TUTORIAL: HOW TO ADD ANIMATED PHOTO INTO BLOG ENTRY - Tiga Lalat 2021

TUTORIAL: HOW TO ADD ANIMATED PHOTO INTO BLOG ENTRY

By Wak Lat - Wednesday, December 23, 2020


Oops, sori ya.
Ada gangguan (baca, glitches) pada gambar animasi penulis diatas.

Kelmarin ada rakan bloger, Eza Boom Boom, bertanya,

"cantiknya tempat tu. Macam mana eh awak letak gambar boleh gerak-gerak dalam blog. Tertanya-tanya Eza. Hihi. Terima kasih in advance andai sudi ajarkan :)"


Ok Okay. Penulis cuba terangkan secara ikhlas dan ringkas ya.
Mudah sahaja.
Ambil gambar video.
Kemudian simpan dalam format GIF.
Kemudian muat naik dalam blogger seperti format gambar yg lain.

Unrelated lalat. Gambar pokok bukit Belacan di bawah.

Movie lalat. The Life Aquatic with Steve Zissou 2004.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

  • Share:

You Might Also Like

10 comments

  1. Thank you so much Wak. Eza dah cuba hihi. Berjaya! Nantikan entry Eza pulak :). Tapi tak dapat lawan Wak la semua gambar cecantik je semua. Suka tengok!

    ReplyDelete
  2. Dulu saya pernah try buat gitu wak. Buat format gif. Tapi tak menjadik pulak.

    Lain kali saya try lagi. Thanks sharing wak.

    ReplyDelete
  3. Gambar pokok pun lawa kalau waklat yang tangkap. Seni tu, halus. Tak semua ada seni tu 👏

    ReplyDelete
  4. oh.. begitu caranya.. baik!! nanti nk cuba jugak... terima kasih wakkk

    ReplyDelete
  5. penah juga buat sesekali.. time rajin hahah..
    tp x penah cuba yg dari video saya buat yg gambar punya susun2..
    tapi x skemas diatas la..

    ReplyDelete
  6. sebelum ni pernah cuba tapi nda menjadi hehe

    ReplyDelete
  7. Ohhh macam tu ye wak. Terima kasih wak sudi berkongsi ilmunya :)

    ReplyDelete
  8. Wak.. nak bagitau saya dah berjaya buat gambar animated macam wak... terima kasih wak atas perkongsian ilmunya :)

    ReplyDelete
  9. Senang je buat kan. Hehe. Nice sharing

    ReplyDelete
  10. Oh! begitu.
    Nanti Mrs. A nak try buat

    ReplyDelete

Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.

Majulah Sukan Untuk Negara

Random Old Lalat

Lalat Around The World (Reboot 1.5.21)

Flag Counter

Lalat Knows Who You Are

House Fly