Thursday, 14 September 2017
PETUA ELAK BUAH PIR LEBAM LEPAS DIPOTONG
Sekarang ini penulis jarang makan nasi ditengahari yang panas berdeting. Tapi untuk mengelakkan kelaparan tahap sederhana cacing kerawit yang sentiasa berbunyi, maka penulis haruslah berlarian ke kantin atas bukit untuk membeli buah-buahan potong seperti buah pir (pyrus communis), tembikai (Citrullus lunatus) dan pisang (Musa paradisiaca).
Nota lebam lalat. Petua elak buah pir lebam lepas dipotong boleh guna air garam, madu, jus lemon atau pisau tajam yang telah dilengserkan limau nipis. Satu lagi petua yang paling mujarab ialah selepas dipotong, buah pir itu haruslah terus dimakan. Senang kan.
Blog bukanlah hakmilik kekal.
12 comments:
Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.
Majulah Sukan Untuk Negara
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kalau tak nak lebam, lepas potong terus makan..haha
ReplyDeletewahh pandainyer cikSal comey lotey nih., hikhik2
DeleteMana petuanya....apakah terus ngap ke mulut dapat mengelakkan buah pir tu jadi lebam? Hahaa..
ReplyDeletehahar2 makcik mala pon pandai jugak., ;p
DeleteYalah wak ni mana petuanya...beria makcik nak tau.
ReplyDeleteBagus diet wak makan buah tiap hari...
oke makcik saniah, sorila wak lmbt updet kat atas tuuh., hehe2
Deletehihihi. tips yang berguna. lebih lebih lagi yang no 2 tu
ReplyDeletekalau taknak buah tu lebam, tak payah potong @ kupas pun berkesan jugak wak..hahah
ReplyDeleteWow...lunch makan buah aje..
ReplyDeleteLepas ni slim melim ler
Petua ketiga : Jgn beli buah pear.. tapi belilah buah tembikai, seharian dipotong pun tak lebam.
ReplyDeletemenarik nama saintifik pisang tu. musa pardisiaca
ReplyDeleteBiasanya tak sempat nak lebam, potong2 terus ngappp..
ReplyDelete