Sunday, 31 May 2015

KEBOSANAN MENCIPTA KELAINAN: COPTHORNE

Copthorne Hotel. The Cameron Highlands (Malay: "Tanah Tinggi Cameron") is one of Malaysia’s most extensive hill stations. Discovered by Sir William Cameron in 1885, and developed in the 1930s, the tableland is one of the oldest tourist spots in Malaysia. Apart from its tea estates, the plateau is also noted for its cool weather, orchards, nurseries, farmlands, waterfalls, rivers, lakes, wildlife, mossy forest, golf course, hotels, places of worship, bungalows, Land Rovers, museum and its aborigines (Orang Asli). The Cameron Highlands can be accessed by road via Tapah, Simpang Pulai, Gua Musang or Sungai Koyan.

INI cerita lama. Oleh kerana kebosanan tahap sederhana penulis telah membawa diri berlarian ke Cameron Highlands, semata-mata hingin menangkap gambiran bunga-bungaan saja.

Nota lalat. Ini adalah entri entri penulis yang ke 151 (baca: sehatus lima poh satu saja) dan harini kita berada di hari ke 151 di tahun 2015. Dan ini adalah entri terakhir penulis untuk bulan ini. Jumpa kawan-kawan dibulan hadapan ya. Amin ya robbal alamin.

Saturday, 30 May 2015

I WAS ON NATIONAL TELEVISION AWARD LAST NIGHT

Penyokong Syafeek. Auditorium Perdana - tempat untuk siaran langsung utama yang disiarkan di sini. Juga dikenali sebagai Audiotorium Besar dan Audiotorium RTM.

KELMARIN mata penulis telah tertancap pada skrin television 14 inci yang penulis jarang-jarang buka dan terlihat ada sessi siaran langsung anugerah Juara Pujaan Akhir TV2 di Auditorium Perdana. Masuk adalah percuma.

Dipendekkan cerita, penulis telah melapangkan masa dan menyertai sessi akhir itu di Angkasapuri dari awal rancangan hingga penutup. Tetapi penulis keluar mengikut pintu belakang dan terlepas peluang mendapat makanan percuma, iaitu mee siam goreng dan air botol mineral.

Friday, 29 May 2015

FELIS CATUS, NENEK DAN ANAK DARA



Kisah lalat 1. Kenapa anak dara dilarang duduk ditangga?
Dulu semasa penulis berwisata di Pontianak, Kalimantan Barat, pernah terdengar ada nenek ini berseloroh agaknya, katanya, 'anak dara dilarang duduk ditangga kerana zaman dulu anak dara tidak memakai seluar dalam.' Berkemungkinan kalau anak dara duduk ditangga dan ada orang lalu lalang, kalau terselak kainnya akan ternampak anunya juga. Dan orang yang melihat anunya mungkin beranggapan buruk terhadap anak dara itu, mungkin akan menghebah-hebahkan dan memburukkannya kepada orang lain. Dan mungkin sebab itu ditakuti tiada pemuda yang mahu melamarnya. Wallahualam.

Kisah lalat 2. Kenapa boyfriend atau suami lari?
Dulu semasa rakan penulis berwisata di Aceh pula, semasa beliau dan rakan2 rombongan cikKiah mamam tengahari di warung, tiba-tiba ada nenek datang yang pandai berurut termasuk datin2 dari Malaysia tiba-tiba berkata kepada rakan beliau seorang gadis yang masih dara, 'kamu memang KUAT cemburu kan? sebab itu boyfriend kamu lari?' Penulis pun ketawa mendengar ceritanya. Wallahualam.

Kisah lalat 3. Kucing (Felis Silvestris Catus) diatas berada diluar rumah merpati penulis ditepi tangga (ya, diulangi ditepi tangga), entah siapa yang punya. Yang pasti, kucing itu bukanlah anak dara atau mak dara atau nenek dara (yang kuat cemburu).

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 28 May 2015

LAGI LAGI GILA GILA



SELEPAS melayan kerenah pelancong-pelancong asing di taman KLCC, penulis tiba-tiba teringat ada pameran majalah Gila-Gila di Galeri Petronas di tingkat tiga. Jadi, tanpa membuang masa penulis pun masuk secara percuma dan mengambil gambiran dalam galeri amatlah dialu-alukan. Alone matcham biasa.

Nota lalat. Gambiran 'ahkak' diatas penulis tangkap sebelum penulis masuk ke Galeri Petronas.

Tuesday, 26 May 2015

WEEKLY PHOTO CHALLENGE: BROKEN

My treadmill circuitboard is broken. Taken on 15 Jan 2013. After 2 years of replacing it, the treadmill is still hot and running, just like the owner.

SETIAP hari Selasa penulis akan meletakkan entri Weekly Photo Challenge. Dan minggu ini untuk Weekly Photo Challenge ialah bertajuk 'Broken' atau Rosak atau Pecah atau Patah. Contoh ayat seperti 'Memang benar kalau orang yang sedang patah hati, selalu saja kata kata sedih yang terucap di bibir, padahal mereka tidak melihat di sekitar..'.

Entri-entri Weekly Photo Challenge sebelum ini:
Weekly Photo Challenge 9: Broken
Weekly Photo Challenge 8: Enveloped
Weekly Photo Challenge 7: Forces of Nature
Weekly Photo Challenge 6: Intricate
Weekly Photo Challenge 5: Motion
Weekly Photo Challenge 4: Early Bird
Weekly Photo Challenge 3: Afloat
Weekly Photo Challenge 2: Blur
Weekly Photo Challenge 1: Ephemeral

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 25 May 2015

KEBOSANAN MENCIPTA KELAINAN: A'FAMOSA



SELEPAS menangkap gambiran tunggang terbalik dirumah Upside Down House, Jalan PM 7, penulis terus berlarian lagi ke ikon pintu kubu Portugis A'Famosa yang popular itu. Ditengahari yang panas terik berdeting memey boleh membakar tembakau, atas dan bawah.

Sunday, 24 May 2015

THE UPSIDE DOWN HOUSE



KELMARIN sempat lagi penulis berlarian ke negeri bersejarah tanpa sultan itu. Mula-mula penulis pergi melawat dan mengambil gambiran dalam rumah terbalik. Tidak seperti di Sabah bah, disini kita boleh mengambil gambiran dalam rumah. Dan lagi menyenangkan apabila ramai pembantu yang boleh sentiasa bekerjasama untuk mengambil gambiran kita. Mereka juga dilatih cara cara mengambil gambiran posing yang baik.

Saturday, 23 May 2015

MIRACLE UNDER THE KL TOWER



MALAM kelmarin penulis telah berlarian ke Menara KL (baca: KL Tower) untuk merakam cahaya warna warni dari menara itu. Selepas maghrib, penulis terus merempit dan menyusuri lebuhraya Akleh dan nampak cahaya warna warni sedang bermain, yang ketika itu pukul 8 malam. Bila tiba di pintu masuk menara, jam sudah menunjukkan pukul 8.15 malam dan cahaya lampu putih saja kelihatan. Penulis telah menunggu juga kalau kalau cahaya warna warni akan dimainkan pada bila bila masa, tetapi sungguhlah penulis merasa hampa seperti buah cempedak tak jadi nangka. Kerana penulis telah tercanguk sehingga jam 9 malam namun masih tiada bayang bayang yang cahaya putih akan bertukar menjadi warna warni. Tetapi bila penulis hendak mula merempit balik, tiba tiba cahaya warna warni pun bermula. Jadi penulis turun kembali dari motorsikal dan merakamkan permainan cahaya warna warni selama 5 minit saja. Harap maafkan penulis, kerana ada sedikit gegaran pada gambar diatas yang boleh menyebabkan pembaca blog ini merasa kesan pening pening lalat (baca: vertigo).

Friday, 22 May 2015

SALAM MALAM JUMAAT

Sunset view from Bukit Belacan, yesterday evening.

Sembang petang Khamis malam Jumaat keliwon.

Kisah lalat 1.
Kelmarin selepas penulis mengeluarkan duit berjuta-juta lemon banyaknya dari Bank A, penulis pun berlari-larian ke Bank B melalui stesen LRT Ampang Park. Sebelum turun ke eskalator, penulis ditegur oleh seorang pakcik yang nampak sihat walafiat meminta wang tambang hendak balik ke rumahnya. Tetapi penulis tidaklah melayan kerana bimbang terkena santau atau pukau. Penulis pun terus ke Bank B untuk menyelesaikan urusan bank pada hari itu.

Thursday, 21 May 2015

OLE OLE KOREA



PETANG kelmarin penulis sudah menerima satu sampul surat berisi hadiah cenderahati dari blogger popular yang manis dan jelita itu. Siapalah tidak kenal JM ya. Hadiah penyepit pengetip kuku dari Korea kerana penulis antara Top 20 Commentator katanya. Terimakasihlah pada cik JM yang sudi bersusah payah menghantar hadiah kepada penulis yang biasa-biasa ini. Semoga kita akan tetap jadi rakan siber yang baik-baik saja. Ini nota kecil tulisan tangan dari cik JM :

Wednesday, 20 May 2015

TAKSUB


TAKSUB dalam bahasa Arabnya dieja taasub. Maknanya mengikut Kamus Dewan Edisi Keempat halaman 1561 bermaksud keyakinan yang keterlaluan kepada sesuatu atau seseorang, juga membawa maksud fanatik.

Tuesday, 19 May 2015

WEEKLY PHOTO CHALLENGE: ENVELOPED

Masjid al-ehsan Bandar Kiara, Puchong. Taken on 26 April 2015.

SETIAP hari Selasa penulis akan meletakkan entri Weekly Photo Challenge. Dan minggu ini untuk Weekly Photo Challenge ialah bertajuk 'Enveloped' atau Diliputi. Contoh ayat seperti 'Suasana didalam mesjid diliputi senyap sunyi seketika sebelum ustaz itu memulakan kuliahnya. '.

Entri-entri Weekly Photo Challenge sebelum ini:
Weekly Photo Challenge 8: Enveloped
Weekly Photo Challenge 7: Forces of Nature
Weekly Photo Challenge 6: Intricate
Weekly Photo Challenge 5: Motion
Weekly Photo Challenge 4: Early Bird
Weekly Photo Challenge 3: Afloat
Weekly Photo Challenge 2: Blur
Weekly Photo Challenge 1: Ephemeral

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 18 May 2015

HATIKU KAU GURIS LUKA



KADANG-kadang kita kena hormat prinsip orang lain, supaya orang lain akan hormat kita.

Nota lalat. Lagu 'Hatiku Kau Guris Luka' nyanyian Sweet September telah dipopularkan pada tahun 1982. Penyanyi utama kumpulan Sweet September, Antonio Vincent, 57, yang popular pada era 70-an meninggal dunia di rumahnya di Tanjung Bungah, Pulau Pinang pada tahun 2011 dipercayai akibat sakit jantung.

* Lalala lala lala la
Lalala lala lala la
Lalala lala lala la
Lala lala

Ulang *

Sedih rasa tak terperi bila ku ketahui
Andai kasih yang kau beri tak sepenuh hati
Dalam manis kata mesra aku terpedaya
Engkau ada teman lain lebih istimewa

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sunday, 17 May 2015

TEACHER'S DAY, LOST CHILD



Kelmarin, 16 Mei adalah hari guru sedunia. Dan harijadi anak lanang penulis. Sudah suku abad usianya dan tahun depan nak kahwin katanya. Ayahnda doakan semoga anakanda sentiasa diberkati usiamu, dirahmati Allah swt dan cemerlang dunia dan akhirat. Jadilah anak yang soleh, beriman dan bermanfaat kepada agama, bangsa dan negara. Jadilah contoh kekanda yang baik kepada adinda-adindamu semua. Amin ya robbal alamin.

Ayahnda belanja mamam sushi Permas Jaya saja sudah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.











Saturday, 16 May 2015

TYRES REPLACEMENT



SUDAH berminggu-minggu isteri penulis (yang itu) membebel tentang tayar cikBibah Pepel yang selalu penyet. Anak lanang penulis pun sudah selalu mengisi angin di stesen minyak depan rumah, tapi isteri penulis (yang itu) masih tidak berpuas hati. Tiba-tiba penulis hendak tulis tajuk entri seperti 'ramai wanita tidak puas' supaya lebih banyak trafik. Kehh.

Jadi kelmarin, penulis sudah membawa cikBibah Pepel itu pergi ke kedai tayar depan rumah juga. Bila diperiksa, dua daripada tayarnya sudah kembong dan akan meletop pada bila-bila masa. Dan tayar satu lagi pun sudah kehausan bunganya. Jadi, dipendekkan cerita, penulis telah menggantikan keempat-empat tayar cikBibah Pepel dengan jenama Falcon saja. Bukan setakat itu, pelurusan (baca: balancing & alignment) dan keempat-empat injap tayar juga sudah diganti baru. Weh, siapalah tidak sayang bini, tapi ada mak kan, kanns ;p

