TOYOTA SPELLING CHANGE FOR LUCKY NUMBER REASON - Tiga Lalat 2021

TOYOTA SPELLING CHANGE FOR LUCKY NUMBER REASON

By Wak Lat - Wednesday, May 05, 2021

Familiar numbers to me plated on Toyota, Sungai Besar @2021


Tahukah pembaca?
Nama Toyota (トヨタ) datang daripada nama keluarga pengasas Toyota, iaitu Sakichi Toyoda. Nama lama Toyoda ditukar kepada Toyota kerana perkataan Toyoda dalam tulisan katakana Jepun perlu 10 strok untuk menulisnya. Toyota pula hanya perlu 8 strok, dipercayai membawa tuah.

Selain itu Toyoda sendiri membawa maksud sawah padi yg subur dan keluarga Toyoda berpendapat lebih baik mereka tukar nama jenama perniagaan kereta mereka kepada Toyota, takut nanti ada orang tersilap ingat perniagaan mereka berasas sumber tani.
- sumber Wikipedia.

豊田章男の祖父が1937年に会社を設立したとき、彼は最後の音節を柔らかくするために彼の名前の最後の子音を「t」に置き換えました。
しかし、より良い音が唯一の理由ではありませんでした。会社名を書くのに8回の筆運びが必要ですが、創業者の名前を書くのに10回の筆運びが必要です。日本では8はラッキーナンバーです。
それが書かれているように、文字のより広い基盤は将来の成長と繁栄を象徴しています。
また、創業者の名前は文字通り「肥沃な田んぼ」を意味します。そして、同社は革新と製造能力を通じて成功を望んでいました。

Ooh. Gambar2 penulis hari ini hanyalah kebetulan sahaja.
Dan angka pada odometer kereta Toyota Rush rakan penulis itu pun sudah capai 8888 km jauhnya.

Blog bukanlah hakmilik kekal.

  • Share:

You Might Also Like

11 comments

  1. Rindu plk kat kete pertama dpt drive.. Kete arwah abah toyota corona.. 🤣🤣 Mati la klu zaman skrg pakai corona lagi😅😅 mau dr jauh dh kena pakai mask kete tu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoiii kak ret lawakk lah hahahaha. Pakai kereta tu zaman pandemik ni, memang kena pakai mask satu kereta tu :D

      Delete
  2. ...a bit of trivia that I didn't know, thanks!

    ReplyDelete
  3. Oh macam tu rupanya. Kira berniaga ikut ong lah kan

    ReplyDelete
  4. Macam tu kisahnya. Jenama kenderaan dari Jepun semua gah gah :)

    ReplyDelete
  5. baru tau kisah toyota ni.

    ReplyDelete
  6. oo..begitu kisahnya, ada yg percaya pd tuah nombor..

    ReplyDelete
  7. nombor 8 ni nombor ada ong orang cina bilang heheee

    ReplyDelete
  8. Toyota tahan lama tp SA prefer Honda...eh....padahal pakai Bezza je..bila la nak beli Honda

    ReplyDelete

Salam. Segala komen2 yang telah disiarkan adalah tanggungjawab penulis itu sendiri. Pemilik blog tidak akan bertanggungjawab jika berlaku sebarang permasalahan berkaitan dengan komen yg disiarkan. Mana2 komen yang berbentuk iklan, mengandungi link/url, mengandungi kata2 maki hamun, soalan yg jawapannya terang lagi bersuluh ada dalam entri, atau tidak menyenangkan tidak akan disiarkan. Komen yg berbentuk "speku" akan dipantau dan disantau. Begitu juga dengan unknown profile dan profile tanpa blog. Harak Maklong.

Majulah Sukan Untuk Negara

Random Old Lalat

Lalat Around The World (Reboot 1.5.21)

Flag Counter

Lalat Knows Who You Are

House Fly