Thursday, 3 September 2015

SOLAT GAGAK



KELMARIN dalam perjalanan jauh selama 6 jam di lebuhraya PLUS itu, pemandu bas ekspres telah berhenti di hentian tepi yang menyediakan gazebo. Penulis tahu pemandu bas ini ingin bersolat seperti biasa, tapi disuruhnya kami bersolat digazebo yang satu lagi yang ada sejadah katanya. Ketika itu ada mamat gagak ini dari bas yang lain yang ingin bersolat juga, dan beliau bersetuju menjadi imam. Penulis sudah bertanya samada ingin solat jamak magrib dengan isyak sekali, beliau menjawab, 'only magrib'. Penulis akur saja. Tapi bila habis rakaat kedua beliau terus memberi salam, menyebabkan penulis dan makmum yang lain terus bangun dan menyambung 1 lagi rakaat.

Penulis agak bingung sebenarnya. Ini bukanlah kali pertama penulis menjadi makmum mamat gelap yang solat kurang rakaatnya. Dulu pernah berlaku di surau KLCC, bilamana imam itu bersolat asar dengan 3 rakaat saja. Mungkin beliau dari mazhab lain agaknya. Tapi kalau mazhab lain pun, takkan rakaat solat yang asas pun berlainan? Wallahualam.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

30 comments:

  1. Replies
    1. ntahlah, kalo lain mazhab pun takkan rakaat solat berlainan? maneder solat magrib leh diqasarkan jd 2 rakaat gituu., hrmmm

      Delete
  2. jadikan pengalaman sebagai pengajaran..lain kali kalau berjumpa dengan keadaan serupa ..lebih baik buat sendiri..bimbang bacaannya juga lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. tular, ingtkn solat jamaah lebih berkat lebih fadhilat., wallahualam

      Delete
  3. dia terlupa kah? Wak tak cuba bertanya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak ade tnye, kawan dia pon keliru konpius gak., hrmmm

      Delete
  4. rakaat pun lain ka? klu isyak buat qasa bolehlah jadi 2..magrib xboleh qasa kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tular., pelik dorang nih.,

      cik Suida sihat., hehe2

      Delete
  5. Err. Mcm tu pulak? Mungkin ade la fahaman mana yg diorg cedok tu. Hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntahla, tetibe jadi culture shock di negara sendirik pulak., hakhak2

      Delete
  6. perbezaan mazhab bab solat takde perbezaannya..kalau hukum feqah tu byk

    ReplyDelete
  7. HMM JADIKAN PENGALAMAN SBG PENGAJARAN...AQIDAH ADALAH APA YG DIYAKINI KEBENARANNYA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tular mak kakPah, ingatkan jauh berjalan luas pandangan, dalam negeri sendiri pun jumpa pengalaman yang pelik2 gituuu., huhu2

      Delete
  8. errr... pernah dengar SOLAT KL?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waktu solat KL adalah, cerr cik kak huda citer sikit., hrmmm

      Delete
  9. Lain benar dah tu.kena jadi pengajaran dan pengalaman tu. kalau dgn mamat gelap ni baik solat sendiri

    ReplyDelete
  10. Wak tak tegur suruh dia cover ngan sujud sahwi ke?
    - tapi sujud sahwi ni pun ada khilaf sebab Nabi Muhammad (saw) sendiri tak pernah mengamalkan.

    Wallahu'alam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. camane nk tegur , dia dh bagi salam, kita kena sambung 1 rakaat lg kann., huhu2

      Delete
  11. setahu saya , rakaat sama je tapi ada kes org lupa jumlah rakaat yg dia solat mcm my kakak terlebih kepada 5 rakaat . lepas solat , kawan dia habaq lah dia terlebih rakaat ...

    ReplyDelete
  12. Bab agama ni.. Better wak refer pada yg lebih arif..

    ReplyDelete
  13. Saya juga pernah terkena begini..

    ReplyDelete
  14. Saya pun pernah terkena begini...

    ReplyDelete
  15. Dia buat mazhab sendiri tak wak. Dulu di tempat saya belajar pun ada kekeliruan begini. Mereka solat memang macam terkurang rakaatnya.

    ReplyDelete
  16. huuurm pening pening lalat diorang ni Wak hahaha.. CT plak penah
    tngk sorang pompuan Arab solat.. while rukuk dia boleh bukak tnjuk and kuis2 habuk yg ada kat sejadah..
    gumpal2 dan buang.. then smbung rukuk.. isk kita solat sebelah pun rasa x focus..

    penah skali di rnr.. ada yang usung batu bata.. letak depan.. n sujud atas tu.. aduh macam2..

    ReplyDelete
  17. Hahaaaa,misteri tu.... Nk tnye bila was2 camtu sdhnye solat smla x.....?

    ReplyDelete

wak kaca wak cermin,
Lepas baca harap komen. OTLalat