Wednesday, 14 October 2015

PERARAKAN MAAL HIJRAH DARI DATARAN MERDEKA KE MASJID NEGARA



PAGI-pagi tadi penulis sudahpun merempit ke Dataran Merdeka untuk merakamkan perarakan sambutan Awal Muharram atau Maal Hijrah. Perarakan yang bermula jam 7.40 pagi ke Masjid Negara. (Total photos 45 frames)

The Hijri New Year, also known as Islamic New Year (Arabic: رأس السنة الهجرية‎ Raʼs as-Sanah al-Hijrīyah) is the day that marks the beginning of a new Islamic calendar year, and is the day on which the year count is incremented. The first day of the year is observed on the first day of Muharram, the first month in the Islamic calendar.

Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 1 Muharam tahun baru bagi Takwim Hijrah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.


















































































Oops. Wrongly dressed for the occasion. 

49 comments:

  1. Meriah nampaknta Perarakan Maal Hijrah tu..Selamat Tahun Baru ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam maal hijrah juga cik kak emy tuu ;p

      Delete
  2. Laaaahh..Wak tak join perarakan rupanya patutlah cari dalam gambar x de...tukang gambiran gambar je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. harhar2, takde geng nak join berarak, tembak2 suka suki jeer bolee

      Delete
    2. ala, wak pakai baju melayu pastu tumpang sekaki, mana ada orang perasan...hehe

      Delete
  3. selamat menyambut tahun Hijrah 1437H buat wak ,semoga kita akan menjadi yang lebih baik dari semalam, amin.

    ReplyDelete
  4. Wak tak jumpa cari butang baju melayu yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tular mak, butang baju melayu kak Pah dah simpann jauh-jauhh., huhu2

      Delete
    2. Haha..."butang baju aku mana Pah???!!"
      Dah macam Abang Jamil pulak dahhh

      Delete
  5. wah meriah la macam2 gaya ada lah, macam hari raya la pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan satu warna je kan mak., kehkeh2

      Delete
  6. Replies
    1. 50 ribu peserta yang hadir katanyer., mestilah warna warni gituu., ;p

      Delete
  7. Warna warni...alhamdulillah.salam maal hijrah ye wak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam maal hijrah jugakk mak PC tuuuu .,

      Delete
  8. Replies
    1. jerebu la jugak, tp wak tak check berapa kah IPU nye., ;p

      Delete
    2. hahaha..hampeh tul jawapan wak

      Delete
  9. Wow terbaiklah semua gambar yang wak snap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe2 tenkiu mak KUtu, snap suke sukii jeeer ;D

      Delete
    2. macam photographer profesional lah..kalo saya ni bos NST dah lama saya amik keje..

      Delete
    3. ek elehh cik Sal tuu, wak ni potong rumput je saperlar nak amek keje gituu., huhu2

      Delete
    4. Kalau sal ambik wak kerja..lagi hebat lagi gambar2 yang wak ambil

      Delete
  10. rajin Wak merempit nak pergi amek gambar.. *tepuk2 tangan*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari cuti kann, tak tau nk gi mana lagikk., walopon demam blom kebah nih,.hikhik2

      Delete
  11. Selamat tahun baru hijriah 1437H.
    Semoga kita senantiasa diberkahi. Aamiin Ya Robb

    Meriah sekali perayaannya ya...

    ReplyDelete
  12. Terbaiklah!
    Wak gambar last yang aweks baju biru sumer tu persatuan silat cekak kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan persatuan silat cekak ke ape ye, wak dh tanye - tu dorang PDRM interns., hehe2

      Delete
    2. ooooHh ingatkan persatuan silat cekak tadi baju hampir sama rupanya tak serupa ya..
      Amboi! peramahnya wak

      Delete
  13. Salah satu dari gambar tersebut adalah dari Jabatan saya wak.. ;)

    ReplyDelete
  14. salam maal hijrah wak..cantik-cantik gambar..peserta pun sporting..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam maal hijrah juga cik Sal tuu., tenkiu., tembak suke suki jee.,

      Delete
  15. eehhh...wakkkk....ada gbr muka kengkawan sy sama jabatan ngn sy laa dlm gmbr wak tuhhhhh....baju diorg kaler mcm warna cream....gituuuu.....hahahahahhaaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat2la watsapp wak nnti wak bg gmbr ori yang lainns., hihi2

      Delete
  16. nampak wak pokus pada wanita2.. hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. pada lelaki pon ade gak., mak kanns ;p

      Delete
  17. Last tu gambar pelancong.
    Pelancong xyah ikut dress code. Hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pelancong la sangatt., harhar2

      Delete
    2. Pelancong ke mat rempit... hihihi

      Delete
  18. Wak..adakah wak pecinta wanita ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengongla wak kalo pencinta lelaki., kowserr uu ;p

      Delete
  19. Wak tak ambil bahagian ker? Dapat baju Melayu free utk Raya tahun depan hehehehheheeee

    ReplyDelete
  20. Seriously... wrongly dress... ayyakkk... salah date kah Wak...

    ReplyDelete
  21. Wak... ajari ku photography Wak...

    ReplyDelete
  22. da lme x join event mcm ni..last sekali mse sekola asenye..haha

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat