Thursday, 19 January 2017

THE STORM IS COMING

Mekar Bergading.

Hari ini penulis tiada cadangan untuk naik kapal. Tapi tiba-tiba ada pula kerja yang harus diperiksa diatas kapal. Cuaca pun mendung seperti hendak turun hujan nampaknya.

Ingatkan panas hingga kepetang, rupanya hujan pada jam 4 petang semasa penulis masih diatas kapal. Hujan pun turun dengan lebat anjing dan kucing. Guruh berdentum dengan halilintar sambar menyambar. Aduhai. Terpaksa penulis bertahan sejam lamanya sehingga hujan reda dan turun ke pejabat.

Nota pengajaran lalat. Lain kali bawalah payung sebelum hujan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Temporary bridge to the ship.

Tie the ship to the ground.

Inside the engine room.

A view from the ship.

Oh hi.

Blame it on the rain.

People says, keria melaka memey sedap dan nikmat. Tq.

Video pendek penulis sempat rakam dan persembahkan untuk rujukan masadepan sahaja:


21 comments:

  1. ooo..engineer kapal..besarnya kapal tu, mcm titanic..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan mkcik bukit, titanic la yg besar mcm kapal tuu., hahar2

      Delete
  2. Wak buat sy teringat masa *muda2 dulu pernah swing dari supply boat ke barge dlm cuaca buruk pukul 9 mlm di perairan labuan. Pikir2 blk skrg rasa mcm ngeri pulak.

    *skrg dh tua :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg dh *tua anak dh berderet2 ramai okayla kan cik siti kann., hahar2, ade org dh tua tp xde anak gak., eyh?

      Delete
  3. Tak boleh dok dalam kapal.
    Rasa menakutkan.
    Sebab rasa macam sempit dan melemaskan.
    Pastu takut lemas.
    Fobia gara2 menonton filem (tak ingat tajuk) masa berumur 13 tahun - kapal tenggelam.

    Ok tak berani.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikHuda ade tenok muvie tenggelamnye kapal vanderwijk.?, kalo tenok mesti meleleh2 air hidung., hahar2

      Delete
  4. Wak nak naik kapal sekali wak..nak buat field visit. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole je mkcik anis ., tp kene naik sendiri ye., wak x larat nak kendong., hahar2

      Delete
  5. Seronok agaknya kerja atas kapal ni Wak.
    WP naik sampan pernahlah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tugasan je mkcik, ape yg sonoknyer., huhu2

      Delete
  6. Lama tak tengok kapal. Wak, ada kerja kosong tak nak apply? utk saya ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai la cv., jgn ckp wak x payong yee., ;p

      Delete
  7. owh..gitu rupanya. tak makan nasi arab dah la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi arab? hahar2, wak je gelojoh tapi tak desperate ye mkcik., hahar2

      Delete
  8. huiiisshhh besarnye kapal .... hebat pakcik lalat ni rupanye ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. xlah hebat mana mkcik eima ye., keje potong rumput mcm bangla je pon., huhu2

      Delete
  9. Ibu sham sampai ke laaa ni xdan nak merasa kuih keria yang sgt viral tu..

    ReplyDelete
  10. Angan2 nak berkhidmat kat situ jugak...

    ReplyDelete
  11. wahhh best nyer keje atas kapal...

    ReplyDelete
  12. Wahhh . Best nya keje Tuan .. hebat lahhh.. sure Tuan Champion kann ...

    ReplyDelete
  13. Wahhh . Best nya keje Tuan .. hebat lahhh.. sure Tuan Champion kann ...

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat