Wednesday, 13 May 2015

SSM PENIPU



SEBENARNYA penulis sudah tertipu. Penulis ingatkan sijil pendaftaran syarikat kecil-kecilan yang penulis telah buat pada awal tahun telah hilang kerana penulis tidak berjumpa sijil yang ada logo asal SSM berwarna. Penulis telah panik juga. Sehinggakan penulis telah berlarian ke Menara Ansar semata-mata hendak mendapatkan salinan sijil yang asal (borang D). Bila penulis tiba dan menunggu sejam disitu, penulis telah diberikan sijil yang asal juga, tetapi sememangnya sijil yang asal tidak mempunyai logo berwarna. Cuma kerani mengecop diatas sijil hitam putih itu mengesahkan yang itu adalah yang asal. Bayarannya adalah RM10.70 termasuk cukai GST. 'GST Tak Masuk Akal', titah Sultan Johor.

Yang peliknya, surat-surat pendaftaran dan lainnya dicetak mempunyai logo yang berwarna.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

14 comments:

  1. Assalamualaikum,
    Sejak bila pulak dah itam putih ni.. ke baru-baru ni jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam mak yg jauh dimata tuu,
      ntahla makk, kita rakyat marhein follow jeer ;p

      Delete
  2. Replies
    1. sy ckp sijil SSM yg original tak guna logo kaler, logo hitam putih je ., ade faham tak cik tengku SS ;p

      Delete
    2. pastu kenapa perlu cop pengesahan pulak...kalau dah original..JM pun x faham huhuh

      Delete
  3. Replies
    1. sy nk buka acct bank biasa dorg nk sijil ori, biasa sijil ori ada logo warna, tp sijil ori SSM cuma black white saje, tu yg wak paniking kelam kelibut g SSM nk minta sijil ori yang ada kaler blink blink., wahh pnjg lebar lak sy eksplen ;p

      Delete
    2. SS terkomen 2 kali ni rasanya wak..

      Delete
    3. black n white sbb SSM x guna printer colour heeee

      Delete
    4. kalau lah bank tu tahu black n white tu original..mesti bank terima kan..ini tak...mana boleh sijil SSM guna logo black n white..dh x de beza salinan potocopy dan oringinal..dah jadi satu keje pulak kan perlu ke SSM semula nk ngecop pengesahan...SSM..SSM....baik SS je heeee

      Delete
    5. sepatutnya SSM ni gezet lah war warkan yg sijil original cetakan hitam putih kan..ke dorang dh kehabisan printer color

      Delete
    6. JM pernah tgk sijil SS yg original..logo tu warna kunig..bukan BIRU or FINK keh keh keh

      Delete
  4. Sepatutnya kaler lah.. kenapa plak hitam putih..save budget kot..
    HAHAHA

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly