Wednesday, 6 May 2015
RESIPI NASI DAGANG KOBOI
Bahan-bahan untuk Nasi Dagang untuk 2 orang makan (tanak, bukan kukus): –
1 cawan Beras Siam
1/4 cawan beras pulut
1 cawan santan + sedikit gula dan garam
1 cawan air saja
1 sudu halba
3 ulas bawang merah
1/2 in halia
1 helai daun pandan
Cara cara :
1. Beras dicampur dengan beras pulut dibasuh sampai bersih
2. Sementara itu hiris bawang dan halia halus2. Masukkan dlm periuk bersama beras tadi dan juga buah halba serta daun pandan.
3. Tanak nasi sehingga masak.
4. Boleh dihidangkan.
Resepi Gulai Ikan Tuna koboi:
1 ekor ikan tuna dan potong 3 kerat.
1 sudu serbuk ketumbar
1/2 inci lengkuas (dikisar)
1/2 inci hiris halia (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
5 ulas bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu cili mesin
1 paket rempah gulai
1 paket rempah kari
1 cawan santan pekat
1 sudu kerisik (kalau koboi tak perlu krisik)
2 keping asam keping
2 batang serai (dipenyet)
1 ketul kecil gula melaka.
1 biji lada besar, dipotong dua
sedikit garam, serbuk perasa
sedikit air
Untuk tumis:
2 ulas bawang merah (hiris mayang)
1/2 inci halia
1 sudu camca halba
Cara-cara :
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Masukkan bahan yg ditumis, biarkan sampai berbau harum.
3. Masukkan serai, kemudian kacau sehingga berbau, masukkan bahan yg dikisar.
4. Bila dah naik minyak, baru masukkan rempah kari, serbuk ketumbar dan rempah gulai.
5. Kacau hingga sebati dan naik minyak dan berbau harum.
6. Campakkan gula melaka, asam keping, biar beberapa minit sehingga sebati.
7. Masukkan santan, kacau lagi.
8. Kalau tak nak pekat masukkan sedikit air, masukkan kerisik.
9. Bila dah naik minyak lagi, menggelegak, masukkan ikan tuna dan asam keping dan lada besar.
10. Masukkan garam dan serbuk perasa mengikut citarasa koboi.
11. Biarkan sehingga menggelegak dan ikan masak.
12. Masak sebentar 13 minit dan boleh dihidang.
Resepi Jelatah:-
Timun disagat
Lobak disagat
1 Cili Padi dipotong halus
1 Bawang besar dimayang
2 sudu gula
1 sudu garam
2 1/2 sudu cuka
Cara-cara:
1. Gaul sebati dan dihidang.
Boleh rebus telur masin untuk menambah hidangan.
6 comments:
Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.
Majulah Sukan Untuk Negara
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ok boleh try.. memang suka makan nasi dagang!
ReplyDeletenasi dagang memang terbaik.. :-))...pas makan tidur :-P
ReplyDeletesedapnye nasi dagang..
ReplyDeleteTeringin nak try.....mcm senang jee. Weyh bujan guna pulut hitam ek?
ReplyDeleteTp masalahnya, mana nak dpt rempah gulai tu? Huhu
vavavvommm sedappp nye nk masak kna rajin betul2 ni ;p klu tak beli je ler hikhikhik
ReplyDeletepandai masak rupanya Wak nih
ReplyDelete