Friday, 2 October 2015

SEPTEMBER 2015 TOP COMMENTATORS INTERVIEWS BY 3LALAT - KAK YAN



Ini bukan tag atau GA.

Bulan ini, setiap hari Khamis dan Isnin penulis akan buat satu entri istimewa untuk kengkawan yg best-best itu. Penulis akan temubual rakan blogger untuk Top Commentator bulan September 2015 yg jauh dan dekat, yg selalu sudi singgah-singgah, jenguk-jenguk dan komen-komen blog penulis yang biasa-biasa ini.

Tanpa membuang masa, untuk hari Khamis malam Jumaat ini, kita tengok siapa yg kena. Tidak lain dan tidak bukan ialah kak Yan yg punya blog ‘Belajar untuk Sabar‘ lah pula. Kak Yan adalah blogger pertama yang penulis temuramah untuk segmen ini. Blogger yg juga isteri kepada encik AHAMAD, ada anak tiri 3 orang dan mempunyai 5 orang cucu yg suka suka berblog. Blog kak yan: http://iryantyahamad.blogspot.my . Jom kawan-kawan, kita layan.

Q1. Kak Yan ada membuat kerja sambilan dirumah?
- dulu mula2 berumahtangga ada ambil upah buat kueh..sekarang tak lagi...harga barang naik..tak sampai hati nak naikan harga

Q2. Berapa lama kak Yan sudah berblog?
- 11/11/15 genap setahun blog ni dicipta..insyallah

Q3. Kenapa kak Yan mulakan blog? Dan kenapa masih memblog?
- sekadar suka suka dan mengisi masa lapang....sebab makin hari makin gian nak menulis..

Q4. Kak Yan pernah terfikir untuk berhenti berblog? Kenapa?
- tak pernah kerana taka ada sebab nak berhenti menulis.

Q5. Kak Yan memang suka blog walking. Blogger manakah yang selalu datang dan komen blog kak Yan itu?
- semua blogger ni adalah terawal yang yan kunjungi dan sering hadir di blog yan
blogger hujan petang / blogger kakciknurseroja / blogger nooriahnaim / blogger jr - mycuteshoppe

Q6. Kenapa tajuk blog letak ‘belajar untuk sabar’? Kenapa tidak letak ‘sabar itu separuh daripada iman’?
- sebab akak nak mendidik hati akak supaya belajar untuk sabar sabar sabar dan sabar baru boleh kukuhkan iman..insyallah..

Q7. Dalam blog kak Yan ada gambar dan kata-kata Ustaz Azhar Idrus. Kak Yan tahu tak Ustaz Azhar Idrus berasal dari negeri mana?
- terenganu

Q8. Banyak sungguh petua dalam blog kak Yan. Pernah tak anak-anak tiri atau cucu kak Yan terkena sawan atau usikan orang halus?
- pernah. Cucu perempuan sulong

Q9. Harga minyak naik dan turun pada awal bulan, kadang-kadang 10 sen, kadang-kadang 15 sen. Pernah terfikir tak kenapa tak naik sampai RM5?
- tak pernah langsung

Q10. Kak Yan pernah cuba masak masakan Jepun di rumah?
- nak makan pun tak pandai..inikan nak belajar masakan jepun..huhu

Q11. Tiap-tiap hari kak Yan rajin updet blog dan blog walking. Blog siapa pula yang kak Yan suka baca setiap hari?
- semua blog yang ada dalam list akak termasuk wak .

Q12. Pernah naik ke menara Taming Sari di Melaka itu?
- kak yan gayat lah wak..ketaq lutut

Q13. Jarak bulan ke bumi ialah 384,400 kilometer. Berapakah jarak dari rumah kak Yan ke kampung keluarga mak Wok?
- 98km

Q14. Selain blog ‘belajar untuk sabar’ ini, adakah blog lain kepunyaan kak Yan?
- tiada..kak yan setia pada yang satu...psst wak..sebenarnya satu ni pun kadang2 kering idea..inikan nak 2 3 blog

Q15. Kak Yan pernah cuba membuat buku dari entri-entri blog kak Yan ini?
- tak pernah cuba dan tak pernah terlintas difikiran

Q16. Kalau kak Yan ada duit dua puluh enam juta hinggit, apa yg kak Yan rasa akan lakukan?
- siapkan rumah mak abah...pi haji umrah satu family..dan bawa anak yatim dan tahfiz sebanyak mungkin..insyallah

Q17. 3 orang anak tiri kak Yan itu bagaimana memanggil kak Yan? ‘Emak’ atau ‘Ibu’ atau ‘Ummi’ atau ‘mak Yan’?
- ummi

Q18. Apakah bunyi atau suara yang kak Yan tidak suka dengar?
- suara bayi menangis

Q19. Sebutkan lagu allahyarham Sudirman yang kak Yan suka dengar?
- bila wajahmu aku bayangkan DAN terasing

Q20. Anak no 3 (uda) ada di Pasir Gudang. Kak Yan pernah pergi Masai atau Kong Kong atau Tanjung Langsat?
- lalu aje pernah lah wak

Penulis mengucapkan ribuan terimakasih kepada kak Yan yang bersukan (baca: sporting) kerana sudi melayan temubual ini. Dan siapa pula yg bakal menduduki kerusi merah jambu diatas sambil silang kaki pada minggu depan? Penulis pun tidak tahu uooolss. Kita tungguuuuu.. ;-P

Rujukan blog kak Yan: LINK.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

72 comments:

  1. bila plak wak boleh diinterview? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xyahla cik kak intan, wak ni bukan saper2., harhar2

      Delete
    2. Wak bukan saper2. Memanglah..WAK KAN LALAT
      :-P

      Delete
    3. lalat tp dlm hati ada taman ye makk., hakhak2

      Delete
  2. Nak verangan jap dok kat kerusi pink tu.. kihkihkih..
    Verangan jelah.. dahlah jarang singgah sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole je berangan mak., hehe2 berangan tak kena bayar pon ., ;p

      Delete
  3. wahhh...bagus.. secara tak langsung dapat berkenalan dgn Kak Yan pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gi lar terjah blog kak Yan tuuu., hehe2

      Delete
    2. Kalau sudi jemputlah ke blog kak yan ;-))

      Delete
  4. Terima kasih wak...sudi temubual kak yan..mohon tunjuk ajar kalau ada terlebuh dan terkurang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi2 sama2 je kak Yan, dan timekaseh sporting sangup laju2 layan dan jawap interview mrapu wak nih., ;p

      Delete
    2. Mestilah laju2 wak..bukan senang orang nak interview kak yan...siapalah kak yan untuk diinterview...blog pun setakat biasa2

      Delete
    3. Dh mcm retis kak yan. Hihi

      Delete
  5. macam melodi pulak yer main interview2.. mak nak jadi retis jugak wak... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni bukan main main ye mak., ni betol betol punye interview ., harhar2

      Delete
  6. Cantiklah idea wak ni...
    Salute wak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa, entri suke suki je mak ., hehe2 lama sunguh mak x singah blog mrapu wak nih ? ;p

      Delete
  7. n3 istimewa ni...blogger pun reporter juga kan...berhak nak interview sesapa...bijak wak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mini-reporter je kan mak., selagi takde citer politik kita layann jee.,

      ps. mak jgn lupa kasik gmbr mak kat wak satuu yee, nk perasap utk entri akan dtg., ;p

      Delete
  8. Replies
    1. harhar2, bila cik kak lindamiamanis nak interbiu wak pulak nih., ;D

      Delete
  9. wau. bagusnyee. siap ade interview lgi .

    ReplyDelete
  10. suka ke blog Yan..sebab selalau ada nasihat di dalam nya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe2, layan je., nasihat baik jdkan tauladan kann., ;p

      Delete
  11. Fuyooooo .....dasar ar ada segmen baru.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'dasar' ke 'dahsyat'., ckp bia terang makk., hahar2

      Delete
  12. nice ... baru first time jumpa yang jenis interview ni, biasanya blog review. kipidap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak appreciate kengkawan yg rajin komen2 kat blog sendiri je nih., thankx mak zie tuu., ;p

      Delete
  13. Ya Allah....

    Comel nya wak....


    Siap jadi reporter gitu....

    Class wak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. chomeyy keew., huhu2 tenkiu cik huda tuuu , reporter pencen je nih ;p

      Delete
  14. Replies
    1. ahaa tu kene baca blog kak Yan tuu., hihi2 pandai tak wak ;D

      Delete
  15. nak tukar kerjaya ke wak? dah bosan eh poong rumput? hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg dh x kisah kerja ape, jnji dpt beli beras dan sebongkah berlian., bole cik suida ;)

      Delete
  16. blog "kembar" wak tulis tu xsempat nak baca..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog kembar wak tu nakal, xtakut terangsang keew., kuikui2

      Delete
  17. wow ada sesi interbiu rupanya. kalah wartawan melodi nih Wak! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wartawan melodi pon x penah interbiu wak., hehe2

      Delete
  18. Sejak bila Wakkk ganti Karam Singh Walia? Keh Keh Keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. abam Karam Singh Walia tu dh xde lagi keew., hewhew2 teringt fantunnye,

      "Hendak seribu daya, tak hendak tak apa"

      Delete
    2. Haha.... ada ea pantun ni.... awat cek tak tau

      Delete
  19. Mak aiii sejak bila wak jadi wartawan ni.. Hebat hebat... Nasib baik wat entry kenal jugaklah mummy ngan kak Yan ni.. Hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. gi lar terjah blog kak Yan tu mak mummy Julia., hehe2

      Delete
  20. Interview! Soalan pun best-best. Bila baca terus rasa nak terjah bloh Kak Yan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. soalan biasa2 aje dari wak yg biasa2 juger., hehe tenkiu

      Delete
  21. hehehe..wak bg iera idea la..bole buat segmen interview blogger kan..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole jeer., jgn lupa interbiu wak jugak nnti yee., ;D

      Delete
  22. Waaa... ni yang Mrs. A lagi semangat juang yang tinggi nak komen kat blog Wak tu..
    Mrs. A pun nak ferfiling retis gak di enterview gitew ngeh! ngeh! ngeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole je komen tinggi-tinggi yee., hehe tenkiu mak mrs A tuuu ;p

      Delete
  23. Bes la entry ni wak.. thr r many reasons why ppl blog, n I get to know one today .. dan kenal orgnya juga ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe2, wak tringat notis kat warung makan mana ntah, dia tulis camgini,

      "kalo best bagitau orglen, kalo tak best bgtau tuan punye blog," harhar2

      Delete
  24. Wow! good idea la wak... secara tak langsung saya boleh kenal blogger yg duduk atas kerusi pink tu.
    Kipidap

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kenal lagi dekat, gi la terjah blog kak Yan tuuu., hehe2

      Delete
  25. bila lah agaknya kite akan di temuraham ngn org tu kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'temuraham' tu bahaya makk, gigi wak pon dh byk xde nih ., harhar2

      Delete
  26. bersukan sungguh Kak Yan.. :)

    i like la segmen macam ni.. Wak, please teruskaaaannnnn..
    nak follow blog ni jap..
    nanti datang lagi... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. follow larr., x kene bayar pon., hehee2

      segmen nak appreciate kawan2 blogger je, nak bagi duit cash sehibu hinggit wak tak mampu., huhu22

      Delete
  27. lawo plak gambo siti kat atas tu ha..mak oii..tak terjawab akak banyak soalan macam tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gmbr siti mude2 ye cik kak., jgn jeless., harhar2

      Delete
  28. http://madey09.blogspot.my/
    yang ke 77 ya..3 lalat..baik hati lalat ni..blog unik kelihatannya ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanx follow bro., blog biasa2 aje ;p

      Delete
  29. kita pun ketaq lutut naik tempat tinggi..salaam kenal :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe2 salam kenal juga dan timekasehh ;)

      Delete
  30. Haha...ingat rancangan Nona tadi
    Wak, makin fofular lah dengan adanya sekmen cam ni.

    ReplyDelete
  31. wow..bestnya...ada interview2 lagik..hehe..keep it up ok... :)

    ReplyDelete
  32. singgah baca pertama kali di sini.

    teringat juga blogger BUS sebut nama bog saya yer... jadi ler...

    ReplyDelete
  33. sumpah CT kekek2 bacaaaa Wak oi hahaa..

    ReplyDelete
  34. kak Yan pun terpilih...clap clap clap...rajin Wak cipta soalan

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat