Sunday, 29 September 2019

TAMAN TASEK TUN JEANNE ABDULLAH 2

After jogging on the long distance track, we should reward ourselves with luxury Frappucino.

Dua minggu lepas, penulis kan sudah berlarian di sini.
Tapi sesat ditengah jalan.
[+ 15/9/19 Taman Tasek Tun Jeanne Abdullah]

Semalam petang penulis sekali lagi ripit berlarian masuk hutan di Taman Tasek isteri Mantan PM yg dulu.
Sebenarnya berjogging sahaja.
Peluh jantan pun tidak keluar.

Taman Tasek Tun Jeanne Abdullah
Pasir Gudang, Johor, Malaysia
Sep 28, 2019 5:05 PM
Hiking/Backpacking

Distance 6.3 km
Duration (Total) 1h 37m
Duration (Paused) 1h 37m
Avg Speed 3.6 km/h
Highest Point 94 m
Total Ascent 49m
Difficulty Family

Blog bukanlah hakmilik kekal.

This time with 2 malim gunung...

Saturday, 28 September 2019

BAD FRIDAY



Semalam sebelum penulis berlarian ke masjid untuk solat jumaat, bila penulis mahu menghidupkan enjin skuter penulis itu, memang keadaannya seperti merajuk.
Setelah hampir beberapa kali mencuba, akhirnya berjaya dihidupkan dan dibawa ke masjid.

Usai solat jumaat, skuter penulis itu tidak berjaya dihidupkan.
Ada seorang mamat ini yg sanggup tunggu penulis dan tolak guna kaki ke bengkel motor Keramat.

Kena cuci servis karburetor dan ganti plug motor.
Akhirnya tukar bateri motor sekali.
Mungkin kena tukar juga starter set yg sudah rosak itu juga.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Friday, 27 September 2019

POSLAJU



Penulis baru perasan ada poslaju bergerak ditempat penulis memotong rumput ini.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 26 September 2019

FRESH KURMA



Semalam penulis sudah berlarian ke TBS.
Sudah lama tidak singgah dan masuk ke dalam terminal.
Biasa penulis akan limpas sahaja di pintu C.

Sambil itu penulis terjumpalah buah kurma segar dari ladang.
Sekilo nam poh hinggit.
Aduhai.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 23 September 2019

SETELAH TURUN BUKIT HARUS MAKAN SALAD




Setelah dua hari mendaki 2 bukits berturut-turut, haruslah penulis membelanjakan diri sendiri dengan makanan sayuran kann.

Sunday, 22 September 2019

WHERE IN THE WORLD IS BUKIT DINDING



Pagi-pagi gelap guliter tadi penulis sudah berlarian ke Bukit Telekom, aka Bukit Dinding aka Bukit Setiawangsa.

Pendakian kategori amat mudah. Kacang.

Bukit Dinding 2019
Kuala Lumpur, Malaysia
Sep 22, 2019 6:39 AM
Hiking/Backpacking
Distance 4.6 km
Duration (Total) 1h 42m 25s
Duration (Active) 1h 42m 25s
Duration (Paused) 0
Avg Speed 2.7 km/h
Highest Point 289 m
Total Ascent 223 m
Difficulty Easy

Blog bukanlah hakmilik kekal.


Saturday, 21 September 2019

WHERE IN THE WORLD IS BUKIT KEMBARA


Start of hiking Bukit Kembara ...

Minggu lepas, penulis sudah merentasi Taman Tasik Tun Jeanne Abdullah itu.

Pagi tadi penulis pun mendaki Bukit Kembara berhampiran rumah merpati penulis yg itu.
Ini adalah pendakian kali kedua.
Kali yg pertama beberapa tahun yg lampau.
Itupun tidak sampai ke tasik simpanan.
Sebenarnya sudah lebih 5 tahun penulis tidak mendaki bukit dan gunung ganang sejak turun dari Gunung Kinabalu. Mendaki gunung daik bercabang dua itu cerita lalat lain. Ehemm

Ini juga adalah pendakian permulaan untuk memanaskan badan membuang lemak2 sahaja.

Statistik Bukit Kembara 2019
Ampang Jaya, Selangor, Malaysia
Sep 21, 2019 6:58 AM Hiking/Backpacking
Distance 3.8 km
Duration (Total) 1h 43m 34s
Duration (Active) 1h 40m 45s
Duration (Paused) 2m 49s
Avg Speed 2.2 km/h
Highest Point 241 m
Total Ascent 204 m
Difficulty Easy

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Bukit Kembara Waypoint B-3 ...

Friday, 20 September 2019

BUAH PRUNE ATASI SEMBELIT



Bukanlah penulis sedang mengalami sembelit.
Cuma kadang-kadang baik juga mencuci perut yg semakin membesar kann.
Luaran dan dalaman.
Makan buah prune sudah.
Memang mujarab.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

FRIDAY HAZY SKY



Selamat pagi jumaat kawan kawan semua lah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 19 September 2019

MY OLD EGO



Skuter penulis yg sudah berusia lebih 16 tahun.
Masih ganteng mengharungi Jalan Ampang.

Tapi skuter seperti ini tidak boleh berlarian jarak jauh.
Leh kecut kematu telo.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 18 September 2019

JAMBATAN TERTINGGI



Kalau berlarian dari Lebuhraya Lekas ke Kuala Pilah, ada jambatan kedua tertinggi.

Jadinya kelmarin penulis sudah berlarian diatas jambatan tertinggi negara.
Kena lalu Rawang Bypass.
Kalau tersasar boleh buat pusingan U 3.4km dihadapan Templer Park. Aiyah.

Gambar kurang jelas tapii.
Sebab pemanduan yg laju.
Dan tidak boleh berhenti dibahu jalan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Tuesday, 17 September 2019

UNIFI



Sudah lama penulis potong tallian internet streamyx dan astro.

Dan sejak dua menjak ini, isteri penulis (yg itu) asyik memohon untuk dipasang talian unifi pula. Nak muaturun movie katanya. Weh saperlar tak sayang bini kan? Khannns.

Jadi dipendekkan cerita penulis pun pasanglah juga talian unifi kelmarin.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sunday, 15 September 2019

BLOOD SCREENING TEST



Pagi tadi selepas berlarian membelanja barangan dapur di Tesco, penulis pun berlarian terus ke klinik.
Sudah lebih 2 tahun, maka penulis pun haruslah membuat pemeriksaan dara dan kencing.

Doc cucuk tangan kanan.
Tiga balang dara.
Nanti kencing setengah botol, kata doc.
Iyela doc.

Selepas berjumpa doktor, barulah penulis membatalkan puasa sejak tadi malam.

Semoga keputusan kesihatan penulis sentiasa ditahap baik. Aminn ya robbalalamin.

Updated. LDL cholesterol 3.2 (<2.6) Older links: Kolesterol

Cerita lain lalat pasal kesihatan.
Minggu lepas ada kawan2 sebaya penulis yg mengalami masalah kesihatan.
1. S bukan nama sebenar keluarkan batu karang sendiri dengan minum air kelapa yg dibakar.Takut pergi ke hospital untuk dimasukkan tiub tanpa bius dan dipaksa bugil depan nurse yg jeliter, katanya.
2. Kawan kepada T bukan nama sebenar dimasukkan ke wad IJN berdekatan tempat memotong rumput itu. Sakit jantung katanya. Suka makan sup daging dan internal organ binatang.
3. Kawan tugasan lama, Shuko, baru 48 tahun telah meninggal dunia kerana sakit jantung secara tiba2. Kebetulan anak lanang Shuko bertugas dipadang yg sama dan sempat menghantar beliau ke Hospital Pusrawi.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

TAMAN TASEK TUN JEANNE ABDULLAH



Sore semalam penulis sudah pun berlarian ke Taman Tasek Tun Jeanne Abdullah (Seri Alam Jungle Park) itu.
Dibelakang rumah hinggap.
Alone matcham biasa.

Penulis tahu pun tempat riadah ini dari kumpulan whatsapp taman setempat rumah hinggap penulis (yg itu).
Tapi bila sudah tiba di penghujung jalan, berhampiran ladang kelapa sawit, penulis kesesatan.
Jadi penulis pun pulang ke pangkal jalan.
Lagipun hari sudah senja.

Lain kali harus diripit.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

























Saturday, 14 September 2019

MIDVALLEY SOUTHKEY TO FOREST CITY



Tengahari tadi penulis sudah berlarian ke pusat belibelah yg baru, Midvalley Southkey.
Membeli pakaian untuk anak lanang dan wedok dan diri sendiri.

Kemudian penulis pun berlarian ke Forest City.
Jalan-jalan cuci mata sahaja.
Didalam kekabusan jerebu yg melanda.

