Sunday, 16 April 2017

PENGALAMAN PERGI KE PULAU BINTAN MELALUI BATAM: DAY 1

Stulang Laut sunrise this morning.

Sabtu, 15 April 2017.

Untuk baca entri Berpetualang ke Pulau Batam 2011, sila selingkuh di SINI.
Untuk baca entri Berpetualang ke Tanjung Balai Pulau Karimun 2017, sila gonggong di SINI dan SANA.
Untuk baca entri Pulau Bintan: The Prelude, sila kelepet-kelepet di SINI.

Usai Subuh, penulis terus ke Terminal Feri Stulang Laut.
Sementara tunggu jam 9.30am untuk feri langsung ke Tanjung Pinang, penulis menjentik satu dua gambiran matahari terbit.
Tergerak hendak menelefon kaunter tiket. Kerani kata feri jam 9.30am rusak, kena naik jam 1.30pm. Demm.
Terpaksa guna plan B - naik feri ke Batam Center jam 8am, dan dari Punggur ke Tanjung Pinang jam 11am (waktu tempatan).

Tambang dari Stulang Laut ke Batam Center = RM170 (1jam 45min)
Tambang teksi Batam Center ke Punggur = Rp100k (RM34) (30min)
Tambang feri Punggur Batam ke Tanjung Pinang = Rp115k (RM39), cukai Rp10k x 2 (RM6.80) (1jam)

Tiba di jeti Tanjung Pinang tiba-tiba hujan lebat anjing dan kucing lah pula. 2 jam termanggu di Roti O Café jeti dgn Mas Ulat Teksi Sapu asyik menggangu sahaja. Kerusakan disini = Rp45k (RM15)

Hujan reda, periksa masuk Hotel Gunung Bintan Jaya sepelaung sahaja jaraknya dari jeti = Rp270k (RM91)

Mencari kantor pos pun sepelaung sahaja dari hotel = Rp20k (RM6.80)
Kartu sim utk 4GB, kesilapan disini kerana tergesa2 = RM150k (RM51)
Otak2 ciput = Rp10k (RM3)
KFC = RM139K (RM46)

Aktiviti malam, bergaduh juga dengan pak2 Ojek motor = Rp150k (RM51)
T-shirt Tanjung Pinang, kedai Ole2 Batu 8 = Rp545k (RM186)
Dinner siput gonggong rebus tak sedap = Rp114k (RM38)

Kerusakan hari pertama = RM647

Nota lalat. Entri ini akan penulis kemaskini dari masa ke semasa. InsyaAllah.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Tanjung Pinang, Pulau Bintan Kepulauan Riau location and the journey from Stulang Laut via Pulau Batam on google maps.

Leaving Berjaya waterfront JB this morning.

aQi and his dad, on Selat Johor going to Batam Center.

This is my green pasture now | Selat Johor | Pasir Gudang | Malaysia.

Singapore Airlines | Selat Johor | Pasir Gudang | Malaysia.

Sinor Glory | Selat Johor | Pasir Gudang | Malaysia.

MSC Paloma | Selat Johor | Pasir Gudang | Malaysia.

Kantor Pos Tanjung Pinang, Pulau Bintan, Kepulauan Riau, Indonesia.

The postage (perangko) fare to send international postcard here is Rp20k (RM6.80), more expensive than Tanjung Balai Pulau Karimun even at the same Kabupaten. Kantor Pos Tanjung Pinang, Pulau Bintan, Kepulauan Riau, Indonesia.
Updated. 7/5/17, after 21days still no sign of this postcard yet. ;(

Updated. 27/5/17, more than 1 month still no news ;(

Cappucino at Roti O | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

Latte at Roti O | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

Rains in the Hotel Gunung Bintan Jaya | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

KFC | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

KFC Jalan Teuku Omar | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

Jalan Merdeka | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

I Love  | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

Laman Bonda | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

Gedung Gonggong | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

Gedung Gonggong | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

Pentas Amal Reog Ponorogo | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

Barongan Ponorogo | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

3 dancers | Gedung Gonggong | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

Gedung Gonggong | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

Beautiful sunset at Tanjung Pinang, Pulau Bintan, Kepulauan Riau. Pulau Penyegat at the background.

Malam:

Riding Ojek | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.
There was an argument after the ride. OTL

Holland Baker | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

Seafood dinner | Siput Gonggong | Melayu Square | Kota Tanjung Pinang | Pulau Bintan | Provinsi Kepulauan Riau | Indonesia | ©Tigalalat Photography.

10 comments:

  1. boleh tahan mahal yek.... ingatkan semua kt sana mcm lg murah dari kt sini tp mcm lagi mahal dr kt kl je makanan kt sana... tambang pun sama

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, mahal jugak., sbb tu nmpk mcm x ramai org Malaysia melancong ke sana., orang Singapore ramai giler., huhu2

      Delete
  2. Jb waterfront tu x best sbb penat nk jln ke lift ...huh...

    Ari tu plan juga nk ke batam de jeti dpn jb waterfront tu tp sbb bc review mcm seswai utk kaki kena urut je x jd ...kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. the zon mall tu pon byk kedai dh tutup., huhu2
      batam dan bintan memey xde ape2 yg menarik, tp terpulang pd memasing tujuan asli kesana., kata org jauh berjalan luas pandangan., tak gituu mkcik eima? ;p

      Delete
  3. Kat sana mereka pandang SD. RM kureng.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ofcoz la kang, duit adalah segala2nya kann., huhu2

      Delete
  4. Anak bujang pun dah lagi besar dari ayah nyer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye mkcik Sham, tu baru umur 20 tahun, kalo tungu 20 tahun lagi mesti lagi tinggi 2x ganda mcm pokok kelapa kannn., hahar2

      Delete
  5. 3Lalat...saya suka gambar sunrise tu...cantik sangattt....

    ReplyDelete
    Replies
    1. timekaseh mkcik norm., tembak2 jjeer ;p

      Delete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat