Wednesday, 21 October 2015

MY BIG BROTHER ACTS JUST LIKE MY LATE FATHER



MINGGU kelmarin bila penulis membawa dua orang kekanda penulis ke bumi kenyalang adalah pengalaman pertama mereka menaiki kapal terbang ke seberang laut. Penulis pun berasa gembira kerana mereka sekeluarga juga berasa senang hati dengan layanan rombongan kami itu.

Kekanda penulis yang kedua itu memang peramah, hampir kesemua orang yang ditemui akan ditemubualnya, termasuk tukang kebun di lapangan terbang dan pengayuh bot penambang.

Nota lalat. Minor translation. My second big brother (just like my father) is so gentle, almost all the people who he found for the first time to be interviewed, including a gardener at the airport and a boat paddler.

Alfatihah untuk arwah ayahnda penulis, Wak Sabah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

34 comments:

  1. Bukankah penulis juga suka menemubual...

    Hihihi...

    Kipidap

    ReplyDelete
  2. peramahnya kekanda wak ni kan sampai semua yg dia jumpa di tegur hehee
    orangkata siapa peramah ni tak sunyi kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mak ngan ayah saya jugak..huhu

      Delete
    2. yeke Sal peramah mcm mak ayah Sal, kaknoor serender mmg tk bnyk ckp tpi kalau tulis tu boleh lah hehe pemalu ke?? haha

      Delete
    3. hahaha..samalah saya..tapi kalau dah kenal, orang pun malas nak layan

      Delete
  3. just guest what they are talking about ..:
    ..."boss, pesawat pribadi sudah saya carterkan ... "

    Boss : "oh yes, i follow U...follow your blog :)"

    ReplyDelete
  4. Hahahaha Wak, your big brother seems 'teruja'..

    ReplyDelete
  5. ORG PERAMAH NI MUDAH DPT KAWAN WALAU DIMANA DIA BERADA JUSTERU MULUT MANIS DAN KEMESRAANNYA...LIKE WAK JUGA TU...

    ReplyDelete
  6. Ada tak abang wak temuramah tukang mesin rumput :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. jap lagi kak yan pun kena interview..jaga-jaga..hehe

      Delete
    2. Kak yan dah di interview sal..frist

      Delete
    3. itu dengan wak, ni dengan abang wak plak..hehe

      Delete
  7. Orang yang baik walau dimana berada pasti ramai kenalan baru

    ReplyDelete
  8. bagusnya peramah.. sy teringin nk jadi peramah. hahahha

    ReplyDelete
  9. hihihi..ini boleh geng dgn husband sy wak.. memang peramah..semua akan ditemu bual.. hahaha

    ReplyDelete
  10. al-fatihah untuk arwah ayah Wak ye..

    ReplyDelete
  11. Org peramah senang dapat kawan baru...
    Tukang kebun dgn bot penambang tu pasti terasa dihargai.

    ReplyDelete
  12. peramah. sampai tukang kebun pun tegur.

    ReplyDelete
  13. alfatihah.. mmm.. mana nk tumpah kuah kalu x tke nsik kan?
    Jemput singgah blog Nurfuzie.com
    Jom memriahkan GA cik en yang bernilai lebih dari rm1KGive Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000
    Dan Entri terbaru di Veterinar | Cara Memberi Ubat Kepada Haiwan

    ReplyDelete
  14. Saya suka org peramah.
    Tak suka org pemarah.

    ReplyDelete
  15. Saya tak cukup peramah lagi.. masih malu2 miow.. hehehe..

    ReplyDelete
  16. Orang yang ramah mesra, mudah dapat kawan.
    Al fatihah untuk Arwah ayah Wak.

    ReplyDelete
  17. Alfatihah utk arwah ayah Wak. Wak pun sama kan suka temubual?..hehe

    ReplyDelete
  18. Hanya jauhari mengenal maniam... Ehhh... Manikam...

    ReplyDelete
  19. Bagus ler peramah kannn .... pasti semua orang suka :)

    ReplyDelete
  20. Peramah sungguh your brother.

    AL-fatihah.

    ReplyDelete
  21. Baguslah tuu..Orang sekeliling juga akan rasa dihargai. Kan. :)

    p/s : Al Fatihah :)

    ReplyDelete
  22. alfatihah... harimau mati meninggalkan belang manusia mati meninggalkan nama dan budi

    ReplyDelete
  23. Bagus tau orang peramah ni. Senang nak dpt kawan.

    ReplyDelete
  24. sama macam abah saya plak
    semua orang dia tegur =)

    ReplyDelete
  25. Wak Sabah? its a real name? Al fatihah

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat