Monday, 30 November 2015

THE LAST CHALLENGE POST



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 0/30
Post of the Day: 4/4

KELMARIN penulis telahpun mengambil Sigma lens kamera yang penulis hantar 3 minggu yang lepas.

Dan ini adalah entri terakhir penulis kemaskini untuk cabaran Daily Photo Challenge. Tiap-tiap hari penulis buat 4 entri selama sebulan membuat penulis pun kelesuan. Terimakasih penulis ucapkan kepada semua rakan-rakan yang sudi singgah-singgah, komen-komen blog penulis yang biasa-biasa sahaja ini. Semoga kawan-kawan penulis semua bergumbira. "Are you not entertained?"

Dan semoga kita bertemu lagi di bulan depan. InsyaAllah.

Berikut adalah Top Commentator bulan November 2015. Terimakasih juga kepada semua uooolss yang tidak tersenarai.

  1. iryanty ahamad (104)
  2. paridah (69)
  3. SalbiahM (62)
  4. nhhas (58)
  5. Jari Manis (49)
  6. nasa mulia (48)
  7. aizamia3 (35)
  8. Siti Nurzafirah (34)
  9. Farrah MF (30)
  10. Khai♥Rin : anies (28)
  11. Shamsiah Abdul Rahman (25)
  12. anis abdullah (25)
  13. Mrs. A (23)
  14. cinta (23)
  15. ainom OKje (22)

Nota lalat. Alfatihah untuk pelawak Yus Jambu, 39. Penulis teringat lawaknya dalam pertandingan Rajalawak 1 dulu, "pergi sabah naik basikal, naik basikal pergi ke sabah, ade ke munasabah & masuk akal, nak pergi sabah naik basikal?"

Blog bukanlah hakmilik kekal.

CENDOL DURIAN | PISANG GORENG CHEESE



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 0/30
Post of the Day: 3/4

SEMASA perjalanan pulang, sempat lagi penulis berhenti ditepi jalan untuk menjamah cendol durian dan pisang goreng cheese ditengahari yang panas terik.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

DAL & NAZ | JANGAN GELOJOH



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 0/30
Post of the Day: 2/4

KELMARIN penulis telah berkesempatan menghadiri majlis perkahwinan rakan di Kampung Sungai Kelambu, Banting. Penulis mengucapkan semoga berkekalan kepada kedua mempelai hingga akhir hayat. Amin.

Cuma penulis teringat lagu dulu-dulu nyanyian Johari Mat Dom,

Tengok orang bersanding terjengket-jengket, terjengok-jengok., bantal guling terpeluk-peluk., ala emak kawinkan aku...

Nota lalat. Asal usul nama Kampung Sungai Kelambu adalah sebuah kampung yang terletak di pinggir Pekan Banting, Selangor. Nama Kampung Sungai Kelambu adalah berasal daripada nama sepohon kayu besar iaitu pohon Kelembau yang tumbuh di tepi sungai. Bermula dengan pembukaannya pada tahun 1945 oleh sekumpulan peneroka yang datang daripada kampung-kampung berdekatan. - Wikipedia

Blog bukanlah hakmilik kekal.







BUNOHAN



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 0/30
Post of the Day: 1/4

SELEPAS urusan dengan anak wedok dirumah sewanya, penulis terus ke Pengkalan Kubor, berdekatan sempadan Siam itu. Mencari papan tanda nama kampung Bunohan dimalam hari yang gelap gulita juga agak mencabar walaupun ada terpapar pada alat gps yang tergantung di kereta.

Dan dari kampung Bunohan, penulis terus pulang ke ibukota malam itu juga dimalam hari yang hening.

Nota lalat. Hari ini 30 November 2015 adalah hari terakhir penulis dengan entri cabaran harian foto, Daily Photo Challenge.

Blog bukanlah hakmilik kekal.





somewhere between Gua Musang and Kuala Krai, around 2.12 am.

Sunday, 29 November 2015

PANTAI TIMOR WITH ANAK WEDOK



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 1/30
Post of the Day: 4/4

PENULIS dan anak wedok keluar makan malam di restoran B, padahal restoran A lebih dekat dengan rumah sewanya. "makanan situ mahal bah," ngadu si anak wedok. "tuan kedai tu prejudis dengan orang luar," anak wedok meluahkan perasaannya lagi. Selepas makan, penulis dibawa berbelanja barang dapur di pasaraya berhampiran.

Nota kamus lalat. Anak wedok = anak perempuan

Blog bukanlah hakmilik kekal.

SOME RANDOM PHOTOS ON THE ROAD

near Kuala Krai.

Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 1/30
Post of the Day: 3/4

PERJALANAN 9 jam ke Newcastle berjalan lancar seperti biasa, kecuali kesesakan teruk di Bentong kelmarin.

Nota lalat. Updated. Membalas komen cik kak Nasa Mulia, "Wak highway dari lipis dah buka sepenuhnya ker?". Ya, dah dibuka, tapi masa pergi penulis telah terbabas sehingga ke Chegar Perah baru masuk lebuhraya. Patutlah penulis rasa seperti memandu seorang diri ditengah-tengah hutan belantara. Seram kan tapi nasib baik bukan malam gelap gulita.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Mangosteen replica at Kuala Krai town.

Bukiba, Bentong, Pahang.

Hotel and BSN, Gua Musang.

Light rains behind an army truck, Kuala Krai to Kota Bharu.

BEHIND EXPRESS BUS FOR ONE HOUR

Stuck on the traffic jam due to road construction near Bentong.

Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 1/30
Post of the Day: 2/4

PAGI-PAGI kelmarin, penulis mendapat panggilan kecemasan dari anak wedok di kolejnya. Maka penulis pun berangkat ke Newcastle dengan segera. Semoga selamat pergi dan balik. Amin.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

FRIED LONG GREEN BEANS | RASAMAS



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 1/30
Post of the Day: 1/4

KELMARIN petang penulis telah berlarian ke Bandar Baru Bangi. Makan nasi ayam percik Rasamas di Giant Bangi sudah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Saturday, 28 November 2015

NO SITTING OR GATHERING


Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 2/30
Post of the Day: 4/4

MASIH gambiran di Pasar Seni (baca: Central Market).

Blog bukanlah hakmilik kekal.


CENTRAL MARKET | THE REVISIT



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 2/30
Post of the Day: 3/4

PETANG kelmarin selepas bertugas memotong rumput, penulis merempit lagi ke Pasar Seni (baca: Central Market). Tiadalah yang menarik, cuma penulis mengambil gambiran dari sebelah luar pula.

Blog bukanlah hakmilik kekal.











Segmen Apakah Saya...? MK Collections



Assalamualaikum,
penulis nak join segmen dari cik kak Fida Z Ein yang bertajuk 'Segmen Apakah Saya...?'

jawapan penulis adalah 'SINGA'.. betulkah?

Caranya...
  1. Wajib Follow Blog Saya.... Fida Z Ein
  2. Kemudian Buat Satu Entri. Tajuknya : Segmen Apakah Saya...?
  3. Klik Entri Saya yang Bertajuk Lukisan Di Batang Pokok ? Ada ke...? dan Baca Sehingga Habis.
  4. Cari Satu Gambar yang Saya Maksudkan. Pastikan Gambar Tersebut Adalah Betul Kerana Dalam Gambar tersebut Ada Satu Lukisan iaitu Jawapan Bagi Segmen Ini.
  5. Salin (Copy) Gambar Tersebut Ke Dalam Entri yang Anda Buat dan Jangan Lupa Backlinks Ke Entri Ini Semula.
  6. Boleh Juga Menggunakan Banner Di Atas Bagi Menggantikan Gambar yang Saya Maksudkan.
  7. Hanya 10 Penyertaan Terawal Dengan Jawapan yang Betul Akan Mendapat Hadiah Cenderahati....
  8. Sertakan Jawapan Tersebut Dalam Ruangan Komen Bersama URL Entri Anda.

