Thursday, 25 May 2017

KAMBING TAK MANDI PUN HARGA MAHAL

Gearbox soup so delicious making you forget about your cholesterol level. OTL

Semalam ada jamuan makan-makan di padang tempat penulis memotong rumput ini. Tetapi penulis tidak dapat sertai sebab kena pulang tengahari ke rumah atas arahan isteri penulis (yang itu) untuk melihat anak lanang bocah cilik balik dari sekolah cina. Budak sudah berumur 10 tahun pun masih kena pantau. Weh, siapalah tidak sayang bini, tapi ada makcik kan. Kannns?

Pulang semula ke pejabat ada lebihan makanan sup kambing yang sedap itu. Nyot nyot.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 24 May 2017

SALAM RAMADHAN

*ASSALAMUALAIKUM*



    *Sedulor2ku* _(Saudara2ku)_ 
    *KONCO2ku* _(Kawan2ku)_ 
    *Kabeh* _(Semuanya)_ 
    *Garek pirang dhino meneh* _(Tinggal beberapa hari lagi)_ 
    *Wes arek poso* _(Dah nak puasa)_ 
    *Merem melek* _(Pejam celik)_ 
    *Motone wes tekan meneh Romadhon* _(Tau2 dah Ramadhan)_ 
     *In Sha Allah* _(Dengan izin Allah)_ 
    *Nyong ki* _(Saya ni)_ 
    *Akeh dusone* _(Banyak dosanya)_ 
     *Cangkeme lacut banget* _(Mulutnya celupar sangat)_ 
    *Akeh seng cilik atine* _(Banyak yang kecik hati)_ 
    *Dhadhine* _(Jadinya)_ 
    *Nyong jaluk ngapuro* _(Saya minta ampun)_ 
    *Katah katah* _(Banyak2)_ 
    *Yo karo sampiyan kabeh* _(Dengan awak semua)_ 
     *Wong jaman saiki* _(Orang zaman ini)_ 
    *Ngomong 0-0* _(Kata 0-0)_ 
    *Parenge iso ngentekke* _(Moga2 boleh menghabiskan)_ 
    *Romadhon* _(Puasa Ramadhan)_ 
    *Kambek diampuni kabeh dusone* _(Dengan semua diampunkan dosanya)_ 
    🤓🤓 
     
     
        - teks kredit: fesbuk


      Tuesday, 23 May 2017

      SURAT AKUAN DENGAN KHUSYUK DAN TAWADHU SERTA TULUS IKHLAS

      The "Surat Akuan" received from the lawyer in KL yesterday, printed 2 copies, signed with black pen and done couriered it back to them on the same day.

      Urusan jual beli rumah penulis di Bukit Belacan hampir selesai.
      Urusan jual beli rumah di Kulai juga masih dalam proses.
      Semoga dipermudahkan.
      Amin ya robbal alamin.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Monday, 22 May 2017

      THIS LATEST BORING TOY HAD A POTENTIAL TO END IN TEARS

      You are not supposed to fly this boring toy.

      Minggu lepas anak wedok remaja sudah membelikan adindanya sebiji mainan "fidget" yang penulis sangkakan boleh terbang. Mainan yang mahal juga harganya, RM20 sejibik. Penulis harap pembaca boleh menunggu beberapa saat untuk melihat animasi gambar diatas.

      Sunday, 21 May 2017

      SUGENG ENJANG MASAI

      On the Pasir Gudang highway this morning, near Taman Megah Ria.
      Sugeng enjang, kuwe wes sarapan opo urong?

      Untuk baca entri Good Morning Masai versi 25 March 2017, sila menyanrais di SINI.

      WHEN IS IT TIME TO THROW JEANS AWAY BECAUSE NOT ALL DENIM IS SALVAGABLE

      I saw this type of ripped and torn but new jeans was sold at Levis store for RM199 only. 

      Umur setiap hari akan bertambah, tidak akan berkurang. Saiz pinggang pun semakin bertambah menjadi 34 inci. Tapi saiz pinggang boleh dikurangkan. Kann?

      Nota lalat lagi. Bertugas di pagi hari Sabtu seorang diri didalam kabin yang suram. Gaji bulan lepas pun baru dapat, itupun tidak sampai separuh. Aduhai. Merungut sahaja tidak membantu keadaanKehidupan harus diteruskan.

      Saturday, 20 May 2017

      HOW TO TEACH YOUR KIDS TO BOWL

      Daiman Bowl | Taman Johor Jaya | Johor Malaysia 2017

      Sekarang ini, hampir setiap minggu penulis akan dikerah ke padang bowling oleh anak lanang bocah cilik. Olehkerana tiada kaum kerabat yang lain yang berminat, maka penulis layankan sahaja. Kita lihat sahaja samada keputusan permainan bowling anak lanang akan meningkat untuk 10 tahun akan datang.

      Thursday, 18 May 2017

      PESAN USTAZ: TAK CANTIK TAK COMEL TAK JELITA TAKPER ...

      Sila goyangkan inul untuk lihat apa yang ustaz kata. Lokasi: PWTC circa 3/5/15.

      Seorang jejaka wassap ustaz ada dilema dengan pasangan hidup. Disana menanti disini menunggu, katanya.

      Jejaka: Ustaz, hambo ade dua pilihan. Sorg tu sangat cantik tapi kurang pandai dalam bab agama. Pakai tudung kecik je sbb orang sosial sikik, tapi tak jahak. Hak sorg lagi tak cantik, gemuk sikik, tapi pandai dlm agama, lulusan bagian syariah. Jadi, hok mana satu nak pilih?

      Wednesday, 17 May 2017

      REASONS WHY WEARING UNIFORM IS IMPORTANT

      4 million manhours appreciation day

      Rabu, 17 May 2017.

      Ada majlis apresiasi keselamatan di syarikat penulis memotong rumput hari ini semalam (thanks Kay). Ada cenderahati dan makanan percuma. Ada cabutan bertuah tapi penulis tidak bernasib baik pula.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      The free goodies of L-size tshirt, a sling bag, and a portable drink bottle.

      Tuesday, 16 May 2017

      A MEANINGFUL THING TO DO WITH YOUR FIRST SALARY

      My favorite meal everytime I come here | Salmon Steak set | Sushi King restaurant | Aeon Permas Jaya 2017

      Hari ini, 16 Mei 2017 adalah hari guru atau hari cikgu. Dan juga harijadi anak lanang penulis yang sulong.

      Alhamdulillah. Adindanya, anak wedok yang baharu bekerja lebih sebulan pun telah menerima gajinya yang kedua. Gaji pertama tidak cukup sebulan dan sudah habis membeli barang-barang mekapnya sendiri.

      Jadi, makan malam di restoran Sushi King Permas Jaya sudah.

      Nota silam lalat. Untuk baca entri lama harijadi aDm di blog-blog penulis yang lama (kalau masih ada lagi), sila klik tahun-tahun berikut: | 20152013 |  2011 2009 | 2008 |

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      aDm the birthday boy | Salmon Steak set | Sushi King restaurant | Aeon Permas Jaya 2017

      Monday, 15 May 2017

      KUCHING THE CAT CITY: DAY 2

      The Waterfront sunrise lah sangat | Kuching | Sarawak 2017

      Ahad, 14 Mei 2017.

      Hari kedua di bumi kenyalang.
      Untuk baca entri Kuching The Cat City: Day 1, sila ngirup di SINI.
      Untuk baca entri laksa sarawak Miri 2010 di blog lama, sila makai di SINI.

      6.06am, sudah keluar menyanrais (baca, sunrise) di Waterfront, Sungai Sarawak. Tetapi cuaca mendung dan berawan tebal.
      6.36am, balik semula ke bilik hotel. Layan wayang "Diary of Nymphomaniac", diatas talian percuma menggunakan phone cap aiYam, kerana adanya wifi hotel yang laju, tidak seperti wifi diatas kabin Airasia yang baik tiada daripada ada.
      8.33am, sudah periksa keluar dari hotel Grand Margherita.
      8.55am, anak lanang bersama isterinya datang menjemput untuk dibawa bersarapan laksa sarawak. Ramailah juga kaum kerabat dari pihak besan berkumpul disana.
      9.55am, singgah di pasar Satok.
      11.44am, sampai di lapangan terbang Kuching.
      12.55pm, ke balai perlepasan.
      1.50pm, dalam belon.
      3.33pm, tiba di Senai. Rumah semanis rumah.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Cat mural on the wall | Grand Margherita Hotel |  Kuching | Sarawak 2017

      Sunday, 14 May 2017

      KUCHING THE CAT CITY: DAY 1

      View of Santubong , and see the barrack of clouds exactly on top of the river - so nice kann | Kuching | Sarawak 2017

      Sabtu, 13 Mei 2017. Penulis telah menghadiri jemputan kahwin besan penulis di bandaraya kuching itu. Meoww.

      Penulis terbang berdua sahaja dengan isteri penulis (yang itu) kerana anak lanang telah duluan kesana pada hari Khamis kelmarin.

      3.30am, bangun, mandi dan terus ke lapangan terbang Senai.
      6.15am, berada didalam belon.
      7.30am, tiba di Kuching. Naik Uber ke hotel Grand Margherita untuk letak bagasi.
      9.30am, naik Uber ke Dewan Baitulmal.
      12.12pm, majlis tamat dan bersurai. Tempah Uber balik ke hotel.

      Tiada aktiviti petang kerana isteri penulis (yang itu) keletihan dan tidur sahaja dibilik hotel. Manakala penulis melayan wayang atas talian cerita "Nymphomaniac Vol 1" dan "Nymphomaniac Vol 2" hingga tamat. Wifi dalam bilik hotel amatlah laju, tidak seperti wifi atas belon Airasia yang lebih baik tiada daripada ada.

      6.06pm, aktiviti menyanset (baca, sunset) di Waterfront, tepian Sungai Sarawak.
      7.07pm, berenang ke seberang sungai untuk membeli kek lapis Mira dan menjamah mee kolok.
      8.30pm, bali ke bilik. Tapi belumpun sampai 13min, isteri penulis (yang itu) berasa lapar pula dan menyuruh penulis membeli nuggets ayam di Mcd dalam hujan gerimis seberang jalan sahaja.

      Untuk baca entri Kuching The Cat City: Day 2, sila berdayung di SINI.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Grand Marghertia hotel  | Kuching | Sarawak 2017

      Friday, 12 May 2017

      SPARE TYRE COMES WITH SHORTER SCREWS

      Actually my dear, it's already shown on the tyre itself to use the shorter screws. Aiyah!

      Pagi tadi selepas bersarapan dengan anak wedok di warong lontong Masai, penulis pun terus berlarian ke tempat kerja. Tetapi tiba di simpang lampu isyarat Kipmart Masai, ada pemandu kereta lain sudah memberitahu tayar belakang sebelah kiri cikputih sudah penyet. Penulis sebetulnya sudah lama tahu pun dan segera putar semula ke stesen minyak Petronas berdekatan. Penulis cuba pam tayar, tapi tidak berhasil kerana angin tayar langsung tiada. Jadi penulis ketepikan cikputih dan cuba menukar tayar kereta yang pancit itu. Bila sudah tukar dengan tayar pengganti, bila mulakan enjin, cikputih tidak mahu berganjak pula. Penulis sudah mula panik. Sudahlah berpeluh atas dan bawah. Jadi, penulis menelefon pomen yang biasa. Pomen, misterGan, beritahu skru tayar terlalu panjang dan menyuruh penulis memasang dengan skru yang lebih pendek. Pada masa yang sama, penulis menempah kereta Uber untuk anak wedok ke tempat kerja beliau sebab sudah pukul 8.18am. 13 minit untuk sampai, kata Uber.

      Thursday, 11 May 2017

      PENGALAMAN MELAWAT ANAK DI ASRAMA UNIKL MICET ALOR GAJAH

      A Windmill | Freeport A'Famosa Outlet | Alor Gajah | Melaka 2017

      Rabu, 10 Mei 2017. Hari Wesak.

      Untuk baca entri Pengalaman Hantar Anak Latihan Praktikal di Unikl Micet Alor Gajah 2017, sila godak di SINI.
      Untuk baca entri keponakan penulis, JAMPONG 2012 yang pernah datang ziarah ke rumah penulis masa mula-mula masuk UniKL ini, sila kepau di SINI. Sila lihatlah saiz sado badannya dulu dan sekarang.

      Sebenarnya tiadalah perancangan awal hendak menziarah anak lanang remaja di universiti hari ini.

      Tengahari tadi sudah berlarian ke Alor Gajah. Ambil anak lanang di asrama Blok D. Kemudian ambil sepupunya di Taman Jati Indah. Ada dua adik beradik sepupunya yang masih belajar di universiti yang sama, tetapi mereka tinggal menyewa rumah di luar kampus. Tapi sepupu yang muda seorang lagi, adik Jampong, Nimong, tiada dirumah ketika itu. Kemudian berlarian ke Melaka Premium Outlet (baca, Johor Premium Outlet) atau dikenali juga Freeport A'Famosa Outlet. Selepas itu berlarian pula ke Mydin Tampin sebelum menghantar mereka kembali.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      From left: Jampong, aQi, yaasir, aBo, mQ | Freeport A'Famosa Outlet | Alor Gajah | Melaka 2017

      Wednesday, 10 May 2017

      BARBECUE AT D'AMBIENCE PERMAS

      D'Ambience Condo | Permas Jaya | Johor Bahru

      Hari ini hari Wesak. Ada syarikat yang tidak mengambil cuti umum ini.

      Malam tadi, kawan-kawan sekerja penulis yang tinggal di kondo D'Ambience Permas Jaya mengadakan majlis memanggang BBQ kambing dan ayam dan sosej atas bara api dan arang.

      Terimakasih semua kawan-kawan.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      D'Ambience Condo | Permas Jaya | Johor Bahru

      Tuesday, 9 May 2017

      SINGAPORE DOLLAR HITS WEAKEST AGAINST RINGGIT THIS YEAR

      Pengurup Wang | Licensed Money Changer | Jalan Yahya Aldatar | Johor Bahru | Johor | Malaysia
      The exchange rate: buying SGD100 = RM309.50

      Untuk baca renangan penulis ke seberang tambak setiap bulan yang lepas, sila ketabrak di bawah:
      April 2017 - Kanda ni Asek Kuar Berjalan Saje
      Mac 2017 - Where can I Topup the Autopass Card for Malaysian Car
      Febuari 2017 - Engkau Jangan Samakan Aku Dengan si Jaafar dengan si Hashim dengan si Salleh tu Pah
      Januari 2017 - Jem dan Kaya

      Ahad pagi-pagi lagi penulis sudah berenang-renang ketepian ke seberang tambak. Untuk membeli suratkhabar dan sebongkah berlian. Alone matcham biasa.

      Nota tepian lalat. Semalam, penulis sempat lagi melayan 2 cerita wayang atas talian secara percuma (baca, full movie online free) berkenaan menjadi keldai dadah (baca, the mule) dan melalui kastam imigresen kedua-dua belah negara yang terlibat. "Maria Full of Grace" dari Colombia ke New York, dan "The Mule" dari Thailand ke Australia. Modus operandi yang sama - menelan dadah dalam kondom ke dalam perut, kemudian masuk lagi kedalam mulut. Menjijikkan kan? Ingat lagi Dadah is Death?

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Tambak Johor | Johor Causeway | Johor Bahru heading Woodlands | Singapore
      The traffic was very smooth this morning.

      Monday, 8 May 2017

      DIRTY JOB THAT NOBODY WANTS



      Sekarang kerja sebagai pemotong rumput tidaklah sesibuk mana, maka penyelia memberikan penulis kerja membina paip pembentungan najis dalam kapal pula. Penulis tidak kisah kerana ianya rezeki yang halal.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.





      Sunday, 7 May 2017

      LAMB CHOP BY CHEF NIZAM



      Sabtu, 6 Mei 2017.
      Hari bertugas separuh hari. Timekaseh bro Nizam rajin masakkan kambing bakar.

      Saturday, 6 May 2017

      PERADUAN BELI KELEDEK MISTER POTATO DI 7 ELEVEN DAPAT VESPA UNGU



      Sudah lama penulis tidak menyertai peraduan atas talian dan tepi talian. Sudah 3 tahun rasanya.

      Tadi penulis baru beli cip kentang Mister Potato perasa keledek. Ada peraduan kalau menang boleh dapat Vespa ungu. Tapi rasa tidak berbaloi sahaja kerana pemenang berdasarkan penyertaan terbanyak.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.



      Uuuuui ungulicious! Vespa ungu! GoPro Hero 5! Wang tunai! Uuuuui, menarik ni! Jom ke 7-Eleven berdekatan, beli 1 canister Mister Potato Sweet Potato, WhatsApp dan tunggu jadi pemenang bertuah. Jom ajak amigo sekali jom! Macam mana? Haa..

      Langkah 1: Beli Mister Potato Sweet Potato crisps. 1 tin = 1 penyertaan
      Langkah 2: Jawab soalan ni. Mister Potato Sweet Potato Crisps adalah kerepek keledek pertama di Malaysia. Betul / Salah?
      Langkah 3: Whatsapp resit asal, jawapan, nama penuh dan no K/P ke +6017.880.0994



      Friday, 5 May 2017

      SELAMAT PAGI JUMAAT MASAI

      Thank you dear for straight line ironing my baju melayu johor.

      Jumaat, 5 Mei 2017 bersamaan 8 Syaaban 1438 tahun Hijriah.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Thursday, 4 May 2017

      TEPUK TEPUK TEPUK AMAI AMAI

      On Upperdeck starboard this morning | FSO Bergading | Straits of Johor 

      Untuk baca entri naik kapal bila [The Storm Is Coming], sila dayung di SINI.
      Untuk baca entri penulis pernah memotong rumput [Sekangkang Kera], sila tebas di rumah lama konco penulis di SINI.

      Rabu, 3 Mei 2017.

      Tiada yang menarik untuk bercerita. Cuma penulis sempatlah juga naik kapal masuk ke bilik-bilik penginapan di kuarter kehidupan (baca, living quarters). Turun tangga naik tangga tujuh lapan kali, lapan lagi pun sudah mengah.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Wednesday, 3 May 2017

      A CREEPY PHONE CALL FROM 0376268899

      Click at your own risk:





      Tengahari tadi, penulis kena pulang ke rumah kerana terpaksa menunggu anak lanang bocah cilik pulang dari sekolah cina. Selepas anak lanang bocah cilik sampai dirumah, kena tunggu pula sehingga van sekolah agama datang memungutnya.

      Sementara menunggu tadi, penulis terima satu panggilan telefon yang tidak dikenali. Bila jawab, suara ahmoi dalam mesin mengatakan penulis ada tunggakan bayaran berjuta-juta lemon pinjaman peribadi selama 3 bulan. Cakap melayu tak berapa nak lancar. Aiyah! Masa bila pula penulis ada urusan dengan bank Hong Leong? Untuk bercakap dengan operator manusia, disuruhnya penulis tekan butang 9. Iyelah tuh.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Tuesday, 2 May 2017

      SELAMAT PAGI KUANTAN

      Sungai Kuantan sunrise this morning | Negeri Pahang 2017 

      Selamat Hari Pekerja.
      Selamat Hari Buruh.

      Majulah Sukan untuk Negara.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      Monday, 1 May 2017

      PENGALAMAN HANTAR ANAK LATIHAN PRAKTIKAL DI UNIKL MICET ALOR GAJAH 2017

      PLUS toll plaza | Alor Gajah | Melaka Bandaraya Bersejarah

      Pagi2 tadi, Ahad 30 April 2017, penulis sudah berlarian menghantar anak lanang remaja ke Unikl Micet Alor Gajah. Ingatkan panas hingga ke petang, pagi2 lagi bila sudah daftar, boleh masuk ke bilik asrama awal pula.

      Jadi, penulis pun terus berlarian ke Bukit Galing dengan segera sebab ada jemputan kahwin anak kawan bekas sekerja lama, Shimano Pekan Nenas, yang 26 tahun tidak berjumpa.

      Blog bukanlah hakmilik kekal.

      UniKL Dormitory | UniKL Micet | Alor  Gajah | Melaka Bandaraya Bersejarah

      Bukit Galing | Kuantan | Pahang Darul Makmur

      Seasons Boutique Hotel | Jalan Beserah | Kuantan | Pahang Darul Makmur

      Tanjung Lumpur | Kuantan | Pahang Darul Makmur

      Sunset under the bridge | Tanjung Lumpur | Kuantan | Pahang Darul Makmur

      A cat under the bridge | Tanjung Lumpur | Kuantan | Pahang Darul Makmur

      Durian Siam @RM45 | Tanjung Lumpur | Kuantan | Pahang Darul Makmur

      BSN 12 millionaires | Jalan Sungai Lembing | Kuantan | Pahang Darul Makmur