Tuesday, 13 June 2017

SETAN JAWA

The dark and cloudy sunrise unseen with a view at the three towers of the Marina Bay Sands | Singapore 2017

Untuk baca entri lama di patung ikan duyung dan singa (baca, mermaid and lion becomes merlion) disini, sila berakit-rakit: 2010 | 2011 | 2013 | 2015a | 2015b.

Merlion. Its name combines "mer", meaning the sea, and "lion". The fish body represents Singapore's origin as a fishing village when it was called Temasek, which means "sea town" in Javanese. The lion head represents Singapore's original name—Singapura—meaning "lion city" or "kota singa". - wikipedia 

Pagi Ahad tadi penulis sudah berenang-renang ke tepian tambak. Olehkerana tiada data dalam telefon bimbit, penulis sudah rakamkan perjalanan menggunakan Google Maps. Hendak menggunakan data perayauan antarabangsa (baca, roaming data) agak mahal dan tidak berbaloi. Jadi, penulis ikut lebuhraya BKE, ke lebuhraya PIE, keluar Sim Avenue ke lebuhraya Nicoll Highway dan tiba di parkir durian Esplanade dengan mudah, tepat dan selamat. Sebelum ini, bila hendak ke pusat bandar, penulis guna gps Papago atau Garmin yang melalui jalan lama menyusuri Orchard Road yang banyak lampu trafik dan agak mencabar. Balik dari bangunan durian Esplanade pun ikut jalan lebuhraya yang sama.



Cuaca pagi tadi agak mendung dan berawan tebal. Tujuan menangkap gambiran matahari terbit tidak menjadi. Rujukan: Marina Bay Sands sunrise 2013.

Sebelum keluar ke Jay Bee, penulis sempat singgah di Woodlands Oldtown untuk membeli suratkhabar dan sebongkah berlian.

Kerusakan hari ini: tol JB (RM9), tol Woodlands (SGD6.40), parkir di Esplanade (SGD4.40), The Straits Times (SGD1.10). Minyak petrol cikputih tidak ternilai.

Tukar matawang terkini: SGD1.00 = RM3.22 (belian).

Blog bukanlah hakmilik kekal.

SETAN JAWA  | Pesta Raya | Esplanade Concert Hall | Singapore 2017
Link: youtube [a silent movie with gamelan orchestra]

Oh hi! I have seen here with cloudy sunrise on my back with a view at the three towers of the Marina Bay Sands | Singapore 2017

The Merlion Park viewed with the Singapore skyline in the background | Singapore 2017

The Merlion seen from its back with a view at the three towers of the Marina Bay Sands | Singapore 2017

Riverview of "The Big Durian" Esplanade | Singapore 2017

Google Maps from Johor Bahru City Square to Merlion Park via BKE, PIE and Nicoll Highway

23 comments:

  1. syok duduk JB ye wak ... tiap2 minggu boleh p singapore, kira oversea la tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sonok je la leh jalan2 jeer., nak shopping sakan mimpi ke laar., hahar2

      Delete
  2. Lama tak pergi Singapore...zaman kecik2 kerap juga...ikut nenek jenjalan rumah mak long...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nenek mkcikPC tu ade lg ke., bestnuer dpt jalan2 dgn nenek kann., ;p

      Delete
  3. kenapa 'durian'? nak bukak link Wak tu, apakan daya internet slow. tunggu loading gambar tak keluar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko punye internet kat phone ko tu yg slow sbb bulan poser kot., hehe2 sabor je la cikSal yee

      Delete
  4. Puasa ni tak laratlah nak berakit-rakit baca entri merlion tu, wak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. xper cik farrah MF., leh baca pas raya jeer., nak baca masa uzur pon nole., hahar2

      Delete
  5. Saya cuma pernah sekali ke Singapura sekitar 2010 dulu. Tu pun urusan kerja kalau tak sampai..Suka tengok tempatnya yang bersih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. walopon dok berjiran tapi dh mcm negara lain je kan mkcik., eyyh? hahar2

      Delete
  6. Lama kot tak seberang tambak. Seram sejok tengok papan tukaran wang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyela biasa ke seberang indon jadi jutawan., nih ke seberang tambak rasa dh jadi miskin., huhu2

      Delete
  7. Masa duk JB dulu selalu turun Spore.
    Cari barang2 persiapan kawin pun kat sana.

    Sekarang boleh muflis kalau nak sopink macam dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngapusi la kang ., wong sugeh bisness juta jutaan kok iso mupliss., kok koyo ngono toh?

      Delete
  8. Rajin wak berenang2 kat negara jiran ye... hehhe

    ReplyDelete
  9. Lama tak pi Merlion Park tu...maintain je tempatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. duit dlm pokot je xleh nak menten sekang ni cikKak Julia yee., huhu2

      Delete
  10. saya belum pernah pergi ke Singapura..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaa x mengape bro., dlm malaysia pon byk tempat ko nk gi melancong kann., ;p

      Delete
  11. sya ni bila lah nk dtg jenguk spore tuh... nama je org johor tp tak penah sampai ke sana

    selalu tgk dr seberang je kt dangabay tuh... tu pun nampak skit2...
    kadang2 rasa spore ni makin lama makin beso... makin banyak bangunan tinggi2 kt situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan setakat negara makin beso, mata duitan dorg pon lagik besar, tiga kali ganda kan mkcik., huhu2

      Delete
  12. Lepak tepi Merlion Park mesti best kann Wak..
    Lama tak pegi Singapore..

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat