Saturday, 24 October 2015

RUMAH AWANG ALAK BETATAR



SEBENARNYA sudah lama penulis hendak berhentikan motor kapcai dan menangkap gambiran istana hinggap Sultan Brunei di tepi Jalan Ampang ini. Hampir setiap hari kalau penulis tidak merempit dan menaiki lebuhraya AKLEH untuk bertugas memotong rumput, penulis akan limpas disini. Kata orang tua dulu-dulu, "tak dapat tengok orangnya, dapat tengok bumbung rumahnya pun jadilah." Haha, sepertilah penulis sedang bercinta dengan puteri bunian pula. Dalam hati siapa yang tahu.

Sultan Muhammad Shah merupakan Sultan Brunei yang pertama. Baginda memerintah Brunei dari tahun 1363 hingga 1402. Baginda merupakan pemerintah pertama Islam Brunei apabila menganut Islam pada tahun 1363 melalui perkahwinan dengan puteri raja Sultan Bakhei, pemerintah Johor-Temasik. Sebelum memeluk Islam, baginda dikenali sebagai Awang Alak Betatar. - rujukan dari Wikipedia

Nota lalat. Dan entri ini penulis tujukan khas kepada cikpuan Nooriahnaim, satu-satunya blogger dari Brunei yang selalu sudi singgah2 jenguk2 komen2 blog penulis yang biasa2 ini.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

32 comments:

  1. Ronda2 dialam maya mlm ni ternampak Rumah Awang Alak Betatar kat sini, terus baca sampai habis rupanya ditujukan pd kaknoor ke wak!
    memang ada ke rumah persinggahan sultan Brunei kt jalan ampang tu, bila ke KL nnt boleh tengok, opppss lupa nk wish tqvm pada wak yg susah2 je tujuan entry ni pd kaknoor ya 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk dari luar je mak., rasanya x open to public., ;p

      Delete
    2. oh yeke, ingat bila balik kmpong nanti dpt singgah sini hehee

      Delete
    3. hari-hari saya lalu depan rumah ni pergi balik kerja...intai-intai juga, kot ternampak pangeran ke...hihi

      Delete
  2. Wak, rumah ni macam rumah tinggal.. Mgkn bila Sultan Brunei dtg Malaysia baru diaorg buat persediaan.. Scary the marry juga tengok dari main road..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi nmpk mcm bersih tersergam terjaga senantiasa saja., ;p

      Delete
  3. Replies
    1. haha2 wak dh bgtau, pasni jgn ckp x tahu yee ;p

      Delete
  4. cantik istananya tu n ada kisah sejarah yg wak selitkan menarik tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo jenguk dari luar pagar mmg istana tersergam indah., juta juta tuuu ., huhu3

      Delete
  5. Alhamdulillah tertunai hajat wak nak ambil gambar ye..
    Wah blog wak berwajah baru.tahniah wak..kipidap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe2 try template baru nih, harap2 ramai yg suka ;)

      Delete
    2. cantik...template lama tu macam blog saya je..simple sangat.blog biasa-biasa macam saya ni bolehla..

      Delete
  6. Zaman kecik kecik dulu selalu main main ... banyak rumah duta duta, istana hinggap dan sebagainya ....

    Kadang kadang kami akan dapat goodies ... cookies, icecream, air dan sebagainya dari penjaga penjaga di sini ... sebab ada jugak di antara parent kawan kawan yg kerja jadi jaga or maid or tukang masak di kawasan ini ...

    Ni nostalgia 40 tahun yang lampau .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waaaa... kelas kak... main pondok2 kt istana... hebat ni hebat

      Delete
  7. Ooo sultan brunei ada istana hinggap kt sini...
    Hmmm patut lah...

    ReplyDelete
  8. Baru check tau nama asal Sultan Brunei tu.. Macehhh wakk..

    ReplyDelete
  9. Bestnya kalau ada istana...huhu :D

    ReplyDelete
  10. Cantik gambar... ehhh !

    Tu potong rumput habis tak..? ^_^

    ReplyDelete
  11. Kikiki.....yg penulis menyingah sebelum gi motong rumput tu mmg kelako....

    Ohhh jadinya mmg betul adalah peribahasa tu ek. Dulu dulu masa anak dara mmg selalu dengo.

    ReplyDelete
  12. Klau lalu jln ampang mmg akan pandang istana ni. Melambangkan negara Brunei yg makmur.

    ReplyDelete
  13. nape shoot depan je wak . part lain nak tgk gak ... huhuhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni kawasan larangan istana ye mak, takut kena tangkap kene kawen dgn puteri mayang mengurai (mcm citer batu belah batu bertangkup tuuu ) nnti saper yg shusahh ;p

      Delete
  14. ooo...ada istana hinggap juga rupanya
    baru tahu

    ReplyDelete
  15. bagaimana dia boleh dapat gelaran Awang Alak Betatar tu Wak...kak Noor tahu tak?

    ReplyDelete
  16. kenapa rumah beliau ada di Msia..hurm penuh tanda tanya ni

    ReplyDelete
  17. Bila keinginan dapat ditunaikan.. puasnya rasa..

    ReplyDelete
  18. hahaha Bro Islam ka sudah pemerintah temasik time tu? kalau ingt belajar time kat skola parameswara membunuh temagi pemimpin temasik. bagaimana pula wujudnya sultan bakhei ni. mohon penceraha.

    ReplyDelete
  19. kerajaan yg tuan maksudkan sama sekali x wujud apa lg puteri kepada raja bakhei. sbb raja pada ketika itu berbangsa buddha

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bro., wak dh letak dlm entri bhw maklumat itu didapati dr wikipedia ye., siap dgn rujukan sekali., I rest my case.,

      https://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad_Shah_of_Brunei

      Delete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly