Thursday, 28 November 2019

BIG DRYER



Bagaimana kalau berat pakaian yg hendak dikeringkan setelah dicuci itu tidak sampai 16kg?

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 27 November 2019

ANTI PATRIOTISM



Anti-patriotism is the ideology that opposes patriotism; it usually refers to those with communism views and is usually of an internationalist and anti-nationalist nature as well. Normally, anti-patriotism stems from the belief that patriotism is wrong since people born in a country, whether they like it or not and regardless of their individuality, are encouraged to love the country or sacrifice themselves for it; consequently, people who oppose patriotism may oppose its perceived authoritarianism, while others may believe that patriotism may lead to war because of geopolitical disputes.

博客不属于我们.

Ulangkaji bendera jalur gemilang

Tuesday, 26 November 2019

BUKIT PUTUS



Semalam penulis sudah berlarian ke kolej matrikulasi anak wedok penulis itu.
Tujuan menghantar beberapa barangan beliau yg tertinggal dan tambahan jajan dan air mineral botol besar.

Selepas itu penulis berlarian pulang ke gagang.
Dipertengahan jalan, mendapat berita ada rakan penulis terlibat dalam kemalangan lebuhraya.
"Angin lintang," katanya walaupun kejadian berlaku ketika hujan lebat.

Alhamdulillah, cuma kereta 4x4 saja yg kemek depan kiri bontot belakang.
Yg penting orangnya selamat.
Kereta boleh diperbaiki. Kann.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 25 November 2019

TAMAN TASEK TUN JEANNE ABDULLAH: THE LOST ONE



Baru saja pagi Sabtu lepas penulis dan isteri penulis (yg itu) berlarian di taman tasek Tun Jeanne Abdullah itu.
Isnin pagi tadi pun kami berlarian juga di taman yg sama.

Tapi kemudian penulis berseorangan mencuba mendaki bukit batu yg besar mencanak itu.

Adalah 3 orang bebudak kolej berlarian memasuki trek ke dalam hutan untuk kepuncak.
Penulis cubalah ikut, tapi mereka kemudian hilang dimana.

Putus asa, penulis pun berpatah balik.
Akan diusahakan untuk pendakian ke puncak di masa akan datang.
InsyaAllah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sunday, 24 November 2019

WHEN ONE BOWL IS NOT ENOUGH



Kelmarin penulis sudah berlarian ke pusat beli belah Mid Valley Southkey JB.

Penulis hendak makan nasi ayam krapow siam di restoran Noodle Boat itu.

Makanan diatas adalah untuk anak wedok penulis yg sedang berkembang tubuh badannya.
"Satu mangkuk hayun mana cukup bah," katanya.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Friday, 22 November 2019

UPSR 2019



Alhamdulillah.
Semalam keputusan peperiksaan UPSR 2019 anak lanang bocah cilik telah keluar dengan selamatnya.
Yg penting lulus bahasa melayu dan tidak perlu menduduki kelas peralihan tahun hadapan.

Anak lanang adalah anak kelima penulis dan terakhir yg bersekolah di sekolah cina.
Bila ditanya anak lanang mahu makan sushi katanya.
Walaupun baru minggu lepas makan sushi yg sama.
Dan sempat mengepau headset yg ada mikrofon yg baharu.

Wehh, saperlar tak sayang anak. Tapi ada kan. Khannnns.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 21 November 2019

PROTON: "JERKING" ADALAH SIFAT KERETA MEREKA





Penulis sudah hantar kereta anak lanang di pusat servis.
Proton Saga FLX tahun 2014, sudah 5 tahun usia kereta itu.
Selain servis biasa, penulis juga mengarahkan bengkel untuk perbaiki masalah sentakan (baca, jerking) semasa di persimpangan lampu trafik.

Sementara tunggu, penulis singgah dan beriktikaf di masjid bersebelahan.
Praktis hafalan surah2 yasin, arrahman dan alwaqiah sudah.
Alhamdulillah.

Nota lalat. Langit itu biru.
Link lalat. His new car (2014).

Blog bukanlah hakmilik kekal.


Tuesday, 19 November 2019

NASI LEMAK ROYALE KEDAH : VERSI TIPAH TERTIPU



Kelmarin penulis teringin hendak mencuba makan di restoran viral nasi lemak Royale Kedah Putrajaya.
Viral sebab Agong pernah singgah mencemar duli disini bulan lepas kan. [+ link]

Tapi jangan hukum buku dengan pandangan kulitnya. Haha.
Bila ditanya mami jarum di kaunter, "hehe kami guna jenama untuk rebranding jeer," sambil mengilai ketawa.

Rupanya kedai mamak nasi kandar yg biasa-biasa.
Telur dua biji setengah masak pun tidak sampai-sampai.

Sebelum pulang, singgah solat di masjid besi.
Semoga dipermudahkan segala urusan. Amin ya robbal alamin.

Blog bukanlah hakmilik kekal.





Monday, 18 November 2019

WHERE IN THE WORLD IS GUNUNG TAMPIN



Kelmarin penulis pun berhajat mahu meripit pendakian ke Bukit Baginda yg ada Batu Berombak itu.
Itu hari kan sekerat jalan sahaja. [+ Link]
Tapi bila tiba di pekan Tampin, penulis tertariklah pula dengan Gunung Tampin.
Tidaklah tinggi sangat, sebut Bukit Tampin pun boleh.

Jalan yg bertar sehingga menara TM, katanya.
Tapi penulis tidaklah sampai ke puncak.
Penulis sampai ke airterjun dipertengahan jalan sahaja.
Setelah berehat beberapa minit, penulis pun turun kebawah kepangkal jalan.

Blog bukanlah hak milik kekal.



Saturday, 16 November 2019

WHERE IN THE WORLD IS CAPE RACHADO



Petang tadi penulis sudah berlarian ke Tanjung Tuan Melaka. Limpas Negeri Sembilan ya.

Blog bukanlah hakmilik kekal.









Tuesday, 12 November 2019

ROS MAHAL

A view from Jalan Perwira, Kampung Pandan @2019

Umpama Taj Mahal, suami itu guna duit rakyat bina bangunan tertinggi untuk isteri tercinta.
Untunglarr.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 11 November 2019

SELAMAT MALAM MELAKA

Masjid Selat, Pulau Melaka @2019

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sunday, 10 November 2019

AWEK KASTAM TERLAMPAU




Pagi2 tadi penulis sudah berenang-renang ke tepian tambak.
Tujuan untuk membeli suratkhabar dan sebongkah berlian.

Alone matcham biasa.

Nota lalat. Sila abaikan tajuk.

Blog bukanlah hakmilik kekal.








Saturday, 9 November 2019

PARADIGM MALL JB



Tengahari tadi penulis sudah berlarian ke pusat beli belah Paradigm Mall Skudai.

Sempatlah penulis dipau membeli bagpack dan seluar track.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Friday, 8 November 2019

POPIAH BASAH KAK RAJA



Pagi tadi isteri penulis (yg itu) sudah wasap, "nak popiah basah ni," sambil tunjuk gambar viral "The bestselling popiah in town."

Jadi tengahari tadi penulis pun sudah berlarian ke Kampung Medan.
Mencari lokasi popiah Kak Raja amatlah mudah.
Ikut saja arahan dari Waze.

Penulis beli 10 ketul popiah basah.
Dan beli 2 ketul popiah goreng.

Wehh, saperlar tak sayang bini, tapi ada kan? Kannns

Blog bukanlah hakmilik kekal.

NEW DELL LAPTOP



Baru sahaja 2 tahun belajar di menara gading, anak lanang penulis sudah meminta komputer riba yg baharu. [+link]
"Nak lagi laju lah bah," katanya, "yg ada usb-c cable dgn thunderbolt."

Kelmarin penulis sudah buat pesanan atas talian.
Tapi sistem bank tidak memberi kata laluan (OTP one time password) untuk penggunaan kad kredit.
Pihak bank ada telefon penulis untuk kepastian.
Dan maklumat yg penulis berikan atas talian ada silap sedikit.
Permohonan pun ditolak.

"Bole percaya ke pesan komputer mahal atas talian?" tanya isteri penulis (yg itu).
"Laptop lama tuh nnti bagi kat dinda," pesannya lagi.

Semalam, penulis ulangi pesanan semula.
Kali ini berjaya.
Pihak penjual komputer pun ada menghubungi penulis untuk kepastian.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 6 November 2019

CLOSING ACCOUNTS

At Syabas Bangsar @2019

Sudah lebih 2 bulan rumah merpati Bukit Belacan penulis itu selesai urusan jual beli.
Pagi tadi penulis tidak memotong rumput.
Penulis berlarian ke kaunter syarikat air Selangor.
Tujuan untuk tutup akaun dan ambil wang deposit.

Usai potong air, penulis berlarian pula ke UTC Pudu Sentral.
Mencari kaunter Tenaga Nasional di tingkat 3.
Tujuan untuk tutup akaun dan ambil wang deposit juga.

Semalam pagi pula penulis sudah berlarian ke Public Bank Taman Maluri.
Tujuan untuk langsai pinjaman kereta cikBibah pepel penulis.
Walaupun ada setahun lebih lagi kontrak perjanjian pinjaman.
Lega.

Sebelum itu, penulis sempat lagi berlarian ke lebuhraya Elite.
Tujuan untuk mencari air buah tunjuk langit yg ohsem itu.
"Tak semua kedai jual air tin kuat main nih wak!" sengih mamat gendut penjual di kaunter itu.
Jilake.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

TM Telekom at Bangsar @2019

Add caption

Tuesday, 5 November 2019

KESANG MUAR

Sungai Muar river sunset @2019

Kelmarin penulis sudah berlarian ke sempadan negeri sahaja.

Mula2 singgah di Taman Rekreasi Kesang yg sudah terbengkalai.

Kemudian berlarian ke Tanjung Emas melihat matahari terbenam.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Tanjung Emas waterfront @2019

Kubu Bentayan, Pertahanan Terakhir Kerajaan Melayu Melaka 1511 (Bentayan Fort, the last defense of the Malacca Malay Sultanate 1511)

Beca Gergasi (A Giant Trishaw), Kesang Muar @2019

Spider lily, Kesang Muar @2019

Monday, 4 November 2019

WHERE IN THE WORLD IS BUKIT BERUANG



Semalam pagi penulis telah berlarian ke Bukit Beruang Hills.

Alone matcham biasa.

Bukit Beruang
Melaka City, Malacca, Malaysia
Nov 3, 2019 8:22 AM Hiking/Backpacking
Distance5 km
Duration (Total) 2h 36m 8s
Duration (Active) 2h 17m 42s
Duration (Paused) 18m 26s
Avg Speed 2.2 km/h
Highest Point 165 m
Total Ascent 148 m
Difficulty Moderate

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sunday, 3 November 2019

WARUNG HIJAU ROJAK SOTONG

Char Kuey Teow Sotong Jumbo @2019

Semalam petang penulis sudah berlarian ke Warung Hijau Rojak Sotong, Prawn River.

Sambil menternak lemak, esok haruslah mencari bukit untuk didaki ya.

Review lalat. Sepinggan char kuey teow berharga lima poh hinggit itu memey sesuai untuk 4 orang ya.
Amaran lalat. Angkara dah viral, sebaik2 nyer haruslah dtg awal sblom kol 5pm kerana ramainye pelanggan yg datang dari jauh n dekat menaiki kenderaan masing2 bermotosikal n menunggang unta.

Blog bukanlah hakmilik kekal.
House Fly