Dan terlanjur di kedai tayar itu, mata penulis tertancap pada kereta myvi baru berwarna kuning yang menggunakan nombor pendaftaran AAP 4 - 'apa apa pun boleh', pernah taukeh kedai tayar itu menawarkannya kepada penulis. Penulis kata padanya, 'apa apa pun mati'. Selepas kereta Wira, taukeh sudah menukarkan kepada motorsikal, dan sekarang kereta myvi pula. Tiba-tiba teringat kereta proton satria neo Sultan yang menggunakan nombor pendaftaran Wilayah Persekutuan 'WWW 1' yang berharga setengah juta hinggit.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Friday, 15 May 2015

OLE OLE BANDUNG WAK MANA



KEBOSANAN mencipta kelainan membawa penulis ke pantai. Udara bersih dan nyaman sepoi sepoi bahasa amatlah menenangkan. Lupakan sementara masalah yang sedang berserabut di minda.

#pulau kapas cotton

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 14 May 2015

FROM A TO G



SUDAH bertahun-tahun piano ini berada didalam rumah hinggap penulis. Guru pengajar piano pun setiap minggu akan datang kerumah mengajar piano. Setiap tahun penulis akan menghantar 2 orang anak-anak penulis mengambil peperiksaan piano di bandar. Dan anak lanang penulis yang akan mengambil SPM pula baru berhenti belajar piano. Dan sekarang anak lanang bocah cilik penulis pun baru belajar piano dari guru tersebut dirumah. Penulis perhatikan juga sebelum ini, anak lanang bocah cilik ini sudah tahu membaca nota-nota muzik dari buku dan bermain lagu-lagu asas piano yang beliau belajar sendiri dari youtube.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 13 May 2015

SSM PENIPU



SEBENARNYA penulis sudah tertipu. Penulis ingatkan sijil pendaftaran syarikat kecil-kecilan yang penulis telah buat pada awal tahun telah hilang kerana penulis tidak berjumpa sijil yang ada logo asal SSM berwarna. Penulis telah panik juga. Sehinggakan penulis telah berlarian ke Menara Ansar semata-mata hendak mendapatkan salinan sijil yang asal (borang D). Bila penulis tiba dan menunggu sejam disitu, penulis telah diberikan sijil yang asal juga, tetapi sememangnya sijil yang asal tidak mempunyai logo berwarna. Cuma kerani mengecop diatas sijil hitam putih itu mengesahkan yang itu adalah yang asal. Bayarannya adalah RM10.70 termasuk cukai GST. 'GST Tak Masuk Akal', titah Sultan Johor.

Yang peliknya, surat-surat pendaftaran dan lainnya dicetak mempunyai logo yang berwarna.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Tuesday, 12 May 2015

WEEKLY PHOTO CHALLENGE: FORCES OF NATURE

The Razorback, Port Campbell National Park, Australia. Taken on 9 October 2010.

SETIAP hari Selasa penulis akan meletakkan entri Weekly Photo Challenge. Dan minggu ini untuk Weekly Photo Challenge ialah bertajuk 'Forces of Nature' atau Kuasa Alam. Contoh ayat seperti 'masalah kuasa jabatan alam sekitar'.

Entri-entri Weekly Photo Challenge sebelum ini:
Weekly Photo Challenge 7: Forces of Nature
Weekly Photo Challenge 6: Intricate
Weekly Photo Challenge 5: Motion
Weekly Photo Challenge 4: Early Bird
Weekly Photo Challenge 3: Afloat
Weekly Photo Challenge 2: Blur
Weekly Photo Challenge 1: Ephemeral

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 11 May 2015

GOOD MORNING MASAI



SELAMAT pagi isnin kawan-kawan penulis semualah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sunday, 10 May 2015

HENDERSON WAVES

Henderson Waves (亨德森波浪桥)) is a 274-metre (899 ft)[4] long pedestrian bridge. At 36 metres (118 ft) above Henderson Road, it is the highest pedestrian bridge in Singapore. It connects Mount Faber Park and Telok Blangah Hill Park.

KELMARIN selepas melayan anak lanang bocah cilik mandi mandi di pantai di tengahari yang terik, penulis sempat lagi bekejaran ke seberang tambak menangkap gambiran jejatas yang paling tinggi di pulau itu. Dari barisan merah (Kranji) ke barisan hijau (Buona Vista) ke barisan pusing (SGD2.60), penulis tiba di jambatan pun hari sudah gelap. Selepas itu berjalan kaki dari stesen MRT Telok Blangah sejauh 800 meter dan mendaki anak-anak tangga ke puncak Faber Park pun penulis menjadi mengah. Alone matcham biasa.

Turun dari bukit, tidaklah larat penulis berjalan dan kebetulan ada teksi baru tiba dan dipandu ke MRT Harbour Front (SGD5.70) untuk makan malam iaitu nasi ayam sambal (SGD4) dan sirap limau (SGD1.20). Pemandu teksi bercerita tentang adik ipar beliau yang pernah datang ke sini (Henderson Waves) menyarankan pemandangan cantik diwaktu pagi ketika matahari terbit. Mungkinkah penulis akan ripit kemari?

Saturday, 9 May 2015

TANJUNG BALAU



KELMARIN penulis telah melayan anak lanang bocah cilik yang hendak bermandi-manda di pantai (baca: the beach) katanya. Penulis membawanya ke Tanjung Balau saja sudah. Ditengahari yang terik berdeting panasnya, memey boleh terbakar tembakau, atas dan bawah.

Friday, 8 May 2015

PANTUN MALAM JUMAAT



Malam ini malam jumaat. Ini pantun lucah laki bini, untuk orang bujang sila skrol ke bawah ya ;D

Malam ini malam Jumaat...
Ibu2 nak kena ingat..
Bapak2 siang dah penat
Malam jumaat bapak nak rehat.

Ini pantun bujang sampai mampus akhir hayat ;p

Merebah penat di pohon jati,
Daunnya kering dah lama mati,
Kalau tak dapat idaman hati,
Ku sanggup membujang sampai ke mati ., ammvoiii

Selamat malam kengkawan semua-semua lah. Penulis nak titun.

Pascanota lalat. Search. Tips persediaan pengalaman malam pertama untuk wanita perempuan lelaki gadis anak dara. Kenapa malam jumaat malam permintaan kaum ibu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 7 May 2015

RESIPI NASI DAGANG KOBOI



Bahan-bahan untuk Nasi Dagang untuk 2 orang makan (tanak, bukan kukus): –

1 cawan Beras Siam
1/4 cawan beras pulut
1 cawan santan + sedikit gula dan garam
1 cawan air saja
1 sudu halba
3 ulas bawang merah
1/2 in halia
1 helai daun pandan

Cara cara :

1. Beras dicampur dengan beras pulut dibasuh sampai bersih
2. Sementara itu hiris bawang dan halia halus2. Masukkan dlm periuk bersama beras tadi dan juga buah halba serta daun pandan.
3. Tanak nasi sehingga masak.
4. Boleh dihidangkan.

Resepi Gulai Ikan Tuna koboi:

1 ekor ikan tuna dan potong 3 kerat.

1 sudu serbuk ketumbar
1/2 inci lengkuas (dikisar)
1/2 inci hiris halia (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
5 ulas bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu cili mesin
1 paket rempah gulai
1 paket rempah kari
1 cawan santan pekat
1 sudu kerisik (kalau koboi tak perlu krisik)
2 keping asam keping
2 batang serai (dipenyet)
1 ketul kecil gula melaka.
1 biji lada besar, dipotong dua
sedikit garam, serbuk perasa
sedikit air

Untuk tumis:

2 ulas bawang merah (hiris mayang)
1/2 inci halia
1 sudu camca halba

Cara-cara :

1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan bahan yg ditumis, biarkan sampai berbau harum.
3. Masukkan serai, kemudian kacau sehingga berbau, masukkan bahan yg dikisar.
4. Bila dah naik minyak, baru masukkan rempah kari, serbuk ketumbar dan rempah gulai.
5. Kacau hingga sebati dan naik minyak dan berbau harum.
6. Campakkan gula melaka, asam keping, biar beberapa minit sehingga sebati.
7. Masukkan santan, kacau lagi.
8. Kalau tak nak pekat masukkan sedikit air, masukkan kerisik.
9. Bila dah naik minyak lagi, menggelegak, masukkan ikan tuna dan asam keping dan lada besar.
10. Masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa koboi.
11. Biarkan sehingga menggelegak dan ikan masak.
12. Masak sebentar 13 minit dan boleh dihidang.

Resepi Jelatah:-

Timun disagat
Lobak disagat
1 Cili Padi dipotong halus
1 Bawang besar dimayang

2 sudu gula
1 sudu garam
2 1/2 sudu cuka

Cara-cara:

1. Gaul sebati dan dihidang.

Boleh rebus telur masin untuk menambah hidangan.

Wednesday, 6 May 2015

TEMERLOH: THEN & NOW

Temerloh: After (2015) & Before (2014, mouse hover and credit to Rossa Calla)

KEBOSANAN mencipta kelainan membuatkan penulis tiba juga di Pusat Perlindungan Gajah Kuala Gandah pun sudah petang lagi 13 minit sebelum pagar ditutup.

Singgah di bandar Temerloh pun tiada yang menarik, dan ikan patin bukanlah makanan kegemaran penulis. Cuma penulis menemui keinsafan bila melihat papan tanda Temerloh yang rosak teruk sebagai bukti banjir besar 2014 yang baru lepas. Untuk melihat gambar dulu semasa banjir, sila goyang-goyangkan inul tetikus anda diatas gambar.

Tuesday, 5 May 2015

WEEKLY PHOTO CHALLENGE: INTRICATE



SETIAP hari Selasa penulis akan meletakkan entri Weekly Photo Challenge. Dan minggu ini untuk Weekly Photo Challenge ialah bertajuk 'Intricate' atau rumit. Contoh ayat seperti 'kalau otak sudah berserabut'.

Pasal gambiran diatas, penulis telah menangkap pokok berserabut ini di taman KLCC ketika pameran Cosplay hujung tahun lepas. [+ link]

Entri-entri Weekly Photo Challenge sebelum ini:
Weekly Photo Challenge 6: Intricate
Weekly Photo Challenge 5: Motion
Weekly Photo Challenge 4: Early Bird
Weekly Photo Challenge 3: Afloat
Weekly Photo Challenge 2: Blur
Weekly Photo Challenge 1: Ephemeral

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 4 May 2015

DEME WASAP AMBE REPLY

Ustaz Azhar Idrus, Pesta Buku Antarabangsa KL, PWTC, Mei 2015.

Nota amaran lalat. Seperti biasa, kesemua entri penulis mengandungi kapsyen (baca: caption) dibawah atau didalam gambar. Untuk melihat kapsyen didalam gambar, sila goyang-goyangkan inul tetikus anda. Sekiranya anda menggunakan Tab atau mini iPad yang tidak ada tetikus, maka penulis tidak dapat menolongnya. Harap maklum.

MINGGU LEPAS penulis tidak sempat nak merakam suara ustaz yang popular itu ketika kuliah bulanan beliau di masjid Puchong itu. Tapi alhamdulillah kelmarin penulis sekali lagi berkesempatan menghadiri seksi pelancaran buku-buku terbaru beliau di PWTC dan mengambil gambiran dengan lebih dekat lagi.

Soalan: Tajuk buku ustaz 'Deme Wasap Ambe Reply', bermaksud 'orang bertanya ustaz jawab'? Utk anak2 muda sekarang ni, wasap ni proses teknologi yang sedang popular digunakan. Bagaimana kita dapat manfaatkan teknologi wasap ini?

Sunday, 3 May 2015

WAK GI NGETEH DENGAN MONYET AJEWW LAH

A monkey with an ice lemon tea bottle. Zoo Taiping is a zoological park located at Bukit Larut, Taiping, Perak, Malaysia. Established in 1961, Taiping Zoo is the oldest Zoo in Malaysia.

CUTI yang panjang (Hari Pekerja dan Wesak) membuatkan penulis gundah gulana dan bosan tahap sederhana kerana tiada aktiviti yang dirancang. Penulis telah bekejaran ke Zoo Taiping dan Kuala Sepetang saja sudah.

Saturday, 2 May 2015

KEBOSANAN MENCIPTA KELAINAN: KLCC PARK



PENULIS sepatutnya meletakkan tajuk ini, 'the world's best photos of candid and KLCC' supaya lebih banyak trafik yang datang. Tapi melayan jiwa yang gundah gulana juga amatlah diutamakan buat masa ini.

Nota amaran lalat. Entri ini juga mengandungi banyak gambiran, dan penulis tidak bertanggungjawab sekiranya pembaca kehilangan banyak data dalam telefon pintar masing-masing.


Friday, 1 May 2015

PBAKL 2015, SEMUDAH ANDA MEMBUAT DOSA



SEBENARNYA saya sudah lama tak ke pesta buku. Sudah kurang minat saya untuk membeli dan membaca buku. Kecuali untuk bacaan kaum kerabat. Tetapi kaum kerabat lebih minat melayari internet dan bermain games di komputer sekarang ini. Tapi saya terpanggil untuk ke pesta buku di PWTC kelmarin dan berjumpa dan bersemuka dengan blogger Merah Silu.