Monday, 12 October 2015

SEPTEMBER 2015 TOP COMMENTATORS INTERVIEWS BY 3LALAT - QASEH ABADI



Ini bukan tag atau GA atau Blog Review.

Bulan ini, setiap hari Khamis dan Isnin penulis akan buat satu entri istimewa untuk kengkawan yg best-best itu. Penulis akan temubual rakan blogger untuk Top Commentator bulan September 2015 yg jauh dan dekat, yg selalu sudi singgah-singgah, jenguk-jenguk dan komen-komen blog penulis yang biasa-biasa ini.

Tanpa membuang masa, untuk hari Isnin ini, kita tengok siapa yg kena. Tidak lain dan tidak bukan ialah cik Qaseh Abadi (QA) yg punya blog ‘Syida Menulis‘ lah pula. Cik Qaseh Abadi aka QA aka Syida adalah blogger keempat yang penulis temuramah untuk segmen ini. Qaseh Abadi tu nama gedik2 ja letak masa bukak email dulu. Saja tak mau letak nama sebenar. Bila dah lama macam malas plak nak tukar. So biar jelah. Kalau ada nak panggil Qaseh ke Qaseh Abadi ke, QA ke ikut suka lah. Tapi penulis lebih selesa dan senang memanggilnya dengan panggilan manja 'cik Suida' pula. Blog Cik Suida: http://syidamenulis.blogspot.my/. Jom kawan-kawan, kita layan.

Q1. Cik Suida yang menulis ini sekarang bekerja sebagai apa?
Kerja kerani.

Q2. Berapa lama cik Suida sudah berblog? Blog cik Suida ini sebenarnya lebih kepada barangan Shaklee atau cerita peribadi?
Berblog dah setahun lebih. Lebih selesa kongsi hal peribadi. Shaklee pun yg mana tahu ja, biasanya lebih suka share vitamin yg I sendiri ambik. Sekarng ni macam kering idea sebab tu lama x share apa2 sal Shaklee..

Q3. Kenapa cik Suida mulakan blog? Dan kenapa masih memblog?
Lama dah minat nak berblog. tapi sebab kekangan macam2 jadi x start2.. bila mula ja macam xtau nak tulis apa plak, sebab tu awal2 dlu banyak je pasal Shaklee..

Q4. Cik Suida pernah terfikir untuk berhenti berblog? Kenapa?
Wat masa ni tak terfikir lagi, sebab seronok berkawan dengan blogger2 lain.

Q5. Masa pergi ketempat kerja, ada tak satu benda yang cik Suida selalu menyesal membawanya bersama?
Ada. Kunci kereta abah. Hahaha.. Matilah kena marah sebab bawak balik kunci kereta abah ke penang.

Q6. Kenapa tajuk blog ‘Sidah Menulis’? Kenapa tidak letak tajuk ‘Sidah Yang Menaip’?
Nanti sama plak ngan blog Siti Yang Menaip . Hehe..by the way SyidaMenulis k bukan Sidah.. huhu.. habislah nanti lekat plak naam sidah ni.. Tak sweet aarrr... HAHAHA

Q7. Ada tak tempat pelancongan atau sejarah dalam negeri Pulau Pinang (termasuk Seberang Perai) ini yang cik Suida belum lawati?
Banyak ja tempat yg I tak lawat lagi. I tak reti nak jalan sangat ditambah plak klu xdak kawan.

Q8. Pantun yang cik Suida suka dengar?
Pantun eh, macam tak dak.. Apa2 pantun je lah asal best.. Ok lah bagi juga satu
Pecah kaca pecah gelas,
Sudah baca harap balas.

Q9. Harga minyak naik dan turun pada awal bulan, kadang-kadang 10 sen, kadang-kadang 15 sen. Pernah terfikir tak kenapa tak naik sampai RM5?
Tak pernah terfikir. Minyak naik ke turun ka, tetap kena isi jugak. Tapi klu naik sampai RM5, memang jalan kaki laaa... HAHAHA

Q10. Cik Suida pernah menterjemahkan surat nikah dari selatan Thailand yang didaftarkan di Kedah. Adakah cik Suida pernah masuk ke Thailand atas apa-apa urusan?
Pernah sampai sempadan je lah, Kayu Hitam..urusan apa lagi kalau tak urusan shopping..:D

Q11. Banyaknya tip dalam blog cik Suida, tapi kenapa tiada tip mencari jodoh?Adakah ianya sesuatu yang merimaskan dan mengguris perasaan?
Nak bagi tips camna kalau diri sendiri pun fail bab tu (tutup muka malu).. Hehek..
I suka share benda yg I buat, kalau I x buat malas nak share sangat.. tgk lah nanti klu dah bertemu jodoh, boleh lah share.. HAHAHA

Q12. Pernah bergambar dengan ular sawa?
Tak . Dan tak kan buat...

Q13. Jarak bulan ke bumi ialah 384,400 kilometer. Berapakah pula jarak dari pejabat cik Suida ke Esplanade (Padang Kota Lama) Georgetown itu?
Dalam 40km kot..

Q14. Selain blog ‘Syida Menulis’ ini, adakah blog lain kepunyaan cik Suida?
Tak ada..

Q15. Kalau cik Suida memandu kereta my momot itu dilebuhraya, adakah selalu memandu dihadapan atau dibelakang lori?
Jauh dari lori.. Kalau lori potong biar dia pergi jauh2.. Kalau nak potong lori pastikan I lagi jauh.. hehe..

Q16. Kalau cik Suida ada duit dua puluh enam juta hinggit (RM26,000,000), apa yg cik Suida rasa akan lakukan?
Tak pernah terfikir kalau dapat duit banyak camtu.. Tapi kalaulah dapat kan, mestilah nak beli rumah, kereta, bukak bisnes, pergi haji masa muda2 ni..

Q17. Sekarang cik Suida single, kalaulah cik Suida sudah mendapat jodoh, pernah terfikir untuk menjadi suri rumahtangga sepenuh masa?
Ada niat juga.. Tapi tak kan dok saja..Kalau boleh nak berbisnes dari rumah.

Q18. Apakah bunyi atau suara yang cik Suida tidak suka dengar?
Bunyi nyaring sampai berdesing telinga.. Boleh sakit kepala kalau dengar lama2..

Q19. Adakah cik Suida kenal kumpulan Wali Band dari Indon, muka penyanyi tak kacak tetapi suara mantop yang menyanyikan lagu "ingat mati ingat sakit ingatlah saat kau sulit, ingat ingat hidup cuma satu kali"?
Tak kenal pun ahli2nya.. lagu2 tu tau lah jugak.. Hehek

Q20. Ada satu entri cik Suida berkenaan abah yang sedih terima hadiah jam tangan, dan cik Suida pun menaiki feri ke Langkawi sambil airmata mengalir laju ke pipi. Pernah tak cik Suida tempekkan gambar abah dalam blog?
Dekat FB pun jarang pos gambar family apalagi blog. I kurang suka pos gambar. Gambar diri sendiri tu boleh lah, tak payah nak minta izin siapa2.. Abah xsuka bergambar, biasanya gambar curi.. Tu yg payah skit nak dapat yg elok.. Huhu

Penulis mengucapkan ribuan terimakasih kepada cik Suida aka Qaseh Abadi aka Syida yang suka bersukan (baca: sporting) kerana sudi melayan temubual ini. Dan siapa pula yg bakal menduduki kerusi merah jambu diatas sambil silang kaki pada hari Khamis nanti? Penulis pun tidak tahu uooolss. Kita tungguuuuu.. ;-P

Blog bukanlah hakmilik kekal.

70 comments:

  1. Wah bestnya...bagus jugak kan idea macam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kata wak warong sate tu, "kalo best bgtau kawan2, kalo tak best bgtau je kat wak," ., kehkeh2

      Delete
  2. Replies
    1. santai je mak PC kann., kalo soklan ganasz2 nnti takdok saper nak jawab interbiu wak nih., hikhik2

      Delete
  3. wak ni peminat Wali Band ye..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maneder mak, wali band yg minat kat wak., harhar2 matikla waklu nih ;D

      Delete
    2. bukan kata wali band, sheila on 7, peterpan, hetty koes endang...semua minat kat wak..hahaha

      Delete
    3. wak je yang minat kat 26 juta hinggit tuu., harhar2 bolee cikSal?

      Delete
    4. Hahaha statement Sal kelakar! Abis semua orang seberang minat kat wak!

      Delete
    5. Hahaha... win komen hg cik sal

      Delete
  4. malu plak baca jawapan sendiri... hahaha.. TQ wak tu sudi temu ramah I yang tak fofular ni.. hehek

    ReplyDelete
    Replies
    1. aper nak malu cik suida tuu., "leh tutup lampu, kalo malu" kata ustaz Azhar Idrus yee., kihkih2

      ps. timekaselah sudi sporting jawab layan interbiu mrapu waklu nih jeer., ;p

      Delete
    2. gelak sorang-sorang baca interview ni..jangan Suida jadi Sidah, sudah..

      Delete
    3. kalo Suida jadi Sidah, Sudah jadi apa? huhu2

      Delete
    4. Masa jawab soalan wak tu, tak de pulak watak Kak Senah enter frame ye, Syida :)

      Delete
    5. Haha... QA lah plg bnyk nama manja kt blog ni...
      Hihihi

      Delete
  5. TAHNIAH QA..NAK BERKENALAN JUGA SUIDA YG MENAIP NI..ORG PENANG MMG RAMAH N WAK TERLAJAK RAMAH HEH..HEH..JGN MARA AAA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btolla mak Pah, pesan orang tua2, "yg jauh kita dekatkan, yg dekat kita rapat rapatkan," makk kannns ;p

      Delete
  6. hai top komentar.. hai 3 lalat

    Cik en kembali.. hihi.. lama x mai sini..
    Jemput singgah blog Nurfuzie.com
    Jom memriahkan GA cik en yang bernilai lebih dari rm1KGive Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000
    dan entri ini Happy Monday All Nufuzie Dot Com's Reader

    ReplyDelete
  7. Suida kalau nak jalan-jalan Penang, ajaklah Siti yang menaip tu..I tumpang 2 kaki..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. chantek arr camtu, SyidaMenulis dengan SitiYangMenaip dengan SalYangMenumpang., harhar2

      Delete
    2. bahahahahahahahahahahahahahahahahaha..

      Delete
    3. Haha... betul gabungan 3 SYM

      Delete
  8. cik Suida ni 'anak Abah' ye..hehehe

    ReplyDelete
  9. oh.. yang menaip orang lain, yang menulis orang lain...ingat orang yang sama, konfius dah jadinya..
    saya yang membaca....hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak nasa, kalo takde yang membaca, saperlar yang nak menulis pula., kannns ;p

      Delete
  10. Wah nama baru wak bagi SIDAH...
    :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai bebenor pompuan nama Sidah tu yg dia xmoh, koman katanyerr., hehe2

      Delete
  11. Hahaha.... comel2... suka baca...
    Sempoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. chomeyy kanns cik huda tuuu., hehe, fantun satuu.,
      pecah kaca pecah simen,
      tenkiu baca tenkiu komen., ;p

      Delete
    2. Hahaha... wak wak... slalu buat ku gelak besar...

      Delete
  12. wahh kelesss...siap ada interview lagi...idea yg sangat bernas....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe2 tenkiu timekasehhh.,
      hanya penghargaan utk kengkawan yg best2 selalu dtg komen2 blog wak yg biasa2 aje nih., ;p

      Delete
  13. woah! senang nak berkenalan kalau macam ni...sedikit sebanyak kita kenal walaupun jarang berkunjung ke blog mereka

    ReplyDelete
    Replies
    1. gi lar terjah blog dorg tu cik kak Sally., hehe2
      jgn lupa ckp wak kemsalam yee., ;p

      Delete
  14. Good job Wak..
    Syabas Inspektor Sahab....eehhh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. untunglar insp sahab yg dpt nama ;pp

      Delete
  15. wah banyaknya soalan utk di jawab oleh Suida tu hee
    sudah takde rahsia lagi ni heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo rahsia cik Suida tak jawab kat sini ye makk ;p

      Delete
  16. Terbaeklah Wak..
    Melalui interview Wak ni, saya pun dapat bekenalan dengan Syida @ Qaseh Abadi..
    Kipidap Wak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo nk lebih kenal, gi la blog cik Syidah tuu., ;)

      Delete
  17. Sidahhh Sidahhh akan kain di jemuran...hehehehehe... Adehhh la matikkklaa mummy kena pijakk ngan Syida nanti..hehehehe..

    Hamboii Wakk kejenya asyik interview je ea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo keje wak interbiu org jeer, sape pulak nak potong rumput makk ., ;p

      Delete
  18. turn sy pulak bila wak??? tertggu2 jg ni hahahahaha

    ReplyDelete
  19. kelas ko wak tanya soklan dah macam masuk majalah Dara!!! ekekekeke

    ReplyDelete
  20. pesal Wak x interbiew titiew pun iskk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wehh JM,interbiu JM kan wak dh publish minggu lepas, x prasan lettewww

      Delete
    2. Kantoi JM...

      Ha masuk parking x baca signboard ke mcm mn ni SJM

      Delete
  21. wak pun suka nama Suida tu eh, that name tu ada isah d sebaliknya

    ReplyDelete
  22. asyik Wak je interbiuw org nak interbiew wak plak boleh?

    ReplyDelete
  23. asyik wak je interbiew blogger top commentar ni nk interbiew wak plak boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya nak interbiu wak boleh?

      Delete
    2. iyelar tuu, nak interbiu wak yg takde ape2 nih katanyer., hewhew2

      Delete
  24. pergh syida, suida, sidah, kak senah semua ada

    ReplyDelete
  25. pelik!!! Nape soalan Wak pasal bergambar ngan ular sawa tu ek nape x tanya bergambar ngan kida ke arnab ke lembu ke kambing ke ayam ke baru best nk jawab :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergambar dengan arnab ke lembu ke,...itu tunggu soalan sis JM lah,...
      Err, 'kida' tu apa? Anak angsa ke anak unta hikhikhik

      Delete
    2. aduss cikgu ceketed!!! tutup muka malu....heeeee..queen of type

      Delete
    3. kidaaaaaa oowh kida... (baca : kuda) kot ahaha..

      Delete
    4. inilah parahnya komen guna TAB huhuh

      Delete
  26. ehehehe CT paling suka baca soalan jarak2 tu..

    ReplyDelete
  27. Sebelum ni pernah baca soalan pasal jarak tu.. beria membaca.. rupanya takde kena-mengena pun dengan jarak tu.. ekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... wak mmg cam gitu...

      Tajuk entri tak de kena mngena dgn citer lagi kan sering d buat nya... hihi

      Delete
  28. Dari soalan soalan yg diberi, nampak betul Wak agak prihatin tentang tetamu wak ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes... he did his homework very well....
      Best student Wak ni masa skolah....

      Tengok karangan "kopiah jawa" pun dah tau dah...

      Hihi

      Delete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly