke 10 tahun 20 tahun leh tunjuk anak cucu buku blog kita dulu2 tuu., kihkih2

      Delete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak dh reply yee, apa2 masaelah nk tnye leh wak tolong nnti., ;p

      Delete
  15. tahniah...rajin wak..bagus karyanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe2 timekaseh mak kakPah tuu., suke suki jeeew ;p

      Delete
  16. Wak ni berpandangan jauh rupanya.. saya suka blog wak =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jauhla sangat., tapi org bilang, jauh berjalan luas pandangan., hehe2 tenkiu coz like blog wak yg mrapu je nih.,

      Delete
  17. Nape tak terus gunakan Wak Gelas je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waklu tu nakal tawww xper, nnti ramai yg terangsang saper yg shushahh., harhar2

      Delete
  18. klu kita nak jadikan blog harian kita sbg moment masa tua nanti ( klu Panjang umur ) binding memang perlu ... tetiba terfikir nak buat juga ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. buatlah skrg mak, bila lagik., hikhik2

      Delete
  19. salam wak.. wak ade bepa byk blog..

    ReplyDelete
  20. Wak gelas siapa tu..haha dh baca tnya lagi..kita pun satu hari nti kena bukukan hard cover juga.hehe

    ReplyDelete
  21. Assalaamu'alaikum wr.wb... alhamdulillah. tahniah sudah dibukukan. Adalah juga kenangannya. Saya sedang membukukan juga tulisan saya agar kekal berzaman dapat dibaca anak keturunan akan datang. Salam sejahtera dari Sarikei, Sarawak.

    ReplyDelete
  22. Assalaamu'alaikum wr.wb... alhamdulillah. tahniah sudah dibukukan. Adalah juga kenangannya. Saya sedang membukukan juga tulisan saya agar kekal berzaman dapat dibaca anak keturunan akan datang. Salam sejahtera dari Sarikei, Sarawak.

    ReplyDelete
  23. wa... hebat la.. :) dri dulu minat snap2 wak gelas

    ReplyDelete
  24. teruja melihat blog into book....

    kagum...

    gambar ank sendiri pun belum siap dibukukan lagi....

    nak bukukan jugaaa :(

    ReplyDelete
  25. waaaa... bestnya... mmg blh simpan utk tatapan anak cucu cicit nnti...

    nk bukukan jgk lah hehhehe... walaupun blog nih takde psl travel2 pun kan just bebel2 je

    ReplyDelete
  26. dah mcm final year project punya logbook

    ReplyDelete
  27. mahal dak agaknya nak buat gini
    cam nak buat jugalah =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang sehatus hinggit jakk., ;p

      Delete
    2. taklah cik JM, seratus utk 3 buah buku tuu., dari printing smpi binding., bolee?

      Delete
  28. sebagai kenangan utk anak cucu ni..good idea

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat