Wednesday, 11 December 2019

PROTON IS STILL A JERK



Kereta Proton Saga Flx anak lanang yg penulis guna minggu ini masih bermasalah.
Masih tersentak (baca, jerking) bila berhenti di persimpangan lampu trafik.

Tambah parah bila kadang2 gear tidak masuk pula.
Aiyah. Manyak bahaya maa.

Kamus lalat. Gear - /géar/ selengkap roda bergigi yg dipasang dlm sesuatu jentera utk menggerakkan bahagian-bahagian lain dgn kadar kelajuan yg berbeza-beza.
Link lalat. His new car (2014).

Sekarang penulis sedang mencari pomen yg boleh dipercayai.

Kemaskini lalat. Akhirnya tadi malam penulis pun sudah buat temujanji dgn pomen yg penulis jumpa dalam mukabuku (FB).
Nama mukasurat ialah Tuned By CamPro Rules.
Ala mcm pomen Savvy bawah pokok ceri tuh.
"Recommended: Engine decarbonize 3 + servis throttle body + tukar petrol filter + servis MAP sensor + tukar spark plug + breather filter + cvt oil levelling + computerized cvt clutch adaptation + throttle pedal response + ecu calibration rmXXX
Nak tukar minyak enjin sekali pun ada juga. Mannol classic fully synthetic 10w40 siap oil filter dan upah rmXXX
Nak tukar minyak gearbox cvt pun kami ada buat juga."
Dipendek cerita kereta anak lanang kembali bertenaga dan tidak tersentak2 lagi. Alhamdulillah.
"Minyak gearbox kurang byk sgt tu Wak... Kotor teruk juga tu..." akhir kata komen admin dari Kluang tuh.
Harap2 panas sampai ke petang. Amin.

Updated lagi. Walaupun sudah dicuci dan servis throttle box dan minyak gear pun sudah ditukar baharu, tapi pagi tafi kereta anak lanang masih meragam fersentak2 dan kadang2 tidak masuk gear.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

Jalan Aman Sinaria 2, Bandar Rimbayu, Telok Panglima Garang @2019

7 comments:

  1. Harap2 masalah telah dapat diatasi

    ReplyDelete
  2. harapnya setel lah masalah tu ye wak, risau jugak kalau tersentak2 gitu...

    ReplyDelete
  3. Kereta ni maintenance dia boleh tahan kan. Kalau termiss susah masa depan..

    ReplyDelete
  4. Bila dah pakai kereta ni banyak juga nak simpan untuk hal-hal servis, maintenance dan sebagainya kan. Penat juga nak mikir hehe.

    ReplyDelete
  5. Bukan proton je yang ada masalah mcm tu. Kereta Honda city saya pun ada masalah tu.

    ReplyDelete
  6. kereta ammi pun tgk ada masalah camni..mcm nak berenti tp tak berenti. ada yg kata coil, ada yg kata cranker (camni ke ejanya?).. ntahlah biarlah wak lanang dirumah tu yg settlekan. wak wedhok ni duduk jelah diam2.

    anak-anak nak masuk sekolah time ni pulak dia nak buat hal.

    ReplyDelete
  7. memang parah kalau dengan gear pun problem juga. Moga dipermudahkan segala urusan wak ye. Aaminn

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly