Monday, 5 October 2015

SEPTEMBER 2015 TOP COMMENTATORS INTERVIEWS BY 3LALAT - JARI MANIS



Ini bukan tag atau GA atau Blogs Review.

Bulan ini, setiap hari Khamis dan Isnin penulis akan buat satu entri istimewa untuk kengkawan yg best-best itu. Penulis akan temubual rakan blogger untuk Top Commentator bulan September 2015 yg jauh dan dekat, yg selalu sudi singgah-singgah, jenguk-jenguk dan komen-komen blog penulis yang biasa-biasa ini.

Tanpa membuang masa, untuk hari Isnin hari pertama kita bertugas ini, kita tengok siapa yg kena. Tidak lain dan tidak bukan ialah cik JM yg jelita yg punya blog ‘Jari Manis: Travel List‘ lah pula. Cik JM adalah blogger kedua yang penulis temuramah untuk segmen ini. JM or Jari Manis adalah nama PENA katanya ehehe. Hobi JM adalah travel, kalau boleh semua tempat dia nak explore but money is her constraint. JM juga minat baca blog travel dan kongsi pengalaman dengan blogger yang lain and at the same time she can get more friends. I'm still learning how to publish a creative blog, katanya. Jom kawan-kawan, kita layan.

Q1. Cik JM yang jelita ini sekarang bekerja sebagai apa?
- Tak nak jawab soalan ni boleh..ia terlalu sensitif to me


Q2. Berapa lama cik JM sudah berblog?
- Sejak tahun 2012 so hampir 3 tahun


Q3. Kenapa cik JM mulakan blog? Dan kenapa masih memblog?
- JM mula travel ke Beijing ada tahun 2010, travel dengan agent. Sejak dari tu timbul minat untuk travel ke negara-negara lain. Dulu memang tak pandai ber blog dan tak pernah baca blog. Ada kawan sama study dia create blog then JM mula belajar dari beliau dengan tujuan untuk semadikan kenangan semua destinasi yang JM telah pergi dan pada masa yang sama untuk berkongsi info, tips travel kepada rakan reader terutama yang minat travel


Q4. Cik JM pernah terfikir untuk berhenti berblog? Kenapa?
- Kekadang tu timbul juga perasaan tu bila mood untuk menulis hilang..kemudian bila di fikirkan semula...melalui blog JM dapat ramai kenalan..then niat untuk berhenti berblog tu hilang sikit demi sedikit....


Q5. Masa travel, ada tak satu benda yang cik JM selalu menyesal membawanya bersama?
- Kunci rumah..sebab...kunci rumah tu di kepilkan sekali keychain...keychain tu nampak tajam sebenarnya x...setiap kali check luggage x lepas..so bila dah beberapa kali jadi mcm tu JM keluarkan keychain tu dari kunci


Q6. Kenapa tajuk blog ‘jari manis travel’? Apa kena mengena ‘jari manis’ dengan ‘travel’?
- Jari Manis adalah nama pena penulis seperti Tiga Lalat bukan nama sebenarkan....dulu di ofis ada staff suka call me manis! manis!...then JM dapat idea untuk letak nama pena Jari Manis sesuai dengan jari jemari manis menulis dan ini adalah blog perkongsian kisah travel so wujudlah blog Jari Manis : Travel List


Q7. Cik JM pernah travel ke Australia, New Zealand, Cambodia, China, Hong Kong, Indonesia, Jepun, Korea, Macau, Singapura, Thailand dan Vietnam. Ada tak negeri dalam Malaysia yang cik JM belum lawati?
- Negeri dalam Msia...hurmmm semua dah pergi. Mulai dari Sabah, Sarawak, Labuan, Kedah, Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, KL, N9, Melaka, Johor, Kelantan, Terengganu dan Putrajaya. Ada negeri yang tertinggal tak?
(Nota penulis. Negeri Pahang tertinggal secara tak sengaja. Dan New Zealand sekadar wishlist, semoga impian menjadi kenyataan.)

Q8. Pantun yang cik JM suka dengar?
Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut senang hati...eh..itu pantun ke


Q9. Harga minyak naik dan turun pada awal bulan, kadang-kadang 10 sen, kadang-kadang 15 sen. Pernah terfikir tak kenapa tak naik sampai RM5?
- tak pernah terfikir...kalau naik ke turun ke..isi minyak seperti biasa..malas nak fikir or mengamuk sebab diri sendiri yang sakit hati nanti bukan harga minyak akan turun bila kita x puas hati


Q10. Cik JM pernah cuba makan di restoran Korea di Malaysia?
- Pernah...salah satunya Restoran Seoul Garden


Q11. Sebulan cik JM cuma updet blog 4 – 5 entri saja, tapi komen selalu mencecah berjuta-juta lemon. Rasa penat tak melayan komen saja?
JM memang tak rajin seperti Wak boleh update entri setiap hari tetapi bagi JM 4-5 entri sebulan sudah cukup byk kerana tulis entri biasa nya pada hujung minggu dan ambil masa almost sehari untuk setiap entri. Ia mendatangkan satu kepuasan apabila rakan reader datang baca dan komen...sangat hargai kehadiran mereka jadi tiada istilah PENAT di situ


Q12. Pernah bergambar dengan ular sawa?
- Apa kaitan soalan ni dengan entri top commentar tu eheheh....PERNAH ketika pergi Zoo tetapi ular tu dalam sangkar...kalau nak bergambar sambil pegang ular sawa tu..oh TIDAK...kalau Wak nak bagi RM1000 pun JM x nak


Q13. Jarak bulan ke bumi ialah 384,400 kilometer. Berapakah jarak dari rumah cik JM ke pejabat?
- Ini pun JM rasa tidak selesa untuk menjawabnya...minta maaf ye Wak


Q14. Selain blog ‘Jari Manis Travel’ ini yg hanya bercerita tentang travel, adakah blog lain kepunyaan cik JM?
- itulah satu-satu nya blog yang JM ada..Jari Manis : Travel List


Q15. Pernah terfikir untuk menulis novel cinta?
- Tidak PERNAH..JM tak pandai menulis lagi-lagi novel cinta...JM tiada bakat untuk itu


Q16. Kalau cik JM ada duit dua puluh enam juta hinggit, apa yg cik JM rasa akan lakukan?
- kah kah kah mimpikah dapat duit byk ni...macam-macam JM akan lakukan, kalau nak listkan memang tak cukup satu kertas kajang


Q17. Sekarang cik JM single, pernah terfikir untuk menjadi suri rumahtangga sepenuh masa?
- TIDAK PERNAH terpikir untuk menjadi suri rumah sepenuh masa tetapi ingin menjadi ISTERI BEKERJAYA


Q18. Selain bunyi katil yang bising diatas rumah cik JM itu, apakah bunyi atau suara yang cik JM suka dengar?
- ahahahah....aduhlah soalan...hurmm....JM suka dengar SUARA AZAN


Q19. Sebutkan lagu kumpulan Wali Band yang cik JM suka dengar?
- kalau lagu kumpulan WALI BAND semua JM suka...kiranya semua lah..salah satunya taubat maksiat


Q20. Cik JM pernah naik belon panas samada di Melbourne atau Putrajaya?
- TAK PERNAH. Belum sampai Melbourne so mmg x pernah. Setiap tahun ada pesta belon di Putrajaya..sekali pun x pernah jejak kaki ke pesta tu mcm mana nak naik heheheh

Cik JM tidak rasa puas hati kerana soalan-soalan yang terlalu sedikit yang penulis ajukan kepadanya.  Tetapi soalan diatas pun ada yang cik JM tidak dapat menjawabnya, jadi penulis rasa memadailah buat masa ini. Kalau ada soalan-soalan lain, bolehlah nanti penulis ajukan dalam emel seperti biasa.

Sekarang ini penulis difahamkan cik JM kita sedang berpeleseran (baca: berwisata) ke Indon katanya. Main teka teki lagi. Tapi penulis hendaklah berpantun juga:

"apa diharap padi seberang, padi kat mesia pon banyak uooolss"

Penulis mengucapkan ribuan terimakasih kepada cik JM yang suka bersukan (baca: sporting) kerana sudi melayan temubual ini. Dan siapa pula yg bakal menduduki kerusi merah jambu diatas sambil silang kaki pada hari Khamis nanti? Penulis pun tidak tahu uooolss. Kita tungguuuuu.. ;-P

Blog bukanlah hakmilik kekal.

91 comments:

  1. ;-)) jm ? Macam kak yan pernah baca dan komen je di blog beliau ...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaahh kak Yan ni buat2 x kenal lak...cubit kang heeee

      Delete
  2. Jm memang blogger friendly kan wak

    ReplyDelete
    Replies
    1. friendly n tatak sombong., ;)

      Delete
    2. hai Kak Yan...sorry dh lama x beramas mesra huuhhu

      Delete
  3. nampaknya ada beberapa soalan panas dari Wak yang cik JM tak nak jawap.....takpe, faham privasi kan JM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harhar., biarlah rahsia mak kann ;p

      Delete
    2. ye kak Nasa...sib baik x jawab jika x satu dunia tahu..glemer lah ioulss nanti

      Delete
  4. Padi malaysia memang banyak Wak, tapi lebih suka beras Siam atau beras punjab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak nih lurus bendullah, ni pantun dalam ada makna., harhar2

      Delete
  5. segan dgn JM ni sbb dia selalu boom komen kat blog ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tular mak kann., rajin sunguh JM mengeboom gituu ;D

      Delete
    2. sis Vee...sorry dah lama x boom! tunggu your turn ahaksss

      Delete
  6. Senyum-senyum saya baca interview Wak ni. Ada gaya jadi reporter ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. harhar2 ., reporter pencen je cik farrah mather father yee ;)

      Delete
    2. Kannnnn...

      Sis JM pulak dah rupa retis...

      Mujur x jawab "noKomen"

      Delete
    3. harhar2, kalo jawab 'no komen' wak pon takmoh kawan.,

      Delete
  7. wak..kenapa diakhiri entri ini dengan cerita pasal padi?
    Kenapa bukan pantun pasal pokok kelapa atau pisang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. harhar2., ni bukan psl padi yee cik kak., ni psl org pergi seberang tak ajak wak., sodeyy kanns

      Delete
  8. hahahah.. soalan pertama punya jawapan mcm retis.. hihihi.. hai jarimanis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM ni bukan setakat retis yee cik kak, JM nih rerupis ! ;D

      Delete
    2. hai Eintan...sorry lama x skodeng blog...ni pun baru tukar power cable jika x mmg x hiduplah notebook ni

      Delete
  9. hahaha.. mcm nk intebiu keje la soklan wak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. harhar2 bukan interbiu nak meminang yee ., hukhuk2

      Delete
  10. haha..JM antara nama yang sinonim dengan blogwalking dan komen ,rajin sangat ,tahniah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. tanpa kawan2 yg best2 mcm JM tu saperlar wak yg ini makk kanns ;p

      Delete
    2. hai kak AnaJingga..eehh kakak ke adik

      Delete
  11. Ada negeri tercicir... PAHANG ...

    If x silap pembacaan ku

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, wak perasan jugak, tercicir letteww., JM pon manusia biasa gak ;p

      Delete
    2. Haha... betul betul betul...


      Sy ni obses dgn number.

      Haha...bnda kck2 pun nk kira

      Delete
    3. Blh lak den gigih g kira state tu...

      Sbb tahun ni hari2 kna tgk kod negeri...

      Tapi tak hafal2 juga... padahal ada 16 jew

      Delete
    4. hehe, kita pakar dlm bidang memasing kita., ;D

      Delete
  12. Eh JM dah sampai new zealand ke?

    Apsal mcm x tau?

    Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dlm wishlist je rupanyer., kihkih2

      Delete
    2. In shaa Allah cik Manisha...tengah berangan nih

      Delete
  13. Terimakasih singgah blog sya.
    Selalu juga jadi silent reader kat blog Jm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kasih cik kak tuuu., jadi silent reader pon suatu kepuasan juga kann., hihi2

      Delete
    2. Salam Saniah Ibrahim...jgn silent reader lagi pasni....meh la kenal kenalan hikssss

      Delete
  14. selalu dah singgah blog beliau.. follow juga rasanya...hehe

    ReplyDelete
  15. macam retis plak JM nieh.. hehek

    ReplyDelete
  16. Nama pena yang sweet..sesuai dengan tuannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. elehhh..Suida tu...nak makan pe...order je...i belanje hiksss

      Delete
  17. Hahaha bnykkk nyr soklan sis jm kna jawab ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuu blom soklan peribodi., hikhik2

      Delete
    2. kopiO...almost 1 jam baru habis jawab...ehh..kopiO...masih aktif berblog ngak...cam lama x online

      Delete
  18. hebat perebualan anda ni...JM memang hebat travel blogging

    ReplyDelete
  19. wahhh JM in the house... #gengpink

    interview kalah karam sigh walia.. pantun mana..pantun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan wak dh tulis pantun 2 kerat bawah tuu,
      mak tak baca abess lettewww., huhu2

      Delete
    2. Ni kes "parking" lah ni...

      Hahaha

      Delete
    3. mummy!!! give me five...pinky girls!

      Delete
  20. Alaaa... Tak heran pun dengan nama JM niee.. Blogwalking mana mana pun memang akan jumpa JM... Kan. Antara blogger ramah dan mesra ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. blogger fofuler tuu ., hehe2

      Delete
    2. hai Kakak Tiri Cinderella...nak jadi kakak tiri JM tak heeeee

      Delete
  21. suka kerusi pink tuu..very feminin...waa..JM in the house..suka2...soklan ular sawa tu yg gempak...haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. soklan takde kene mengene dgn berblogging ye cik kak kakibukit tuuu., ;p

      Delete
  22. Wak... wak hrtu ckp ada emel sy ke? Mcm xde jew..

    Ke tak? Maaf lh... sy d luar kawasan agak lama...

    Henfon ni mcm sewel sket...

    Over used kot... sian dia ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak tinggalkan emel dlm kotak komen blog cik huda yee,, cerr check ;p

      Delete
  23. Replies
    1. ofcoz ye cik puan echah tuuu., menghargai kengkawan yg selalu rajin dtg singgah tinggalkan komen jee., ;p

      Delete
  24. mcm reporter profesional je ..

    ReplyDelete
  25. soalan memang panas kalah melodi hahaahhah

    ReplyDelete
  26. wahh mcm best je temuramah gini..huahua

    ReplyDelete
    Replies
    1. wehh cik nuyui ,kalo best bgtau kawan2, kalo tak best bgtau wak yee., kehh

      Delete
  27. hehehehe tukang bg soalan tu pun.... boleh tahan jgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana mak tahu boleh tahan ke tak., penah terai ?., harhar2

      Delete
  28. ada juga saya singgah baca blog JM. Cuma citer citer travelling ni saya kurang minat sebab tak dekat di hati saya. saya bukannya kaki travelling..

    maklum le... duit bukannya berapa nak ada. baju dan seluar pun lama tak berganti...he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. baju suar spender lama tak ganti kalo bersih leh bawak solat takper bang., huhu2

      Delete
    2. ahaaa...Insan Marhaen..kenal!! pernah singgah di blog JM...x pe IM...betul tu kalau x minat mmg x best nak baca....JM ni mmg minat travel suka baca blog travel at the same time suka jgk blog genre lain...tambah ilmu dan kenalan heeee

      Delete
  29. sonok baca blog org travel ni...tapi makcik travel ulang-alik ke pahang jek buat masa ni.

    * sentap jap sbb pahang tertinggal ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ulang alik pahang ke mana tu mak., hehe2

      Delete
  30. Mrs. A pun suka juga singgah di blog JM.
    Tuler jawapan no komen tak bestkan Wak?
    Tapi takpelah nak ferfiling retis haruslah jawab no komen muaahaaaaa...

    ReplyDelete
  31. dah publish...titew baru nak baca

    ReplyDelete
    Replies
    1. tular, saper soh naek ketapi tapi selalu dok kat blakang., kan dh terbabas tak prasan., ;p

      Delete
  32. alamak! Wak publish sebijik sejebon ke jawapan tu...adussss MALU!

    ReplyDelete
    Replies
    1. oops, rasanya wak ada bgtau tuari dlm emel, ada yang tak kena sila bgtau wak ye, nnti wak censored ke aper., harhar2

      Delete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat