Thursday, 19 November 2015

I WILL NOT COPY CURIDOSA

I must not steal other people's ideas!

Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Day: 19/30
Post of the Day: 2/4

DULU penulis tidak meletakkan markah air (baca: watermark) pada gambar-gambar yang dipaparkan dalam blog lama penulis. Maka banyaklah gambar-gambar penulis itu diambil, dicuri, disunting (baca: edited) tanpa kebenaran dari penulis. Sedih kan? Sakit dalam hati siapalah tahu. Tapi penulis kagumlah juga, ada setengah blogger tanpa letak markah air pun tiadalah siapa yang berani mengambil dan mengaku hakmilik mereka.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



23 comments:

  1. yg jenis amek gmbr org pastu claim gmbr sendiri tu mmg jenis muka x malu..sesuka hati jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tular, rajinn sgt smpi edit2 bagai letak nama diri sendiri atas gmbr orglen jeer., huhu2

      Delete
  2. Tak baik kan buat macam tu.. at least bagilah kredit sumber dari mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tular, kadang2 orang mudah lupa dgn hasil keringat orglen pun patut dihargai., tak byk sikit pon jadilar., huhu2

      Delete
  3. Ada yang dah letak watermark pun, diorang ambik jugak Wak.....memang dasar ah.

    ReplyDelete
  4. DH ADA WATERMARK KALAU DICOPY TENTU PENGHARGAAN DIBERI DGN CARA MENYIARKANNYA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah wak ni, baru je nak ambik gambar2 wak yang cantik2 ni.. hehe...
      *gurau ja

      Delete
    2. tapi camane dicopy pastu dibuang watermark kita, pastu edit diletak nama dia sendiri kat gmbr tu makPah., huhu2

      Delete
    3. cik suida, ammvoiii suker erk gurau2 manja dgn wak., harhar2

      Delete
  5. Cemana nak jadi macam blogger yang bawah tu? bela saka ea wak?

    ngeh2

    ReplyDelete
  6. credit is important, dalam academic writing kalau tak ada credit kira plagiat.

    tapi kalau kes gambar cari guna enjin carian kita tak tahu gambar tu dibenarkan untuk disiar semula atau tak, jadi sekurang kurangnya kredit boleh beri pengiktirafan/penghargaan pada pemilik gambar.

    ReplyDelete
  7. kadang malas sangat nak letak watermark ni wak.. tapi tulah bila ada kes ambil gambar izin ni yg malas.. huhu

    ReplyDelete
  8. gambo2 yg wak taruk di blog semuanye cantik dan berseni pasal tu diorang curik...kong asam kan perangai camtu...dah wak banyak2 sabo ye...

    ReplyDelete
  9. Memang ada jenis macam tu wak.
    Curi-curi gambar yang kita ambil pastu edit wat caption macam sendiri yang punya gambar
    at least bagi arr... kredit kansss...

    ReplyDelete
  10. Ya. Baru belajar letak watermark...:-))

    ReplyDelete
  11. Tergoda tengok gambar wak yg awesome.
    Wak tak nak buat photobook ke wak?

    ReplyDelete
  12. itu sbb gambar yg Wak snap tu cantik, memukau dan kreatid so kalau x letak watermark mmg 'selamat' lah

    ReplyDelete
  13. ce kalau gambar dalam blog JM tu...x letak watermark pun x pe..orang x heran pun ;p

    ReplyDelete
  14. JM plak ada pengalaman entri kena C&P...sebijik2 ayat dalam entri tu dia copy cuma tukar gambar je..hangin tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat hangin... Penat2 cari idea and taip tetiba kena curi --'

      Delete
  15. Sabo je laa... Manusia jenis nie memang masih wujud.. Haha Kalau ada watermark selamat laa sikit kan wak :)

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly