Friday, 6 November 2015

POHON BUDI DAN SUP BONTOT



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Day: 6/30
Post of the Day: 3/4

KELMARIN selepas berjumpa anak wedok di Aquaria, penulis terus berlarian ke Galeri Petronas di Tingkat 3 KLCC. Ada pameran dari penggiat seni dari Indon.

POHON BUDI: Seeds of Energy from Tree of Life, where Creative Imaginings Abound.
Curator : Edric Ong
Duration : 03 November 2015 - 15 November 2015
Admission : Free
Time : 10.00 AM - 8.00 PM

Paparan senicipta tradisional dan kontemporari dari pelbagai bahan alam merupakan tumpuan pameran “POHON BUDI: Seeds of Energy from Tree of Life, where Creative Imaginings Abound”, yang menampilkan karya para seniman buat melestarikan persekitaran alam dan budaya mereka akan diadakan di Galeri PETRONAS. Pameran ini menampilkan lebih 100 hasil karya kreatif daripada 38 negara yang merentasi benua Afrika, Asia Tengah, Asia Selatan, Asia Pasifik, Asia Timur, Asia Tenggara, Amerika dan Eropah. Karya-karya halus, hasil buatan tangan yang diperbuat daripada bahan alam ini mengetengahkan pelbagai genre objek seni dari gentian, batu, seramik, logam, kaca, kayu, kertas, manik dan barangan lakuer dalam bentuk-bentuk expresi tradisional dan kontemporari. - galeripetronas

Semasa dalam dewan galeri pameran, penulis sempatlah juga mendengar perbualan 3 orang polis bantuan yang bertugas disitu yang masih muda belia berkenaan sup bontot (sop buntut). "Korang tak tahu ke, sup buntut tu sebenarnya sup ekor," kata polis 1. "Sup buntut mmg populer kat Indon, ekor tu dorang panggil buntut, lembu tu dorang panggil sapi, (maling tu perompak, butuh tu keperluan -ni wak tambah ;D ) kalo kita - 'buntut' tu maklumlah kan," kata polis 1 lagi. "Tular korang, bila ckp sup buntut rasa jijik, ini ilmu jugak," kata polis 1 lagi dan lagi. "Tapi sup buntut bakar mmg sedap!" gelak polis 1 lagi.

Sop buntut adalah salah satu masakan populer dalam masakan Indonesia. Terbuat dari potongan ekor sapi yang dibumbui kemudian dibakar atau digoreng dan dimasukkan kedalam kuah kaldu sapi yang agak bening bersama irisan kentang, wortel, tomat, daun bawang, seledry dan taburan bawang goreng. Sop buntut Indonesia dibumbui dengan bawang merah, bawang putih, dan rempah-rempah lokal, seperti merica, pala, dan cengkeh. Variasi yang relatif baru disebut "Sop Buntut Goreng" yaitu buntut goreng yang dibumbui disajikan kering, sementara kuah sup kaldunya disajikan dalam mangkuk terpisah. - wikipedia

Blog bukanlah hakmilik kekal.























24 comments:

  1. Cantik Wak...sampai bila tu pameran ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade tulis atas tu yee mak nasa., mak x baca letteww ;p

      Delete
  2. Cerah jer telinga Wak.. sampaikan org sembang psl sup bontot pun dia blh dengar..
    - bibik2 di rumah ni kalau di-offer pi mkn2 sup bontot.. tak pernah yg reject.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tular cik kak sham, ckp siang pon kena dengar dengar gak ;)

      Delete
  3. hahaha..sup buntut tak pernah makan lagi, tau sup bunjut aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhee., samala kita., cik salllls., kita serasi kanns., harhar2

      Delete
  4. Alah.. selak2 calendar hujung minggu tak dapat nak pergi.. sayangnya.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari selasa kan cuti deepavali, mai la kejap klcc., tak perlu kuar pagi2 ye makk., ;D

      Delete
  5. Replies
    1. apalagi mak bukit tuu, gi lar terjah klcc tingkat 3 yee., ;p

      Delete
  6. Sup Bontot...sup ekor lembu...kalau kat Indonesia mmg itu la namanya...nak pi Lombok next week nak makan sup bontot lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. abes, kalo 'sup bontot' yang betul2 kat indon dipanggil ape makk? saje nak tauu., huhu2

      Delete
  7. Menarik sangat pameran ni Wak.... suka tengok pic2 tu...
    Sup Bontot = sama gak dgn sup ekor Lembu kalau kat sini... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gi lar terjah pameran tu kat klcc je mak., tingkat 3 klcc ., ;p

      abes kalo 'sup bontot' betol2 kat indon dipanggey ape pulak mak atie tuuh? saje wak nak tahuuuu., huhu2

      Delete
  8. Cantik gambar2 dalam galeri tu tapi x boleh tahan bahasa yg dituturkan itu agak lucah bila didengar di Malaysia apatah lagi di bandaraya KL.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe2 lucah sangat ke mak lenny tuuuh ., ;p kene selalu tenok sinetron baru ala bisa tegal biasa kann

      Delete
  9. cantiknya hasil lensa wak..maveles :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. timekaseh ye mak, jgn serik2 dtg sini lagikks., hikhik2

      Delete
  10. suka pegi pameran mcm gini.. wakkk susahnya nk komen. ambo bukan robot :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. tular wak minta maaf naa.,
      x dpt nk tolong ., ;(

      Delete
  11. lama sangat dah tak tengok pameran gini.. dulu time study ada la pergi ke balai seni..
    penah jugak brangan nak submit lukisan kat any pameran.. tp x capai standard.. ngeh3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. naper x tunjuk je lukisan cik siti dlm blog jeeer ., ;p

      Delete
  12. Dengar nama camtu..terus terpadam selera makan..huhuhu

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat