Saturday, 17 October 2015

KEJAMNYA PEREMPUAN

Me with the paperboard actors.

"Demikianlah perempuan,
dia hanya ingat kekejaman orang kepada dirinya,
walaupun kecil,
dan dia lupa kekejamannya sendiri kepada orang lain
walaupun bagaimana besarnya."
- tenggelamnya kapal Van Der Wijck, Hamka

Semalam penulis telah merempit ke Istana Budaya untuk menonton teater setelah bertahun-tahun tidak kesana. Buku yang penulis kelmarin beli pun tidak terbaca lagi. Cerita cinta yang ringkas, tapi menjadi rumit bila ada orang ketiga. Prop yang cantik dan menarik tapi lagu-lagu yang tidak merdu.

Nota lalat. Updated. Masa melayan mencari filem "Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck", penulis terjumpa juga filem karya Hamka yang bertajuk "Dibawah Lambaian Ka'abah" yang sama menarik. Penulis telah menonton sehingga habis dan sekotak tisu jugalah habis. Lol.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

The only play I snapped before being green-lasered.

The closing.

51 comments:

  1. eerk lagu lagu yang tidak merdu ? huurm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mukin bukan lagu jiwa wak yee., huhu2

      Delete
    2. lagu2 jiwa Wak guano ? meh habaq sikit..

      Delete
    3. xper, dlm hati saper yg tahuu., hehe2

      Delete
    4. saya setuju dengan Wak..lagu first je sedap, lain ke laut dan tenggelam bersama kapal van der wijk!

      Delete
    5. cik sal bila ko gi tenok teater., hehe2 sibbaik x jumpa wak kanns ;p

      Delete
  2. Replies
    1. setuju! tapi teater ni best gak kak..

      Delete
    2. teater byk dah kene potong, save time ;)

      Delete
  3. Wak tengok pementasan ye..mesti best sebab live kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh lama x tenok live theater., layan je makk ;p

      Delete
    2. layan le wak, tengok Amyra Rosli tu comel kan wak kan....

      Delete
    3. chomeyla sangatt, pakai baju pink nmpk bontot jeeer ., cik sal suke letteww ;p

      Delete
  4. hehehe . nanti kne green laser sudah lah.

    ReplyDelete
  5. tenggelamnya kapal Van Der Wijck, by Hamka mmg mengesankan.. i baca novel ni masa umur 13 thn dgn gaya bahasa indonesia.. menangis bagai nak rak.. bengkak2 mata..

    ReplyDelete
    Replies
    1. adalah terkesan mcm potong bawangla jugak., huhu2

      Delete
  6. lagu x merdu ke suara x merdu :p ...kalau dah yg menyanyi tu bukan penyanyi

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, Nabila Huda tu bukan suara sendiri ke?

      Delete
    2. ntahla cik sal ,wak x amek port sangat psl penyanyi tuu ;p

      Delete
  7. Dah tengok gambar atas bawah kiri kanan...eerrrrr...Wak yang mana satu eh?... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak bukan pelakon bukan saper2., x kenal xper ;p

      Delete
    2. wak lah tukang bawak kapalnya...tu pasal tenggelam..hahaha

      Delete
    3. iyela wak je yg bawak tenggelam., jom cik sal kayuh bahtera bersama2 kihkih2

      Delete
  8. Wak ...

    Ada gak terbaca, yang kata dia orang miming bila part tang lagu tuh ....

    Kita dah baca novel dia, dah tengok filem dia ... memang terkesan sangat !!!

    ReplyDelete
  9. wah peminat teater juga wak ni..biasala tu wak novel yg diteaterkan xkan berupa novel lagi...jauh bedanya tu. teater dgn cara lain utk dinikmati..tambah props tambah lagu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takla peminat tegar., saja layan kebosanan ;p

      Delete
  10. Wak,
    Bab green laser tu yg tak tahan.. dulu K.Sham pun penah gak try buat ati kering smuggle kamera..
    Sekali tgk Nyonya sebelah kena.. terus mati hajat..
    - segan weiii.. mata suma terus tgk dia jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. segan pon iye, bengang pon iye jugakk., huhu2

      Delete
  11. mummy dah tengok filem ni best!.. nak tgk teater tak berkesempatan pun.. sempat lalu depan Istana Budaya baca poster depan tu je.. sob sob sob..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nntilah kalo senang wak tenok filemnyer., ;p

      Delete
    2. ada filem ek?tak pernah tengok plak..tapi dah tengok teater ni...tak jumpa Wak plak

      Delete
    3. cik sal, dorg kata filem lg best., teater ni byk part dorg dh potong., ;D

      Delete
    4. baca buku la wak lagi best..lagi detail... hehhee

      Delete
  12. Sebenarnya wanita tak kejam tu cuma kadang2 je..ada masa ada ketika....hehehhee :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, tapi part ni paling sedih kan wak...

      Delete
    2. sodey masuk habukla jugak mata wak., ahakks ;p

      Delete
    3. mana ada wanita kejam.. dia jadi camtu sebab tertentu.. wanita ni hatinya lembut, tapi klu sudah kecewa siaplah...hahaha

      Delete
  13. Replies
    1. "tenggelamnys kapal Van Der Wijck" citer indon., diadaptasi Melayu ;)

      Delete
  14. saya dah tengok, tapi x sempat buat review lagi..nasib x terserempak wak, kalau tak nanti saya perasan glamer kat istana budaya tu..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. harhar2 wak review mrapu je, xde saper kisahh., alalaaa

      Delete
  15. untuklah cik lat dpt jejak Istana Budaya...saya tapak selipar jepun pon tak pernah pijak kat sana..ahahahhahahahaha......kalau cik lat masuk teater,nak pgg watak apa?hehehhehhehehee....soalan cepumas..

    ReplyDelete
  16. sy nk pegi jg tgk aritu tak tau kenapa x smpi2 jg....

    ReplyDelete
  17. aritu baca dekat blog sal pun dia kata lag tak best
    nasib tak p tengok..hehe

    ReplyDelete
  18. lagu xmerdu ke suara eh wak? hurm, ada org lain komen yg sapa pelakon pakai kod yg tengah tu xbest..

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly