BAKHOOR UNTUK HALAU JIN - Wak Can Walk in Doha Too

BAKHOOR UNTUK HALAU JIN

By Wak Lat - Friday, September 10, 2021

Bakhoor or Bakhur, an Arabic word which means Fumes, is vastly known for performing houses or surroundings.
Semalam penulis ada guna alat pembakar kemenyan.
Orang arab panggil bakhoor.
Ada ustad kata boleh halau entiti dalam rumah.
Contoh, misteri bunyi guli jatuh dan bunyi perabot diseret.
Dulu penulis ada cerita di SINI.

Rumah atas flat ini sekarang sudah berpenghuni sejak beberapa bulan lepas.
Mungkin ada anak2 kecil.
Memang selalu akan kedengaran bunyi guli jatuh dan bunyi perabot diseret.
Kadang2 terlalu kuat sangat.
Terasa tegang (baca, tension) pula.

Penulis ingin cerita kejadian tadi malam.
Sebelum tidur, penulis sudah bakar alat kemenyan bakhoor itu.
Tapi pembakaran hanya bertahan 2-3 jam sahaja.
Dalam pukul 2 pagi penulis terbangun macam biasa.
Untuk buang air kecil dan kemudian solat tahajjud 2 rakaat.
Kemudian hafaz surah al waqiah atas sajadah seperti biasa juga.
Tapi masih kedengaran bunyi budak2 kecil bermain diatas.
Sehingga terjerit2.
Pelik kan?

Kemudian sebelum tidur, penulis ulang (sabki) hafaz surah al-jin.
Memang sekarang ini penulis tengah ulang2 hafaz surah al-jin.
Sabki yakni mengulang hafalan pada surah2 yg sedang dihafal.
Agar tidak lupa dan luntur dari ingatan.
Penulis perhatikan tiada lagi bunyi budak2 bermain diatas.
Mungkin sudah tidur agaknya.

Pagi2 penulis pun mainkan mp3 surah al-jin berulang2.
Memang tidak bising seperti biasa.
Alhamdulillah. Sehinggalah jam 4.15 petang, penulis hentikan pemain mp3.
Sekejap sahaja, sebab bunyi budak2 bermain diatas pun bermula.

Maksud hafazan lalat.
Sabak - hafazan baharu.
Sabki - mengulang hafazan surah.
Manzil - ‘Muraja’ah’ yakni mengulang juz-juz yg telah dihafaz.

Wallahualam.

قُلْ اُوْحِيَ اِلَيَّ اَنَّهُ اسْتَمَعَ نَفَرٌ مِّنَ الْجِنِّ فَقَالُوْٓا اِنَّا سَمِعْنَا قُرْاٰنًا عَجَبًاۙ
1. Katakanlah (Muhammad), “Telah diwahyukan kepadaku bahwa sekumpulan jin telah mendengarkan (bacaan),” lalu mereka berkata, “Kami telah mendengarkan bacaan al-Quran yang menakjubkan,

Blog bukanlah hakmilik kekal.

  • Share:

You Might Also Like

6 comments

  1. Ooo... dari sini kot datang istilah "Kita Bakhoor"...?

    ReplyDelete
  2. auzubillahi minash shaitani rajim, bakar kemiyan, baling beras, wallahualam.

    ReplyDelete
  3. Ni mesti ada dua beradik jin yang tak nak keluar dari rumah...JinTanManis dan JinTanPuteh

    ReplyDelete
  4. Seram pulak baca cerita wak malam malam ni. Semoga amalan bacaan ayat suci Al Quran dapat jadi pendinding dan perlindungan dari gangguan makhluk lain. Aaminnn...

    ReplyDelete
  5. Anak sapa le tu yang tak tidur asyik main je. Anak jin ke wak

    ReplyDelete

Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.

Majulah Sukan Untuk Negara

Random Old Lalat

Lalat Around The World (Reboot 1.5.21)

Flag Counter

Lalat Knows Who You Are

House Fly