Sunday, 23 August 2015

BERITA DARI SEBERANG



KADANG-KADANG bila penulis membaca suratkhabar dari seberang tambak seperti membaca berita dari parti pembangkang sahaja.

Cerita lain. Kelmarin penulis sudah membawa setangkai pisang emas lemak manis (Musa acuminata Colla, Lady's Finger) ke tempat penulis memotong rumput ini. Rakan tugasan dari India memberitahu, di India pisang ini dipanggil pisang cina. Manakala di negara orang putih, bangsa cina selalunya dipanggil kuning (baca: yellow) kerana kulitnya yang berwarna kuning dan hatinya yang putih bersih. Kahh.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

13 comments:

  1. Wak,
    K.Sham tengok pisang emas pun sedappppp jer.
    - last sekali makan, Sept 2014.

    ReplyDelete
  2. pisang emas makan gitu pun sodap :))

    ReplyDelete
  3. PISANG NI BUKAN JENIS PISANG EMAS..ADA YG GELAR PISANG PADANG...PISANG EMAS AIR...SEDAP DIRAMAS BUAT KODOK, LEPAT PISANG, APAM PSANG KEK PISANG DLL.........................

    ReplyDelete
  4. pisang emas dibawa belayar

    masak sebiji diatas peti

    WAK TOLONG SAMBUNG..

    ReplyDelete
  5. Sedap dilenyek buat cengkodok..untuk santapan petang dengan milo panas..

    ReplyDelete
  6. Terfokus kat M'sia tertinggal sebagai destinasi perlancongan... Untung lah pelancong luar datang Malaysia ni... Bukan takat boleh beli barang murah... Beli kedai pon dah mampu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. org mesia xmampu melancong dlm negara..hehe

      Delete
  7. wah eja Malaysia mcam tu je M'sia.. shoft formnye

    ReplyDelete
  8. Pisang emas dibawa belayar,
    masak sebiji diatas peti..
    Pisang dah masak apa tunggu lagi,
    masuk perut senang hati..
    haha..

    ReplyDelete
  9. ohhh..mujur bukan otaknya kuning, heeee~

    ReplyDelete
  10. saya ni tahu mkn pisang tapi byk nama pisang saya x tahu ... heheheee

    ReplyDelete
  11. mooootong rumput kejenya hari2.. bila masa rumput nak tumbuh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaahahah....betul jgk eh..tinggal tanah je

      Delete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat