Thursday, 31 December 2015

2015 | A YEAR OF GREAT BLOGGING

2015 random photos from my humble camera lenses.

Alhamdulillah. Sudah setahun penulis menulis dalam blog tiga lalat yang ini.

Ada 76,806 pageviews setakat ini. Oranglain punya blog sudah berjuta-juta lemon pengunjungnya kannns. Untuk mencapai pengunjung ke 1,000,000 (baca: sejuta), penulis kena tunggu selama 13 tahun. *Ketawa.

Berikut adalah entri penulis yang paling banyak dikunjungi.
  1. KISAH BENAR CIK SITI AMINAH JOHOR YANG JALANG (6152 26312) - sebab ada cerekarama TV3
  2. PANTUN MALAM JUMAAT (697 5995) - pencarian popular khamis malam jumaat
  3. LET'S STRIKE SOME FUN (533 847) - selepas menjadi fotografer sambilan tempat penulis memotong rumput
  4. PUNCA UTAMA Imam Masjid Negara DITAMPAR Pak Arab Kini TERJAWAB (301 402) - berita sensasi penulis updet selepas sejam kejadian yang berlaku
  5. TIKET MURAH DAN PANDUAN KE UNIVERSAL STUDIOS SINGAPORE (278 510) - cerita terkini
  6. Zyraroxx's Mini Giveaway: Buasir Otak the Komik (273 317) - kunjungan hebat dari rakan-rakan pelukis kartun
  7. CARINA | JAY (254 352) - kunjungan dari Filipina
  8. SEPTEMBER 2015 TOP COMMENTATORS INTERVIEWS BY 3LALAT - KAK YAN (253 373) - segmen pertama yang berkesan
  9. YUI HIRASAWA (244 263) - pencarian dari peminat anime
  10. KARANGAN AUTOBIOGRAFI AKU SEBUAH BLANGKON (244 632) - cerita yang unik lah sangat
  11. SEPTEMBER 2015 TOP COMMENTATORS INTERVIEWS BY 3LALAT - JARI MANIS (237 373) - segmen kreatif untuk blogger yang popular dan jelita
Berikut adalah perujuk paling popular.

Google (5493)
Sarfaeiz (716)

Berikut pula adalah kekata pencarian popular.

cik siti jalang pantun malam jumaat tigalalat kisah cik siti jalang cik siti aminah cik siti aminah jalang malam jumaat kisah cik siti aminah sejarah cik siti jalang siti jalang Cerita tentang cik siti yang kahwin 100 suami

Pengunjung ramai datang dari negara berikut.

Malaysia
52757
United States
17025
Russia
792
Ukraine
628
Singapore
623
Germany
530
France
293
Kuwait
293
Canada
289
India
276

Top commentator yang paling aktif berkomen dalam blog ini:

1. Jari Manis (449)
2. iryanty ahamad (276)
3. nhhas (201)
4. paridah (200)
5. SalbiahM (171)
6. Qaseh Abadi (145)
7. Mrs. A (143)
8. Farrah MF (140)
9. Scdha Sein (SS) (135)
10. Shamsiah Abdul Rahman (134)
11. Fidah Shah (113)
12. nasa mulia (109)

Berikut adalah statistik entri bulanan:

December (31)
November (122) - cabaran diri sendiri mengepos 4 entri dalam sehari! Terlebih 2 entri pulak ;p
October (33)
September (30)
August (31)
July (20)
June (28)
May (30)
April (30)
March (30)
February (29)
January (30)

Juga, sekarang ini penulis sedang bersemangat membuat projek poskad penpal seluruh dunia melalui postcrossing. Projek "A Poscard I Want" ada dikemaskini di SINI. Semoga dipermudahkan.

Akhir kata, penulis ingin mengucapkan ribuan terimakasih dan semoga berjumpa kawan-kawan lagi di tahun hadapan (2016) ya. InsyaAllah. Dan tidak lupa juga penulis memohon maaf sekiranya komen-komen penulis dalam blog kawan-kawan yang ada mengguris hati dan perasaan. Yang baik itu datangnya dari Allah dan yg buruk datangnya dari diri penulis sendiri. Selamat berblog dan beramal. Amin.

Wednesday, 30 December 2015

TIKET MURAH DAN PANDUAN KE UNIVERSAL STUDIOS SINGAPORE

Oh hi, it's me in Temasek!

Universal Studios Singapore is a theme park located within Resorts World Sentosa on Sentosa Island, Singapore. It was a key component of Genting's bid for the right to build Singapore's second integrated resort. - wikipedia

KELMARIN penulis telah berlarian ke seberang tambak dan pergi melawat pusat taman tema Universal Studios Singapore (USS). Ini adalah entri usikan (baca: teaser) lah sangat. Blog orang lain kena tunggu bertahun-tahun belum tentu updet cerita USS kan. Oleh itu, penulis akan berusaha sedaya upaya untuk updet dalam masa terdekat agar penulis tidak akan lupa. [Total photos: 28 frames]

1. Tiket dibeli atas talian 3 minggu sebelum. SGD66 seorang. Kadar tukaran matawang ialah SGD1 = RM3.05 ;(
2. Perjalanan menunggang cikputih. Tiada kos penginapan hotel, dan pengangkutan awam. Isi minyak petrol ron95 sebanyak rm40.
3. Penulis bertolak awal dan singgah di patung Merlion.
4. Jam 10 pagi tiba dan meletak cikputih di Hotel Hardrock Cafe.
5. Singgah di kaunter pelawat untuk mengambil tiket parkir cikputih. Kalau tidak, harga meletak kereta ialah SGD7 sejam.
6. Masuk panggung Light Camera Action oleh Steven Spielberg.
7. Masuk panggung Transformer dan terpaksa beratur menunggu giliran selama 2 jam. Tetapi pengalaman yang berbaloi.
8. Masuk panggung Shrek dengan ratusan orang pengunjung yang lain.

Tiba di tempat perkumpulan seperti dijanjikan pada jam 4 petang dan seterusnya keluar dari taman tema.

Keluar dari pulau mengikut jejambat Tuas (Second Link) dan berhenti rehat di tempat Rehat dan Rawat Gelang Patah pada jam 5.30 petang.

Nota lalat. InsyaAllah. Entri ini akan dikemaskini dari masa ke semasa dengan memasukkan lebih banyak gambiran. Jangan serik-serik datang sini uools.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

aTi, aDm, and his fiance.

cikPutih at Merlion statue.

kids going to the Singapore River.

Before entering Universal Studios Singapore.

A must icon to be selfie!

Tuesday, 29 December 2015

TAMAN NEGARA PONTIAN DITUTUP ATAS FAKTOR CUACA



HARI Natal kelmarin, penulis telah membawa tunang anak lanang kononnya mahu melawat Taman Negara Pulau Kukup dengan menaiki sampan lima hinggit. Tapi anak lanang diberitahu bahawa kemudahan pelancongan di pulau itu ditutup kerana sedang dinaiktaraf. Maka, penulis membawa mereka ke Tanjung Piai yang terletak bersebelahan sahaja. Tapi sungguh tidak penulis sangka, buah cempedak dah jadi nangka. Kerana Taman Negara Tanjung Piai juga ditutup bukan sahaja kerana sedang dinaiktaraf dibahagian hujungnya, tetapi tiba-tiba air pasang tinggi yang agak luarbiasa sedang berlaku sehingga menenggelamkan pejalan kaki.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Sunday, 27 December 2015

HELPING MY TEENAGE SON LEARN TO DRIVE



KELMARIN untuk pertama kalinya seperti abang dan kakaknya yang terdahulu, penulis telah mengajar anak lanang penulis yang baru lepasan SPM itu untuk memandu kereta cikbibah pepel. Beliau sekarang ini sedang mengikuti kursus undang-undang untuk mendapatkan lesen memandu kelas B (motorsikal) dan D (kereta) sekaligus. Penulis biarkan beliau memandu dibelakang stereng dari simpang ke UniKL limpas tasik biru sehingga ke hujung jalan Sekolah Seni dan berpatah balik sebanyak 3 kali pusingan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Saturday, 26 December 2015

MENANGI PETROL RM10 RIBU SEHINGGA CALTEX BANDAR PUTRA KULAI

Big Fuel Giveaway contest, Caltex Bandar Putra, Kulai

Sila goyangkan inul tetikus pembaca pada gambiran sekiranya ingin melihat imej latarbelakang yang jelas. Untuk pengguna tab atau iPad, sila tap 2 kali pada gambiran tersebut.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Friday, 25 December 2015

BLOG AKU PERGI MUZIUM NEGERI, KOTA LUKUT DAN MUZIUM ANGKATAN TENTERA DARAT

Masjid Negeri, Seremban.

KELMARIN penulis telah berlarian ke tiga buah muzium di Negeri Sembilan. (Total photos: 23). Tujuan utama penulis hendak mencari poskad Negeri Sembilan tetapi tidaklah ditemui.

Satu. Muzium Negeri di Jalan Sungai Ujong.
Dua. Kota dan Muzium Lukut.
Tiga. Muzium Angkatan Tentera Darat, di Pekan Sirusa.

Sebelum itu, penulis telah singgah di Masjid Negeri, Seremban dan juga kedai De Toyz untuk membeli beberapa patung mainan Star Wars. Link: Gambar patung Star Wars.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Rumah Contoh Negeri Sembilan
Replika Batu Megalitik Pengkalan Kempas.


DAMN A NEW ORDER AND WE WILL BE REPLACED



Masa dalam perjalanan menyusuri jalan di bandar Seremban pagi kelmarin, mata penulis tertancap pada sebuah kedai mainan bernama De Toyz. Sejam kemudian penulis kembali dan tiba di depan pintu kedai 5 minit sebelum pintu dibuka. Mulanya hanya sekadar jualbeli tingkap (baca: window shopping) tetapi akhirnya terbelilah juga 2 patung mainan Star Wars itu. Demm.

Thursday, 24 December 2015

HADIAH SEGMEN APAKAH SAYA TELAH DITERIMA



ALHAMDULILLAH hadiah dari segmen Apakah Saya anjuran cik kak Fida Z Ein telah selamat penulis terima kelmarin. Punyalah banyak hadiah yang penulis terima iaitu sekotak 25 uncang teh Bharat, 3 jibik magnet petisejuk (baca: Fridge Magnets) dari Sarawak dan Cameron Highlands, bakul kayu dan bijirin lada hitam kailan.

Terimakasih penulis ucapkan semoga kita terus menjadi rakan siber yang baik-baik sahaja. Amin.

Wednesday, 23 December 2015

SAYANG SAYANG SAYANG



KELMARIN penulis telah berjaya mendaftarkan anak lanang bocah cilik penulis itu masuk darjah satu sekolah agama. Ada kekalutan dalam aturcara majlis Minggu Ukhuwah Sekolah (MUS). Mula-mula disuruh datang jam 7.30 untuk upacara majlis, perasmian, ceramah motivasi keibubapaan dan ikrar. Majlis dijangka selesai jam 10 pagi. Tapi jam 8pagi cikgu-cikgu baru terhegeh-hegeh hendak menyiapkan meja pendaftaran ibubapa, dan juga pentas penceramah. Dan bila jam 8.30pagi, pengacara majlis membuat pengumuman bahawa pendaftaran anak dan pembayaran yuran dibuat dahulu sebelum majlis bermula.

Dipendekkan cerita, majlis bermula jam 9.30 pagi, melayan ceramah Ustaz selama sejam dan pengenalan sekolah oleh guru berbadan besar selama sejam juga dan majlis tamat jam 11.45 pula. "Sabar sajerlah kanda," bilang isteri penulis melalui khidmat pesanan ringkasnya (baca: sms).

Cuma penulis rasa tergelak juga melayan penceramah motivasi Ustaz yang berjenaka bertanya pada para makcik bagaimana berkata sayang kepada suami yang tersayang dengan 15 kali perkataan sayang sambil menghitung mengguna jarinya.

Tuesday, 22 December 2015

COMIC FIESTA 2015

The ticket belong to aQi.

KELMARIN penulis menghantar kaum kerabat penulis dan rakan-rakan mereka ke Pesta komik (baca: Comic Fiesta 2015) di The Mines. Tetapi penulis tidaklah masuk ke dalam dewan pameran dan hanya mengambil gambiran di luar sahaja.

Monday, 21 December 2015

DOCTOR BRUSH



PAGI kelmarin tiba-tiba ada latihan kebakaran (baca: firedrill) di tempat penulis memotong rumput ini. Berteraburanlah penulis berlarian 13 tingkat yang mengakibatkan longgar lutut atas dan bawah.

Tiba di tempat perkumpulan, ternampaklah penulis akan tumbuhan bunga ini yang dipanggil 'berus doktor' (baca: Doctor Brush, Ceylon or Wild leadwort), atau nama saintifiknya 'Plumbago zeylanica'. Orang kampung penulis panggil 'Godong Encok' atau 'Daun Encok'.

Sunday, 20 December 2015

THE FORCE AWAKENS

Han Solo: My son will kill me ...

MALAM kelmarin penulis telah berlarian menonton wayang tayangan perdana hari pertama Star Wars 7 The Force Awakens. Cerita yang menarik walaupun hampir sama saja kesudahannya dengan filem-filem yang terdahulu (episod 4, 5 & 6).

Kalau ada yang bertanya, penulis bagi 4 bintang sajalah. Tapi yang penulis bengang dengan abang sado (dengan anak kecil yang merengek) yang duduk dikerusi belakang penulis yang asyik menendang-nendang kerusi penulis dari bermulanya iklan sampailah akhir dihujung kredit. "Ko*te panjang agaknya," getus hati penulis sahaja.

Saturday, 19 December 2015

KLCC NIGHT PHOTOGRAPHY WITH ANAK LANANG



PETANG kelmarin, anak lanang penulis yang baru merdeka dari peperiksaan SPM telah tiba di KL bersama-sama konco Cino nya. Malam pula penulis membawa mereka jalan-jalan KLCC sudah.

Thursday, 17 December 2015

MY GIRL ASKED ME TO LOOK AFTER HER TORTOISE



MALAM kelmarin tuan punya kura-kura, si anak wedok penulis yang itu telah tiba ke rumah merpati penulis. Rindunya pada si kura-kura itu bukan kepalang. Sekarang, tuan punya kura-kura dan kura-kura itu sendiri sedang menaiki bas ekspres bersama-sama pulang ke gagang.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Wednesday, 16 December 2015

YUI HIRASAWA



PESTA komik pakaian ragam anime (baca: Cosplay at Comic Fiesta) akan diadakan di The Mines hujung minggu ini. Jangan nanti pembaca cakap yang penulis tidak memberitahu tentang pesta ini. Kaum kerabat penulis yang remaja itu serta rakan-rakan mereka sudah mempunyai rancangan masing-masing. Tetapi penulis tidak pasti samada ingin masuk ke dewan pameran seperti tahun-tahun lepas ataupun tidak.

Gambiran patung mainan Yui Hirasawa diatas telah dibeli oleh anak lanang tahun lepas di KL Convention Center (2014).

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Updated. Ini gambar yang asli yang penulis tangkap:

Monday, 14 December 2015

SHELL & LEGO PODIUM AND TANKER



KELMARIN penulis telah berlarian ke beberapa stesen minyak Shell untuk mencari kereta dan minifigure Lego. Esoknya adalah hari pertukaran Lego yang baharu, maka penulis merasa tercabarlah juga. Akhirnya di stesen minyak yang baharu dibuka dibelakang rumah hinggap penulis akhirnya berjumpa.

Updated. Pada pagi kelmarin, penulis pun berulang ke stesen minyak Shell yang sama untuk mendapatkan lori tangki minyak (Shell tanker) Lego. Dan penulis biarkan anak lanang bocah cilik sendiri yang memasang dengan jayanya sambil menyanyikan lagu "Everything Is Awesome".

Sunday, 13 December 2015

SUNFLOWER SEED & PLANT: THE REVISIT



SEPERTI yang penulis jangka, makanya selepas 3 minggu penulis berlarian lagi ke kedai hiasan dalaman untuk melihat bunga matahari yang sedang mekar berkembang. Sila jolok untuk entri bulan lepas di SINI.

Dan lihatlah perbezaan saiz bunga matahari dengan anak lanak bocah cilik penulis dibawah ini.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



Saturday, 12 December 2015

INFLATION

Nestle's kit kat green tea ice cream with wafer chocolate stick in the center.

Assalamualaikum dan salam pagi jumaat semua kawan-kawan penulis lah.

HAMPIR separuh dari harga sarapan di bilik makanan (baca: pantry) kak Uda (bukan nama sebenar) sudah naik lima posen. Dan penulis tidak baharu tahu nama buah kak Uda (dibawah) yang selalu ada di meja tempat letak makanan ini. Namanya buah delima (baca: Pomegranate).

Nota lalat. Updated. Gambiran aiskrim Nestle diatas penulis baru beli dari kedai tujuh sebelas (baca: 7 eleven) dan ingin cuba merasa perisa Kit kat green tea dan ada sebatang coklat wafer didalamnya. Mungkin ada orang lain yang minat, tapi penulis rasa inilah kali terakhir penulis membelinya.

Blog bukanlah hakmilik kekal

*Kena order thru telephone.

Buah I dont know the name. Buah delima (Pomegranate)

Thursday, 10 December 2015

HOW TO TURN LIMAU PURUT INTO LIMAU NIPIS



PERBEZAAN limau purut (kaffir lime) dengan limau nipis (key lime) adalah dari segi luaran kulitnya yang menggerutu. Manakala limau kasturi (calamondin) lebih kecil dari limau nipis dan popular untuk dibuat air minuman sejuk.

Sudah lama penulis tidak berpantun;
Limau purut di tepi rawa,
buah dilanting belum masak
sakit perut sebab tertawa,
melihat kucing duduk berbedak
Nota amaran lalat. Ini entri merapu. Kebosanan mencipta kelainan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.


Thor: "Guys, follow the flow to the right! Don't play play!"

Wednesday, 9 December 2015

DIY: HOW TO ASSEMBLE TOY CAR



KELMARIN penulis telah mengisi minyak di stesen minyak petrol Shell dan mendapatkan kereta mainan Lego Ferrari 250 GTO warna biru pula. Selalunya anak lanang bocah cilik yang akan memasang kereta mainan Lego yang didapati, tapi kali ini penulis sudah menggatalkan jari jemari untuk mencuba memasang sendiri. Percubaan yang agak mencabar walaupun ada kertas arahan yang dilampirkan bersama.

The poster sila jolok di SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



Nota lalat. Updated. Gambar Shell Lego dibawah ini (sebagai rujukan) sebenarnya penulis telah beli bulan lepas (21/11/15). Semuanya telah dipasang oleh anak lanang bocah cilik.

Tuesday, 8 December 2015

I WON 2 GIVEAWAYS TODAY

Continued from previous EPISODE .

PENULIS bukanlah blogger tegar yang suka sertai GA (baca: giveaways). Tapi minggu lepas penulis telah sertai 2 mini GA dari rakan-rakan blogger yang best-best itu. Walaupun sekadar suka-suki sahaja, penulis telah berjaya memenangi kedua-dua giveaways itu dan bakal mendapat hadiah cenderahati.

Pertama. Segmen Apakah Saya...? Pemenangnya Adalah..... Alhamdulillah penulis berjaya menjawab dengan betul dan menjadi pemenang pertama yang menjawab soalan cik kak Fida Z Ein. Oleh itu, penulis menang 2 hadiah cenderahati rahsia.

Kedua. Dan calon-calonnya... dari blog Zyraroxx. Untuk mini giveaway ini, penulis berjaya menjadi peserta kedua mendapat komik Buasir Otak The Komik. Syukur juga.

Kelmarin cik Zyra teringin betul nak tahu sambungan komik tersebut sebab ada tulisan 'to be continued' di situ. Dan tanpa membuang masa, penulis sempurnakan cerita sketsa tempohari pada entri ini. Diharapkan cik Zyra berpuas hati.

Akhirkata, penulis mengucapkan ribuan terimakasih kepada penganjur giveaways terutamanya kepada cik kak Fida Z Ein dan juga cik Zyraroxx itu dengan ucapan, "hadiah bila nak sampai nih?" Kihkih2

Blog bukanlah hakmilik kekal.

The End! Thanks.

Nota lalat. Updated. 9/12/15. Penulis telah terima buku komik dari cik Zyraroxx. Terimakasih dan harap maklum.


JOHOR PRINCE TUNKU JALIL DIES AT 25 AFTER BATTLING LIVER CANCER



KELMARIN penulis sempat lagi berlarian ke makam Mahmoodiah dan masuk untuk pertama kalinya kedalam makam diraja.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Monday, 7 December 2015

HUNGRY?

Hungry? Grab a Snickers.

KADANG-kadang kalau terasa lapar dan tidak mahu makan nasi, penulis akan membeli coklat bar (baca: candy bar) untuk dimakan dalam perjalanan yang agak jauh. Tapi selalunya juga, penulis tidak menyentuh pun coklat bar itu.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

KALENDAR KUDA



SEKARANG ini cuti sekolah hujung tahun sudah bermula. Makanya penulis telah dikerah untuk membeli pakaian sekolah kaum kerabat di kedai pakaian di pekan koboi seperti biasa. Uncle taukeh kedai pun sudah kenal, dari anak lanang yang tua hinggalah yang paling kecil. "SEkalang sulah tingal dua olang anak sekolah lagi ah?" katanya. Seperti biasa juga, usai membayar harga pakaian, penulis tidak akan lupa meminta kalendar kuda.

Tapi tidak semua pakaian sekolah ada di kedai pakaian itu, maka penulis terus berlarian juga ke pasaraya Kipmart sambil membeli sayur-sayuran, ayam, ikan dan barang keperluan dapur lainnya.

Blog bukanlah hakmilik kekal.







Sunday, 6 December 2015

YEO SEKELUARGA

Restoran  Makanan Laut Yeo Sekeluarga, Gelang Patah

MALAM kelmarin penulis telah berlarian ke Gelang Patah untuk makan malam sempena harijadi penulis yang ke (ehem ehem). Biasanya sebelum ini penulis akan ke restoran Saujana, tapi kali ini untuk pertama kalinya penulis ingin mencuba restoran cina Yeos bersebelahan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

PTP as background

Sotong goreng tepung and sup sayur.

Prawn goreng butter.

Ikan siakap masak stim.

Kids we have.