Wednesday, 15 February 2017

HOW TO CREATE A HOVER EFFECT ON BLOG IMAGE

Depan kacang siam, belakang kacang Vietnam. Jangan cakap wak tak payung.

Kelmarin, anak lanang penulis dan isteri barunya telah pergi ke Phuket Siam untuk berbulan madu. Bila balik dibelikan penulis kacang siam.

Pada tarikh yang sama, rakan penulis yang pemandu Uber itu juga ke Hanoi Vietnam bersama bekas rakan2 sekerja bank beliau. Bila balik dibelikan penulis kacang Vietnam.

Tapi sebelum mereka pulang, penulis telah memesan dibelikan poskad Siam dan Vietnam masing-masing. Tapi penulis lebih gumbira kalau mereka dapat mengeposkan poskad-poskad tersebut dari sana disana.

Cerita lalat lain. Ibu jiran penulis, encik Will, yang berusia lebih 90 tahun telah meninggal dunia. Baru saja minggu lepas penulis lihat nyonya itu masih sihat berkebun.

Cerita lain lalat. Tadi pagi penulis berjumpa semula 2 orang rakan penulis yang sama-sama bertugas semasa penulis mula-mula bekerja memotong rumput 16 tahun dahulu di Key Ell. Sekarang giliran mereka pula menjadi suami mingguan (baca, weekend husband).

Cerita lain2 lalat. Ada rakan bertanya macamana penulis membuat efek "mouse hover" sekejap terang sekejap kabur pada gambar2. Bukannya penulis kedekut ilmu sebab ilmu bukan boleh dibawa mati. Dalam blog terdahulu penulis ada tunjukkan tapi tiada seorang pun yang ingin membuatnya. Sedih kan. Boleh sahaja bertanya kepada pakcik gugel di SINI. Tapi kalau ada rakan2 lain yang ingin bertanya, bolehlah emel kepada penulis. Jangan cakap wak tak payung.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Depan poskad Siam, belakang poskad Vietnam.

25 comments:

  1. hahahaha.. wak dah berkecimpung dalam dunia tutorial jugak

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah rezeki kacang Siam dan kacang Vietnam ya wak..krup...krap..krup...krap ni wak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. leh patah katil kalo makan gitu mkcik PC yee., hahar2 atau patah gigi

      Delete
  3. mintak skit kacang tuh wak... peberet kite tuh...

    hmmmm psl imej tu bkn takmo tanya tp sbb mls nk mencuba bt heheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. psl imej poyo tu xper la mkcik., suke suki jeeer., ;p

      Delete
  4. wakkk

    nak kacangggg

    sekilo... pos ke Putrajaya ekk..
    ekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. mehh mkcik julieter, bak alamat umh putrajaya, wak hntr poskad je larr., bolee?

      Delete
  5. ok nanti nk juga la dibuatnye tapi sekarang ni malas ...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Wak,

    Next post saya nak try hover effect laa.. hehehehe
    Thanks for sharing..

    Nota kaki : Bebulan lalu saya ada hantar postcard Cameron kat Wak, ntah dapat ker idak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bebulan? hrmm memey x dapek la poskad cameron yg chantek jeliter tuuuh., huhu2

      Delete
    2. aiyahh, cik kak leeza dh tukar blog keeew., apsal x habaq., hahar2
      blog http://whateverapa-apasahaja.blogspot.my/ tu memey x updet erk.,

      Delete
    3. Blog lama akan ditinggalkan bersawang dan sekarang menetap di rumah baru : Lady in Red Planner.. Harap maklum, hehehe

      Delete
  7. Sedap nampak kacang tu..
    Kita kat sini makan kacang cap tangan Ngan Yin aje lah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kacang gajus je mkcik., alaa org kampong wak panggil pistachio., ade jual kat petronas., hahar2

      Delete
  8. dulu ms pakai mac mmg rajin wak sy buat cm ni tp laa ni da pakai pc biasa trs xde mood heheheh

    ReplyDelete
  9. Kacang Siam pernah makan, tp Kacang Vietnam x prnh lagi 😄

    ReplyDelete
  10. Wahhh hebatlah pakcik tiga lalat ni =)

    ReplyDelete
  11. Kenapa kirim poskad je. pegi lah ke siam.
    mmg best Jamesbond Island tu.

    ReplyDelete
  12. Untunglah wak dapat kekacang dari oversea lagiks!

    ReplyDelete
  13. wow jamesbond island katanya...

    hihihi

    ReplyDelete
  14. Seronok dapat buah tangan dari mereka yang pergi bercuti. Tapi lagi best kalau kita yang pergi bercuti eheheh

    ReplyDelete
  15. haha..wak, sayalah tu orang yang bertanya. masa Wak share first time tu kita belum saling follow-memollow kot?. Yelah, nanti saya buat.

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat