Saturday, 25 April 2015

BUAH KRANJI DALAM PRAHU, PURAK-PURAK TAK TAHU



KELMARIN penulis telah bekejaran ke Yishun, hajat utama adalah untuk berziarah ke masjid Darul Makmur saja.

Tiadalah cerita menarik untuk diceritakan. Cuma, ada beberapa drama kecil berlaku. Pada satu ketika ada dua orang pakcik warga emas Singapura yang sama beratur untuk menaiki bas. Seorang yang agak lebih tua dan uzur telah terjatuh tongkatnya. Belum sempat penulis mengambil tongkatnya, beliau telah mengangkat tongkat tersebut terlebih dahulu dengan segera. Tetapi ketika itu, telefon bimbit beliau yang terjatuh dan berterabur baterinya dan penulis sempat mengambil telefon tersebut, memasang baterinya kembali dan memulangkan kepada beliau.

Pengalaman pertama penulis menaiki bas SBS 160 dari Woodlands Checkpoint dan turun di Kranji MRT. Selepas itu, menaiki MRT hingga ke Yishun MRT. Berjalan kaki sejauh 800 meter ke masjid Darul Makmur, sempat solat tahyatul masjid, dan kembali menaiki MRT pulang ke Woodlands MRT. Dari Woodlands MRT penulis menaiki bas SBS 950 (pertama kali juga) untuk ke Woodlands Old Town.



Dan ketika dalam perjalan pulang itu dimana penulis tiada wang kecil ketika menaiki bas 'ting-ting' dan ada pasangan Singapura yg membantu membayar tiket bas dan pemandu bas yang prihatin dan baik hati juga. Pasangan tersebut yang hendak ke JB hanya untuk membeli pakaian yang sedang ditempah. Dan ketika beratur untuk menaiki bas kuning CWL pula, penulis masih tiada duit kecil, dan tiba-tiba ada seorang uncle tionghua memberikan tiket bas untuk ke Larkin kerana beliau menaiki bas SBS 170. Alhamdulillah syukur dengan nikmat.

Blog bukanlah hakmilik kekal.





















28 comments:

  1. Replies
    1. tu jer yg mampu gi obersii., nk balik kampong koya takde senn ;p

      Delete
    2. jom ikut JM next year tolong pikul beg..nak?

      Delete
    3. nak pikul JM no halls (matikla lg), tp masa-elahnye 'takde sen' nk travel koya yee ., huhu2

      Delete
    4. Wakkk... Jay Emm kata... Kalu ada orang yang mampu kalahkan Sweetheart dia... Dia akan bawak org tu travel bersama... He He He....

      Delete
  2. Barakallahu fik..
    Alhamdulillah.. semoga setiap langkah dan niat Allah permudahkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin ya robbal alaminn., tenkiu makk

      Delete
  3. bau apa nie...sapa angkat ketiak nie...huhuhu

    jangan marah...gurau je :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. syhh diam diam je makk., tular ilmu pengaseh namanyerr., ;p

      Delete
  4. rezki tu.. :).. KH baru 2minggu lpas ke Yishun.. naek bas 170 smpai woodlands..hehe..

    ReplyDelete
  5. lama xke sana.. singapore semakin membangun

    ReplyDelete
    Replies
    1. duit pun makin tinggi nilainya., ke duit kita yg merundum jatuh., huhu2

      Delete
  6. Replies
    1. buat sesuatu dgn ikhlas, insha Allah ;)

      Delete
  7. seronok naik bas di Singapore, esp yg 'double-decker'..tengok well-planned development..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy blom penah terai bas double decker singapore, nntila nk terai jugak., selalu nek bas ekspres double decker dr masai ke tbs jeer ;p

      Delete
  8. Masih ada yang sudi membantu ketika kita dalam kesusahan yg mana sebenarnya cuma kita tak tahu siapa diantaranya..

    ReplyDelete
  9. Wak segak bergaya dengan rayban tu..nak pinjam boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko nak pinjam wak ke nak pinjam rayban ke., harharrrr2 matiklarr wak

      Delete
    2. Wak sengaja cari fasal kan....nak anak lanang Wak boleh eheheh

      Delete
    3. harhar2 lawakla JM nih, ingatkan kata2 filem ibu mertuaku, 'kalo haku tak hendak, cucu cicit ko pon haku tak hingin' ., harhar2

      Delete
    4. lgpon, anak lanang wak sumer2 wak tanggung makan minum, takkan wak nak tanggung JM jugak, kowserr ;p

      Delete
    5. anak lanang Wak yg beli rumah tu mesti dah keje...bak sini! ke Wak tak ingin ambik JM yg tue jadi menantu hahaha

      Delete
    6. Bulu ketiak tu cover skit Wakkk.. Keh Keh Keh...

      Delete
    7. bulu ketiak ke bulu lain lain takper show off ye tengku SS devogue tuu, bulu ari ari je takleh nak tunjok., harhar2 matiklah wak ;p

      Delete
  10. Kiranya orang Singapura ni baik hati dan pemurah juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai mak tak penah smpi singapura kah? tular, jauh berjalan luas pandangan ., ;p

      Delete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly