Monday, 25 September 2017

TO MY SILENT READERS



Kepada semua pembaca blog penulis secara senyap tanpa meninggalkan komen, penulis ucapkan terimakasih. Tanpa pembaca senyap, siapalah penulis yang ini kan. Kannns?

Pulau Pandan jauh ketengah,
Gunung Daik bercabang tiga,
Hancur badan dikandung tanah,
Budi yang baik dikenang juga.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Friday, 22 September 2017

KLCC VIEW FROM BUKIT BELACAN



Selamat malam jumaat kawan-kawan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 21 September 2017

TITAN MELETOP

An old image of the Titan flares I animated | 12 April 2017 | Link

Pagi-pagi tadi selepas menghantar anak wedok ke tempat kerjanya, penulis pun segera singgah diluar pagar Lotte Chemical Titan untuk mengambil gambiran api dari suar (baca, flare) yang sedang bergejolak diatas.

Petang tadi dalam pukul 2.33pm, anak wedok telefon penulis untuk menghantarnya pulang segera selepas satu bunyi letupan yang kuat di kilang petrokimia Titan itu. "Bos soh semua org baliklah bah, bahaya dok sinih," katanya.

Untuk baca artikel Kesilapan Bina kilang Titan di Pasir Gudang yang asalnya ditolak oleh Singapura, sila membakar di SINI.
Untuk baca entri sebelum Sunrise on Titan, sila pacak di SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

7.33am this morning (20/9/17) | Lotte Chemical Titan | Pasir Gudang | Johor | Malaysia 2017

Updated. Video Titan terbakar petang tadi:



Wednesday, 20 September 2017

PLOTAGRAPH

A younger me somewhere at Langkawi's beach during sunset ©2014. (Ooops, perot...)

Penulis juga boleh membuat awan kepul-kepul dan ombak rindu itu bergerak perlahan-lahan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Tuesday, 19 September 2017

DAH KENAPA DSV TUNJUK JUTA-JUTA DUIT DALAM BATH TUB ?



Pagi-pagi tadi penulis sudah naik kapal memotong rumput untuk membeli beras dan sebongkah berlian. Sejam kemudian usai tugasan, penulis turun kapal dan singgah di mesin tin gedegang tepi longkang itu untuk membeli air tin sejuk. Bila dicari, air kegemaran teh limau ais (baca, ice lemon tea) tiada pula. Jadi, penulis beli saja air tin teh hijau jasmine.

Nota mek kelate lalat. Video Dato Seri Vida sedang bersiram dengan juta juta duit dalam bath tub ada di SINI.

Monday, 18 September 2017

DONT MESS WITH MELAKA



Petang Sabtu sudah berlarian ke Medan Ikan Bakar Terapung Umbai. Kemudian penulis berlarian ke tengah bandaraya dan singgah sekejap mengambil gambiran di Hard Rock Cafe Melaka.

Pagi Ahad, usai urusan pendaftaran anak lanang remaja itu, penulis terus berlarian pulang ke gagang.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



Sunday, 17 September 2017

PENGALAMAN HANTAR MOTOR DARI MASAI KE MELAKA GUNA KTM, POS LAJU, SKYNET, NATIONWIDE, LORI, HILUX ATAU TUNGGANG SENDIRI?

1. 6.37am, 0km, 0min, starting up the motorcycle engine.
Untuk baca entri lama PENGALAMAN HANTAR ANAK LATIHAN PRAKTIKAL DI UNIKL MICET ALOR GAJAH 2017, sila mentelaah di SINI.
Untuk baca entri lama DIMANA ANDA MENCARI POSKAD DI ALOR SETAR, sila jejak di SINI.
Untuk baca entri lama Pendaftaran Anak di Kolej Mara Kuala Nerang 2016, sila seludup di SINI.

Sejak kelmarin penulis telah mencari informasi bagaimana hendak menghantar motorsikal anak lanang dari rumah ke Melaka.

1. Guna khidmat KTM (baca, Keretapi Tanah Melayu) dan Pos laju. Tetapi tiada stesen keretapi di Melaka - sian kann. Kalau poslaju terpaksa pula tinggalkan sikit minyak.

2. Guna perkhidmatan penghantaran kurier, seperti Skynet atau Nationwide.  Sudah telefon pejabat Nationwide cabang JB tapi tiada yang angkat. Malas nak telefon Skynet.

3. Ada lori dan hilux. Bila telefon, kata kos penghantaran antara rm250 - rm275, iaitu rm1 untuk satu km.

4. Sudah cuba masukkan motor ke dalam cikPuan Jnulekasnova melalui bontot belakang, tapi tak muat sebab cermin sisi motor dipemegang sebelah kanan tidak dapat ditanggalkan kerana ketat dan berkarat.

5. Tunggang dan pandu sendiri, minyak tak sampai rm20. Cuma risiko dari segi keselamatan dan hujan yang boleh menyebabkan basah tembakau.

Nota rumusan lalat. Tunggang dan pandu sendiri motor dari Masai ke Alor Gajah sejauh 250km, selama 4 jam setengah, melalui Lebuhraya Pasir Gudang, dan Lebuhraya plus sehingga plaza tol Simpang Ampat. Kos minyak ron95 ialah RM3 (Masai) + RM5 (Machap) + RM4 (Pagoh) + RM2 (Ayer Keroh) = RM14 sahaja iaitu dibawah paras bajet penulis sebanyak rm20. Alhamdulillah, yang penting selamat.

Nota amaran lalat. Entri ini ada 40 (baca, empat puluh) gambiran. Sila bertabahlah ya. OTL

Nota lalat Machap. Tiada seekor lalat pun yang tercedera dan terbunuh semasa pembikinan entri penulis yang ini ya.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

2. 6.38am, 0km, 0min, starting up the motorcycle engine.

Saturday, 16 September 2017

SUNSET ON PERMAS BRIDGE JUST NOW



Petang tadi, balik dari memotong rumput, penulis terus mengajak kaum kerabat ke pusat bandar untuk makan malam bersama anak menantu yang sarat mengandung itu yang akan pulang menaiki belon esok petang. Makan di restoran LC Jalan Tebrau sudah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Friday, 15 September 2017

KAMI BUTUHKAN WAK KERJAAN DI BURITAN

Sila goyangkan inul untuk lihat depan dan belakang buritan kapal.

Untuk baca entri lama KENAPA DISEBUT PORT & STARBOARD SIDE BUKAN LEFT & RIGHT SIDE, sila naiktanggamonyet di SINI.

Kelmarin, penyelia penulis itu sudah mengarahkan untuk penulis tinggalkan dahulu kerja memotong rumput yang penulis pakarlah sangat ini. "Wak kena start amek gambar layout atas kapal, kendian wak comparekan dengan dalam komputer model," kata penyelia itu. Eh, sejak bila penulis jadi jurugambar atas kapal pula? Layan sahajalah penulis, yang penting ada kerja yang halal untuk membeli beras dan sebongkah berlian walaupun hari-hari kena naik kapal. Alhamdulillah, bercukur saja kan.

Cerita keselamatan lalat. Semalam pagi-pagi lagi, jurutera matcha yang duduk disebelah meja penulis ini sudah merungut pasal penjaga keselamatan masuk ke limbungan kapal ini semakin ketat kawalannya. Katanya, "bengang btolla aku kalo sorg abam sekuriti tu mesti tanya aku macam2 kalo nak masuk, gate pass lah, vehicle pass lah." Penulis tanya pegawai security yang mana satu? "Yg tinggi yg besar besar tu," kata matcha lagi. Penulis dapat agak dan tanya lagi, "abam India tu ke?" Tapi matcha jawab balik, "dia tu bukan India lah Wak, tapi mamak lah." Eh, penulis kata dalam hati sahaja, bukankah sama sahaja?

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Yours truly working alone on the shipdeck.

Thursday, 14 September 2017

PETUA ELAK BUAH PIR LEBAM LEPAS DIPOTONG



Sekarang ini penulis jarang makan nasi ditengahari yang panas berdeting. Tapi untuk mengelakkan kelaparan tahap sederhana cacing kerawit yang sentiasa berbunyi, maka penulis haruslah berlarian ke kantin atas bukit untuk membeli buah-buahan potong seperti buah pir (pyrus communis), tembikai (Citrullus lunatus) dan pisang (Musa paradisiaca).

Nota lebam lalat. Petua elak buah pir lebam lepas dipotong boleh guna air garam, madu, jus lemon atau pisau tajam yang telah dilengserkan limau nipis. Satu lagi petua yang paling mujarab ialah selepas dipotong, buah pir itu haruslah terus dimakan. Senang kan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 13 September 2017

MY NEW PASSPORT



Untuk baca entri lama New Year My New Passport, sila samatara di SINI.

MALAM tadi penulis sudah membeli sebuah cakera keras luaran (baca: external hardisk). Penulis beli di Danga City Mall JB saja. Berikut adalah spesifikasinya untuk rujukan penulis semata-mata. My passport WD (Western Digital.) 2TB, 3 year limited warranty. Auto and cloud backup security. Harga RM399. Transaction: PC Image Danga City Mall Johor Bahru.

Juga penulis beli USB port yang baru juga.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Tuesday, 12 September 2017

LANGSIR MASAI



Untuk baca entri lama Borong Kain Langsir di Masai, sila sidai di SINI.

Kelmarin, setelah tiga pekan (baca, 3 weeks), akhirnya langsir yang ditempah sudah siap untuk diambil dari kedai langsir. Kalau beli di Nilai 3, tunggu 2 jam sahaja sudah siap kan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 11 September 2017

WAKTU URUSAN PEJABAT DAN KAUNTER TNB DAN SAJ JOHOR YANG PATUT KAU TAHU

Morning breakfast on the go. McD's sausage muffin with egg.

Pagi Ahad, penulis telah berlarian ke bandar Kulai untuk urusan penutupan akaun TNB dan SAJ. Tapi sungguh tidak penulis sangka, buah cempedak nak jadi nangka. Kaunter urusan TNB dan SAJ tidak dibuka hari ini kerana menggantikan cuti umum semalam sempena hari pertabalan Agong. Tapi yang peliknya, kaunter pejabat Majlis Perbandaran Kulai tidak bercuti pula hari ini. Yo wes.
Waktu urusniaga Tenaga Nasional Berhad (TNB) Kulai:
Ahad - Khamis 9.00 pagi - 4.00 petang
Jumaat & Sabtu / Cuti am - tutup
Waktu urusniaga Syarikat Air Johor (SAJ Ranhill) Kulai:
Ahad - Khamis 8.00 pagi - 4.15 petang
Jumaat & Sabtu / Cuti am - tutup
Apa dah jadi pada surat pekeliling cuti Johor: ??
Apabila Hari Kelepasan jatuh pada Hari Kelepasan Mingguan (Jumaat) atau Hari Kelepasan yang lain, maka hari tersebut digantikan dengan hari bekerja berikutnya dan jika hari yang kemudiannya itu pula merupakan
Hari Kelepasan, maka hari yang berikutnya dijadikan Hari Kelepasan.
Jika Hari Kelepasan Am jatuh pada hari Sabtu ianya tidak diganti dengan hari berikutnya. Pandalela lah.
Kuchiva dengan urusan yang tidak dapat diselesaikan, penulis terus pulang ke kampung untuk menyelesaikan urusan ukur tanah kebun pula. Seperti yang dijanjikan, jurukur yang dilantik pun sudah tiba yang kemudian diikuti abang, kakak, ipar duai dan adik-beradik penulis. Urusan ukur tanah telah pun selesai kelmarin dan hari ini acara menandatangi pelan yang telah dikemaskini oleh jurukur tersebut. Alhamdulillah.

Nota tutup akaun lalat. Updated. Hari Isnin noon, penulis telah berlarian ke TNB dan SAJ Kulai sekali lagi. TNB kata duit deposit akan transfer ke akaun maybank dalamasa 2 minggu. Penulis arahkan pemotongan api pada hari Jumaat (15/9). Manakala SAJ pula kata duit deposit akan dipulang secara cash dan penulis kena datang semula ke kaunter. Aiyah. Pemotongan akan dibuat dalamasa 3 hari. Belum pun urusan selesai, abam kaunter dah panggil pelanggan lain. Jilake lah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Please come in to TNB Kulai, but the counter is closed today.

The surveyor walking down the small jungle.

Half of the siblings.

Sunday, 10 September 2017

MOVIES I WATCHED FOR THE LAST FEW WEEKS

Nokia sabun phone I used to have. "Cellular 2004"

Dulu semasa ada talian internet Streamyx cap siput sedut dirumah, kalau penulis hendak muat turun filem lanun haram*jadah dari internet, biasa akan mengambil masa 2 hari 2 malam untuk satu filem. Tapi sekarang guna Unifi cuma ambil masa tidak sampai 2 jam sahaja. Lagi pun sekarang ini hendak tonton wayang atas talian secara gratis percuma (baca, full movie free online) pun sudah laju dan mulus.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



Filem secara rawak:
1.50/50
2. Focus
3. Masterminds
4. The Infiltrators
5. Bernie
6. Glengary Glen Ross
7. October Sky
8. The Way Back
9. Blackthorn
10. Kill The Irishman
11. Passengers
12. Zodiac
13. Falling Down
14. Logan
15. Sully
16. Alien Covenant

Saturday, 9 September 2017

JPO BEFORE DUSK

Sila goyangkan inul untuk lihat depan dan belakang seluar denim Monsieur Nicole saiz 34 baharu. Dibeli di Aeon Tebrau City.

Sabtu, 9 September 2017. Hari pertabalan Yang Dipertuan Agong. Daulat Tuanku.

Pagi sudah berlarian ke Aeon Tebrau City untuk membeli baju, seluar, dan spender anak lanang remaja yang akan memasuki alam universiti minggu hadapan.

Petang pula, penulis berlarian ke JPO (baca, Johor Premium Outlets) Kulai untuk bawa isteri penulis (yang itu) jalan-jalan. "Bosanlah kanda," katanya duduk sahaja dirumah asyik mengira duit VSSnya. OTL

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Hot green tea at Sushi King, Aeon Tebrau City.

Ferrero Rocher chocolates bought at JPO, Kulai.

Bounty candy bought at JPO, Kulai.

Buying clothes for future grand-daughter at JPO, Kulai.

aBo at JPO, Kulai.

Gunung Pulai sunset just now at JPO, Kulai. Diambil dengan phone cap aiYam.

Friday, 8 September 2017

DIBAWAH TUDUNG SAJI KU



Petang tadi, pulang dari memotong rumput, terasa lapar lah pula. Bila dibuka tudung saji, adalah dua ketul ayam kepsi. Makan seketul pun sudah kenyang.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 6 September 2017

JUMLAH SAMAN TERTUNGGAK PEMANDU SINGAPURA BERNILAI RM42 JUTA (S$13J) DI JOHOR SEJAK 2008



Untuk baca entri Jumlah Saman Tertunggak Pemandu Singapura Bernilai Rm42 Juta (S$13j) Di Johor Sejak 2008, sila jeling di SINI.

Minggu lepas, penulis sudah mengarahkan pelari (baca, runner) yang penulis kenal di Puchong untuk memeriksa jumlah saman tertunggak penulis sehingga sekarang. Kebetulan beliau baru saja terkena kemalangan. Bila diperiksa, jumlah tunggakan saman penulis ialah RM1950 sahaja. Bila diminta diskaun, bolehlah bayar RM1220 di balai polis disitu.

Tiba-tiba penulis teringat ada anak buah penulis yang juga seorang polis biasa-biasa di balai berdekatan tempat penulis bermastautin sekarang ini. Bila penulis tanya anak buah, selepas dia periksa dengan rakan setugas dia berkata, "wak punya saman lepas diskaun leh dapat rm1090 je." Wahlaweh, boleh dapat diskaun lagi banyak.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Tuesday, 5 September 2017

SUNRISE ON THE PLUS HIGHWAY HEADING SOUTH THIS MORNING

Sunrise this morning at Pagoh Plus highway heading south.

Usai urusan korban raya haji kelmarin tengahari penulis pun berlarian ke key ell. Alone matcham biasa.

Ingatkan panas hingga ke petang, rupa-rupanya bos menyatakan kontrak potong rumput penulis disambung sebulan lagi. Alhamdulillah, rezeki untuk terus membeli beras dan sebongkah berlian.

Pagi-pagi subuh sepi-e tadi, penulis berlarian semula ke gagang dan terus ke tempat bertugas.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 4 September 2017

KEBOSANAN MENCIPTA KELAINAN: MENARA CONDONG TELUK ANSON DAN IKAN PATIN TEMERLOH

Menara Condong Teluk Anson, Perak 2017.

Untuk baca entri Teluk Intan sebelum ini, sila panjat di SINI.
Untuk baca entri Temerloh sebelum ini, sila renang di SINI.

Kelmarin, sempena cuti yang panjang, cuti hari kebangsaan yang ke 60 dan cuti hariraya aidiladha dan cuti peristiwa Sukan Sea 2017, penulis telah berlarian ke Teluk Intan dan juga Temerloh Pahang. Alone matcham biasa.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Menara Condong Teluk Intan, Perak 2017.

Temerloh, Pahang 2017.

Ikan patin masak tempoyak I dont like, Gerai Kak Mek/Afidah (Singgah Sokmo), Temerloh, Pahang 2017.

Sunday, 3 September 2017

BOLEHKAH DIMAKAN DAGING KORBANNYA SENDIRI?



Alhamdulillah. Korban hariraya haji telah disempurnakan.

Nota korban lalat. Harga seekor lembu bagi tahun 2017 adalah rm4,200 yang dibahagi kepada 7 bahagian, setiap bahagian berharga rm600.

Nota soal jawab lalat. Daging korban sendiri boleh diambil sepertiga dan boleh dimakan, kecuali bernazar. Wallahualam.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
House Fly