Thursday, 25 June 2015

VICTORIA INSTITUTION



MALAM kelmarin penulis telah berbuka puasa di kelab budak-budak tua sekolah (baca: Victoria Institution Old Boys Association, VIOBA) untuk pertama kalinya. Ini adalah undangan dari rakan penulis yang teruja untuk memperkenalkan pasukan pancaragam (baca: march band) sekolah anak beliau disitu. Mereka seramai 93 pelajar sekolah VI pada hujung minggu ini akan berangkat ke negara Denmark, dimana waktu berpuasa adalah 21 jam ya. Berikut adalah gambiran yang sempat penulis rakam semasa latihan pada malam tersebut.

Nota lalat 1. Penulis bukanlah bekas pelajar sekolah ini. [+ blog bekas pelajar ]

Nota lalat 2. Adakah sekolah Menengah Victoria (Victoria Institution), Kuala Lumpur sebuah sekolah yang paling menyeramkan di Malaysia? Jika paling menyeramkan, kenapa pelajar-pelajar hidup aman damai di asrama disitu? Hrmm. [+ Link ]

Nota lalat 3. Mendiang encik Lee Kuan Yew adalah bekas presiden kelab VIOBA sebanyak 2 kali.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

















32 comments:

  1. salam wak, antara sekolah terbaik kan ini wak, bertuah sapa yang pernah belajar di sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jugak cik kak nasa tuu, sekolah terkenal nih., hihi2

      Delete
  2. 21 jam..lamanya..ialah summertime...syabas utk VI..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama lar jugak, leh pengsan sapa yg terlupa nak sahur pagi tadikk ., hikhik2

      Delete
  3. sy mcm pernah lalu depan sekolah ni..walau pun dah berusia tapi nampk unik sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekolah ni bukan tepi jalan besar, susah nak nampak, kecuali kalo ahkak kena masuk dalam amek gambar jeer ;p

      Delete
  4. salam ramadan selamat berpuasa...anak2 yg meminat musik ni biasanya amat bijak...izin kak bloglist blog ni ya...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadhan jugak ahkak tuu, timekaseh sudi singgah2 komen2 blog sy yg biasa2 aje nih ;p

      Delete
  5. bila nak merasa ke Denmark free kan. sekolah kita dulu x de pulak pertandingan pancaragan sampai negara omputeh..eh lupa, sekolah pondok jer..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bebienornya mereka ada krisis nak pergi ke denmark nih, menurut rakan sy tu, sbb kurangnya sponsor dari pihak swasta dan juga dari kementerian yang berkaitan., semoga semuanya dipermudahkan ya, aminn

      Delete
  6. Replies
    1. terimakaseh yo sudi mampir neng kene ;p

      Delete
  7. Masa saya sekolah dulu..band sekolah ni memang antara yang glamer...
    Sekarang pun agaknya..(hehe..sejak tua ni, memang dah tak follow cerita band2 sekolah ni)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon baru tahu kewujudan band inih., haha2

      Delete
  8. hebat budak2 ni...hebat lagi cikgu yg membimbing. sampai keluar negara interprem

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuari world contest kat KL dorg dpt no. 3, tu yg dorg dpt gi denmark., caiyok caiyok

      Delete
  9. Replies
    1. hehe, timekaseh mak ., haha mcmla sy pulakk ;p

      Delete
  10. sy pggl ni sekolah ank org kaya ;-)

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Wak,
    Kami di sini suboh 3.14.. itu pun sahur ala kadar sebab yang makan time iftar tu tak sempat nak hadam lagi. Bayangkan yang di Denmark tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam, sonok dan meriah kan berpuasa dan meyambut aidilfitri di tempat orang ;p

      Delete
    2. Wak,
      Raya kat sini sepi + sayu Wak.
      Pok Sheikh & Minah Arab tak pandai nak sambut raya.. dia orang sambut Ramadhan jer.

      Delete
  12. Wak...kabare? Selamat berposo yo wak... Bocah lanang wak sekolah situ yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kabare waras yo mbakyu wak seng ayu kuwi., hihi udhu bocah lanang wak yo, anak konco sak opis wak waie ;p

      Delete
  13. lalu je depan V I ni tapi tak pernah masuk pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde ape pon kat dalam tu kalo orang tak minat bangunan lama penjajah yang menyeramkan., hehe2

      Delete
  14. seronok tgk mana2 pancaragam nyer persembahan... seni n minat jadikan diaorg sgt perfect

    pose sampai ke denmark ye mereka? mog berjaya kt sana n selamat menjalani pose selama 21jam... cabaran sungguh

    ReplyDelete
    Replies
    1. seni, minat dan praktis selalu make perfection jugak mak kann, hehe2

      Delete
  15. masa I sekolah dlu, yg tahu sekolah dari kedah ni yg femes sampai mewakili negara bertanding di Jepun.. Rupanya sekolah ni pun bagus.. sana puasa lama kan time summer ni.. harap bertabahlah

    ReplyDelete
  16. Salam ramadhan dan selamat berbuka...

    ReplyDelete
  17. hebat hebat
    nya dorang
    selamat berpuasa

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly