Saturday, 31 October 2015

THEN AND NOW: AKLEH VIEW

Please hover your mouse to see latest (2015) and older (2008) view of the Akleh.

Setelah lebih 7 tahun bertugas memotong rumput tepian jalan ini, banyak perubahan baru dapat dilihat. Semoga negara akan tetap aman damai sejahtera sentosa senantiasa. Amin.

Ini adalah entri penulis yang ke 300 untuk hari yang ke 304 dalam tahun 2015. Hampir setiap hari penulis kemasakini blog yang biasa-biasa saja ini. Jumpa kawan-kawan di bulan yang akan datang juga. InsyaAllah.

Link: timeanddate calculation.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



Friday, 30 October 2015

THE LONGHOUSE ON FIRE

Rumah panjang terbakar, Ustaz Kazim menjawab.

KELMARIN semasa penulis sedang sibuk ke hulu hilir melayan urusan jual beli flat rumah murah itu, penulis terperasan ada berita tentang kebakaran rumah panjang berdekatan dengan kampung mertua penulis disana. Bila pulang ke rumah, isteri penulis (yang itu) pun ada bertanya berkenaan rumah panjang tersebut yang kami pernah ziarah sebab ada kaum kerabat ipar duai disana juga. Rumah panjang tersebut semasa itu sedang dinaiktaraf separuh dengan batu konkrit, tidak seperti rumah panjang biasa yang diperbuat dari kayu hutan saja.

Semalam penulis telah membawa keratan akhbar Utusan Malaysia ke tempat penulis bertugas memotong rumput ini. Penulis tunjukkan pada rakan sekerja, akak Noor (bukan nama sebenar) yang rumahnya juga sepelaung berdekatan dengan simpang Nyabor, tempat penulis selalu membeli sarapan kuih muih Melayu disitu. Akak Noor pun terkejut juga.

Nota lalat lain. Dulu bila penulis mendengar cerita Ustaz Duke merajuk tidak mahu membuat ceramah lagi, penulis sanggup ke maktab beliau mengajar di Tanjung Rambutan dan berselfie dengan beliau. [+ Duke vs Duke.] Tapi sejak kebelakangan ini, banyak pula ceramah-ceramah beliau hampir setiap minggu berdekatan sepelaung saja dari tempat penulis tinggal. Walaupun begitu, tidaklah terpanggil hati penulis untuk menghadiri majlis-majlis ilmu beliau kerana kesibukan masa.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Rumah panjang 32 keluarga terbakar di Kampung Nyabor Kabong, Saratok - Utusan Malaysia.

Thursday, 29 October 2015

SEPTEMBER 2015 TOP COMMENTATORS INTERVIEWS BY 3LALAT - THE CLOSE OUT REPORT

SEPTEMBER 2015 TOP COMMENTATORS INTERVIEWS BY 3LALAT

Sessi entri wawancara temubual (baca: interview) penulis dengan rakan-rakan blogger sudah berakhir Isnin lepas. Tamat. Khalas.

Terimakasih pada rakan blogger-blogger yang sudi bersukan (baca: sporting) melayan wawancara biasa-biasa dari penulis yang biasa-biasa ini. Mereka terpilih kerana telah menjadi Top Commentator blog penulis Tiga Lalat yang ini untuk bulan September 2015 yang lepas.

1. Jari Manis (45)
2. paridah (25)
3. Qaseh Abadi (21)
4. iryanty ahamad (21)
5. Farrah MF (16)
6. Fidah Shah (15)
7. SalbiahM (15)
8. Shamsiah Abdul Rahman (14)
9. PeRdU cINta (13)
10. nhhas (13)

Namun hanya 8 dari 10 blogger sahaja yang penulis sempat wawancara. Penulis memohon maaf pada cik Farrah MF dan cik kak Perdu Cinta kerana penulis tidak berkesempatan untuk mewawancara mereka kerana kesuntukan masa dan kesibukan memotong rumput (untuk membeli beras dan sebongkah berlian).

Dari pengalaman penulis mengendalikan segmen wawancara ini agaklah mencabar, tapi alhamdulillah penulis telah berjaya membuat entri setiap hari Isnin dan Khamis selama sebulan penuh. Sambil itu juga, kadar trafik SEO ke blog penulis yang ini juga bertambah secara mendadak dengan 3 kali ganda pengunjungnya berbanding bulan-bulan sebelum ini. Tapi blog orang lain sudah berjuta-juta (baca: 1,272,981 dan 1,616,161 visits) lemon hitsnya kan. Diharapkan juga selepas ini, kawan-kawan akan tetap berkunjung ke sini.

Pantun budi dari penulis:

Biarlah orang bertanam buluh;
Mari kita bertanam padi;
Biarlah orang bertanam musuh;
Marilah kita bertanam budi.

Pisang emas dibawa belayar;
masak sebiji di atas peti;
lalu diambil untuk dimakan;
Hutang emas boleh dibayar;
hutang budi dibawa mati;
budi cik cik puan tuhan balaskan.

Akhir kata, penulis mengucapkan sekali lagi ribuan terimakasih daun keladi, lain hari bolehlah kawan-kawan datang-datang jenguk-jenguk komen-komen penulis yang biasa-biasa ini lagi ya. Disudahi dengan wabillahitaufik walhidayah. Wasalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 28 October 2015

PORTRAIT ME



PETANG kelmarin penulis telah merempit ke kompleks Pertama. Bila penulis tiba dan parkir motor kapcai tepian Sogo, hujan petang pun turun mencurah-curah kucing dan anjing. Air dalam tempayan dibuang jangan tapi.

Sementara tunggu hujan reda, sempat lagi penulis menegur abang Zain Ariffin, anak bugis berasal dari Pontian, yang sedang bertempiaran lari dari hujan bersama-sama pelukis dan penghibur jalanan (baca: buskers) lain dan berteduh didepan restoran the Loaf (Tun Mahathir yang punya). "Wak kalo ada gambar saya leh lukis 30 minit, tiga poh hinggit je," kata abang Zain. "Kalo kaler pastel, lima poh hinggit," sambungnya lagi. Oleh kerana hujan masih turun dengan lebat, penulis pun duduk saja didepannya untuk dipotret buat kenang-kenangan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



INTERCHANGE AT CHAN SOW LIN

Chan Sow Lin LRT station.

HUJUNG minggu kelmarin yang agak sibuk.

Urusan jual beli flat rumah murah yang masih belum selesai. Hari Ahad ialah hari bekerja bagi jabatan kerajaan negeri:
7.30 Pagi penulis telah menyuruh pembeli datang ke Skudai Parade untuk tandatangan borang pindah milik.
8.05 Pagi penulis tiba di kaunter Pejabat Tanah Galian, Larkin, bayar cukai tanah.
8.30 Pagi Penulis tiba di kaunter MPJBT, Skudai, bayar cukai harta rumah sedia ada.
9.05 Pagi Penulis mencari-cari pesuruhjaya sumpah dekat Good Hope Hotel, tapi belum buka.
9.30 Pagi penulis tiba di MPKu, Kulaijaya, bayar cukai harta flat rumah murah (yg untuk dijual).
9.45 Pagi penulis mengkopi 100 Plus sementara tungu pesuruhjaya sumpah buka pejabat atas KFC Kulai.
10.05 Pagi penulis jumpa pesuruhjaya sumpah dan tandatangan borang pindah milik. RM4.
11.00 Pagi penulis tiba di Pejabat Perumahan SUK Nusajaya, serahan dan semakan borang pindah milik. Semua dokumen lengkap, kecuali geran asal flat rumah murah dan surat pengesahan terkini pembeli (2015).
12.05 Noon penulis tiba lagi MPKu untuk mendapatkan salinan geran, rupanya penulis tersilap jabatan.
12.45 Noon penulis tiba di Pejabat Tanah Galian, Larkin lagi bertanya pasal geran, tapi selepas membuat siasatan dalam komputer, staf menyuruh penulis mengambil salinan strata di Nusajaya pula. Tapi penulis tidaklah tahu dimana Jabatan Perumahan disana. "Wak cari je bangunan yang macam takde bumbung," sampuk abang staf kat luar kaunter yang sibuk tak sabar menyuruh rakannya (yang sedang melayan penulis) dalam kaunter memeriksa PTD dalam komputer itu.
1.30 Noon penulis santap nasi ayam penyet di LC Catering yang sedap itu. Urusan disambung minggu hadapan. Sebenarnya penulis boleh saja terus pergi semula ke Nusajaya untuk mendapatkan strata geran itu, tapi rasanya penulis pun penat ke hulu hilir saja.

Gambar animasi diatas penulis rakamkan ketika menunggu keretapi di stesen LRT Chan Sow Lin. Kebosanan mencipta kelainan kan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Nasi Ayam Penyet for lunch, LC Catering Jalan Tebrau. Alone matcham biasa.

Tuesday, 27 October 2015

I INTERVIEWED MYSELF: LASIK

Reading without glasses.
"Bukan Pak Maon (Mahmud June) baca buku sejarah ya ;p"

ENTRI ini penulis kemukakan soalan-soalan lazim untuk kawan-kawan menilai sendiri kebaikan pembedahan mata menggunakan teknologi laser terkini yang dipanggil lasik. Banyak maklumat boleh ditemui dalam internet. Penulis juga akan kemaskini entri ini dari masa kesemasa.

LASIK or Lasik (laser-assisted in situ keratomileusis), commonly referred to as laser eye surgery or laser vision correction, is a type of refractive surgery for the correction of myopia, hyperopia, and astigmatism. The LASIK surgery is performed by an ophthalmologist who uses a laser or microkeratome to reshape the eye's cornea in order to improve visual acuity. For most patients, LASIK provides a permanent alternative to eyeglasses or contact lenses. - wikipedia

How long has it been since you had LASIK?
Enam tahun. Jangkamasa yang agak lama. Dalam tempoh itu, baru kelmarin penulis pergi ke pusat pakar mata itu untuk membuat pemeriksaan biasa.

Have other members of your family had LASIK? I know that vision problems sometimes run in families.
Tiada siapa dalam keluarga penulis (kecuali isteri penulis yang itu) yang pernah membuat operasi lasik mata. Penulis nekad untuk membuat operasi laser mata ini kerana terlalu lama menggunakan cermin mata. Penulis sendiri selama ini pun tidak pernah guna kanta sentuh (baca: contact lens). Hampir kesemua kaum kerabat penulis sekarang ini menggunakan cermin mata, dan mungkin satu hari nanti mereka juga akan membuat pembedahan laser mata seperti penulis.

How has your life improved without glasses or contacts?
Pengalaman penulis menggunakan cermin mata selama 20 tahun memanglah menarik. Kadang-kadang penulis lupa meletak cermin mata sendiri. Kadang-kadang penulis juga terpijak atau menjatuhkan cermin mata tanpa sengaja. Untuk menggantikan cermin mata yang baharu setiap kali agaklah mahal juga walaupun dibuat 4 atau 5 bulan sekali. Penulis juga tidak berani menggunakan kanta sentuh. Setelah lasik, penulis boleh memakai kacamata matahari (baca: sunglass) yang pelbagai corak dan stail.

What do you do differently since getting LASIK?
Setelah beberapa tahun selepas lasik mata, penulis boleh menggunakan pelbagai jenis kacamata matahari untuk membuat aktiviti luaran tanpa risau tentang cermin mata. Memandu kereta juga menjadi biasa sebab tidak bergantung pada cermin mata. Tetapi awas jika merempit dengan motorsikal kapcai haruslah memakai helmet yang ada penutup muka plastik (baca: visor), sekiranya tidak habuk atau serangga yang berterbangan akan hinggap kedalam mata pula.

Would you recommend LASIK to others?
Ini soalan peribadi bergantung pada fikiran masing-masing. Ramai yang takut untuk mata mereka dibedah secara laser. Tetapi lasik ini dilakukan oleh doktor pakar mata, dan konsultasi dan latihan diberikan sebelum operasi bermula. Pengalaman penulis sendiri ketika pembedahan dijalankan hanya mengambil masa 41 saat, tetapi bergantung pada mata pesakit yang berlainan sebab dan masalah. Mengikut kajian, masalah mata wanita lebih rumit dan jangkamasa pembedahan mungkin mengambil lebih lama. Juga, walaupun sudah dibedah mata menggunakan laser, ada sesetengah mata wanita masih memerlukan bantuan cermin mata.

Do you have any advice for someone who is about to have LASIK?
Secara peribadinya juga, penulis ingin memberitahu bahawa kos lasik antara RM2500 hingga RM5000 untuk sebiji mata (bergantung masalah mata), tetapi sekarang mungkin sudah murah. Itu hari ada rakan penulis memberitahu ada hospital menawarkan RM1500 saja. Tetapi secara jangka masa panjang, berbanding menggunakan cermin mata atau kanta sentuh, mungkin pembedahan lasik mata lebih menjimatkan dan yang asyiknya tidak perlu memikirkan untuk mengganti cermin mata atau kanta sentuh lagi!

Blog bukanlah hakmilik kekal.

CRACKED IPHONE SCREEN BECOMES ACCIDENTAL ABSTRACT ART

Mengambil gambar iphone5C

DULU pernah rakan penulis bertanya dimana untuk memperbaiki skrin telefon pintar yang retak seribu. Berdekatan dengan tempat penulis memotong rumput ini, kedai membaiki kerosakan ada di Low Yat Plaza atau di Kompleks Pertama atau di Ampang Park, atau di Wisma Sentral.

Tapi kelmarin penulis telah merempit ke Festival City Mall Jalan Setapak. "Kena tukar barang ori lah Wak, ada waranti 3 bulan, 30 minit siap," kata mamat tukang baiki itu. Bila penulis tanya harganya, beliau jawap, "RM498 sudah!" "Aduhai, lagi dua hinggit cukup lima hatus? baik beli henpon baru," getus hati penulis. "Ahaa Wak, leh beli henpon baru jenama lainlah tapii," perli simamat tukang baiki aiPon cap aiYam itu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

You Break  it We Fix It.  - i2Fix.com

Monday, 26 October 2015

SEPTEMBER 2015 TOP COMMENTATORS INTERVIEWS BY 3LALAT - NNHAS



Ini bukan tag atau GA atau Blog Review.

Bulan ini, penulis akan buat satu entri istimewa untuk kengkawan yg best-best itu. Penulis akan temubual rakan blogger untuk Top Commentator bulan September 2015 yg jauh dan dekat, yg selalu sudi singgah-singgah, jenguk-jenguk dan komen-komen blog penulis yang biasa-biasa ini.

Tanpa membuang masa, untuk hari Isnin ini, kita tengok siapa yg kena. Tidak lain dan tidak bukan ialah cik Huda aka NHHAS yg punya blog ‘Real Life Is Real‘ lah pula. Cik Huda adalah blogger kelapan yang penulis temuramah untuk segmen ini. Blog cik Huda: http://hnr318.blogspot.my/. Jom kawan-kawan, kita layan.

"Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ... Hi Wak...
Terima kasih Wak... Acaner nhhas yang sangat lah tidak glamer ini ter masuk dalam senarai calon temuduga Wak... Hahaha... fe-feeling like a menteri arh kena interbiew... Sekejap ye, nak duduk silang kaki sket... camera rolling... all set... let's go... " "Bismillahirrahmanirrahim ... " mukadimahnya.

Q1. Cik Huda yang menulis ini sekarang bekerja sebagai apa?
errr... banyak pekerjaan saya ...multi tasking gitu katanya... hihihi...
Yang paling pasti "servant of Allah" ... yang sedapat mungkin dalam usia yang berbaki ini sedang berusaha untuk menjadi hamba Allah yang terbaik, dan memberi kebaikan dan pulang menemui Allah S.W.T. dalam penuh kebaikan dan keberkatan. Insya Allah... Please keep me in your doa ye Wak dan kawan-kawan sekalian.

Q2. Berapa lama cik Huda sudah berblog?
Saya mula menulis blog pada 26 December 2008. (maybe earlier than that date, tapi mungkin entri tu dah di re-publish kot)
Dengan anggapan itu entri pertama, maka sehingga 15 Oktober 2015, saya sudah berblog selama 6 tahun 9 bulan 19 hari (lebih kurang).

Q3. Kenapa cik Huda mulakan blog? Dan kenapa masih memblog?
Ada banyak sebab kenapa saya ada blog. Antaranya ... sebagai tempat saya release tension... Haaa... Saya pernah buat satu entri tentang "Sebab-sebab saya ada blog" ... hahahaha... jemputlah baca sambil makan jemput-jemput ya ...
http://hnr318.blogspot.my/2011/04/audience-n-reason-of-having-blog.html
Tapi first kick start I explore to own a blog ialah ketika 8 tahun dulu, saya baru pandai baca novel online. Hahahaha. Kebetulan saya cuti 2 minggu sebab kena chicken pox, so saya pun explore lah macam mana nak buat blog... Hihihi ...

Q4. Cik Huda pernah terfikir untuk berhenti berblog? Kenapa?
Ntah lah ... tak perasan pulak pernah ke tak ...
Tak de kot ... Cuma kalau saya sibuk dan banyak kerja saya abaikan sahaja blog ini "seperti isi padu gas" ... seperti pada tahun 2013 dan 2014...

Q5. Masa pergi haji tahun 2011 yang lepas, adakah cik Huda pernah makan aiskrim ditengah malam disana?
Hahahaha... apa punya soalan ni Wak...
Err... Semasa musim haji yang lalu, makan aiskrim tengah malam macam tak pernah rasanya.Tak ingat lah... Tapi tak tengah malam sangat adalah ... day time... tapi jarang lah.
Masa saya pergi umrah dulu-dulu, saya makan aiskrim mango sedapnya. Masya Allah.
Tapi masa g haji haritu - macam tak jumpa pulak aiskrim mango yang sedap tu. So saya banyak minum air mango je lah. SR5 je kan Wak kan kan kan... pastu hotel saya tu sebelah dengan kedai nasi arab... marvellous ... marvellous ... marvellous... sedapnya...Masya Allah... dah lah murah... adoiii... terliur dah...
Pastu masa g haji - malam-malam saya merayap ngan adik pergi beli donut dengan kfc... Wak makan tak kfc depan masjid tu? Pastu kami borong coklat twix dengan banyak nya... murah Wak coklat kat sana ... hihihi ...

Q6. Kenapa tajuk blog ‘hnr318’? Ada kena mengena dengan kereta cik Huda pakai sekarang atau sebelum ini kah?
Hahaha... tak ada kena mengena dengan kereta saya ...
Sebenarnya saya nak register nama blog ni dengan nama lain, tapi saya petik-petik, url tu tak boleh daftar, dah ada orang guna kot. Saya main-main ... TER daftar hnr318 - aiseh, lepas pulak ... so layan jer lah... hnr - mixing up my name, 318 my birthday.
Errr... Wak, boleh ke nak tukar url? cer ajarkan saya...macam mana.

Q7. Cik Huda sudah banyak kali mendaki Broga Hill? Kenapa tidak mendaki Gunung Kinabalu yang tiba-tiba runtuh dilanda gempa bumi itu?
Waaa.... bagus lah Wak, siap dah buat homework kat blog picisan saya tu. hihihi. Errr, saya sangat lah teringin nak panjat kinabalu tu... Dah banyak kali cubaan mendaftar dilakukan. When I was a little bit free, registration already full, time ada slot kosong, saya pulak bizi...Sampai dah patah donkey ear tu ... masih belum berjodoh nak panjat. Tunggulah kot-kot ada rezeki, Insya Allah sampai ku nanti bah.
Tapi kaki gunung kinabalu saya dah sampai... hihihi... Hot spring Poring pun dah sampai. Alhamdulillah... Dah beberapa kali juga sampai Sabah ni.

Q8. Doa harian yang cik Huda selalu amalkan?
Antaranya doa bangun tidur, doa makan, doa masuk toilet, doa tengok cermin, doa keluar rumah, doa naik kenderaan dan macam-macam lagi ...
Sambil-sambil jalan kaki pun boleh baca doa, antara yang saya suka lafazkan doa ni : (sebab ada lagu UNIC buat doa ni kan)...
"Ya Allah hidupkan kami dengan iman,
Ya Allah matikan kami dalam iman,
Ya Allah bangkitkan kami dengan Iman, dan masukkan kami ke syurga mu dengan iman. ...
Ya Allah berilah kami kesudahan yang baik pada masa terbaik dalam keadaan terbaik dan disemadikan disebaik-baik persemadian.
Ya Allah rezekikan aku syurga firdausmu bersama seluruh ahli keluarga ku dan sahabat-sahabat yang ikhlas bersamaku kerana Mu Ya Allah"... Allahumma aameen...
Bila saya duduk renung, termenung dan memikirkan - kita bersama dengan semua yang kita kasihi di dunia, tapi macam mana kalau kita tak dapat bersama di akhirat. Nauzubillah. Mintak dijauhkan lah ... Sedih dan takut tiap kali terkenangkan itu.
Kadang-kala, bila tidur malam, saat saya baring kat katil tu - saya selalu terfikir, Allahuakbar, selesa nya pembaringan saya, luasnya bilik saya, terang nya bilik saya (sebab ada lampu kan)... buat kan saya terfikir, Ya Allah, bagaimanakah kuburan ku nanti - keluasannya, cahayanya, serangan-serangannya... Ya Allah... terus tak jadi tidur, bangun baca Quran.
Kawan-kawan semua tolong doakan saya sama ya... takut rupanya nak mati ni. Tapi kena selalu ingat sebab semua yang bernyawa pasti akan merasai mati. Huhuhu ...
Kawan-kawan semua jangan lupa baca al-mathurat hari-hari tau... Jangan tinggalkan. Banyak doa-doa dan zikir yang baik yang boleh diamalkan. Insya Allah.
(ayyakkk lari topik sudah)

Q9. Harga minyak naik dan turun pada awal bulan, kadang-kadang 10 sen, kadang-kadang 15 sen. Pernah terfikir tak kenapa tak naik sampai RM5 seliter?
Pernah tak terfikir kenapa tak bagi free je...
Harga minyak mentah jatuh "banyak mata" 2014 to 2015, tapi kenapa harga kepada pengguna tidak turun secara signifikan? Adakah dengan alasan, perlu menjual dan menghabiskan stok minyak harga mahal ? hahahaha... Dah tu minyak harga murah tu bila pulak masuk pasaran? Yang eden nampak, Oil and gas refiners prosper from de lower oil prices scenario ni... Not the end user... Ntah lah ...Cuba Wak terangkan ... pening arh... hihihi...
Tapi harga minyak kat Brunei dan Arab murah kan Wak kan kan kan ...
(Sekali lagi lari topik... haishhhh)

Q10. Cik Huda pernah melawat Australia, Indonesia, Mekah, dan Jepun. Ada tak negeri dalam Malaysia yang cik Huda belum lawati?
Saya dah pergi ke 13 negeri dan 2 wilayah persekutuan.
W.P. Labuan je saya tak sampai lagi... terlepas feri... hahahaha...boleh gitu?

Q11. Banyaknya tip kerohanian, keimanan dan motivasi dalam blog cik Huda, tapi kenapa tiada tip mencari jodoh?Adakah ianya sesuatu yang merimaskan dan mengguris perasaan?
Hahaha... tak ada ke? Ada lah wak... cer cari cer cari... ada ...

Q12. Pernah bergambar dengan ular sawa?
Tak pernah dan harap-harap takkan pernah.

Q13. Rasanya tiada panggung wayang di Bandar Baru Bangi. Rasa-rasanya mat rempit ada tak?
Errr... tak pastilah wak... Apa kata Wak try buat survey ... Hihihi ...

Q14. Selain blog ‘Real Life Is Real’ ini, apakah nama facebook kepunyaan cik Huda dan adakah dibuka untuk umum?
Saya tak ada facebook. So tak payah susah-susah cuba cari... Hihihi ...

Q15. Cik Huda adalah penjual telekung ‘Telkung Cotton for travel’ kan? Cik Huda pernah menggunakan telekung di dalam surau atau mesjid yang sedia ada ketika travel walaupun berbau hapak?
Pernah tapi amat jarang. Sebab saya selalu bawak telkung sendiri, atau paling tidak, tudung saya Insya Allah ready for solat.
Tapi tapi tapi ... pernah sekali terjadi masa saya kat jepun - masa trip kerja luar - saya pakai tudung awning keras, saya tengok jadual sempat nak balik hostel solat kat hostel... nak dijadikan cerita, selalunya memang saya bawak telkung travel saya tu, ntah macam mana site visit haritu TER tak ada dalam bag... punya lah menggelabah macam mana nak solat. Sampai da lewat petang tiada ura-ura site visit tu nak berakhir ... Maka saya telah memaksa site visit tu ditamatkan dengan kadar segera supaya saya dan rakan-rakan boleh rush balik solat. Dipertengahan jalan, sesak pulak... adoyayy... sebab orang balik kerja.... Ya Allah... cemasnya takut waktu habis. So pengajarannya.... saya tak nak dah pakai tudung awning keras tu... huhuhu...
Itu antara kejadian paling scary dalam hidup saya ... huhuhu... biar telkung hapak Wak, asal ada, asal bersih dan boleh bawak g solat... huhuhu... mana nak cari telkung tengah-tengah jepun tu ha... adoiii...
Dah baca entri solat kat luar negeri? Hihihi... kalau tak kerana travel, saya pun tak reti nak solat kat kaki lima dan dalam fitting room... hihihi...

Q16. Kalau cik Huda tiba-tiba ada duit dua puluh enam juta hinggit (RM26,000,000) dalam akaun Maybank cik Huda, apa yg cik Huda rasa akan lakukan?
Kalau tiba-tiba ada? Agaknya saya dah kena tangkap dan disoal siasat mana datangnya doplohnamjuta hengget ni... hadoiiii ... scary ... Eeeiii mintak dijauhkanlah dari ujian-ujian harta ni...
Hmmm tapi ada caranya macam mana nak dapat doplohnamjuta ni. Sehingga 15 Oktober 2015 populasi penduduk Malaysia dilaporkan sebanyak 31,112,831 orang. Kita abaikan ralat umur dan sebagainya sebanyak 15%, baki 85% tu - boleh lah bagi saya seorang seringgit ... ha cukuplah dapat doplohnamjuta tu kan ... hahahah... masalahnya sapa lah nak bagi tu kan... hihihi... Singgit pun berkira tau...
But, let say lah tetiba betul-betul dapat duit yang banyak ... apa boleh dibuat? Jom #BeranganIsFree.
Pertama, saya akan cuba beli share dalam facebook (supaya dia berhenti jadi fitnah book) ... hahaha... cukup ke ?
Kedua, saya akan beli stesen tv atau broadcast - supaya saya boleh control siaran yang disiarkan. Sakit betul lah tengok siaran kat tv sekarang. Hadoiii...
or nak jadi sponsor rancangan Akademi AlQuran untuk 300 musim ke... kan... sebab khabarnya AQ dihentikan sebab tiada penaja hadiah... AF ada pulak... Hadoiii... dunia dunia...
Eh wak tahu tak huda ada tv? Sila lah ye ke tv cik huda ... hihihi
http://www.huda.tv/
Ketiga, keempat, kelima, keenam dan kesepuluh punya list - biarlah rahsia... hihihi...

Q17. Sekarang cik Huda single, kalaulah cik Huda sudah mendapat jodoh, pernah terfikir untuk menjadi suri rumahtangga sepenuh masa?
Tolong jap carikan bakal suami kacak kaya baik bijak beriman yang bukan laki orang... supaya saya boleh berhenti kerja dan buat something else yang saya minat... hihihihi ...

Q18. Apakah bunyi atau suara yang cik Huda tidak suka dengar?
Bunyi yang boleh mengundang "ngilu"... Hidung dan atau gigi saya akan berdarah kalau dengar bunyi tu untuk tempoh yang lama.
Bunyi suara pengerusi mesyuarat yang tak reti-reti nak berhenti walaupun semua dah buat muka bosan pun boleh juga masuk list suara yang tidak suka dengar.... hahahahaha...

Q19. Cik Huda pernah selfie dengan penyanyi Maher Zain (2010). Kalau diberi peluang sekali lagi, adakah cik Huda sudi berselfie lagi dengan beliau tetapi kali ini seorang diri?
Hahahaha... Win lah Wak... Ini pun Wak dah baca... betul-betul buat homework ni. Okay, exact date was 10.10.2010. haaaa memorable gitu...

err, saya mana pernah berselfie dengan maher zain. Saya pernah bergambar je dengan beliau. Gambar itu pula diambil oleh photographer Danial Zain kot.... Masalahnya... sampai ke sudah saya tak dapat salinan gambar tu... hadoiii sabar jerlah. Gambar yang ada tu dari henfon kami yang buruk2 tu je. Hihihi ...
Kalau diberi peluang selfie berdua dengan beliau - jawapannya saya tak nak... hahahaha kalau we-fie ramai-ramai, mungkin boleh dipertimbangkan... Tempoh hari saya pergi atas permintaan budak-budak kecil tu. Parents dia tak bagi pergi kalau ahkak huda tak pergi - boleh gitu? hahahahaha... macam-macam hal...

Q20. Ayah dan mama cik Huda adalah guru sekolah. Pernah tak cik Huda bercita-cita menjadi guru atau pengajar?
Hahaha... ni mesti Wak salah baca entri hari guru tu. Salah homework Wak kali ni. My parents not a school teacher lah Wak... Mereka adalah guru buat kami adik beradik di rumah je... Guru terbaik dalam hidup. Alhamdulillah, thank you Allah for giving me my mama and my ayah...

Wak... sesungguhnya cita-cita saya yang tak pernah padam ialah untuk menjadi seorang guru. Saya amat amat amat amat amat sangat nak menjadi seorang guru. Saya suka mengajar. Dah dapat pun ... tapi ayahanda ku tidak begitu memberi restu atas alasan-alasan munasabah yang ayah kemukakan. Tapi ayah amat menggalakkan saya untuk teruskan mengajar dengan membuat kelas-kelas tambahan... Maka, sebab itu lah saya buat part time tuisyen... sejak 9 tahun yang lalu. Tapi dua tahun ni saya stop seketika... dah stop 2 tahun liat nak sambung balik... Sekarang saya ajar anak-anak jiran je kalau diaorang ada soalan nak tanya... Lebih kepada tutoring lah, tak buat kelas berjadual sangat dah... Hihihihi...

"... aikkkk abes dah soalan? hihihi ... "

"Apa-apapun, buat Wak - terima kasih sebab menceriakan saya dengan soalan-soalan random Wak ni... Tak terfikir sungguh soalan-soalan random Wak ni... Hahahaha ... "
"Tengs sebab masukkan saya dalam senarai interview Wak yang awesome ni... Hahaha... rasa macam menteri pulak... kah kah kah (sebab tak nak jadi artis .... hahahaha boleh gitu? )"
"Tengs Wak, semoga Allah luaskan rezeki yang halal buat Wak sekeluarga, dipermudahkan segala urusan dan diberi kesudahan yang baik, Insya Allah..."
"Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ..."

Cik Huda ada bertanya penulis kalau-kalau penulis berkesempatan untuk mengajarnya fotografi. Tetapi penulis belumlah memberi jawapannya kerana kekangan waktu dan status penulis yang tidak menentu sekarang ini.

Penulis mengucapkan ribuan terimakasih kepada cik Huda yang suka bersukan (baca: sporting) kerana sudi melayan temubual ini. Senarai September 2015 Top Commentators Interviews setakat hari ini:

1. 1/10/15 - Kak Yan (Iryanti Ahamad)
2. 5/10/15 - Cik Jari Manis (JM)
3. 8/10/15 - Kak Pah (Paridah Ishak)
4. 12/10/15 - Qaseh Abadi (Syidah Menulis)
5. 15/10/15 - SalbiahM
6. 19/10/15 - Kak Sham (Shamsiah Abdul Rahman)
7. 22/10/15 - Kak Fidah Shah
8. 26/10/15 - Cik Huda (Hhnas)

Dan siapa pula yg bakal menduduki kerusi merah jambu diatas sambil silang kaki pada hari Khamis nanti? Atau adakah cik Huda ini adalah blogger terakhir yang penulis wawancara kerana penulis pun sudah kepenatan dan kelesuan? Penulis sendiri pun tidak tahu uooolss. Kita tungguuuuu.. ;-P

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sunday, 25 October 2015

I WAS FRAMED AT VISTA

Vista Eye Specialist, Taman Mount Austin.

KALI terakhir kami menjalani operasi pembedahan lasik mata ialah 6 tahun yang lampau. Dan 6 tahun juga penulis tidak memakai cermin mata lagi. Kelmarin kami datang lagi ke pusat pakar mata yang baru berpindah di Taman Mount Austin untuk pemeriksaan biasa.

[Link: lasik my eye (2009) ]

Blog bukanlah hakmilik kekal.

2843


Saturday, 24 October 2015

RUMAH AWANG ALAK BETATAR



SEBENARNYA sudah lama penulis hendak berhentikan motor kapcai dan menangkap gambiran istana hinggap Sultan Brunei di tepi Jalan Ampang ini. Hampir setiap hari kalau penulis tidak merempit dan menaiki lebuhraya AKLEH untuk bertugas memotong rumput, penulis akan limpas disini. Kata orang tua dulu-dulu, "tak dapat tengok orangnya, dapat tengok bumbung rumahnya pun jadilah." Haha, sepertilah penulis sedang bercinta dengan puteri bunian pula. Dalam hati siapa yang tahu.

Sultan Muhammad Shah merupakan Sultan Brunei yang pertama. Baginda memerintah Brunei dari tahun 1363 hingga 1402. Baginda merupakan pemerintah pertama Islam Brunei apabila menganut Islam pada tahun 1363 melalui perkahwinan dengan puteri raja Sultan Bakhei, pemerintah Johor-Temasik. Sebelum memeluk Islam, baginda dikenali sebagai Awang Alak Betatar. - rujukan dari Wikipedia

Nota lalat. Dan entri ini penulis tujukan khas kepada cikpuan Nooriahnaim, satu-satunya blogger dari Brunei yang selalu sudi singgah2 jenguk2 komen2 blog penulis yang biasa2 ini.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Friday, 23 October 2015

I ATE THIS WHOLE PIZZA BY MYSELF



SEKARANG ini diberitakan bahawa wabak penyakit demam kepialu atau demam paratifoid (baca: tiphoid fever) sedang berleluasa di Jalan Ampang. Tapi kelmarin tengahari ketika sedang memotong rumput, tiba-tiba tekak penulis hendak menjamah piza pula. Merempit ke Pizza Hut Ampang Point sudah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 22 October 2015

SEPTEMBER 2015 TOP COMMENTATORS INTERVIEWS BY 3LALAT - FIDAH SHAH



Ini bukan tag atau GA atau Blog Review.

Bulan ini, setiap hari Khamis dan Isnin penulis akan buat satu entri istimewa untuk kengkawan yg best-best itu. Penulis akan temubual rakan blogger untuk Top Commentator bulan September 2015 yg jauh dan dekat, yg selalu sudi singgah-singgah, jenguk-jenguk dan komen-komen blog penulis yang biasa-biasa ini.

Tanpa membuang masa, untuk hari Khamis malam Jumaat ini, kita tengok siapa yg kena. Tidak lain dan tidak bukan ialah cik kak Fidah Shah (White Barley) yg punya blog ‘White Barley - Focus and win‘ lah pula. Cik kak Fidah Shah adalah blogger ketujuh yang penulis temuramah untuk segmen ini. Blog cik kak Fidah Shah: http://whitebarley.blogspot.my/. Jom kawan-kawan, kita layan.

Q1. Adakah kawan cik Fidah, cik Ell, masih menaiki LRT ke tempat kerja sekarang? Atau sudah kembali memandu kereta?
A1 : Cik Ell sekarang sudah pergi kerja dengan mambawa kereta import. Jadi, kirim salam ajelah kalau nak suruh dia naik public transport. Entri yang saya tulis tu, adalah pengalaman Cik Ell yang pertama dan terakhir (setakat ini) naik LRT pergi kerja.

Q2. Berapa lama cik Fidah sudah berblog?
A2: Saya berblogging sudah hampir 2 tahun. Sebenarnya Oktober ini adalah 'birthday' blog saya yang ke 2. Tarikhnya dah ingat-ingat lupa lah Wak.

Q3. Kenapa cik Fidah mulakan blog? Dan kenapa masih memblog?
A3: Saya mulakan berblogging kerana ada perasaan jeles dengan seorang sahabat saya yang ada blog…hoho..Boleh?
Tapi, kawan saya tu jugalah yang ajar saya macam mana nak buat blog berdasarkan beberapa siri tutorial tak berbayar. Terima kasih banyak-banyak saya ucapkan pada dia.
Saya masih berblogging sebab suka berkongsi pengalaman dan pendapat tentang apa yang saya lihat, dengar atau baca. Walaupun kadangkala pendapat tu tersasar jauh, yang penting kita bagi pendapat atau boleh juga meluahkan perasaan. Selain darpada itu, dengan berblogging saya dapat belajar dari pengalaman orang lain (yang kita tak dapat dari buku teks) dan dapat bersilaturrahim.

Q4. Cik Fidah pernah terfikir untuk berhenti berblog? Kenapa?
A4 : Memang pernah terfikir nak berhenti berblogging bila mood nak menulis dah sampai ke laut. Lagi satu, bila free2 aje kena kutuk atau dipinggirkan atas sebab yang saya sendiri pun tak pasti. Kalau jadi macam tu, memang semangat nak berblogging tu hilang jugak. Sedih tak cerita Mak ni?..huhu


Q5. Masa ke pejabat, ada tak satu benda yang cik Fidah selalu menyesal membawanya bersama?
A5: Rasanya tak ada. Selalunya bawak ngam2 apa yang penting aje...termasuk bag make up (penting tuuu..kannzzz ;) )

Q6. Cik Fidah rasa pernah tak suami membuat kejutan atau surprise ketika harijadi atau ulangtahun perkahwinan?
A6 : eerrrrmmm...tak pernah. Biasanya 'reminder' dah dihantar seminggu awal...haha..boleh? Jadi, tak surprise lah kann..


Q7. Cik Fidah pernah travel keluar negara bersama keluarga?
A7 : Belum. Tunggulah anak-anak besar sikit dan kalau ada rezeki lebih. In Shaa Allah. Setakat ni, saya travel ke luar negara atas urusan kerja. Jadi, tak bawak family.

Q8. Pantun yang cik Fidah suka dengar?
A8 : Banyak pantun yang saya suka walaupun saya bukan juara pantun peringkat daerah atau pun sekolah. Antaranya:
Tuai padi antara masak
Esok jangan layu layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan layu layuan rindu-rinduan

Q9. Harga minyak naik dan turun pada awal bulan, kadang-kadang 10 sen, kadang-kadang 15 sen. Pernah terfikir tak kenapa tak naik sampai RM5 seliter?
A9 : Pernah juga terfikir apa jadi kalau harga minyak jadi sampai RM5. Mesti ramai yang naik minyak atau jadi macam orang minyak. Mungkin banyak juga perhimpunan baju oren, baju pink, baju belang-belang dan macam-macam warna dan corak lagi sebab semua orang ingin menyuarakan rasa tidak puas hati.

Q10. Cik Fidah pernah cuba makan di restoran Korea atau Jepun di Malaysia?
A10 : Saya suka makanan jepun. Mana-mana pun saya layan asalkan ada certified halal. Makanan korea pernah cuba, tapi setakat ni macam tak boleh telan lagi...huhu (mintak maaf yea pada peminat2 makanan korea)

Q11. Tiada gambar-gambar peribadi dalam blog ini. Adakah cik Fidah seorang pemalu dan mempunyai tahi lalat di hidung?
A11 : Saya memang dilahirkan sebagai seorang yang amat pemalu. Kalau jumpa kat luar, confirm Wak tak kenal sebab saya jalan tunduk (hikssss), apatah lagi nak tengok taik lalat yang ada kat hidung :D

Q12. Cik Fidah pernah ke Kundasang Sabah bah? Sempat pergi dan lawat rumah terbalik? Tahukah cik Fidah sekarang ini rumah terbalik pun ada di Melaka dan Negeri Sembilan dan Pulau Pinang?
A12: Saya pernah ke Kundasang, Sabah pada tahun 2014. Tapi, tak sempat nak pergi rumah terbalik tu sebab dah terlepas jalan. Maklumlah, dalam kereta tu (kami ber 4), semunya tak tau sangat pasal Sabah. Jadi main redah aje.
Haha..Memang Mak tak tahu rumah terbalik ada juga di Melaka, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang.

Q13. Jarak bulan ke bumi ialah 384,400 kilometer. Dan jarak sekolah Tengku Mahmood Iskandar (1) ke rumah cik kak Fidah ialah 15 kilometer menghala ke Batu Pahat atau menghala Pekan Nenas?
A13 : 15 km adalah dari Sekolah Tengku Mahmood Iskandar (1) ke Pekan Nanas. Wak ni macam tau aja selok belok pasal Pontian. Ntah-ntah kampung Wak ni sebalah kampung saya aje. Baik Wak mengaku, Wak ni asal dari Kampung/Parit mana? :D

Q14. Selain blog ‘White Barley’ ini, adakah blog lain kepunyaan cik Fidah?
A14 : Ada satu lagi blog lain. Tapi untuk kegunaan peribadi. Saya sorang aja baca....huhu

Q15. Pernah terfikir untuk menulis buku resepi masakan?
A15: Tak pernah.

Q16. Kalau cik Fidah ada duit dua puluh enam juta hinggit (RM26,000,000), apa yg cik Fidah rasa akan lakukan?
A16: Saya nak buat amal kebajikan dan selebihnya nak buat investment supaya hasilnya berganda. Biar hidup senang lenang…aamiin.

Q17. Sekarang cik Fidah bekerja di office, ada terfikir untuk menjadi surirumah sepenuh masa?
A17: Selalu rasa macam tu bila stress dengan kerja. Tapi, walaupun sudah jadi surirumah sepenuh masa, saya nak buat sesuatu supaya ada income sendiri.

Q18. Kalau cik Fidah penggemar kopi, dirumah cik Fidah memilih kopi O, tetapi kopi apa yang cik Fidah selalu buat di office?
A18 : Kalau di opis, saya minum nescafe O atau kopi-kopi jenama biasa yang 3 in 1. Sekali layan jugak honey latte.


Q19. Antara sebab kaki tumit merekah kerana rekaan kasut yang tidak sesuai atau terlalu ketat. Pernah tak cik Fidah kehilangan kasut ketika berada di surau atau masjid?
A19 : Haha....tak larat nak gelak bila baca mukadimah soalan ni. Pernah. Tapi kejadian tu berlaku bukan di Malaysia.

Q20. Cik Fidah pernah tengok cerita hindustan sampai menangis. Cerita hindustan apakah yang cik Fidah minat sehingga menontonnya berulang-ulang kali?
A20: Khabi Khusi Kami Gham dan Kuch Kuch Hota Hai. Tak kan nak bagi tau saya minat cerita Sanggam atau Bobby pulak .….huhu klasik sangat tu.

Cik Kak Fidah Shah ada memberitahu penulis, "Ini aje lah gambar yang ada. Mak tak ada banyak koleksi gambar sendiri. Kalau kat blog nanti, Wak letak kecik2 aje tau. Mak malu. Tapi, kalau Wak sempat nak adjust jadi macam muka Neelofa okey jugak...hahaha :D"

Penulis mengucapkan ribuan terimakasih kepada cik kak Fidah Shah yang suka bersukan (baca: sporting) kerana sudi melayan temubual ini. Senarai September 2015 Top Commentators Interviews setakat hari ini:

1. 1/10/15 - Kak Yan (Iryanti Ahamad)
2. 5/10/15 - Cik Jari Manis (JM Travel List)
3. 8/10/15 - Kak Pah (Paridah Ishak)
4. 12/10/15 - Qaseh Abadi (Syidah Menulis)
5. 15/10/15 - SalbiahM (Blog Ni Sal Punya)
6. 19/10/15 - Kak Sham (Shamsiah Abdul Rahman)
7. 21/10/15 - Cik Kak Fidah Shah (White Barley)

Dan siapa pula yg bakal menduduki kerusi merah jambu diatas sambil silang kaki pada hari Isnin nanti? Penulis pun tidak tahu uooolss. Kita tungguuuuu.. ;-P

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 21 October 2015

MY BIG BROTHER ACTS JUST LIKE MY ARWAH FATHER



MINGGU kelmarin bila penulis membawa dua orang kekanda penulis ke bumi kenyalang adalah pengalaman pertama mereka menaiki kapal terbang ke seberang laut. Penulis pun berasa gembira kerana mereka sekeluarga juga berasa senang hati dengan layanan rombongan kami itu.

Kekanda penulis yang kedua itu memang peramah, hampir kesemua orang yang ditemui akan ditemubualnya, termasuk tukang kebun di lapangan terbang dan pengayuh bot penambang.

Nota lalat. Minor translation. My second big brother (just like my father) is so gentle, almost all the people who he found for the first time to be interviewed, including a gardener at the airport and a boat paddler.

Alfatihah untuk arwah ayahnda penulis, Wak Sabah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Tuesday, 20 October 2015

#PINKMOVE



KELMARIN penulis telah berjumpa dengan doktor pakar sakit kulit (baca: dermatologist). Mungkin ada alahan ubat demam yang penulis ambil kelmarin.

Gambar diatas semasa penulis berjalan keluar dari hospital itu, bukannya sebab penulis sudah tumbuh tetek ya. [ Link: #PinkMove to spread breast cancer awareness.]

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 19 October 2015

SEPTEMBER 2015 TOP COMMENTATORS INTERVIEWS BY 3LALAT - IBU SHAM



Ini bukan tag atau GA atau Blog Review.

Bulan ini, setiap hari Khamis dan Isnin penulis akan buat satu entri istimewa untuk kengkawan yg best-best itu. Penulis akan temubual rakan blogger untuk Top Commentator bulan September 2015 yg jauh dan dekat, yg selalu sudi singgah-singgah, jenguk-jenguk dan komen-komen blog penulis yang biasa-biasa ini.


Tanpa membuang masa, untuk hari Isnin ini, kita tengok siapa yg kena. Tidak lain dan tidak bukan ialah cik kak Sham yg punya blog ‘Ibu Sham‘ lah pula. Cik Kak Sham atau nama sebenarnya Shamsiah Abdul Rahman adalah blogger keenam yang penulis temuramah untuk segmen ini. Blogger cik Kak Sham ini baru pulang ke tanahair setelah mengikut suami bertugas di Kuwait selama 10 tahun. Blog Cik Kak Sham: http://sarfaeiz.blogspot.my/. Jom kawan-kawan, kita layan.

Q1. Cik kak Sham sekarang sudah berada di Malaysia. Rasanya akan pergi lagi ke Kuwait?
Insya'Allah.. rasanya mungkin akan pi sana jugak lagi nanti sebab Cik Asben masih ada kontrak kerja kat sana. Tapi kut boleh.. tak yah la kut.. baik duit tambang tu buat belanja pi tempat lain jer.

Q2. Berapa lama cik kak Sham sudah berblog?
Bln 12 ni.. masuk la 4 tahun.

Q3. Kenapa cik kak Sham mulakan blog? Dan kenapa masih memblog?
Dulu berblog kononnya sebab nak isik masa lapang.. ye la dok sana.. rasanya ada 'extra' masa sikit nak layan syok sendiri. Tapi lelama rasa macam best la pulak.. perasaan tul la..

Q4. Cik kak Sham pernah terfikir untuk berhenti berblog? Kenapa?
Yang sebetulnya dah 2 kali jugak blog tu kena 'tutup sementara'.. sebabnya.. sebab ada langau yang terlampau banyak masa lapang nak men-skodeng blog Kak Sham yang ntah ape-ape tu.. tapi last-last bukak jugak balik.. sebab rindu nak membebel sensorang.

Q5. Masa travel, ada tak satu benda yang cik kak Sham selalu menyesal membawanya bersama?
Setakat ni.. tak ada la pulak. Sebab setakat ni.. semua yang Kak Sham bawak.. semua memang nak guna masa travel.. tapi kut la ada.. tak ingat la pulak.

Q6. Cik kak Sham suka mengambil gambar guna kamera dslr yang besar gedabak itu kan? Apakah pengalaman yang tak boleh dilupakan ketika mengambil gambar di tempat awam di Kuwait?
Kena maki dengan Minah Arab yang 'perasaan' kita nak snap gambar dia walhal kita cuma tuju ke arah dia. Dah lepas tu siap dia nak tengok pulak gambar-gambar yang ada just nak make sure kita tak ada simpan copy gambar dia. Tapi semua tu pengalaman. Lepas tu.. kita sedia maklum la kan.

Q7. Cik kak Sham pernah travel ke Kuwait, China, Dubai, Iran, Madinah, dan Mekah. Ada tak negeri dalam Malaysia yang cik kak Sham belum lawati?
Dalam Malaysia.. tersangat laaaaa banyak. Sampaikan Pulau Langkawi tu pun tak sampai jejak ke sana lagi. Walhal dah banyak kali jugak plan nak ke sana. Tapi asal tiap kali balik.. sure ada sebab yang buat kami terpaksa bertukar lokasi ke negeri lain.

- agaknya Cik Asben memang tak redho Kak Sham nak pi sana kut.. takut nanti terjebak dengan pinggan mangkuk yang macam-macam tu.

Q8. Pantun yang cik kak Sham suka dengar?
Ntah.. macam-macam. Especially pantun bab-bab cintan-cintun.

Q9. Harga minyak naik dan turun pada awal bulan, kadang-kadang 10 sen, kadang-kadang 15 sen. Pernah terfikir tak kenapa tak naik sampai RM5 seliter?
Ikhlas.. selama kami dok merantau di Kuwait.. setakat RM25 pun boleh tahan sampai 1 minggu nyer travel dari rumah ke bandar. Jadi ni dah balik for good.. baru la nak fikir bab-bab kenaikan harga minyak ni.

- tapi sebenarnya.. minyak di Malaysia ni memang mahal. Asal nak keluar jer.. kena isik minyak.. asal nak keluar jer.. kena isik minyak. Tapi kalau sungguh minyak naik sampai RM5.. tak lama lagi.. ada la menteri yang kena C4.

Q10. Cik kak Sham pernah cuba makan di restoran Arab di Malaysia?
Ada jugak.. tapi cuma baru sempat cuba 3 buah restoran. Tapi sedikit sedih.. memang rempah yang digunakan sedikit lain and rasanya.. rata-rata semua dah alter ikut tekak orang Melayu. Tapi takda hal la.. sebab memang tak ada hati pun nak repeat makanan Arab. Makan nasik ulam cicah ngan budu atau sambal gesek.. dapat gulai ikan parang ngan peria ke.. gulai daging salai ke.. khalass.. kompom nasik bertambah.

Q11. Hampir setiap hari cik kak Sham update blog terutamanya resepi makanan. Pernah terfikir untuk membuka restoran makanan?
Restoran tu.. ntah la.. tak berapa minat dengan commitment yang berat macam tu. Tapi nanti-nanti ada rezeki Kak Sham share cerita projek terbaru.. tungguuuuuuu..

- ada la kena-mengena dengan bab makan-makan ni jugak.

Q12. Pernah bergambar dengan ular sawa?
Tak pernah dan tak pernah masuk dalam wishlist benda nak buat pun.

Q13. Jarak bulan ke bumi ialah 384,400 kilometer. Ingat lagi tak jarak pasar ikan Souk Sharq dari rumah cik Kak Sham di Kuwait dulu?
Jarak rumah ke Souk Sharq.. tak pernah kira pun. Walhal seminggu sekali memang kena pi sana jugak. Cuma kalau by travel hours.. kalau jem.. kena la dalam 30 minit.. otherwise.. dalam 20 minit jer.

Q14. Selain blog ‘Ibu Sham’ ini, adakah blog lain kepunyaan cik kak Sham?
Ada la 1.. tapi rasa memang dah 'mati' pun.. cuma kut Wak terjumpa yang hampir-hampir sama dengan blog Ibu Sham tu.. abaikan sajalah.

Q15. Pernah terfikir untuk menulis buku resepi masakan?
Tak.. sebab nyer.. Kak Sham ni masak jenis semua main campak-campak jer. Susah la kut orang tanya bab sukatan..

Q16. Kalau cik kak Sham ada duit dua puluh enam juta hinggit, apa yg cik kak Sham rasa akan lakukan?
Ntah la Wak.. susah nak jawab.. sebab rasa nyer takkan sampai banyak macam tu pun. Jadi memang tak pernah nak membiolkan otak dengan benda-benda luar kawalan macam tu pun.

Q17. Sekarang cik kak Sham surirumahtangga sepenuh masa, pernah terfikir untuk bekerja di pejabat?
Pernah terfikir jugak.. sebab dulu masa zaman kerja kat opis.. sempat la jugak pi layan diri ke saloon.. cuci rambut (walaupun berhijab).. pi buat facial.. shoping kasut and jam (favorite tu).. tapi bila fikir balik.. dok rumah.. baring-baring.. buat benda-benda yang kita suka.. tu lagi best..

Q18. Kalau cik asben suka budu, amsyar suka sayur tapi hazeem tak suka sayur, dan arif suka makanan berbunyi, apakah bunyi atau suara yang cik kak Sham suka dengar?
Ntah.. tak pernah terfikir.. sedangkan kalau dengar lagu pun.. semua Kak Sham layan.. so rasa nyer.. ikut mood jugak la kut.

Q19. Selama hampir 10 tahun cik Kak Sham tinggal di Kuwait, pernah berjumpa dan selfie dengan penyanyi atau artis seperti Nancy Ajram, Amr Dhiab, Karem Mohsen, atau Tamer Hosny? Atau pernah selfie dengan unta Arab?
Semua nama-nama yang kat atas tu.. tak pernah la pulak.
- Tapi dengan Pak Jamal tu ada la.. bukan setakat selfie jer.. naik atas Pak Jamal pun pernah. Last-last kita yang gayat nak turun.. Pak Jamal tu.. tinggi babe.

Q20. Cik kak Sham pernah masuk ke negara Iraq?
Iraq.. tak pernah dan tak pernah termimpi pun nak pi sana. Tambah pulak Cik Asben pun tak pernah bagi izin.. lebih-lebih bila mengenangkan anak-anak sure boring kalau pi sana.

Ibu Sham ini agak lambat memberi jawapan wawancara penulis kali ini dan penulis pun risau juga kalau menyusahkan beliau. Tetapi kemudian beliau menjawab, "Ishhhh.. tak ada apa pun. Best gak.. tak terfikir soalan2 yang Wak tanya tu.."

Kelmarin, Ibu Sham pun sudah memberikan penulis ole-ole cenderahati dari Kuwait juga.

Penulis mengucapkan ribuan terimakasih kepada cik Kak Sham aka Ibu Sham yang suka bersukan (baca: sporting) kerana sudi melayan temubual ini. Senarai September 2015 Top Commentators Interviews setakat hari ini:

1. 1/10/15 - Kak Yan (Iryanti Ahamad)
2. 5/10/15 - Cik Jari Manis (JM)
3. 8/10/15 - Kak Pah (Paridah Ishak)
4. 12/10/15 - Qaseh Abadi (Syidah Menulis)
5. 15/10/15 - SalbiahM
6. 19/10/15 - Ibu Sham

Dan siapa pula yg bakal menduduki kerusi merah jambu diatas sambil silang kaki pada hari mendatang? Penulis pun tidak tahu uooolss. Kita tungguuuuu.. ;-P

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sunday, 18 October 2015

BAJU CAP AYAM



KELMARIN ada kawan penulis sudah memberikan satu helai baju T yang ada jenama cap ayam.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Saturday, 17 October 2015

KEJAMNYA PEREMPUAN

Me with the paperboard actors.

"Demikianlah perempuan,
dia hanya ingat kekejaman orang kepada dirinya,
walaupun kecil,
dan dia lupa kekejamannya sendiri kepada orang lain
walaupun bagaimana besarnya."
- tenggelamnya kapal Van Der Wijck, Hamka

Semalam penulis telah merempit ke Istana Budaya untuk menonton teater setelah bertahun-tahun tidak kesana. Buku yang penulis kelmarin beli pun tidak terbaca lagi. Cerita cinta yang ringkas, tapi menjadi rumit bila ada orang ketiga. Prop yang cantik dan menarik tapi lagu-lagu yang tidak merdu.

Nota lalat. Updated. Masa melayan mencari filem "Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck", penulis terjumpa juga filem karya Hamka yang bertajuk "Dibawah Lambaian Ka'abah" yang sama menarik. Penulis telah menonton sehingga habis dan sekotak tisu jugalah habis. Lol.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

The only play I snapped before being green-lasered.

The closing.

Friday, 16 October 2015

SOMETIMES I EAT NASI CAMPUR

RnR Seremban, heading south during heavy downpour.

Penulis kadang-kadang saja makan nasi campur.

Nasi campur ialah sejenis hidangan nasi dengan pelbagai lauk-pauk seperti daging, sayur-sayuran, kacang, telur dan keropok udang. Bergantung kepada tempat, lauk nasi campur boleh mencecah sehingga 100 jenis.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 15 October 2015

SEPTEMBER 2015 TOP COMMENTATORS INTERVIEWS BY 3LALAT - SALBIAHM



Ini bukan tag atau GA atau Blog Review.

Bulan ini, setiap hari Khamis dan Isnin penulis akan buat satu entri istimewa untuk kengkawan yg best-best itu. Penulis akan temubual rakan blogger untuk Top Commentator bulan September 2015 yg jauh dan dekat, yg selalu sudi singgah-singgah, jenguk-jenguk dan komen-komen blog penulis yang biasa-biasa ini.

Tanpa membuang masa, untuk hari Khamis malam Jumaat ini, kita tengok siapa yg kena. Tidak lain dan tidak bukan ialah cik SalbiahM (Blog Sal) yg punya blog ‘Blog Ni Sal Punya‘ lah pula. Cik Sal adalah blogger kelima yang penulis temuramah untuk segmen ini. Cik Sal is a blogger, a dreamer, food lover and movie addict. Cik Sal suka duduk rumah tengok bola tapi tak menolak kalau diajak travel. Blognisalpunya ni selalu tak tentu arah probably sebab pemilik dia pun tak tentu arah. Blog SalbiahM: http://blognisalpunya.blogspot.my/. Jom kawan-kawan, kita layan.

"Salam wak...amboi, dahsyat soalannya..saya cuba jawab sebaik mungkin ye," kata cik Sal yang kiut miut itu ketika menghulur jawapan wawancara ini. Beliau pun duduk dikerusi warna merah jambu diatas dan menjawab satu persatu:

Q1. Cik Sal yang ini sekarang bekerja kat syarikat suratkhabar NST lagi kan? Pernah dapat diskaun bila beli suratkhabar?
- Tak pernah wak, dan takkan dapat. Sebab takde share dengan Uncle jual suratkhabar tu..hehe

Q2. Berapa lama cik Sal sudah berblog?
- Saya masih mentah dalam dunia blog. Mula blogging hujung tahun 2012

Q3. Kenapa cik Sal mulakan blog? Dan kenapa masih memblog?
- Mula blogging sebab tengok kawan-kawan ada blog, macam best la plak. Lagipun, saya memang minat menulis. Nak menulis secara professional tak ada bakat, jadi merapu jelah sesuka hati kat sini.

Q4. Cik Sal pernah terfikir untuk berhenti berblog? Kenapa?
- Tak pernah la pulak. Makin ketagih adalah. Hahaha

Q5. Masa travel, ada tak satu benda yang cik Sal selalu menyesal membawanya bersama?
- Menyesal tak bawak, pernahlah. Saya jarang bawak barang banyak-banyak kalau travel. Cukup-cukup je. Malas nak heret beg besar-besar, saya bukan kuat sangat.

Q6. Kenapa tajuk blog ‘Blog Ni Sal Punya’ walhal semua orang tahu?
- Entahlah wak, masa nak create URL, tu je nama yang terlintas. Acah-acah comel je..Wak rasa comel tak?harhar

Q7. Cik Sal pernah travel ke Australia kan? Pernah tak sampai Kampung New Zealand di Pahang itu?
- Rasa macam pernah lalu. Entahlah wak, tak ingat..

Q8. Pantun yang cik Sal suka dengar?
- 2,3 kucing berlari. Kenapa kucing itu lari? Hahahahaha..marvellous! marvellous *pengaruh Upin Ipin*

Q9. Harga minyak naik dan turun pada awal bulan, kadang-kadang 10 sen, kadang-kadang 15 sen. Pernah terfikir tak kenapa tak naik sampai RM5 seliter?
- Sebab kalau naik sampai RM5 boleh jadi rusuhan kat Malaysia ni. Mintak jauh la wak oiiiii

Q10. Cik Sal pernah ke Melbourne kan? Tahu tak ada restoran nasi ayam penyet di tengah-tengah kotaraya Melbourne itu?
- Harus la tau wak. Dah makan dah kat situ..hehe

Q11. Kalau menaiki kapalterbang, dikerusi manakah pilihan cik Sal, ditengah, atau ditepi tingkap atau ditepi ruang jalan?
- Mana-mana pun tak kisah. Janji boleh tido! Hahaha

Q12. Pernah bergambar dengan ular sawa?
- Ular lidi pun tak pernah. Takut la wak!

Q13. Jarak bulan ke bumi ialah 384,400 kilometer. Berapakah jarak dari rumah atok cik Sal di Muar dengan replika gergasi beca disempadan Melaka itu?
- Apa canggih nau soalan..tak pernah pulak ukur. Hahaha

Q14. Selain blog ‘blognisalpunya’ ini, adakah blog lain kepunyaan cik Sal?
- Ni lah satu-satunya blog yang saya ada. Itu pun selalu terbiar.

Q15. Pernah terfikir untuk travel dan melawat Anfield Stadium, Liverpool?
- Impian dari dulu wak. Nak merasa nyanyi You'll Never Walk Alone dan bersorak kat Anfield konon-konon lahir kat situ.Tengah kumpul duit dan mencari partner yang sesuai. Wak kalau ada kawan lelaki bujang fanatik Liverpool adjustlah sorang untuk saya. Hahahaha.

Q16. Kalau cik Sal ada duit dua puluh enam juta hinggit (RM26,000,000), apa yg cik Sal rasa akan lakukan?
- Apa ek..nak bawak satu family tunaikan haji, beli rumah, beli keter, gi Anfield, gi pinang Johan Asha'ari..

Q17. Sekarang cik Sal single, pernah terfikir untuk menjadi suri rumahtangga sepenuh masa?
- Kalau ada duit dua puluh enam juta hinggit, mungkin jugak..hahaha

Q18. Apakah bunyi atau suara yang cik Sal tidak suka dengar?
- Suara bos marah bila careless dalam menjalankan tugas.

Q19. Cik Sal yang punya suara sedap itu pernah menyanyikan lagu karaoke dari kumpulan Wali Band?
- Selalu wak..Lagu 'Cari Jodoh' tu lagu wajib..hihihi.

Q20. Cik Sal pernah naik belon panas di Melbourne atau menaiki cable car di Penang?
- Belon panas di Melbourne tak pernah, cable car Bukit Bendera tu pernah. Saya dulu belajar kat USM, wak..Satu batch ngan Asmidar dan Ali.

"Terima kasih lah wak ye..sudi interview saya. Sapelah saya ni, blogger bese-bese aje..hehe," cik Sal mengakhiri wawancara bersama penulis kali ini.

Penulis mengucapkan ribuan terimakasih kepada cik SalbiahM aka cik Sal yang suka bersukan (baca: sporting) kerana sudi melayan temubual ini. Senarai September 2015 Top Commentators Interviews setakat hari ini:

1. 1/10/15 - Kak Yan (Iryanti Ahamad)
2. 5/10/15 - Cik Jari Manis (JM)
3. 8/10/15 - Kak Pah (Paridah Ishak)
4. 12/10/15 - Qaseh Abadi (Syidah Menulis)
5. 15/10/15 - SalbiahM

Dan siapa pula yg bakal menduduki kerusi merah jambu diatas sambil silang kaki pada hari Isnin nanti? Penulis pun tidak tahu uooolss. Kita tungguuuuu.. ;-P

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 14 October 2015

PERARAKAN MAAL HIJRAH DARI DATARAN MERDEKA KE MASJID NEGARA



PAGI-pagi tadi penulis sudahpun merempit ke Dataran Merdeka untuk merakamkan perarakan sambutan Awal Muharram atau Maal Hijrah. Perarakan yang bermula jam 7.40 pagi ke Masjid Negara. (Total photos 45 frames)

The Hijri New Year, also known as Islamic New Year (Arabic: رأس السنة الهجرية‎ Raʼs as-Sanah al-Hijrīyah) is the day that marks the beginning of a new Islamic calendar year, and is the day on which the year count is incremented. The first day of the year is observed on the first day of Muharram, the first month in the Islamic calendar.

Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Peristiwa bersejarah itu berlaku pada 1 Muharam tahun baru bagi Takwim Hijrah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.





SALAM MA'AL HIJRAH 1437

Menangis depan Kaabah.
22 Oktober 2011, 11.40 malam.

Salam Maal Hijrah 1437 kawan-kawan penulis semualah.

Dengan ini penulis memohon maaf sekiranya ada salah silap terkasar bahasa dalam penulisan blog merapu ini. Semoga tahun ini akan membawa kebaikan dan semangat baharu kepada kita semua. Amin.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Tuesday, 13 October 2015

UBAT NYAMUK & PREDNISOLONE



DEMAM selesema penulis belum kebah lagi. Tapi ada kulit penulis yang tiba-tiba melecet tanpa sebab yang penulis sendiri tidak tahu. Mula-mula kulit mengelembung, kemudian bila sudah masak dia pecah jadi melecet dan tidak boleh terkena air. Ini bukanlah kali pertama penulis terkena penyakit ini.

Malam kelmarin penulis sudah berjumpa doktor Bukit Belacan. Doktor kata mungkin alahan pada ubat antibiotik, sebab dia pun pernah terkena lecetan yang sama. Doktor beri penulis ubat demam dan ubat batuk, manakala ubat prednisolone 5mg (sekali makan 3 biji ya) untuk ditelan pagi dan petang.

Ubat nyamuk (baca: racun nyamuk, mosquito repellant) berwarna ungu diatas penulis baru beli untuk mengganti ubat nyamuk lingkaran berwarna hijau yang sudah kehabisan. Banyak betul nyamuk-nyamuk berkeliaran yang jahat diwaktu malam dirumah merpati penulis itu. Aduhai.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 12 October 2015

SEPTEMBER 2015 TOP COMMENTATORS INTERVIEWS BY 3LALAT - QASEH ABADI



Ini bukan tag atau GA atau Blog Review.

Bulan ini, setiap hari Khamis dan Isnin penulis akan buat satu entri istimewa untuk kengkawan yg best-best itu. Penulis akan temubual rakan blogger untuk Top Commentator bulan September 2015 yg jauh dan dekat, yg selalu sudi singgah-singgah, jenguk-jenguk dan komen-komen blog penulis yang biasa-biasa ini.

Tanpa membuang masa, untuk hari Isnin ini, kita tengok siapa yg kena. Tidak lain dan tidak bukan ialah cik Qaseh Abadi (QA) yg punya blog ‘Syida Menulis‘ lah pula. Cik Qaseh Abadi aka QA aka Syida adalah blogger keempat yang penulis temuramah untuk segmen ini. Qaseh Abadi tu nama gedik2 ja letak masa bukak email dulu. Saja tak mau letak nama sebenar. Bila dah lama macam malas plak nak tukar. So biar jelah. Kalau ada nak panggil Qaseh ke Qaseh Abadi ke, QA ke ikut suka lah. Tapi penulis lebih selesa dan senang memanggilnya dengan panggilan manja 'cik Suida' pula. Blog Cik Suida: http://syidamenulis.blogspot.my/. Jom kawan-kawan, kita layan.

Q1. Cik Suida yang menulis ini sekarang bekerja sebagai apa?
Kerja kerani.

Q2. Berapa lama cik Suida sudah berblog? Blog cik Suida ini sebenarnya lebih kepada barangan Shaklee atau cerita peribadi?
Berblog dah setahun lebih. Lebih selesa kongsi hal peribadi. Shaklee pun yg mana tahu ja, biasanya lebih suka share vitamin yg I sendiri ambik. Sekarng ni macam kering idea sebab tu lama x share apa2 sal Shaklee..

Q3. Kenapa cik Suida mulakan blog? Dan kenapa masih memblog?
Lama dah minat nak berblog. tapi sebab kekangan macam2 jadi x start2.. bila mula ja macam xtau nak tulis apa plak, sebab tu awal2 dlu banyak je pasal Shaklee..

Q4. Cik Suida pernah terfikir untuk berhenti berblog? Kenapa?
Wat masa ni tak terfikir lagi, sebab seronok berkawan dengan blogger2 lain.

Q5. Masa pergi ketempat kerja, ada tak satu benda yang cik Suida selalu menyesal membawanya bersama?
Ada. Kunci kereta abah. Hahaha.. Matilah kena marah sebab bawak balik kunci kereta abah ke penang.

Q6. Kenapa tajuk blog ‘Sidah Menulis’? Kenapa tidak letak tajuk ‘Sidah Yang Menaip’?
Nanti sama plak ngan blog Siti Yang Menaip . Hehe..by the way SyidaMenulis k bukan Sidah.. huhu.. habislah nanti lekat plak naam sidah ni.. Tak sweet aarrr... HAHAHA

Q7. Ada tak tempat pelancongan atau sejarah dalam negeri Pulau Pinang (termasuk Seberang Perai) ini yang cik Suida belum lawati?
Banyak ja tempat yg I tak lawat lagi. I tak reti nak jalan sangat ditambah plak klu xdak kawan.

Q8. Pantun yang cik Suida suka dengar?
Pantun eh, macam tak dak.. Apa2 pantun je lah asal best.. Ok lah bagi juga satu
Pecah kaca pecah gelas,
Sudah baca harap balas.

Q9. Harga minyak naik dan turun pada awal bulan, kadang-kadang 10 sen, kadang-kadang 15 sen. Pernah terfikir tak kenapa tak naik sampai RM5?
Tak pernah terfikir. Minyak naik ke turun ka, tetap kena isi jugak. Tapi klu naik sampai RM5, memang jalan kaki laaa... HAHAHA

Q10. Cik Suida pernah menterjemahkan surat nikah dari selatan Thailand yang didaftarkan di Kedah. Adakah cik Suida pernah masuk ke Thailand atas apa-apa urusan?
Pernah sampai sempadan je lah, Kayu Hitam..urusan apa lagi kalau tak urusan shopping..:D

Q11. Banyaknya tip dalam blog cik Suida, tapi kenapa tiada tip mencari jodoh?Adakah ianya sesuatu yang merimaskan dan mengguris perasaan?
Nak bagi tips camna kalau diri sendiri pun fail bab tu (tutup muka malu).. Hehek..
I suka share benda yg I buat, kalau I x buat malas nak share sangat.. tgk lah nanti klu dah bertemu jodoh, boleh lah share.. HAHAHA

Q12. Pernah bergambar dengan ular sawa?
Tak . Dan tak kan buat...

Q13. Jarak bulan ke bumi ialah 384,400 kilometer. Berapakah pula jarak dari pejabat cik Suida ke Esplanade (Padang Kota Lama) Georgetown itu?
Dalam 40km kot..

Q14. Selain blog ‘Syida Menulis’ ini, adakah blog lain kepunyaan cik Suida?
Tak ada..

Q15. Kalau cik Suida memandu kereta my momot itu dilebuhraya, adakah selalu memandu dihadapan atau dibelakang lori?
Jauh dari lori.. Kalau lori potong biar dia pergi jauh2.. Kalau nak potong lori pastikan I lagi jauh.. hehe..

Q16. Kalau cik Suida ada duit dua puluh enam juta hinggit (RM26,000,000), apa yg cik Suida rasa akan lakukan?
Tak pernah terfikir kalau dapat duit banyak camtu.. Tapi kalaulah dapat kan, mestilah nak beli rumah, kereta, bukak bisnes, pergi haji masa muda2 ni..

Q17. Sekarang cik Suida single, kalaulah cik Suida sudah mendapat jodoh, pernah terfikir untuk menjadi suri rumahtangga sepenuh masa?
Ada niat juga.. Tapi tak kan dok saja..Kalau boleh nak berbisnes dari rumah.

Q18. Apakah bunyi atau suara yang cik Suida tidak suka dengar?
Bunyi nyaring sampai berdesing telinga.. Boleh sakit kepala kalau dengar lama2..

Q19. Adakah cik Suida kenal kumpulan Wali Band dari Indon, muka penyanyi tak kacak tetapi suara mantop yang menyanyikan lagu "ingat mati ingat sakit ingatlah saat kau sulit, ingat ingat hidup cuma satu kali"?
Tak kenal pun ahli2nya.. lagu2 tu tau lah jugak.. Hehek

Q20. Ada satu entri cik Suida berkenaan abah yang sedih terima hadiah jam tangan, dan cik Suida pun menaiki feri ke Langkawi sambil airmata mengalir laju ke pipi. Pernah tak cik Suida tempekkan gambar abah dalam blog?
Dekat FB pun jarang pos gambar family apalagi blog. I kurang suka pos gambar. Gambar diri sendiri tu boleh lah, tak payah nak minta izin siapa2.. Abah xsuka bergambar, biasanya gambar curi.. Tu yg payah skit nak dapat yg elok.. Huhu

Penulis mengucapkan ribuan terimakasih kepada cik Suida aka Qaseh Abadi aka Syida yang suka bersukan (baca: sporting) kerana sudi melayan temubual ini. Dan siapa pula yg bakal menduduki kerusi merah jambu diatas sambil silang kaki pada hari Khamis nanti? Penulis pun tidak tahu uooolss. Kita tungguuuuu.. ;-P

Blog bukanlah hakmilik kekal.

VERTIGO

Between Pasar Satok and Jalan Semariang, Kuching, Sarawak.

ALHAMDULILLAH urusan majlis pertunangan anak lanang penulis telah selamat berlangsung kelmarin dalam keadaan aman damai sejahtera sentosa senantiasa. Amin.

Walaupun kepala penulis pening-pening lalat (baca: vertigo) disebabkan demam dan selesema yang telah melanda sebelum keberangkatan rombongan cik kiah ke bumi kenyalang lagi, tapi penulis gagahi juga untuk kesempurnaan majlis. Gambiran bokeh lampu jalan antara Pasar Satok dan Jalan Semariang diatas menggambarkan bagaimana keadaan kepala penulis yang tingtong ketika itu. Aduhai.

Hari pertama, Jumaat,

Friday, 9 October 2015

BAIK-BAIK SAYANG

Bukit Belacan.

HARI ini Jumaat sudah. Hari ini penulis bercuti dari memotong rumput seperti biasa. Mungkin masa ini penulis sudah pun berangkat ke seberang lautanlah sangat. Meowwww ;p

Penulis hendak berfantunlah sikit,

Tuai padi antara masak;
Esok jangan layu-layuan., ammvoiii
Intai Wak antara nampak;kihkih2
Esok jangan rindu-rinduan., mak kanns

Nota lalat. Sila abaikan tajuk lagu Wali Band - Baik-baik Sayang itu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 8 October 2015

SEPTEMBER 2015 TOP COMMENTATORS INTERVIEWS BY 3LALAT - KAK PAH


Ini bukan tag atau GA atau Blog Review.

