Friday, 6 January 2017

WHAT TO DO IF YOUR CAR BREAKS DOWN ON THE ROAD - FOR DUMMIES

The last car.

Selepas sarapan lontong masai, penulis pun berlarian ke tempat tugasan memotong rumput.

Tiba-tiba isteri penulis (yang itu) menelefon dan berkata dia terlibat dalam kemalangan. Habislah cikbibah pepel itu - siapalah tak sayang bini, tapi ada mkcik kann, kanns. Lalu penulis pun terus ke tempat kejadian tersebut. Lima buah kereta sedang bercium bontot ke bontot, pipi ke pipi. Aduhai.

Penulis telefon balai polis masai. Balai polis telefon balik penulis.
Abang ahKuang trak tunda pun tiba, kata balai polis yang suruh datang.

Dua kereta boleh dipandu terus ke balai polis trafik seri alam.
Tiga kereta terpaksa ditunda.

Buat laporan polis. Tunggu sarjan yang tidak dapat dihubungi untuk buat siasatan.
Ahkak polis suruh balik dulu tapi kene hubungi sarjan dalamasa 24 jam.



Nota lalat. Sebenarnya penulis ingin bercerita pasal melayan kerenah birokrasi balai polis trafik juga. Dengan arahan tidak boleh membawa kereta ke dalam kawasan parkir balai walaupun ruang parkir punyalah besar semedang. "Wak bukan pegawai penyiasat kan? Wak kene parking kat luar tepi longkang, tapi jangan parkir kat line double kuning ya," perintah abam polis penjaga pintu masuk yang sedang pegang senapang m16 itu. Begitu juga dgn sarjan yang bertugas tak dapat dihubungi itu walaupun sudah hampir sejam menunggu, "mukin sedang naik motor, mukin tengah dalam dewan bicara mahkamah ada kes, dia off tefon," kata ahkak polis kaunter. "Mukin sarjan dah kene langgar lori masa naik motor tu," getus penulis dalam hati sahaja.

Abang ahKuang tunda trak ikut saja kemana kami pergi sebab berharap kereta yang rosak akan masuk ke bengkelnya.

Isteri penulis (yang itu) kehilangan iphone nya juga semasa sibuk panik kehulu kehilir tadi. Salah letak dimana kemana.

Malamnya, bila penulis bertanya kepada isteri (yang itu), beliau pun memberitahu yang abang ahKuang trak tunda akan kawtim dan minum kopi dengan sarjan polis pasal kes kemalangan itu pada malam ini juga. Good lah.

Nota lalat lain. Tajuk entri penulis sengaja tukar dari "kancil tersepit ditengah-tengah" ya.

Nota lalat lain lagi. Sebenarnya baharu minggu lepas isteri penulis (yang itu) sibuk bercerita dan berkeinginan untuk membeli kereta myvi yang baharu. Memang betullah kata orang, sehinggakan kereta viva itupun sudah pandai merajuk pula seperti meminta-meminta disondol. Kann.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



The fourth car.

The culprit is the old proton saga which engine suddenly died and stopped in the middle of the Pasir Gudang highway.

Are you looking at me?

Lanun Johor - the pirates.

Kancil yang tersepit ditengah-tengah.

5 comments:

  1. Alahai wak... alhamdulillah isteri wak x apa2. Btw sarjan tu apa kabar? Kih3..

    ReplyDelete
  2. Kalau dah kata accident gitulah
    Tapi yg malang yg dok tengahlah - jadi sandwich.

    ReplyDelete
  3. Alahai..kesiannya.. nasib baik buah hati wak lalat xde pape..itu yg lebih penting,...

    semoga dijauhkan diri kita dari musibah akan datang. amin2..

    ReplyDelete
  4. moga urusan dipermudahkan..sana dahlah mmg area jem, bertambah stresslah dengan jem tambahan tu ye..huhu

    ReplyDelete
  5. Hadoiiii... japan raya d jaybee n pg mmg menyeramkan.
    Bulan lepas ke sana... rasa memang tak mahu kembali lagi ke sana.

    Jaybee transform dengan gilang gemilang n sesak di mana2. Kereta lori semua laju macam mengejar ... errr tak pasti mengejar apa.
    Hihihi

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly