Wednesday, 28 October 2015

PORTRAIT ME



PETANG kelmarin penulis telah merempit ke kompleks Pertama. Bila penulis tiba dan parkir motor kapcai tepian Sogo, hujan petang pun turun mencurah-curah kucing dan anjing. Air dalam tempayan dibuang jangan tapi.

Sementara tunggu hujan reda, sempat lagi penulis menegur abang Zain Ariffin, anak bugis berasal dari Pontian, yang sedang bertempiaran lari dari hujan bersama-sama pelukis dan penghibur jalanan (baca: buskers) lain dan berteduh didepan restoran the Loaf (Tun Mahathir yang punya). "Wak kalo ada gambar saya leh lukis 30 minit, tiga poh hinggit je," kata abang Zain. "Kalo kaler pastel, lima poh hinggit," sambungnya lagi. Oleh kerana hujan masih turun dengan lebat, penulis pun duduk saja didepannya untuk dipotret buat kenang-kenangan.

Blog bukanlah hakmilik kekal.



52 comments:

  1. Jealous betul la tgk org pandai lukis2 ni. Sy kalau lukis org lidi pun failed. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe2 samalah dgn wak pon failed jugak, bersyukur je dgn apa yg ada ., kanns

      Delete
  2. Saya pandai lukis gambar orang bentuk orang lidi je.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak pndi main org lidi (hangman) dlm henpon jee., kehkeh2

      Delete
    2. Aizamia...okey gak ada rupa lidi kalau JM yg lukis...kosong je kertas tu

      Delete
    3. Hahaha.. dan masih sampai sekarang hanya itu yang saya pandai lukis..

      Delete
  3. Wak lukis potret kita boleh tak..
    Serius jeles tengok tu .. cantik lah wak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi je kat sogo tu, ramai pelukis jalanan leh lukis potret mak yati., sekejap je dorg buat., nak kaler pon bolee., hehe2

      Delete
    2. tak perlu minta dari Wak kak Yati...tahun dean belum tentu siap kih kih kih

      Delete
  4. Hebat!
    Dah framekan potret wak yg dilukis olehnya tu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. blom la mak, mana sempat lg., hehe2

      Delete
  5. Wak nampak muda dalam lukisan..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudala sangatt makk yann., dlm hati saper yg tauuuu., huhu2

      Delete
  6. HENSEM WAK DLM LUKISAN POTRET....MAK MINAT JUGA MELUKIS TAPI LUKIS POTRET MCM HANTU JADINYA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunjukla dlm blog mak Pah tu potret hantu yg mak lukis ., hiiiiii

      Delete
    2. Wak hensem dalam potret je kak Paridah? kih kih kih....tapi kat luar Wak nampak macho kan kan kan

      Delete
  7. wahhhh mmg menjadi laa tangan dia ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tangan orang berbakat mmgla selalu menjadi, hihi2

      Delete
  8. Replies
    1. gempak lagi doodle lukisan merahitujambu kanns., hehe2

      Delete
  9. Jeless lah wakkk... sy suka lukisan2 potret ni... nakk jugakkk minta lukisss..... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. gi je sogo mak., buat potret smbil menderma pd yg memerlukan., hakhak2

      Delete
  10. 3 lalat pon memotretkannya yek.. tp hensem lagi rreal dari dlm gambar.. huhuhu

    Jemput singgah blog Nurfuzie.com
    Jom memriahkan GA cik en yang bernilai lebih dari rm1KGive Away Nurfuzie Dot Com #1 Bernilai RM1000
    Dan pencarian Pencarian Bloglist Nurfuzie Dot Com #2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hensem la sangat, dlm hati ade taman ye cik kak intan tuuu., kuikui2

      Delete
  11. selepas dilukis tu, gmbr 3 lalat menjadi cam gambar Zul Ariffin jer.. ekekekekek

    ReplyDelete
  12. kebolehan yg takde pada semua orang...bole gak di sebut tangan emas....hehehe....betol la wak nampak lebih muda dan hensem dalam gambo....kikiki...dan lagi satu misai abang zain kan mahen lentik cam ziana zain dah....hahaha....pelukis sekampong la dengan cik boss saya gamaknye....hehehe

    ReplyDelete
  13. Pontian...Orang kampung Mak ni. Tapi Mak org Jawa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh mbakyu fidah sing ayu kuwi, kito wong jowo kan sedulurr ;p

      Delete
  14. Yang penting trademark nya tu wak..3 lalat..terbaiklah wak..tak semua orang berbakatkan wak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. trademark blog je mak., esok lusa leh tukar lain jugakk., hakhak2

      Delete
  15. cantik. kreatif ... harga pun not bad :)

    ReplyDelete
  16. nak saya lukiskan gambar wak tak? free je, tapi hasilnya tak sanggup nak tengok..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ek eleh ciksal tuu, ajak ngeteh pon takmoh ,inikan pulak nak lukis gmbr wak depan2 gituuu., huhu2

      Delete
    2. Nak saya lukiskan pun free, wak. Tapi nanti jadi cendawan sebab tu je yg saya tau lukis.

      Delete
  17. haha komen cik Sal kita win sungguh.. wak hebat kan lelaki tu ada bakat semulajadi yang dapat memberinya rezeki :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, minat dan bakat abang pelukis tu memey hebat, mak gi lar try leh soh lukis family foto jugakk., ;p

      Delete
  18. syoknya kalau ada org lukis gmbr kita kan wak!
    bayar mahai tk kisah jnji cantikk

    ReplyDelete
  19. stylo aje tengok dia melukis
    abah saya juga pandai melukis
    cumanya tak ada anak-anak yang mengikut

    ReplyDelete
  20. Ecehceh wak....... mcm selfie jugaklah ni namanya ek hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn kak hainom... mcm selfie360 je ... hihi

      Delete
  21. waweeee wak dilukis da.. Kat sini pun RM 30 jugak potret b&w ni.. Mummy pun pernah kena lukis kat satu event.. Tapi xsuka la semua org tgk kita.hhehee :)

    Apa2 pun wak nampak muda 10 thn dlm lukisan ni la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. mumy mmg best...

      Hahaha...

      Sib baik dlm gambar je mumy ye

      Delete
  22. pandai dia lukis cuma satu je hasil nya tu x sama wajah sebenar...jelez sbb Wak nampak muda 20 tahun...lebih muda dari JM....x aci!!!

    ReplyDelete
  23. Saya pun pandai lukis wak.
    Lukis pressure transmitter.
    Pakai autocad la tapi.
    Hik2.

    ReplyDelete
  24. Wahhh, nampak seploh tahun lebih muda! Macam muka Opick pun ada jugak! :)

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat

House Fly