Thursday, 7 January 2016

IP MAN 3 : WING CHUN LEGEND AND BRUCE LEE FORMER TEACHER



MINGGU lepas isteri penulis (yang itu) telah berguling-guling mengajak penulis menonton wayang Dilwale yang dibintangi oleh Sharukh Khan dan Kajol. Walaupun penulis bukanlah peminat tegar filem Hindustan, tapi siapalah tidak sayang bini, tapi ada mak kann, kanns? Tapi belum sempat penulis kata setuju, beliau sudah membuat tempahan untuk pergi dengan rakan sekerja beliau yang masih anak dara belaka. Jadi penulis mengalah sahaja.

Dan kelmarin malam, penulis bersama anak lanang yang baru habis SPM itu pun bergadang menonton wayang Ip Man 3 ditengah malam. Cerita klasik yang biasa, hero lawan gengster ramai-ramai, sorang lawan sebelas orang, nasib baik ada pembantu hero juga. Dan pertarungan Ip Man dengan Mike Tyson selama 3 minit juga tidak kurang hebatnya.

Dan bila penulis membuat sedikit rujukan, penulis baru tahu bahawa Ip Man adalah orang sebenar dan pernah menjadi guru kepada lejen Bruce Lee. Dan penulis pun baru teringat ada aktor yang berlakon sebagai Bruce Lee juga. Secara peribadinya, penulis bagi 4 bintang saja lah dan amatlah berbaloi untuk peminat aksi kungfu yang mantap lagi menghiburkan.

Dan baru semalam, isteri penulis (yang itu) sudah merancang untuk menonton Dilwale sekali lagi katanya.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

52 comments:

  1. HEBAT SUNGGUH FILM DILWALE NI YA XPUAS ISTERI WAK TONTON SEKALI...IP MAN XPANDANGPUN HEH..HEH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe2, lain org lain minatnye makPah kann., ;p

      Delete
    2. orang perempuan lebih prefer citer jiwang berbanding gaduh-gaduh kan wak..

      Delete
  2. wak da tengok Ip Man 3.. tak hajak.. *hentak2 kaki*

    recommended tak ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole hajak keewww., jauh penang tuuuh., harhar2., ofcozla recommended utk peminat kungfu tegar sbb penoh aksi dan seni choreography yg mantapp ., hehe2

      Delete
    2. kang dah hajak jangan tak nak pulak..

      Delete
    3. alaaa... pejam mata pun sampai penang ni wak.. *dalam mimpi.. ngee*

      kak sal, dah hajak, mesti la nak.. :D

      Delete
  3. Memang Ip Man based on true story.. tu yang pulun tengok.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kenal maka tak cinta, kan cik siti ., hewhew2

      Delete
    2. saya nak ajak kawan saya tengok,tp dia tak tgk first two movies,dia takut tak faham.pastu tengok filem the forest.pastu menyesal..huahuahua

      Delete
    3. ohh.. itu end up dengan perasaan nyesal tu..? hik2

      Delete
  4. Wah...ok kali ni wak kena ikut mak tengok dilwale...lepas tu wak share ya...berapa bintang....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aisehh mak PC nih, wak dah tulis besor2 tu 4 bintang yee., ke wak yg makin rabun nih., hikhik2

      Delete
    2. mak PC tanya pasal Dilwale lah wak..

      Delete
  5. Walau suka cita hindustan...tak pernah lagi tgk kat wayang. Selalu tgk kat tv atau beli cd/dvd je. Dah tgk nanti boleh la hapdet sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak tak tenok lagi dilwale tuuh, mak Fidah gugel jeeer ramai makcik2 yg jatuh cinta dgn wayang sharukh khan n kajol nih., hehe2

      Delete
  6. Replies
    1. dah lama tukar header, dah seminggu pon tukar., mak yg lama tak datang blog biasa2 wak nih kann., huhu2

      Delete
  7. Diwale wak dah tengok ye...best tak wak..bape bintang wak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aisehh, brape kali nak cakap daa, wak tak tenok dilwale lagi yee., harap maklum., ;p

      Delete
  8. oooooo org umah ajak tgk dilwale takmo tgk ipman blh lak ek wak....

    dana pnh tgk ip man 1 ngn 2 yg 3 ni blum berkesempatan lg, dh tau dr filem pertama lg yg ip man ni kisah benar n guru bruce lee... sbb tu ramai peminat filem nih... aksi kungfu nya mmg syok di layan

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan wak taknak temankan bini ye mak dana tuuh, blom sempat lagi ikut bini dh ajak anak2 dara pulak., huhu2

      Delete
  9. wah dilwale dak khatam berapa kali tu puan isteri? tapi ipman memang best sebab pelakon dia tenang je selalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru skali mak ye., nk ripit dilwale esok malam katanyer., huhu2

      Delete
  10. Replies
    1. sodayy kan kalo bini tersayang mati sakit kanser., huhu2

      Delete
  11. Replies
    1. silala singah komen2 ye mak nayfatimah tuuh., ;p

      Delete
  12. org keberapa ntah ckp citer ni best!~

    ReplyDelete
    Replies
    1. abestu bile mak nak gi tenok citer nih., hehe2

      Delete
  13. bila la saya nak dpt tgk dilwale :(
    hu huhu weekend ni kah? in shaa Allah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 wiken nih maseh ditayangkan dipanggung berdekatan., kalo tak, tungu je download., huhu2

      Delete
  14. Saya hari2 berkungfu wak.
    Balik keja blm tukar baju dah hai yah! terjun ke dapur.
    Belum sempat nak cuci bekas bekal n botol susu bagai anak dtg peluk kaki lagi skali sy hai yah! angkat dia tinggi2 bwk terbang landing dpn tv. Blm smpat nak buka kartun kat tv lg 2 ank dah gaduh sebab kakak kena otromen dgn adik dia lg skali sy hai yah! buka kekuda bg warning sapa2 gaduh mlm tu tdo sniri mama xkawan. Hai yah lg ke dapur settle sinki n kutip baju kotor masuk mesin baru nk start siapkan brg2 masak smbil yg kecik duk ngemas laci kabinet yg no 2 repot nk membuang nk gi blk air. Hai yah! lari laju2 gi blk air. Cukuplah brenti sini. Dh mcm entri dh pulak. Nyampah lak wak tgk kang. Hehe.

    Oh ye, ini bukan kung fu wing chun. Ini kungfu kan cheong ye wak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harhar2 tetibe mak siti berkungfu dlm blog wak la fulakkk., ;p

      Delete
  15. smpai 2x bni wak nk p ea.. yui xtgk2 pun.. xmnt lg..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikhik2 peminat tegar sharukh khan katanyer., ;p

      Delete
  16. Kuat gak penanggan cite baru si sahrul khan dan kajol tu yek...nasib hakak tak suka sgt cite industan ni...cerita kuntau2 camtu pon tak berapa suka sangat...nasib baik sekali lagi...:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. abes skrg mak garam dgn cikboss suka tengok movie ape fulakss., mesti yg ganass ganasssz kannnns ., kehkeh2

      Delete
  17. mesti best cerita dilwale itukan, sampaikan nak tengok lagi, saya masih tak berkesempatan nak tengok...

    oh IP man pun best juga tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, muvie skrg byk yg best2., layannn je mak ;p

      Delete
  18. suka lg ip man dr dilwale..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikceria dh tenok dua2 movie tu keeew., hehe2

      Delete
  19. saya nak tengok wayang dilwale tapi macam tak jer sebab dah download.hahahahaha. tu pun x sempat nak tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dilwale download pirate lanun tuuh clear tak? ada subtitle? harhar2

      Delete
  20. ahahaha Wak pegi la bawa isteri Wak (yang itu) tengok Dilwale.. baru romentik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak romentik x semestinye tenok wayang dilwale., ek eleh cik siti tuuuh., harhar2

      Delete
  21. wak dilwale memang untuk para isteri wak, Ip man tu wak jelah layan yerr :)

    ReplyDelete
  22. Selamat menonton dilwale wak.. Dah lama aiza tak menonton wayang..

    ReplyDelete
  23. Selamat menonton dilwale wak.. Dah lama aiza tak menonton wayang..

    ReplyDelete
  24. Bukan main lagi orang rumah wak layan Hindustan :)
    Sehingga ke hari ni dah berapa kali tonton, wak?

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly