CARA ATASI AIRLOCK DALAM PAIP AIR - Wak Can Walk in Doha Too

CARA ATASI AIRLOCK DALAM PAIP AIR

By Wak Lat - Monday, June 14, 2021

Please hover your mouse to see before and after edit.



Isnin, 14 Jun 2021.

Kelmarin penulis dikejutkan dengan bil air yg tiba2 melonjak tinggi.

Jadi penulis sudah panggil tukang paip (baca, plumber).
Tukang paip datang pagi tadi jam 10.

Rupanya paip diluar pagar telah bocor.
Tukang paip korek pakai tangan sahaja.
Bila diperiksa, cuma sesiku (elbow) yg bocor.

Upah tukang paip untuk kerja yg tidak sampai sejam ialah rm150.
Aduhai.

Bila tukang paip pulang.
Penulis lihat tangki atas siling sudah kotor sangat.
Jadi penulis buangkan air dahulu.
Untuk cuci cincai sahaja.

Tapi bila penulis isi kembali tangki sehingga penuh.
Pili air tidak keluar air pula didalam bilik air.

Mula2 ingat mahu panggil semula tukang paip yg tadi.
Tapi dengan upah yg mahal, penulis pun buat sendiri.
Penulis buka youtube. Baca tajuk, "AirLock. Cara Mengatasi Air Perlahan Disebabkan Angin Dalam Paip. Cara Kuatkan / Lajukan Tekanan Air".
Terimakasih atas panduan.
Cara mudah disebabkan kunci-udara dalam paip dengan melepaskan air di tahap yg paling rendah.
Untuk lebih pemahaman, bolehlah masuk ke portal tersebut.

Movie lalat. Rise of the Planet of Apes 2011.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

  • Share:

You Might Also Like

3 comments

  1. Kalau tak berjaya juga apa pulak istilahnya?

    AirLockDown?

    ReplyDelete
  2. Ohh patutlah pun bil air melambung. boleh tahan mahal juga upahnya. tapi kalau dah emergency macam ni, terpaksa lah jugakan wak.

    ReplyDelete
  3. Kerana memakai tangan lah upahnya mahal..klu pakai tools murah sket kut...

    ReplyDelete

Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.

Majulah Sukan Untuk Negara

Random Old Lalat

Lalat Around The World (Reboot 1.5.21)

Flag Counter

Lalat Knows Who You Are

House Fly