DOHA QUARANTINE DAY 1 - Wak Can Walk in Doha Too

DOHA QUARANTINE DAY 1

By Wak Lat - Tuesday, September 21, 2021

Hamad International airport, Doha @2021
Isnin.

Prelude 24 jam terakhir.
3am - bangun, buang air, solat tahajud 2 rakaat.
Hafaz surah alwaqiah.

2pm - berkejaran ke BSN.
4pm - berkejaran ke Giant.
5pm - berkejaran cuci cikputih.
6pm - bosskur perintah kena potong rumput sebelum terbang.
9pm - ke KLIA.

Selasa.
3am - terbang ke negeri pasir berdengung.
5am - tiba di HIA , negeri pasir berdengung.
7am - berada diluar bandara HIA.
8am - periksa masuk hotel 5 bintang untuk kuarantin 10 hari.

Sarapan, makan tengahari dan malam ditanggung.

Nota lalat. Sebelum tiba KLIA, penulis risau sebab baggage yg agak besar. Limit hanyalah 30 kg. Nasib baik ada penimbang percuma disediakan. Bila ditimbang, hanyalah 19.8kg je. | Masa checkin di KLIA, sepatutnya boleh check-in online, tapi penulis tidak diberitahu.  Jadi kena beratur di barisan biasa. Walaupun begitu, barisan checkin online itu pun tidaklah secepat mana. |  Penulis ditahan di  imigresen oleh kerani kastam (dari loghat macam Sabahan). Masalah bila diperiksa myTravelPass penulis masih dlm proses. Tapi bila ditanya dgn pegawai yg ada disitu, penulis dilepaskan juga. Hampeh betullah. | Semasa hendak masuk kabin, adalah diberikan faceshield, mula2 je penulis tengok semua  org pakai. Selepas itu, hanya sebahagian saja yg pakai faceshield yg diberikan. Malah di HIA pun pegawai suruh buang je faceshield itu. | Disebabkan hotel quarantine, penulis harus isi borang yg diberikan selepas mengambil baggage. Ada kecelaruan sedikit. | Penulis tidak jumpa kiosk jual simcard dlm bandara. Walaupun begitu, penulis tukar juga duit riyal Qatar guna duit US dollar. Penulis kena tegur oleh pegawai ahsoh disitu sebab ambil gambar abam kaunter. Seperti yg dijangka, simcard itu tidak diperlukan pun kerana ada wifi didalam bilik hotel. |

Blog bukanlah hakmiiik kekal.
Welcome to Qatar @2021
Tambahan gambiran waktu senja sebentar tadi.
Sebab tidak boleh keluar bilik hotel.
Jepret dari tingkap sahaja sudah.

  • Share:

You Might Also Like

16 comments

  1. Lalat mutant kot ni.. semoga dipermudahkan segala urusan.

    ReplyDelete
  2. ke doha ke wak? semoga dipermudahkan segala urusan kuarantin

    ReplyDelete
  3. Bestlah, time kobit pun boleh terbang

    ReplyDelete
  4. Jauh wak merentas negara terus. Cantik hotel dan view luar tingkap hotel.

    ReplyDelete
  5. Subahanallah...bersyukur dapat terbang ke sana..ambillah banyak hikmah ya Wak Lat..

    ReplyDelete
  6. semoga selamat semuanya done follow #242

    ReplyDelete
  7. subhanallah cantiknya pemandangan wak...

    bestnya dah sampai ke sana wak nak motong rumput, situ jawabnya nyodok pasir la ye wak hehehe...
    apa pun jaga diri wak, moga selamat semuanya ya di sana

    ReplyDelete
  8. Wak, ada kerja kosong tak? ekekeek

    selaamat merantau, banyak beg macam tamau balik dah je

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah selamat sampai dan berkurantin...
    Jauh mencari rejeki naaa...
    Stay safe wak...

    ReplyDelete
  10. Dok hotel org have-have gitu ye wak

    ReplyDelete
  11. cantik hotelnya wak. Cantik bandarayanya. Selamat merantau wak

    ReplyDelete
  12. Berapa lama wak kat sana...untung la wak...duk hotel have have...jaga diri wak.....dont miss me...hahahahhaha....

    ReplyDelete
  13. Cantiknya gambar-gambar wak ambil.
    Bilik hotel cantik, ada bath tub lagi. Kuarantin kayangan gini..hehe

    ReplyDelete

Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.

Majulah Sukan Untuk Negara

Random Old Lalat

Lalat Around The World (Reboot 1.5.21)

Flag Counter

Lalat Knows Who You Are

House Fly