PANTUN COVID

By Wak Lat - Wednesday, January 13, 2021


Esok sudah mula PKP di beberapa negeri.
Selama 2 minggu.

Tengahari pas mesyuarat tingkap.
Penulis pun berlarian lagi.
Banyaknya roadblock merata-rata jalan-jalan utama.

Singgah di stesen minyak Petron. Simpang Ampat
Cuba guna kad Smile yg lama tidak ditebus nilai.
"Wak ada sepoh hibu point," kata awek kaunter yg kecil molek.
Bila ditanya, "ada empat poh lima hinggit."
"Boleh je wak nak isi minyak," kata awek yg kecil molek itu lagi.

Ooh. Pasal pantun.
Penulis jumpa di dalam kedai makan ahkak tepian longkang. Cheng Melaka

Pantun anak melaka;
Anak Melaka Duduk Merata;
Kalau boleh duduklah jarak 1 meter;
Supaya Covid jauh dari kita.

Movie lalat. The Piano Teacher 2001 (18SX).

Blog bukanlah hakmilik kekal.

  • Share:

You Might Also Like

9 comments

  1. wahhhh ok tuh wak rm45 minyak kalau myvi penuh tu tangki hehehhe...

    ReplyDelete
  2. Banyak gak points wak tu. RM45 isi minyak hampir penuh. Berbaloi kumpul points tu kan.
    Siap berpantun lagi dia punya amaran tu ha

    ReplyDelete
  3. 1. RM45 banyak dah tu, memang boleh 'smile' :D
    2. walaupun pantun tu macam senget, tapi bolehlah..berjaya memberi kesedaran hihi

    ReplyDelete
  4. Ingat wak yang menjual pantun. Baru nak beli

    ReplyDelete
  5. redeem point dgn isi minyak nilai rm45 syok tu..hah pantun PKP...smoga kita semua dilindungi

    ReplyDelete
  6. untungnya isi minyak boleh penuh tangki tu

    ReplyDelete
  7. Penuh tangki kalau isi minyak guna point tu..

    ReplyDelete
  8. apa pantun dia tu tak ada rhythm..hahahah

    ReplyDelete

terimakasih diatas komen2 semua ye ...