Wednesday, 30 December 2015

TIKET MURAH DAN PANDUAN KE UNIVERSAL STUDIOS SINGAPORE

Oh hi, it's me in Temasek!

Universal Studios Singapore is a theme park located within Resorts World Sentosa on Sentosa Island, Singapore. It was a key component of Genting's bid for the right to build Singapore's second integrated resort. - wikipedia

KELMARIN penulis telah berlarian ke seberang tambak dan pergi melawat pusat taman tema Universal Studios Singapore (USS). Ini adalah entri usikan (baca: teaser) lah sangat. Blog orang lain kena tunggu bertahun-tahun belum tentu updet cerita USS kan. Oleh itu, penulis akan berusaha sedaya upaya untuk updet dalam masa terdekat agar penulis tidak akan lupa. [Total photos: 28 frames]

1. Tiket dibeli atas talian 3 minggu sebelum. SGD66 seorang. Kadar tukaran matawang ialah SGD1 = RM3.05 ;(
2. Perjalanan menunggang cikputih. Tiada kos penginapan hotel, dan pengangkutan awam. Isi minyak petrol ron95 sebanyak rm40.
3. Penulis bertolak awal dan singgah di patung Merlion.
4. Jam 10 pagi tiba dan meletak cikputih di Hotel Hardrock Cafe.
5. Singgah di kaunter pelawat untuk mengambil tiket parkir cikputih. Kalau tidak, harga meletak kereta ialah SGD7 sejam.
6. Masuk panggung Light Camera Action oleh Steven Spielberg.
7. Masuk panggung Transformer dan terpaksa beratur menunggu giliran selama 2 jam. Tetapi pengalaman yang berbaloi.
8. Masuk panggung Shrek dengan ratusan orang pengunjung yang lain.

Tiba di tempat perkumpulan seperti dijanjikan pada jam 4 petang dan seterusnya keluar dari taman tema.

Keluar dari pulau mengikut jejambat Tuas (Second Link) dan berhenti rehat di tempat Rehat dan Rawat Gelang Patah pada jam 5.30 petang.

Nota lalat. InsyaAllah. Entri ini akan dikemaskini dari masa ke semasa dengan memasukkan lebih banyak gambiran. Jangan serik-serik datang sini uools.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

aTi, aDm, and his fiance.

cikPutih at Merlion statue.

kids going to the Singapore River.

Before entering Universal Studios Singapore.

A must icon to be selfie!



aDm, his fiance and aTi.
Minions.
U.S. Mail.
A cameraman statue.

A classic vintage car.
Sesame Street.
Two Hour Parking meter, Cincinati Ohio, USA.
Random photo.

This guy is nuisance to the backseater.
A street dancers doing the live show.
Enjoy it for a few minutes.
Crowds on my left.
Crowds on my right.

That's bumble bee!
That's Jurassic Park!

Just touch it, no need to purchase.
Far Far Away castle.
Push in a Boot.
Worlds' Greatest Daughter to behold!
Hard Rock Cafe, Universal Studios Singapore.

Now, we are leaving!
Bye bye USS!

94 comments:

  1. Hujung tahun memang sesaklah USS..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg ramai giler mak zakie purvit yee., ditambah dgn cuti krismas lagi kann., mak zakie keluarga tak gi legoland keeew., ;p

      Delete
    2. saya gi USS time chinese new year..lengang je

      Delete
    3. mesti ciksal leh ngangkang tengah jalan2 tuuh., harhar2 gurau2 jee

      Delete
  2. untung la wak dapat pegi seberang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh lama verangan, baru skrg berkesempatan nak gi masuk USS jeee pon., ;p
      cikkak intan dh penah pegi letteww., ;p

      Delete
  3. wakkk....xpenat ker berlarian kat tambak tuhh??? hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. penatla jugak berlarian lalu tambak, tapi kalo berenang kat selat johor pon penat gakk sblom kene tembak., harhar2

      Delete
    2. hahhahaha.....berenang2 ketepian gitu wakkkk

      Delete
  4. untungla wak leh melawat USS.....hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh lama gak plann nak masuk USS, dulu penah smpi tapi xleh masuk sbb tiket dh habes., huhu2

      Delete
    2. sy dr dulu plan...xpernah jd...kena cfwd plan ke tahun depan laa nmpk gayanyaaaa...hehehhehe

      Delete
  5. Wah wak jejalan USS dgn keluarga ye wak..
    Memang murah lah tu ye..
    Saya tak pernah pergi lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. x semua keluarga pegi ye mak yati tuuh.,

      mak mesti dh pegi legoland kanns ;p

      Delete
  6. rindu nak gi tempat ni lagi wak..ride kat Jurassic PArk tu best

    ReplyDelete
    Replies
    1. x larat dh nak gi Jurassic Park tu pas kuar dari Transformer., huhu2 longgar lutut dh sbb 2 jam queu ., ;p

      Delete
  7. Replies
    1. timekaseh mak sudip tuuu., huhu2 terharunya wak., ;p

      Delete
  8. tempat idaman lama dah nak pegi tapi masih belum ade rezeki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah wak doakan mugo dipercepatkan rejeki mak sekeluarga gi USS tak lama lagi tuuuh., ;p

      Delete
  9. dari dulu sampai skang asik sesak je situ hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesak mak Bitt kann tapi meriahhh ., hehe2

      Delete
  10. Haha hello tigalalat eventhough I'm staying at tampines HDB blk 3 but still never been there before . Haha My friends said "Weh it's fun , you might actually love it lah bcs the roller is darn extreme" haha after reading this . Maybe I should go tomorrow . Take a day off and ready to go :D

    My blog link -> Syamsid Blog -
    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. "tampines HDB blk 3" which floor?., harhar2
      tomorrow is tuesday you should go there to avoid weekends crowd., and dont forget to stori mori inside your blog "Syamsid Blog" tu yee., ;D

      Delete
    2. Haha thank you for visiting my blog 3 lalat . Btw what camera are you using right now ? It looks so good lah !! (Slang singaporean sikit ) Haha

      Thanks for corrections for "Lost in Translation" I kinda watch a lil bit of trailer of that movie "I mean American lover that actually meet in japan" Haha I put a dash (-) mark so maybe someone who knows the story ( so i dont want to explain a litte bit more . Btw Thanks for your comment at my blog Encik Lalat . Why called tiga lalat ya ? Haha

      Delete
    3. hi bro, you have cute profile pic tuuh, ., Lol

      no worries about the "Lost In Translation" comment., it's a good movie to watch for traveller.,

      Btw, I have nikon d7000 sama mcm awk pakai jugak ;p and now I am always carrying my Canon 60D., thanks for the compliments on my photos.,

      about 'tiga lalat' nickname , it's mentioned somewhere on this blog before., nothing special, hehe you can can find it later., cheers bro!

      Delete
    4. Hahaha never mind , I will take that as compliment haha . Now I feel like I'm "Lost In Gender" haha . Cheers !

      Delete
  11. Assalamualaikum Wak...seronoknya dapat pergi sana...USS pula tu...nantilah...bila-bila ada masa lagi dan duit lebih nak pi juga....huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mak fida tuuh, USS seberang tambak jeer, bukan jauh mana ponn., huhu2

      Delete
    2. Dekat Wak...tapi duit tu masih jauh...tabung bercuti belum cukup lagi....sabar2...

      Delete
    3. insyaAllah mak adala rejeki tu nanti., aminn

      Delete
  12. Replies
    1. pegi USS jangan tak pegi.,
      legoland tuh mesti cik anies dh pegi kanns ;p

      Delete
  13. tulis wak jgn tak tulis kiteorang pon memang ada perancangan nak ke sana nanti...kalau ada info dari wak bleh gak kiteorang buat persedian ape yg patut... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak tulis sikit2 je nih., hehe2 wak pon bersyukur gak kalo dpt membantu info yang begune., ;p

      Delete
  14. seronoklah dapat pergi uss, kita belum pernah sampai sana lagi, tunggu anak-anak besar baru boleh ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. xper anak2 tu cepat je besar nnti., tapi jgn tungu lama2, duit malaysia pon dh merundum2 nak jadi mcm juta2 rupiah gituuu., huhu2

      Delete
    2. Ha ah la wak.
      sy br je igt nk tgu ank bsar.
      bsar sok ntah baper hengget lah nk masuk uss. Huhu..

      Delete
  15. mesti wak enjoy sgt di situ bersama famili bestnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. enjoy la jugak., tapi bila dh berumur nih mak byk sangat skru dah longgar xleh nak tunggu berdiri lama2., huhu2

      Delete
  16. hahaha.. perli lettew pasal update entri yang berkurun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. harhar2 sape yg makan pedas dialah rasa cili.,

      Delete
  17. dah lama dah pi sana... macam tringin nak pi lagi ja....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi je, bukan jauh mcm gi korea ponn., ;D

      Delete
  18. ala wak makan angi saje ni... pokcik tak berkesempatan nak jalan-jalan lagi ni... kekangan masa

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak anis kenala pegi., bukan jauh kekorea pown., senggol2 je abam tuu., hehe2

      Delete
  19. Assalamualaikum Wak,

    Patutlah status blog postcard : 5 days ago rupanya Penulis berlarian ke seberang tambak.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam, blog poskad tu xlah wak updet hari2 erk., ;p

      Delete
  20. Tak pernah sampai lagi ke USS. Tunggulah duit penuh dalam poket dulu hihi.... Amboi posing maut nampak!!!hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. makk jangan tunggu, pergi sekarang!! harhar2

      Delete
  21. Dah lama berhajat nak bawak anak2 jalan sane..moga kesampaian
    Jauh tu Wak..obersea

    ReplyDelete
    Replies
    1. xlah jauh smpi mcm ke korea ye mak fidah., USS tu bukannye obersea sangat, over the river jakk., hakhak2

      Delete
  22. wah seronoklah wak seleluarga ke USS..sy selalu je baca dan tengok kawan2 kesana..turn diri sendiri entah bila.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah ada rejeki tu mak Kutu bole je pegi USS., Legoland dh pegi blom? hehe2

      Delete
  23. USS belum sempat lagi pergi.
    Cuma USJ sudah pergi masa bulan pembukaan rasminya dalam 10 tahun lalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harhar2 gelak wak, ingatkan USJ kat Petaling Jaya tuh bahh, tapi Jepun kan mak Kebun kann bahh? ;p

      Delete
  24. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  25. baru perasan...ni wak ka?? :D patut gambo cun2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye mak ujie tuuh, ni wak yg biasa biasa ajeeew., timekaseh ;p

      Delete
  26. wAK memang rajin menghapdate.. bukan macam I tenggelam timbul..tak heran klu org xkenal blog I.. :).. lama xsinggah layan gambar wak ambik.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama xsinggah blog wak yg biasa2 aje ni xperla cik suida tuuuh., jangan langsung tak singgah sudahh., harhar2

      Delete
  27. Best lah Wak dapat bercuti ke USS Singapore.
    Pastu rajin terus hapdate.
    Mrs. A jugak.... tak hapdate- hapdate lagiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. xper mak mrsA, blog ni hobi suke suki jak., ada benda lain yg lebih penting kanns., hehe2

      Delete
  28. Tgh plan time baik punya nk pergi ni. Hehe. Hujung tahun org lain sibuk bercuti ktorg plak siap cuti kena freeze lg. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan tuari cik aisya dah cuti kawen yang panjang., cukup lettewww., hehe2 bila nak gi honeymoon fulakkkks nnti leh gi Universal Studios France., hakhak2

      Delete
  29. wak, len kali klu nak posing, letak beg kat perut..boleh cover :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xper, mak budak x komplen xper., kehkeh2

      Delete
    2. tak komplen tak brmaksud mak suka :P

      Delete
    3. haha2, iyela tuuh., semua org nak yg slim mcm ziana zain mak kanns., ;p

      Delete
  30. syoknyer dh sampai situ... dulu masa keje kt skudai blm ada lg uss nih... udah keje kl baru ada... huhuhu

    tak menginap kt situ murah la skit, cuba duk hotel situ... abis lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa org luar jb duk hotel itunes kat danga bay tu je makk dana., pastu naik bas terus pi USS ., murah gakkk., ;p

      Delete
  31. teringin jgk nk ke sini.. kna kumpul duit byk2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah ade rejeki dptla ke USS nih., wak pon dh bertahun2 gak plan., kihkih2

      Delete
  32. Nak pergi juga ke sana satu hari nanti.. insyaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn tungu nnti, pegi sekarang! nnti duit singapore makin mahal juta2 lemon ko mmpu., huhu2

      Delete
  33. Belum ada kesempatan lagi nak ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sempat je kalo nak pegi., kata org hendak sehibu daya ghituuu., hikhik2

      Delete
  34. belum sampai lg universal studio spore ni... menarik sgt tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg menarik, x larat nak habiskan dlm 1 hari , huhu2

      Delete
  35. ehehe Wak dengan Singapore kan kampung halaman =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kampong wak tu mcm reban ayam je kalo nak banding dengan singapore., huhu2

      Delete
  36. betul tu.. wajib bergambar kat globe kan..

    ReplyDelete
  37. best pergi ramai2 baru ada geng.. kalo sorang memang sendu =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyela, ciksiti bila lg nak gi berdua., ntah2 bertiga., kihkih2

      psst., lupa nk tnye, ciksiti dh penah smpi USS singapore nih kann?

      Delete
    2. belum la Wak... dok sampai lagi.. Wak nak banje ?

      Delete
  38. Assalam. Napa saya tak teringin nak ke USS?

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat