Friday, 31 January 2020

HIMPUNAN 405



Penulis bersolat jumaat di masjid al hidayah Kelana Jaya.

Semoga dipermudahkan urusan.
Amin ya robbal alamin.

Movie lalat. The Woman 2011.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

YOUTH PARK



Salam pagi Jumaat kawan2 semua lah.

Pagi2 tadi penulis sudah singgah di taman tasik Kelana Jaya.
Dekat sahaja dengan tempat penulis memotong rumput ini.

Hati2 bila berjalan disini.
Takut terpeleset kerana tempat ini amat popular sebagai pelabuhan mat2 gay (baca, gembira).
Jangan cakap penulis tidak beritahu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.























BLURRY NIGHT



Jalan Diplomatik pun ada krisis.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 30 January 2020

LIFE MUST GO ON



Usiabatu (baca, mileage) ialah 176665km.
Usia kereta sudah 6 tahun.
Kereta saga anak lanang masih penulis bawa.
Sebab pembaikan gearbox masih dalam waranti.
Nampak tiada masalah transmisi gear lagi.

Cuma sekarang bunyi pelik "kreeeek kreeeek" masih kedengaean dari bahagian enjin.
Sudah tanya apek pomen kelmarin.
"wak lu pakai lagi sampai bunyi lagi teruk... sikalang susah mau cakap apa problem..." katanya.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 29 January 2020

ANUG MOCLEC



Hari ini pelbagai musibah melanda.

Antaranya talian henpon Celcom penulis kena sekat (baca, barred).
Aduhai.
Harap masih boleh kemaskini blog.

Hidup perlu diteruskan.

Movie lalat. Texas Killing Fields 2011.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Tuesday, 28 January 2020

MASAK AIR SEBELUM MINUM



Semalam penulis sudah berlarian ke Kuala Pilah.
Hantar anak wedok ke kolejnya.

Terus penulis berlarian ke lebuhraya Lekas.
Singgah sebentar di simpang Bukit Putus.
Ambil air matair dari gunung.
Sebelum itu terpaksa ikut laluan elak macet.
Waze dan Google Maps arah masuk kampung jalan potong yg sempit.

Tiba2 juga henpon penulis jadi kaput.
Tidak boleh disentuh skrinnya.
Terpaksa singgah di Tesco Kajang untuk diperbaiki.
Mamat cina kata tunggu 30 minit.
Ludah sana ludah sini 13 minit siap.
Upah tiga poh hinggit. Jilake.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Luckily I arrived just one minute earlier than this makcik and her husband who came with hundreds of empty big size bottles. 

Monday, 27 January 2020

HERBICIDES 2020



Aktiviti hari ini.

1. Perbaiki dan ganti pili air di singki dapur.

2. Sembur pam racun rumput di laman rumah sekangkang kera.

Nota lalat. Mana nak cari benih anak pokok pisang dan pokok kelapa ditengah2 bandar ni?
Movie lalat. 1. Warrior 2011.
2. The Salvation 2014.

Blog bukanlah hakmilik kekal.


Sunday, 26 January 2020

DISANA MENANTI DISINI MENUNGGU

Looking Up, Taman Tasik Tun Jeanne Abdullah @2020

Bila ada dua pilihan diawal pagi.

Pilihan 1.
Berlarian ke taman tasik dan daki bukit dahulu.
Tapi bila balik nanti lontong masai kegemaran penulis akan kehabisan.

Pilihan 2.
Pergi sarapan lontong masai dahulu.
Tapi bila turun mendaki mesti cuaca sudah panas terik berdeting.

Jadi penulis pilih no. 2.
Dapat makan lontong dan dapat panas yg terik.

Movie lalat. 1. Unleashed 2005.
2. Already Tomorrow in Hong Kong 2015.
3. Blackthorn 2011.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Looking Down, Taman Tasik Tun Jeanne Abdullah @2020


Lontong telur, Restoran Zarahman Masai @2020

Saturday, 25 January 2020

NANTI SAING EK

Welcome to Johor @2020

Hanya orang negara J sahaja yg sebut "ekk".
Dan orang seberang tambak dilanggar todak sahaja yg suka cakap "gerek seh".

Seloka orang Johor:
kurang ajarnya tetap santun,
lembutnya cukup jantan,
dajalnya masih selamba,
nakalnya bersulam jenaka,
menikam dengan pantun,
manyanggah dengan senyuman,
marahnya dalam tertawa,
merendah bukan menyembah,
meninggi bukan melonjak.

- Usman Awang

Ini pula pato kok klate (pantun orang Kelantan), unrelated:
Jerang air dale kendi ( jerang air dalam kendi )
Nok hide ko tok tua mari ( untuk dihidang kepada bapa mertua datang )
Kalu jenih tino malah mandi ( kalau perempuan jenis yang malas mandi )
Besar seksok payoh bulih tok laki ( besar nanti payah dapat suami ).

- tok bah Google

Gitu.

Hari ini Sabtu sudah cuti hariraya cina.
Cuti panjang sehingga Isnin.

Dalam berlarian pulang ke Johor (baca, Johor Bahru) penulis baharu perasan tanda takat minyak tinggal satu bar.
Baharu sahaja limpas R&R Seremban.
Takut tersangkut dilebuhraya, penulis pun singgah ke bandar Seremban.
Boleh kan.

Movie lalat. 99 Homes 2014.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jalan Dato' Bandar Tunggal, Negeri Sembilan @2020

BSN main branch, Lot No. 894, Jalan Dato' Bandar Tunggal, Negeri Sembilan @2020

Friday, 24 January 2020

AMPANG PUTERI



Salam malam jumaat kawan2 penulis semua2 lah.

Petang semalam penulis telah berlarian ke Hospital Ampang Puteri.
Ziarah kawan lama yg sedang melayan bapanya (doktor pakar puan) yg sedang menjalani rawatan dialysis.
Ibunya doctor pakar sakit kulit pun ada disitu.

Usai ziarah dan solat maghrib di hospital penulis pun berlarian ke Àmpang Point.
Lapar dan makan di restoran Thai seafood.
Pesan nasi goreng ikan masin sahaja sudah.
Alone matcham biasa.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Thursday, 23 January 2020

SEPETANG DI KUALA LUMPUR

On Jalan Binjai, Kuala Lumpur @2020

Assalamualaikum kawan-kawan.
Malam ini malam jumaat.

Cerita semalam petang.
Penulis sudah berlarian ke pusat bandaraya di Jalan Binjai.
Ada mesyuarat tingkap.
Dan berjumpa dengan klien yg juga kawan bekas sekerja.
Lebih dua poh tahun yg lampau.
Sebelum jumpa, beliau tidak pasti bila melihat gambar penulis yg berjambang putih itu.
Tapi selepas berjumpa (tanpa berjambang FaceApp) barulah beliau gelak, "barulah aku kenal kau masih muda jeliter mcm 20 tahun yg sudah." Jilake.

A lift without closing buttons @2020

Red wall on LRT Ampang Park @2020

A freshly steamed and buttered corn for rm3 @2020

Malam pula penulis berlarian ke TBS.
Temankan anak wedok transit dari kolej matrikulasi Kuala Pilahnya.
Sebab bas ekspres dari kolej ke JB sudah kehabisan tiket.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

On Terminal Bersekutu Selatan @2020

KFC at TBS @2020

Wednesday, 22 January 2020

BEFORE 8:00AM

On the backlane of Jalan Puteri 5/8 Puchong @2020

Unrelated movie lalat. The Guilty (Den skyldige) (2018)
Blog bukanlah hakmilik kekal.

Tuesday, 21 January 2020

WHY IS THE SKY BLUE



Bersambung dari blog aniesandyou.
Tajuk: Anak Bapa

...
"Kenapa dengan awak ni, cik? Tiba-tiba pucat lesi aje muka awak? Kan awak dah nak keluar dari lrt ni?" kata mamat yg tak berapa hensem yg berdiri ditepi aku ketika itu.

Terketar-ketar aku menuding jari ke arah pak cik itu yang sudah hilang daripada pandangan!

Pantas mamat tak berapa hensem berpaling ke situ. "Eh, mana pakcik tadi? bukan ke tadi dia ada kat belakang awak? Macamana pula dia boleh hilang tiba-tiba? Jangan-jangan ..." Aku dan mamat tak berapa hensem itu saling berpandangan.

“Pak cik tadi tu hantu kot! Cabut!" Pantas aku membuka langkah seribu.

Larian Usain Bolt pemegang rekod dunia acara 100 meter pun belum tentu dapat menyaingi larian aku!

Tammat.

Sila goyang2 lalat anda untuk lihat hantu ;p @2020

...

Movie lalat. The Next Three Days 2010.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 20 January 2020

PISAU CUKUR



Peribahasa "pisau cukur" biasanya untuk perempuan jeliter.
Pijak semut pun, semut tidak mati tapi perangai macam perempuan tepi jalan (baca, butter wouldn't melt in his mouth.)
Khannns.

Nota langau. Ygkodhdengkinsaketati_dhknape
Movie lalat. Iceman 2017.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sunday, 19 January 2020

BUAH MENGKUDU KU SANGKA KANDIS

Sekinchan sunrise @2020

Semalam petang penulis sudah membuat rancangan untuk menghantar skuter bodol penulis itu.

Pelan A.
Disebabkan ada kereta pikap Hilux yg ganteng, gagah perkasa dan ada ruang barangan yg luas dibelakang.
Maka penulis bercadang untuk menaikkan sahaja skuter keatas pikap.
Itu dengan pertolongan dua kerat avang2 guard Nepal yg menjaga disitu.
Mungkin penulis akan berikan upah sedikit.

Pelan B.
Penulis pandu dan bawa sahaja skuter sejauh 123km.
Selama 2 jam setengah.
Boleh kematu telor.

Tapi sungguh penulis tidak sangka.
Buah cempedak nak jadi nangka.
Buah mengkudu kusangka kandis.
Ada tempat pemunggahan barang2 lori dibelakang bangunan.
Penulis terus minta izin avang2 guard Nepal.
Kata hendak naikkan skuter atas pikap.
Avang2 guard Nepal kata tak kisah.
Jadi penulis sudah jimat berjuta2 lemon.

Pantun lalat.
Buah mengkudu ku sangka kandis;
Kandis terletak dalam puan;
Gula madu ku sangka manis;
Manis lagi senyuman puan.
Ammvoiii.

Buah mengkudu (Noni, Morinda Citrifolia); Parit 2 Sekinchan @2020

Great Eastern Mall Jalan Ampang @2020

Tengahari penulis sudah berlarian ke hutan Taman Eko Rimba Kuala Lumpur.
Dibawah menara KL Tower.
Di Bukit Nanas yg tiada nenas.

Movie lalat. 1. Crown Vic 2019.
2. The Lucky Ones 2008.
Blog bukanlah hakmilik kekal.















House Fly