Bulan ini, setiap hari Khamis dan Isnin penulis akan buat satu entri istimewa untuk kengkawan yg best-best itu. Penulis akan temubual rakan blogger untuk Top Commentator bulan September 2015 yg jauh dan dekat, yg selalu sudi singgah-singgah, jenguk-jenguk dan komen-komen blog penulis yang biasa-biasa ini.

Tanpa membuang masa, untuk hari Khamis malam Jumaat ini, kita tengok siapa yg kena. Tidak lain dan tidak bukan ialah kak Pah aka PI (Paridah Ishak) yg punya blog ‘Karyahku - Paridah Ishak‘ lah pula. Kak Pah adalah blogger ketiga yang penulis temuramah untuk segmen ini. Blogger OKU yang lumpuh separa badan kerana kemalangan jalanraya 25 tahun yang lalu. Kak Pah seorang yang cekal, tabah dan suka menanam pokok-pokok bunga pelbagai jenis sampai meng'updet' blognya hampir setiap hari. Blog kak Pah: http://karyaku-paridahishak.blogspot.my/ . Jom kawan-kawan, kita layan.

Q1. Kak Pah ada membuat kerja sambilan dirumah?
- Tiada.

Q2. Berapa lama kak Pah sudah berblog?
- Mula berblog pada Jun 11

Q3. Kenapa kak Pah mulakan blog? Dan kenapa masih memblog?
- Blog kak ni adik kak yg tolong bukakan sbb adik tu tahu kesukaan kakaknya ni menulis. Kak hingga kini masih berblog untuk mengelakan rasa bosan disamping dapat menyimpan karya2 yang telah dihasilkan dan mencatat isu semasa terkini juga menyimpan foto2 keluarga. Berblog juga memberikan keseronokan tersendiri justeru dapat berkenalan dengan ramai blogger yang mesra maya seperti wak.

Q4. Kak Pah pernah terfikir untuk berhenti berblog? Kenapa?
- Setakat ni belum terfikir lagi untuk berhenti blogging. Tapi macam kata wak blog bukan hak milik kekal...hanya takdir penentunya.

Q5. Kak Pah suka menanam bunga-bunga orkid dll yang cantik dirumah. Dimanakah selalu kak Pah membeli bunga itu?
- Orkid kak tu ada yg dibeli di Temerloh, Kuantan, Cameron Highland, Bentong dan Sg.Buluh.

Q6. Kak Pah pernah berjumpa dan bergambar selfie dengan artis dan selebriti?
- Kak hanya kenali dan berselfie dgn seorang saja artis/wartawan iaitu Fauziah Samad sebab beliau adik ipar kak.

Q7. Pernah tak kak Pah sehingga sekarang masih tidak berjumpa bunga yang sangat-sangat kak Pah hajati untuk ditanam di rumah?
- Masih banyak lagi pokok/bunga yang ingin kak tanam kalau berjumpa dengan anak benih yang kak ingini.

Q8. Kak Pah pandai mengarang cerpen dan bersyair. Pantun apa yang kak Pah suka dengar?
- Heh..heh...taklah pandai sangatpun hanya suka2 jer...pantun2 yang kak suka adalah pantun2 lama yang klasik.

Q9. Harga minyak naik dan turun pada awal bulan, kadang-kadang 10 sen, kadang-kadang 15 sen. Pernah terfikir tak kenapa tak naik sampai RM5?
- Kak rasa harga minyak akan naik juga setinggi itu seiring dengan masa dan buat masa ini janganlah ada kenaikan yang terlalu tinggi sehingga berlaku pula perubahan gaya hidup yang menyusahkan semua. Dengan harga minyak yg amat tinggi menyebabkan inflasi mencanak tinggi.

Q10. Kak Pah pernah cuba masak masakan Jepun di rumah?
- Masakan Jepun yg dimasak selalu mee maggie jer heh..heh..

Q11. Tiap-tiap hari kak Pah rajin updet blog. Blog siapa pula yang kak Pah suka baca setiap hari?
- Kak akan baca blog yg dibloglist blog kak...mana yang diupdate awal dan muncul dibloglist akan kak segera singgah.

Q12. Sky Bridge di KLCC itu terletak di tingkat 41 dan 42 antara dua menara berkembar Petronas. Kak Pah pernah naik ke jambatan KLCC itu?
- Belum lagi.

Q13. Jarak bulan ke bumi ialah 384,400 kilometer. Berapakah jarak dari rumah kak Pah ke kampung keluarga belah kak Pah?
- 500 meter jer.

Q14. Selain blog ‘karyaku-paridahishak’ ini, adakah blog lain kepunyaan kak Pah?
- Tiada.

Q15. Kak Pah pernah membuat buku dari novel-novel karya sendiri?
- Kak sudah berusaha menghantar sebuah novel kak ke penerbitan DBP....kalau ada rezeki-Nya insyaAllah..wak tolong doakan ya.

Q16. Kalau kak Pah ada duit dua puluh enam juta hinggit (RM26,000,000), apa yg kak Pah rasa akan lakukan?
- Aduhai banyaknya duit juta2 tu...dunia ni sementara jer dan kak akan pastikan duit juta2 yg dimiliki digunakan ke jalan kebaikan yg diredhai-Nya.

Q17. Selepas eksiden 25 tahun lepas dan dalam berkeadaan seperti sekarang, pernahkah kak Pah ke luar negara?
- Kak eksiden tika usia 29 tahun, ...anak paling kecil baru 50 hari usianya...terhenti sudah keseronokan dunia salah satunya berwisata ke mana-mana ...apa lagi ke luar negara. Setakat pusing2 dalam negara jer dibawa anak2.

Q18. Ketika berada dirumah, apakah bunyi atau suara yang kak Pah tidak suka dengar?
- Bunyi enjin yg bingit.

Q19. Sebutkan lagu allahyarham Sudirman yang kak Pah suka dengar?
- lagu Sudirman banyak yg mengasyikan n kak suka lagu Penyu Menangis...lirik pemuisi JM AZIZ tu...

Q20. Kak Pah pernah naik keretapi KTM dari KL ke JB?
- Belum pernah lagi.

Dalam blog kak Pah tiadalah gambar-gambar beliau dipaparkan atas sebab-sebab yang beliau sendiri tahu. Untuk entri istimewa ini pun sebenarnya penulis telah memujuk gambar beliau yang akhirnya beliau setuju untuk ditempekkan. Pandaikan penulis pujuk, kehkeh.

Penulis mengucapkan ribuan terimakasih kepada kak Pah yang bersukan (baca: sporting) kerana sudi melayan temubual penulis ini. Dan siapa pula yg bakal menduduki kerusi merah jambu diatas sambil silang kaki pada minggu depan? Penulis pun tidak tahu uooolss. Kita tungguuuuu.. ;-P

Rujukan blog kak Pah: LINK.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 7 October 2015

KARANGAN AUTOBIOGRAFI AKU SEBUAH BLANGKON

Selfie.

HARI ini penulis akan menulis karangan budak sekolah tahap SPM Darjah 6+++ sekadar suka-suka. Karangan yang agak panjang. Nota lalat: harga dalam Ringgit Malaysia dan Rupiah Indon penulis paparkan hanya sekadar rujukan semata-mata, bukan berniat takbur, riak atau menunjuk-nunjuk.


Nama aku Blangkon. Tahun aku dilahirkan aku tidak ingat. Aku berwarna merah gelap. Yang aku ingat aku telah dibawa dari pulau Jawa Indonesia oleh pemborong Malaysia ke Pelabuhan Klang dan diagih-agihkan diseluruh semenanjung Malaya. Aku dan beberapa dozen rakan-rakan aku dalam satu bungkusan plastik telah dibawa ke sebuah kedai menjual pakaian di Jalan Masjid India. Nama kedai itu ialah Kedai Jahit Tampan Tailor yang terletak

Tuesday, 6 October 2015

THINGS I DID LAST WEEKEND

Mini Iron Man figure and mini cikPuan Jnulekasnova in the background.

HUJUNG minggu lepas tiadalah menarik yang dilakukan oleh penulis. Selain menghantar 2 kereta untuk diservis, penulis pergi ke sekolah anak lanang yang bakal menduduki peperiksaan SPM itu. Juga mendaftarkan anak lanang bocah cilik di sekolah agama. Juga bertemu dengan penyewa flat rumah murah penulis di KFC lapangan terbang membincangkan proses pembelian rumah tersebut. JUga menonton filem The Martian (pilihan anak lanang), yang sejujurnya penulis hendak sangat menonton filem Everest juga.

Juga, tidak lupa penulis belikan kek harijadi untuk

Monday, 5 October 2015

SEPTEMBER 2015 TOP COMMENTATORS INTERVIEWS BY 3LALAT - JARI MANIS



Ini bukan tag atau GA atau Blogs Review.

Bulan ini, setiap hari Khamis dan Isnin penulis akan buat satu entri istimewa untuk kengkawan yg best-best itu. Penulis akan temubual rakan blogger untuk Top Commentator bulan September 2015 yg jauh dan dekat, yg selalu sudi singgah-singgah, jenguk-jenguk dan komen-komen blog penulis yang biasa-biasa ini.

Tanpa membuang masa, untuk hari Isnin hari pertama kita bertugas ini, kita tengok siapa yg kena. Tidak lain dan tidak bukan ialah cik JM yg jelita yg punya blog ‘Jari Manis: Travel List‘ lah pula. Cik JM adalah blogger kedua yang penulis temuramah untuk segmen ini. JM or Jari Manis adalah nama PENA katanya ehehe. Hobi JM adalah travel, kalau boleh semua tempat dia nak explore but money is her constraint. JM juga minat baca blog travel dan kongsi pengalaman dengan blogger yang lain and at the same time she can get more friends. I'm still learning how to publish a creative blog, katanya. Jom kawan-kawan, kita layan.

Q1. Cik JM yang jelita ini sekarang bekerja sebagai apa?

Sunday, 4 October 2015

BRAKE LIGHT BULB AND 410

Brake light bulb burnt out.

KELMARIN penulis sudah menghantar cikBibah pepel dan cikPuan Jnulekasnova yang dah lama terlepas tempoh servisnya. Penulis tidaklah kisah disebabkan kedua-dua kereta tersebut masih tidak hebat pembawaannya dengan jarak pemanduan dan pembatuan yang rendah (baca: low mileage). Tetapi isteri penulis (yang itu) sudah membebel-bebel menyuruh penulis menghantar kedua-duanya untuk diservis. Wehh, siapalah tidak sayang bini, tapi ada kan mak, kannns. ;p

Satu. CikBibah Pepel hanya diservis biasa. "Wak, mentol lampu brek nih kena tukar sebab dah terbakar," kata abam pomen kat