Bermula 27 Nov 2015 sehingga 3 Dis 2015.
Pengumuman Pemenang Adalah Pada 5 Dis 2015.

jawapan penulis adalah 'SINGA'.. betulkah?

STRAY CATS NOT BELONG TO MY NEIGHBOR



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 2/30
Post of the Day: 2/4

GAMBIRAN kucing-kucing diluar rumah merpati penulis yang itu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

KLCC MORNING VIEW AND FULL MOON



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 2/30
Post of the Day: 1/4

SEMASA penulis mengambil gambiran diatas, penulis tidak perasan sama sekali ada bulan penuh dipagi yang dingin. Dan bila penulis periksa di kalendar Islam, patutlah hari ini ialah 15 Safar 1437.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Friday, 27 November 2015

TUBEROSE | SUNDAL MALAM



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 3/30
Post of the Day: 4/4

Malam ini jumaat malam. Penulis hendak berpantunlah satu rangkap.

Bunga melati indah bertaut,
Sundal malam harum menyengat;
Benarkah hati sudah terpaut,
Siang malam nama teringat.

Pokok bunga sundal malam yang penulis beli bulan lepas masih belum kembang bunganya. Tapi mula mengeluarkan bau yang harum. Tidak sekuat bau minyak dari jiran India dibawah rumah merpati penulis yang ini.

Nota lalat. Pontianak Harum Sundal Malam ialah sebuah filem arahan Shuhaimi Baba. Pelakon utama filem ini, Maya Karin memegang dua watak dalam filem ini iaitu Maria dan Meriam.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

MANGIFERA INDICA LINN



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 3/30
Post of the Day: 3/4

KELMARIN ada rakan penulis yang memberi dua biji mangga (Mangifera indica Linn) dari kampungnya. Walaupun masih hijau, bila penulis kopek dan potong buahnya ketika bergadang di tengah malam yang hening sambil kemaskini blog poyo penulis ini, memanglah terasa sedap dan segar.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

SETEM UNTUK SEKEPING POSKAD



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 3/30
Post of the Day: 2/4

HARGA setem untuk sekeping poskad adalah 30 sen bagi penghantaran alamat dalam Malaysia. Untuk penghantaran ke luar negara tanpa mengira jarak, destinasi, dan negara, harga setem adalah 50 sen. Diulangi hanya 50 sen (sen lima puluh sahaja). Kenapa? Tidak percaya? Murah kan?

Tapi oleh kerana penulis masih banyak lagi baki setem dari projek peraduan tahun lepas, maka penulis halalkan saja lebihan harga setem yang penulis gunakan untuk menghantar poskad keluar negara. Semoga negara akan tetap aman damai sejahtera sentosa senantiasa. Amin ya robbal alamin.

Untuk baca blog penulis pasal aktiviti poskad seantero dunya [I Want A Postcard], sila jilat setem di SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

A POLICEMAN WHO CONTROLS THE TRAFFIC

Jalan Ampang

Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 3/30
Post of the Day: 1/4

MINGGU ini cuti sekolah telah bermula. Jalanraya ketempat bertugas pun tiba-tiba menjadi lengang. Tapi kadang-kadang ada juga polis trafik yang mengawal persimpangan sibuk.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 26 November 2015

Q7 | QX70

Audi Q7

Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 4/30
ost of the Day: 4/4

The Audi Q7 is a full-size luxury crossover SUV unveiled in September 2005 at the Frankfurt Motor Show.

The Infiniti FX-series (called the Infiniti QX70 from late 2013) is a mid-size luxury crossover SUV produced by the Nissan-owned Infiniti luxury vehicle brand since the 2003 model year.

Tiadalah penulis berminat dengan jenama kereta diatas walaupun setiap hari penulis akan limpas didepan kedai showroom itu. Tapi kalau ada orang hendak beri percuma apa salahnya kan. Lol.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Infiiti QX70

INSURANCE WILL RETURN YOUR MONEY



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 4/30
Post of the Day: 3/4

BULAN lepas penulis telah menerima emel peringatan dari myeg untuk perbaharui insuran dan cukai jalan kereta cikputih itu. Mereka juga memberikan sebutharga. Penulis sengaja tangguhkan hingga hari-hari terakhir.

Minggu lepas penulis telah pergi kiosk myeg di Tesco Masai dan bertanya kepada awek kaunter disitu. Beliau telah berikan sebutharga yang baharu mengguna syarikat insuran yang lain. "Nanti kalau dah setahun kalo wak tak claim, insuran pulangkan duit diskaun 20-25%," katanya.

Penulis terkejutlah juga sebab bertahun-tahun penulis memperbaharu insuran kereta, tidak pernah mendapat pulangan insuran. "Petang nih wak leh amek roadtax," membuat penulis makin terkejut dengan kecepatan perkhidmatan itu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

HOW TO CHOOSE THE RIGHT NEIGHBORHOOD

Third Avenue, Cyberjaya

Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 4/30
Post of the Day: 2/4

DULU ada rakan penulis yang beli rumah di Bangi dan berulang setiap hari ketempat kerja di ibukota pun penulis rasa tersangatlah jauh. Tapi kelmarin bila rakan penulis (yang lain) beritahu dia sudah beli rumah di Senawang membuatkan penulis kagumlah juga. "Aku kuar umah kol 6.15 pas suboh tiap2 hari, bini aku pun keje kat shah alam," katanya.

Nota lalat. Gambiran atas dan bawah adalah model kondominium Third Avenue Condominium di Cyberjaya untuk dijual yang sedang dipamerkan berdekatan tempat penulis memotong rumput.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Third Avenue, Cyberjaya

Third Avenue, Cyberjaya

BLOGGER ITU JIRANKU



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 4/30
Post of the Day: 1/4

PAGI kelmarin semasa penulis hendak keluar bertugas memotong rumput, ditempat parkir motor rumah merpati penulis yang itu, tiba-tiba penulis terperasan kelibat blogger yang sudah lama benar tidak ikuti perkembangan blognya. Penulis sebelum ini mengagak saja dari gambiran dalam blog beliau dan suami memey tinggal berdekatan. Tapi pagi kelmarin baru nampak rupa parasnya yang ranggi, jelita, berseluar jeans, baju ungu (seperti biasa) dan berkasut tumit tinggi. "Nak gi keje oil & gas lettew," getus hati penulis.

Penulis tidaklah menegur kerana penulis memey seorang pemalu lah sangat kan. Dan penulis pun tidak mengharap beliau membaca blog poyo penulis yang biasa-biasa saja ini.

Nota amaran lalat. Penulis tidak akan memberitahu siapakah blogger yang dimaksudkan untuk keselamatan blogger tersebut dan penulis juga.

Nota lalat 2. Penulis mengucapkan tahniah kepada Dato' Siti Nurhaliza seandainya perkhabaran kehamilan beliau itu benar.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 25 November 2015

LEKA MAKAN KUACI

"Okay! Okay! I stopped eating this bloody seeds."

Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 5/30
Post of the Day: 4/4

SELALUNYA bila penulis mula makan kuaci akan leka berjam-jam sampai habis satu paket.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

MY SECOND AND THIRD POSTCARDS COMING FROM GERMANY



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 5/30
Post of the Day: 3/4

KELMARIN petang penulis telah menerima poskad yang kedua dan ketiga. Yang menariknya, kedua-dua poskad itu datang dari Negara Jerman. Terimakasih penulis ucapkan kepada Dorte dari Bremen, Utara Jerman and Nicola dari Ennepetal, Barat Jerman. Pautan ke blog postcrossing penulis di SINI.

Nota lalat. Dank Dorte aus Bremen, Nord-Deutschland und Nicola aus Ennepetal, Western Deutschland. Vielen Dank an euch beide und gl├╝cklich postcrossing.

Blog bukanlah hakmilik kekal.