Blog bukanlah hakmilik kekal.















Thursday, 12 September 2019

LITTLE THINGS I BOUGHT RECENTLY FROM LAZADA



Sejak beberapa minggu yg lepas, penulis sudah membeli barangan atas talian Lazada. Amat mudah.
Cuma tempahan pertama penulis letak alamat penghantaran ke Mytown shopping mall. Big mistake.
Padahal Lazada boleh buat penghantaran terus ke padang tempat penulis memotong rumput ini.

TEMPAHAN PERTAMA (13 OGOS)
1. Moxom Replacement Battery 3600 mAh for Samsung Galaxy S7 Edge - Ok, puashati.
2. Samsung Fast Charge Wireless Charging Pad - mula2 ok, pastu mcm x best je.
3. Leather USB,Earphone Port Fashion Casual Business Trend Sling Bag - baru pakai seminggu dh koyak.

TEMPAHAN KEDUA (18 OGOS)
1. AL QURAN KERTAS KUNING 3x - kertas kuning dan murah.
2. 16GB Memory Card with Video and Song For MP4 - ok no issue.
3. Touch Screen Dual Lens Front & Rear Car Dash Camera Video Recorder - tersilap masukkan memcard. Aiyah.
4. AL QURAN AL HAFIZ A5 - alhamdulillah puas hati.
5. Smart Mirror View Phone Case for SAMSUNG GALAXY S7 EDGE - ok no issue.
6. Chrome 3D Zinc Alloy Car Front Cover Logo - delivery too long
7. Car Logo Anti Slip Mat GPS Phone Holder Non-Slip Mat Pad - quality melekat.
8. Baseball Cap Hip-Hop Hat Adjustable NY Snapback - still waiting ...
9. Alarm Cover Key Shell Car 3 Buttons Remote - still waiting ...
10. KINGSTON 32GB MICRO SD MEMORY CARD 80MB/s CLASS 10 - misinserted on the dash cam. Aiyah.

TEMPAHAN KETIGA (23 OGOS)
1. Digital Safety Box Security Anti Theft Office Safe Deposit Box Safety Burglary Safe Box
2. Black Flat Bonnet Hood Logo Emblem Badge - not fit
3. Car Phone Holder Magnetic Air Vent Mount Smartphone Bracket Stand - still in a plastic box
4. Mornair Updaeted Smart Watch GPS Positioning Compass Sports Smart Watch - still waiting ...

TEMPAHAN KEEMPAT (6 SEPT)
1. UNLIMITED Harddisk Storage (7,990,000 TB) for Windows PC & Laptop Only - at first ingtkn Tipah tertipu.
2. DIGILIFE - okay
3. Transform Car,Rescue Bots Deformation Car - still waiting ...
4. Luminous Auto Gauge Clock Mini Car Air Vent Quartz Clock - still waiting ...

Blog bukanlah hakmilik kekal.







Wednesday, 11 September 2019

THE HAZE IS BACK & GREEN PLANTS

The haze is back on Jalan Ampang KLCC @2019

Musim durian baru sahaja tamat.
Kini musim jerebu pula.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Green plants inside Tesco Seri Alam Masai @2019

Tuesday, 3 September 2019

ANDA PUNYA ANAK TIDAK LAYAK



Esok, Rabu 4 September 2019, akan bermula peperiksaan UPSR untuk anak lanang bocah cilik penulis yg itu.

Pagi tadi isteri penulis (yg itu) sudah mengarahkan penulis untuk membuat permohonan dalam talian ke Tingkatan Satu Sekolah Berasrama Penuh tahun hadapan. Bila penulis periksa, syarat kelayakan mestilah murid Sekolah Kebangsaan.

Isteri penulis (yg itu) gelisah dan bertanya sambil berguling-gulingan, bukan Sekolah Jenis Kebangsaan (cino) itu juga Sekolah Kebangsaan?

Tanpa bertelagah dan tanpa baling membaling pinggang mangkuk hayun dirumah, penulis cubalah juga mengisi permohonan atas talian itu dengan memasukkan nombor giliran dan nombor mykid anak lanang bocah cilik (yg itu). Memang sistem itu menolak permohonan penulis kerana tidak memenuhi syarat kemasukan.

Barulah isteri penulis (yg itu) puas hati.
Weh saperlah tak sayang bini. Tapi ada kan? Khannns.
Yo wes.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

House Fly