Friday, 27 November 2015

SETEM UNTUK SEKEPING POSKAD



Daily Photo Challenge: 4 Photos 4 Posts for 1 Month
Days left: 3/30
Post of the Day: 2/4

HARGA setem untuk sekeping poskad adalah 30 sen bagi penghantaran alamat dalam Malaysia. Untuk penghantaran ke luar negara tanpa mengira jarak, destinasi, dan negara, harga setem adalah 50 sen. Diulangi hanya 50 sen (sen lima puluh sahaja). Kenapa? Tidak percaya? Murah kan?

Tapi oleh kerana penulis masih banyak lagi baki setem dari projek peraduan tahun lepas, maka penulis halalkan saja lebihan harga setem yang penulis gunakan untuk menghantar poskad keluar negara. Semoga negara akan tetap aman damai sejahtera sentosa senantiasa. Amin ya robbal alamin.

Untuk baca blog penulis pasal aktiviti poskad seantero dunya [I Want A Postcard], sila jilat setem di SINI.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

33 comments:

  1. Rajin wak mengutus poskad lagi ye..
    Zaman 80an poskad ni terkenalkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. projek suke suki je mak yati tuu., nnti wak fenat wak berenti lar ., hehe2

      Delete
  2. Wak tak kumpul setem ker?....hobi yang selalu ditulis bila isi dairi kawan2 masa sekolah rendah dulu.
    Hobi: Mengumpul Setem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kumpul setem bukan hobi wak ye mak nasa.., huhu2 harap maklum

      Delete
    2. haha..comel je kumpul setem.saya kumpul kad Sailormoon..tak boleh blah kan

      Delete
    3. kad sailormoon tu ciksal nak battle dgn sapetuuuuh., huhu2

      Delete
    4. Kakak masih kumpul setem tau nasa, salbiah dan wak
      Dpt dari supplier/client kat luar negara (biasa kakak yg mintak)
      Mereka masuk sekali dlm document yg dia courier utk kakak.

      Delete
    5. wahh bestnyer mak zakiepurvit dpt setem oversea blom chop lagi tuuuu., ;p

      Delete
    6. saya pon collect jugak setem sikit2...

      Delete
  3. Seronok dapat buat koleksi yang kita suka....nak-nak pula setem bertemakan sejarah....Wak pos semua ker setem2 Wak....Camne nak dapat poskad dari Wak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak tgh kumpul poskad dari oversea yee., kalo nak dpt poskad dari wak nak watper, takkanla nak tengok gmbr klcc jugakk., harhar2

      Delete
    2. tapi kalo nak surat cinta oops poskad biasa2 dr wak sila emel yee.,
      3lalat@gmail.com je ;p

      Delete
    3. Terima kasih Wak...selalunya saya beli poskad baru...simpan...terutama yang ada tema alam...pemandangan...pokok...hehehe

      Delete
  4. menarik hobi wak..kumpul poskad, miniatures, kereta kecik...
    bestkan ada kenalan di seluruh dunia..nak hantar kemana poskad tu..Tatarstan..first time dgr nama negara ni..huhu..

    ReplyDelete
  5. hobi suke suki je mak, nnti fenat wak brentila.,, hehe
    yep btolla tu mak, Republik Tatarstan, Russia., pandainyer ;p

    https://en.wikipedia.org/wiki/Tatarstan

    ReplyDelete
  6. Cuba sesekali wak tayang semua postcard collection yg wak dpt
    Mesti cantik kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. projek ni baru 2 bulan ye mak zakie purvit tuu, wak baru je dpt 3 keping nak tunjuk pon maluu lagiik., hikhik2

      Delete
  7. lbh mudah kirim poskad kan wak...tulis sikit2 n pos ke mana saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. makPah, skrg zaman internet emel lg mudah tekan button je emel dh smpi ., hehe2

      Delete
  8. hai, mengumpul setem adalah salah satu hobi sy, tp last time masa zaman sekolah dulu..hihii
    jom support our segmen : misi kembara si citam

    ReplyDelete
  9. hai hai hai., hobi kumpul setem yg menarik kan ;p

    ReplyDelete
  10. Saya dah tak ingat bila kali terakhir saya berutus surat wak...poskad langsung tak pernah rasenye... T_T

    ReplyDelete
  11. owhh poskad 30sen ya.. kalau surat tu paling murah 60sen dah.. dulu2 30sen je.. skrg smua dah naik harga..:(

    ReplyDelete
  12. Dah lama aiza tak terima poskad atau surat..

    ReplyDelete
  13. Berapa lama ye biasanya poskad dari luar negara sampai ke Malaysia?

    ReplyDelete
  14. Berapa lama ye biasanya poskad dari luar negara sampai ke Malaysia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. luarnegara tu kat mana? singapura ? siam? tiongkok? amerika?

      biasa lebih 2 minggu jeeer., ;p

      Delete
  15. Harga setem utk ke semua luar negara ke 50 sen? Harga setem tak ikit jarak km dari Malaysia?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye btol, x kira jarak, asalkan luar negara .. 50 sen murah kann? tapi utk standard size lahh, jgn besar melampau pulak., ;p
      dalam negara, setem utk poskad hanyalah 30 sen sahaja..

      Delete
    2. Ya murah 50 sen je ke luar negara. Tak percaya murah sangat sebab tu tanya hehe. Terima kasih wak :)

      Delete
  16. Salam wak..sy baru join postcrossing..send poskad ke Rusia...mula pening fikir harga pos..rupanya 5 kupang je..mcm tak percaya! baru tahu! hikss tq!! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam cik Mime tuu., wah dh join postcrossing erk., selamat berjaya., hehe2

      Delete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat