Thursday, 19 November 2015

LEGO ROBBER BY ERNEST ZACHAREVIC

Lego robber and young girl painting by Ernest Zacharevic.

Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Day: 19/30
Post of the Day: 4/4

SIAPALAH tidak kenal pelukis dinding seni jalanan (baca: street art), encik Ernest Zacharevic yang melukis banyak lukisan dinding di Pulau Pinang. Tapi bila beliau melukis dinding di bandar Johor Bahru, pihak majlis bandaraya telah memadam dengan mengecat putih akan lukisan beliau kerana lukisan beliau menggambarkan wajah Johor Bahru yang penuh dengan jenayah, ragut, kaki penipu, dan kaki perempuan. Perkara tersebut dicebekkan sahaja oleh negara jiran liliput yang anti-grafiti yang bersih, kiasu dan berdaya maju.

Nota lalat. Semasa pembikinan drama sketsa diatas, tiadalah dinding di kawasan majlis tempatan yang tertampal dengan pelekat lukisan. Harap maklum.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



28 comments:

  1. kak pun xsuka tetamu dtg n menconteng-conten dinding rumah kak sesuka hatinya walau siapapun dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saperlar yg suka dinding umah kene conteng, lainla anak sendiri makPah kann., ;p

      Delete
  2. Replies
    1. orang yg berjiwa seni je yg dpt memahami org kreatif gituuu., huhu2

      Delete
  3. street art cantik je kalau kene dgn konsep..skrg dah banyak street art,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik kak seraa penah gi amek gmbr selfie ke kat mana2 street art., pj kan bykk ., ;D

      Delete
  4. Replies
    1. kalo usik kene buang daerah kan makk., huhu2

      Delete
  5. kenapa nak dicat balik..itu la mesej yg die nak sampaikan..beringat selalu...dunia x semua indah..huuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb lukisan yg dia buat tu menunjukkan keburukan tempat tersebut, pelancong takut nak datang ., huhu2

      Delete
    2. Uiksh street art yang menconteng arang memanglah harus dipadam, umpama membuka aib sendiri..

      Tapi street art kat Penang jadi icon.. Rata-rata T-shirt, keychain & fridge magnet Penang gambar street art..

      Delete
    3. cik kak lenny penah tangkap gmbr kat street art penang kewww., hehe2

      Delete
    4. Busuk ati lah tu...

      From c penang maaa... saja nk penaya johor lettew

      Delete
  6. Jangan conteng2..nanti hulk marah :D

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum Wak....kadang-kadang bila naik ETS ternampak juga lukisan dan tulisan yang menarik di dinding2...kalau dapat buat macam di Melaka pun cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam ., ade yg ckp menarik cantik, ade gak yg ckp serabut menyemak jakk., huhu2

      Delete
  8. Street art cantek..apa lagi yang bermesej...nape nak padam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bunda lagi awal..4.40 pagi? aduh!!! x tdo ke ni ;p

      Delete
    2. Harus padam lah bunda...

      Dok conteng2 kat tanah orang memburuk2 kn tuan tanah...

      Harus lah d padam...

      Huhuhu...

      Itu bukan cara menegur

      Delete
  9. Assalamualaikum wak..salam jumaat wak..

    Wak , yan pun tak suka orang luar rosakkan rumah...huhu..johor kesayanganku

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak Yan..jam .5.48 pagi dah komen di blog? awalnya bangun

      Delete
  10. encik Ernest Zacharevic yang melukis tanpa kebenaran pihak bandaraya ke..mgkin lukisan begitu akan memeberi impak negatif..itu sbb kena padam...nak tutup malu!

    ReplyDelete
  11. kalau dah itu realitinya...huhu

    ReplyDelete
  12. tapi sapa suruh dia lukis2 cemtu.. hewhew.. kat Penang bleh je dia lukis baik2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan siti kan... betul ....

      Setuju...

      Motip sgt perbuatan tu

      Delete
  13. sapa ernest ni... tak kenal ponnnnn....

    ReplyDelete
  14. Ohhhh ok... Dapat satu lagi pengetahuan baru....
    Btw saya x penah lagi lepak2 kat mana2 street art...
    Kat sini mana laa ada benda macam tuu haha

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly